Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Volendam; Peynir, Tahta Ayakkabı ve Kibbeling

Yazı Dizisi : Hollanda Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Volendam; Peynir, Tahta Ayakkabı ve Kibbeling denince akla ilk gelen yerlerden. Burada hala 1600’lü yılların kırsal yaşamını görmeniz mümkün.

Eğer çoğu Amsterdamlının her gün yaptığı gibi siz de kırsala gidip oradaki günlük yaşamı yerinde görmek ve o dünyaca ünlü peynirlerin nasıl üretildiğini yerinde görüp satın almak istiyorsanız mutlaka yakın kasabalardan biri olan Volendam’a gitmelisiniz. Zaten doğallığı nedeniyle Picasso, Renoir vb. bir çok sanatçıya ev sahipliği de yapmış.

Volendam Sokakları

Eğer buraya Marken ve Volendam’ı içerisine alacak bir tur ile gelirseniz en az kişi başı 50 € vermeye hazır olun. Bu nedenle buraya turla değil biraz cesaret gösterip bölgesel EBS otobüslerini kullanarak çok çok uygun fiyatlara kendiniz gelin. Nasılı için ise bu yazıyı okuyun.

Volendam Gezisi

Volendam’a Ulaşım

Olayı daha basitleştirmek için buraya nasıl gelebileceğinizi de ulaşım harita üzerinden anlatıyorum. Öncelikle bölgeye gelebilmek için Amsterdam Merkez İstasyonu (Amsterdam Central Station) çıkış noktanız.

Buraya gelmek için 316 numaralı otobüsü kullanacaksınız. Kırmızı EBS otobüsleri istasyonun çıkışındaki merdivenlerin hemen başından kalkıyor.

Yolculuk yaklaşık yarım saat sürüyor. Otobüslerde ücretsiz wi-fi imkanı mevcut. Otobüs biletlerini istasyonda bulunan Public Transport Ticket Shop ya da internetten alabilirsiniz. Günlük olarak kullanabileceğiniz bilet kişi başı 10 €. Çocuklar için sadece 3 €. İnternetten alırsanız ayrıca %10 indirim de kazanıyorsunuz.

Volendam Girişi

Yakın çevrede Dünya’da en tanınmış Hollanda Köyü Marken ile yine Dünya’da peynirleri ile tanınmış Edam var. Eğer isterseniz Volendam-Marken Express botu ile Marken’e de gidebilirsiniz. Ya da aynı otobüsle Edam’a devam edebilirsiniz. Bu yolculukları günlük kartınız var ise ücretsiz olarak yapabilirsiniz.

Volendam’da Gezilecek Yerler

Volendam’da gezilecek ve görülecek yerler arasında ilk önce eski liman ve sahil şeridinde bulunan ev ve dükkanlar geliyor.

-Eski Liman

Volendam Limanı

Burası turistik bir sahil kasabası olsa da yaşayan halk beldenin tarihi ve doğal güzelliğinin bozulmasına fırsat vermemiş. Özellikle eski liman bölgesi aynen korunmuş. o kadar ki gördüğünüz gibi balıkçı ağları bile kontrol altına alınmış.

Eski Liman

Volendam’ın eski limanında bir çok eski tarihi tekneleri de görmek mümkün.  

-Peynir Müzesi ve Satış Mağazası (Cheese Factory Museum)

Müzede bölgedeki peynir üretiminin gelişimini, peynir çeşitlerini, nasıl yapıldığını, hangi aşamalardan geçtiğini anlatıyorlar. Daha sonra ise satış mağazasına götürüyorlar. Burada bilmeniz gereken konu parafinler. Hollanda’da uzun ömrü peynirlerin etrafına sardıkları parafinler ile sağlıyorlar. Ayrıca, peynir parafin renkleri de sabit. Örneğin parafin siyah ise peynir 1-3 senelik demek. En pahalı peynirler bunlar oluyor.

Cheese Factory Museum

Sunulan tadımlık peynirlerden istediğiniz kadar yiyebiliyorsunuz. Yöresel kıyafetli kadın ve erkekler eşliğinde yapılan sunumlar çok zevkli. Fiyatlar ise € karşısında paramızın değer kaybetmesi nedeniyle artık çok cazip değil. Örneğin 2 kg ağırlığındaki 3 senelik peynirin fiyatı 35 €

-Sahil Evleri

Volendam Sahil Evleri

Kasabanın sahil evlerinin de bulunduğu kuzey tarafı daha çok ikamet etmek için kullanılıyor.

Volendam Sahil Evleri

Evler ve evlerin önünde bulunan minik bahçeleri gerçekten çok güzel. Evlerin kendileri de bahçeleri de çok süslü.

Yelkenli Tekneler

Gezerken en çok dikkatimizi çeken konu Hollandalıların nasıl denizci bir millet oldukları. Bir yarışma yok sadece sıradan bir gün.

Volendam’da Alışveriş

Volendam Amsterdam’a göre oldukça ucuz. Hediyelik eşya alışverişinizi mutlaka buradan yapın. Ayrıca, temmuz ayında buradan çok uygun fiyatlara kaliteli montlar, yağmurluklar vb. giyim ürünlerini 15 € gibi oldukça uygun fiyatlara almanız mümkün.

Clogs Ayakkabıları

Clogs adı verilen tahta ayakkabılar Hollanda’nın en önemli sembollerinden biri. Ülkenin büyük bir bölümü deniz seviyesinin altında olduğu için kaymamak üzere zamanında tahta ayakkabı üretip giyiyorlarmış. Tahta ayakkabıları ortalama 25-30 € civarında bir fiyata alabilirsiniz.

Volendam’da Ne Yenir? Nerede yenir?

Burada hiç düşünmeden bir şeyler yiyeceğiniz adres ayak üstü de olsa Finest Food Corner. Kibbeling (kızartma balık ya da deniz ürünü) standından istediğiniz ürünü kilo ile alıp ekmekli, ekmeksiz ya da çekirdek külahında çerez olarak tüketebiliyorsunuz.

Finest Food Corner

Fok ve balina eti bile yiyebilirsiniz. Özellikle bizim bildiğimiz aslan karides, iri kalamar vb. deniz ürünleri inanılmaz güzel. Midyeler ise ayrı bir konu. Sırf çok temiz olsun diye Batı İrlanda’dan getiriliyormuş. Her şey o kadar bol ve uygun ki inanın ne yiyeceğinizi  şaşırıyorsunuz. Örneğin bir tabak jumbo karidesi sadece 5 € ‘ya alabilirsiniz.

Finest Food Corner

Bir başka yiyecek ise heering . Heering balığı burada en çok tüketilen, çiğ şekilde yenen, soğan ve isteğe göre ekmekle tüketebileceğiniz bir balık. Fotoğrafta da heering balıklı sandviçleri görüyorsunuz.

Değerlendirme

Buraya turla değil biraz cesaret gösterip bölgesel EBS otobüslerini kullanarak çok çok uygun fiyatlara kendiniz gelin. En az yarım gününüzü ayırın. Tahta ayakkabı dükkanları, ayak üstü leziz balıklar yiyebileceğiniz restoranları ve peynir fabrikalarıyla zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

Volendam Sahili

Buraya kadar gelmişken mutlaka Marken gezisi de yapın. Ülke bazında bir planlama için Hollanda Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Benelüks Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version