Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Lahey Gezisi-Dünya Adalet Merkezi

Yazı Dizisi : Hollanda Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Lahey Gezisi-Dünya Adalet Merkezi olması nedeniyle bizim için özel bir öneme sahip. Çünkü medyada sıkça duyduğumuz Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanı burada bulunuyor.

Ayrıca, Dünya’da genel olarak Amsterdam resmi Hollanda’nın başkenti olarak bilinse de Hollanda’nın yönetim merkezi Laheydir.

Hükûmet, bakanlıklar, parlamento, yüksek mahkeme ve devlet konseyi hepsi burada bulunuyor. Yani iktidar olan hükümet Hollanda’yı Lahey’den yönetiyor. Diplomatik misyonlar ve elçilikler de burada. 

Yaklaşık 600 bin kişinin yaşadığı başkent şehir, Rotterdam ve Amsterdam’dan sonra Hollanda’nın üçüncü büyük şehri. Hollandalılar şehre Den Haag diyor.

Lahey Sokaklarında Eski Bir Araba

Benim dikkatimi ise daha çok gezdiğimiz parklar çekti. Biraz da üzülerek ve karşılaştırarak söylüyorum şehrin üçte biri yeşil alan. Ben doğma büyüme İstanbullu olarak bozuluyorum tabii ki…

Lahey Gezisi

Lahey’e Ulaşım

Amsterdam’dan 50 km uzaklıktaki şehre arabayla 35 dakikada, otobüsle kişi başı 5-6 € ödeyerek 45 dakikada, 15 dakikada bir kalkan trenlerle kişi başı 8,3 € ödeyerek 1 saatte ulaşabilirsiniz.

Lahey

Yalnız tren ile şehir merkezine ulaşmak için Den Haag HS İstasyonu yerine Centraal İstasyonu’nda inmeniz gerekiyor. Bu önemli. Eğer buraya Rotterdam’dan gelmeyi planlarsanız arabayla ve trenle 30 dakikada gelmeniz mümkün.

Lahey Gezilecek Yerler

-Buitenhof  (Buitenhof Den Haag)

Lahey Buitenhof (Buitenhof Den Haag)

Buitenhof, Binnenhof Meydanı’nın hemen sol tarafında yer alan hükümet binalarına hakim yer.

Buitenhof (Buitenhof Den Haag)

Eskiden bu bölge pazar yeriymiş sonradan derinleştirilerek gölet haline getirilmiş. Şehrin en güzel fotoğraflarını buradan çekebilirsiniz.

Buitenhof  (Buitenhof Den Haag)

-Binnenhof Meydanı (Binnenhof Den Haag)

Binnenhof Meydanı, yüzyıllardır Hollanda’nın siyasi yaşamının merkezi olma konumunu koruyor.

Parlamento ve hükümet ofisleri hep bu meydanda ya da civarında yer alıyor.

-Lahey Adalet Divanı (Vredespleis)

Lahey Adalet Divanı (Vredespleis)

 

Lahey Adalet Divanı (Vredespleis) önü

Adalet divanının bu güzel şehrin tanınmasındaki rolü büyük. 1899 yılında inşa edilen gördüğünüz bina şehrin en önemli cazibe merkezi olarak kabul ediliyor. Burada rehberli gezi yapma imkanı da mevcut.

Sürekli Yanan Ateş

Kompleksin girişinin hemen önünde 2002 yılından bu sürekli yanan bir ateş var. Yanan ateş ezeli Dünya barışını simgeliyormuş.

Sürekli Yanan Ateş

Ateşin etrafında ise Dünya’nın tüm ülkelerinden getirtilen sembolik taşlar var. İşte Türkiye’den getirtilen taş.

-Mesdag Müzesi (Panoroma Mesdag)

Panoroma Mesdag, bana göre burada görmeniz gereken en önemli yer. Adını Scheveningen resimleri ile ünlü Hollandalı ressam Hendrik Willem Mesdag‘dan alıyor. Gördüğünüz resim ise Avrupa’nın en büyük yuvarlak Panoroma resmi.

Panoroma Mesdag

1881’de yapılan resim 360 derecede Scheveningen’de bulunan sahilleri ve kum tepelerine havi olağanüstü bir manzarayı tasvir ediyor. Yerler ise kumlarla kaplanarak hesaplı bir göz yanılması oluşturulmuş.  Yani siz kesintisiz 14 metre yükseklik ve 120 metre uzunluğundaki bir resim görüyor ama gerçek görüntü zannediyorsunuz. Plaj hareketli, sahilde balıkçı tekneleri ve aynı anda bir askeri deniz tatbikatı gerçekleşiyor. Bu muhteşem panorama resim tam 4 ayda tamamlanmış.

Resim günümüzde Dünya’nın en güzel manzara resimlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Bu kadar gerçekliği yakalayabilmek gerçekten zor.

Önemli bir konu da burada fotoğraf çekmeye kesinlikle izin verilmiyor. Ciddiyim. Hatta girişte baştan müzeden atılacağınız konusunda uyarılıyorsunuz. Bence şansınızı fazla zorlamayın. Gördüğünüz fotoğrafa gelince çok güzel olmadığını biliyorum. Çünkü gizli ve çaktırmadan hızlıca çektim.

-Scheveningen

Lahey’in sahili de demek mümkün. Gerçekten çok güzel bir yer. Sadece Lahey’e ve Hollanda’ya değil Batı Almanya’ya da hitap eden bir yer. Bu nedenle burası için ayrı bir yazı kaleme aldım. Bu tatil beldesi ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Hollanda’nın Yazlık Merkezi Scheveningen başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. 

Değerlendirme

Şehir, eğlence merkezi Scheveningen’e 3 km, kraliyet başkenti Delft’e ise 6 km uzaklıkta. Hatta plana mümkünse Rotterdam’ı da eklemelisiniz.

Lahey Buitenhof (Buitenhof Den Haag)

Bu nedenle buraya yapılacak planlamalarda 3 şehirli ama en az 2-3 günlük bir plan yapmalısınız. Söz konusu şehirler ile ilgili yazılarımızı Hollanda Gezi Rehberinde bulabilirsiniz. Bölgesel planlama yapacaksanız Benelüks Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version