Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Marken-Dünyaca Ünlü Hollanda Köyü

Yazı Dizisi : Hollanda Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Marken-Dünyaca Ünlü Hollanda Köyü. Hollanda’nın kırsal yaşamını yerinde görmek ve çoğu çizgi film sahnesini andıran rengarenk evleri yerinde fotoğraflamak istiyorsanız Amsterdam’a gelmişken Marken’e mutlaka gitmelisiniz.

1957 yılına kadar Zuyder Denizi’nde bir ada olan köy zaman içerisinde karaya bağlanmış.

Kuzey Hollanda’nın Waterland Belediyesi’ne bağlı olan köyde halen 2000 civarında insan yaşıyor. Burada hala 1600’lü yılların kırsal yaşamını görmeniz mümkün.

Marken

Nitekim 1800’lü yıllardan beri geleneksel yerli kültürünü yerinde görmek ve yaşamak isteyen ressamlara, etnograflara ve antropologlara ev sahipliği yapmış.

Marken Renkli Evler

Eğer buraya bir tur ile gelirseniz en az kişi başı 50 € vermeye hazır olun. Bu nedenle buraya turla değil lütfen biraz cesaret gösterip bölgesel EBS otobüslerini kullanarak çok çok uygun fiyatlara kendiniz gelin. Nasılı için ise bu yazıyı okuyun.

Marken Gezisi

Marken’e Ulaşım

Köy, Amsterdam’ın 20 km kuzeyinde yer alıyor. Olayı daha basitleştirmek için buraya nasıl gelebileceğinizi de ulaşım haritası üzerinden anlatıyorum. Öncelikle bölgeye gelebilmek için Amsterdam Merkez İstasyonu (Amsterdam Central Station) çıkış noktanız.

Buraya gelmek için 315 numaralı otobüsü kullanacaksınız. Kırmızı EBS otobüsleri istasyonun çıkışındaki merdivenlerin hemen başından kalkıyor. Yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor. Otobüslerde ücretsiz wi-fi imkanı mevcut.

Amsterdam-Marken Kara Bağlantı Yolu

Otobüs biletlerini istasyonda bulunan Public Transport Ticket Shop ya da internetten alabilirsiniz. Günlük olarak kullanabileceğiniz bilet kişi başı 10 €. Çocuklar için sadece 3 €.

Yakın çevrede Hollanda’nın en turistik yerlerinden biri olan Volendam ile Dünya’da peynirleri ile tanınmış Edam var. Eğer isterseniz Volendam-Marken Express botu ile Volendam’a gidebilir ve Edam’a devam edebilirsiniz. Bu yolculukları günlük kartınız var ise ücretsiz olarak yapabilirsiniz.

Marken’in Girişi

İnternetten alırsanız ayrıca %10 indirim de kazanıyorsunuz. Köye varınca otobüsler sizi Kerkbuurt-Centrum’da bırakacak. Amsterdam’a geri dönmek isterseniz yarım saatte bir buradan otobüs kalkıyor.

Daha önce bölgeyi gezmiş blogger arkadaşlarımın hazırladığı bir gezi haritasını köyde yapacağınız geziyi kolaylaştırmak için buraya koydum.

Marken’de Gezilecek Yerler

Eski liman ve sahil şeridinde bulunan eski ev ve dükkanlar öncelikle gezilecek ve görülecek yerler arasında bulunuyor.

-Eski Liman

Marken turistik bir sahil köyü olsa da yaşayan halk köyün tarihi ve doğal güzelliğinin bozulmasına fırsat vermemiş.

Eski Limandaki Eski Tekneler

Özellikle eski liman bölgesi aynen korunmuş. O kadar ki kullanılmayan eski tekneleri bile açık müze objesi olarak sergiliyorlar.

Marken Limanı

Limanda teknelerin yanı başında takılıp bir şeyler yiyerek sohbet etmeniz de mümkün.

-Eski Ev ve Dükkanlar

Kim böyle bir yerde yaşamak istemez ki. Her şey insanlar için ifadesinin fiziki hali. Estetik top noktada.

Marken Evleri ve Bahçeleri

Dikkat edin sadece evler değil sahnedeki her görsel obje için geçerli bütünsel bir estetik anlayışı var.

Marken Evlerin Bahçeleri

Evler ve evlerin önünde bulunan minik bahçeleri de gerçekten çok güzel. Aklıma gelmişken buralardaki bir adeti de yazmak istiyorum. Neredeyse tüm evlerin perdeleri açık. Sokakla aynı seviyede olsa bile. Hollandalılara göre perdelerin kapalı olması gizlediğiniz bir şeyler olduğu anlamına geliyormuş. Gerçekten de tüm evlerin akşamları bile perdeleri açık .

Evlerin Bahçeleri

Sessiz, sakin, temiz, tertemiz bir tablo objesini andıran evlerin kendileri de bahçeleri de çok süslü.

Marken Liman Lokantaları

Eğer bir şeyler yemek isterseniz burada tabii ki deniz ürünleri yemenizi öneririm.

Bir Hediyelik Eşya Dükkanı

Geleneksel Hollanda aksesuarları, süs eşyaları, hediyelikler alabileceğiniz birkaç dükkanı yürüyüş güzergahınızda yan yana sıralanmış olarak göreceksiniz.

Tahta Ayakkabı Atölyesi

Tahta Ayakkabı Atölyesi’ne girip geleneksel kıyafetli ustalardan tahta bir ayakkabının nasıl yapıldığını yerinde öğrenebilirsiniz.  Buradan aynı zamanda 25-30 € bir ücret karşılığında tahta ayakkabı da satın alabilirsiniz. Ayrıca  magnet vb. alışverişinizi de bu atölyeden yapabilirsiniz.

Değerlendirme

Dünyaca ünlü köy en az yarım gününüzü ayırmanız gereken bir yer. Eğer buraya bir tur ile gelirseniz en az kişi başı 50 € vereceksiniz. Buraya tur ile gelmeyin. Biraz cesaret gösterip bölgesel EBS otobüslerini kullanarak çok çok uygun fiyatlara kendiniz gelin. 

Marken Limanı

Profesyonel fotoğraf çekimleri için ise yazın değil kışın gelmeniz bence daha doğru çünkü deniz fenerinin (Paard van Marken) donmuş deniz sahnesindeki fotoğrafları gerçekten çok güzel olacaktır. Bir daha buraya gelirsem kesinlikle bu kış ortasında olacak. 

Buraya kadar gelmişken mutlaka Volendam gezisi de yapın. Ülke bazında bir planlama için Hollanda Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Benelüks Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version