Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Scheveningen-Hollanda Yazlık Merkezi

Yazı Dizisi : Hollanda Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Scheveningen-Hollanda Yazlık Merkezi ama aslında tüm bölgede önemli bir turizm destinasyonu olarak kabul ediliyor. Çünkü burada özellikle Batı Almanya’dan gelenler olmak üzere tüm Dünya’dan gelen turistleri görebilirsiniz. Benim gözlemim Amsterdam’dan sonra ülkenin 2. önemli turizm potansiyeline sahip yer olduğu yönünde…

Lahey ile çok yakın olduğundan artık şehrin sahili olarak gösteriliyor. Plajları, sahil kenarı yürüyüş yolu, iskelesi, feneri ve kocaman kumarhaneleri olan büyük otelleri ile ünlü. Plajları ise; rüzgar sörfü ve kiteboard vb. su sporları için oldukça popüler.

Buranın ismini ilk defa televizyonda yılbaşında binlerce insanın o dondurucu soğuğa rağmen çoluk çocuk hep beraber denize koşarak girip çıkmasıyla ilgili haberde duymuştum. Hollandalılar bu faaliyete yılbaşı dalışı yani Nieuwjaarsduik diyor. Bunu yeni yıla tüm streslerinden arınmış olarak başlamak için yapıyorlarmış. İşte şimdi o dalışın yapıldığı plajda yürüyorum.

Scheveningen (Scheveningen Strand)

Kasabanın tarihi oldukça eski. 1280 yıllarına kadar kayıtlarda görülebiliyor. Eskiden olduğu gibi bugünde ana geçim kaynağı balıkçılık olan kasabada turizm ise 1818’de sahile duşlar konulması ile başladı. Kasabanın güzelliği sanatçıları da buraya çekti. 

Sahildeki Kuşlar

Adriaen van de Velde ve Simon de Vlieger’ın resimleri ile Hendrik Willem Mesdag’ın 1881 yılında yaptığı Lahey Mesdag Panaroma Müzesi’nde görebileceğiniz 14 m yüksekliğinde ve 120 m genişliğindeki o muhteşem panoraması işte hep buradan esinlendi.

Scheveningen Gezisi

Scheveningen’e Ulaşım

Şehir, Amsterdam’a 55 km, Lahey’e ise sadece 3 km uzaklıkta. Amsterdam’dan buraya trenle ya da arabayla bir saatte ulaşabilirsiniz. Lahey’den ise tram ya da bisiklet ile ulaşmak çok kolay.

Scheveningen’de Gezilecek Yerler

-Plajlar  (Scheveningen Strand)

Scheveningen Plajı (Scheveningen Strand)

Burada dikkatimi çeken en önemli olgu sahillerin kesinlikle otellere ayrılmamış olması. Bütün plajlar Hollandalılara ve burayı ziyaret için gelen turistlere açılmış.

Scheveningen Plajı (Scheveningen Strand)

Her ne kadar politik olarak onlara sık sık kızsak da şu olay bile devletin halka hizmet için olduğunu göstermiyor mu?

-Danslar

The Zwarte Pad

Burada dikkatimi çeken başka bir özellik de özellikle zamanında ABD’ye göç etmiş Hollandalıların torunlarının tatillerini burada geçirirken yaptıkları geçmişe olan özlemi gösteren harika toplu dansları.

-İskele (De Pier)

Şehrin sembolü, 400 metre uzunluk ve 45 metre yüksekliğe sahip dünyaca ünlü eğlence iskelesi. İskele açıldığı 1961 tarihinden itibaren bir gelişim içerisinde.

Scheveningen İskelesi

-Bungee Jumping (De Pier)

İskelenin ucunda Bungee Jumping için kullanılan bir atlama kulesi var. Hollanda’daki tek atlama merkezi burası.

Bungee Jumping

Önce atlamayı düşünüyorsanız emniyet bağlantılarınız yapılıyor.

Scheveningen Bungee Jumping

Emniyet bağlantıları yapıldıktan sonra vinç sizi denizden 60 m yüksekliğe kadar taşıyor.

Bungee Jumping

Sonrada 60 m yükseklikten kendinizi denize bırakıyorsunuz. Yapmadım, yapamam da ama çok zevkli olduğuna eminim.

-Sörf (Aloha Strandpaviljoen, Surfschool, Surfshop)

Aloha Strandpaviljoen, Surfschool, Surfshop

Bölgenin sahilleri sert rüzgarlara açık olduğu için sörf için de oldukça uygun koşullara sahip. Kayıtlara göre Hollanda’da buralarda aldığı eğitimlerle profesyonel olmuş 10000 civarında  sörfçü varmış.

Aloha Strandpaviljoen, Surfschool, Surfshop

Burada Aloha isimli bir sörf okulu var. 2002 yılında sanırım bu potansiyele istinaden Hawaii’den esinlenerek kurulmuş.

-The Zwarte Pad

The Zwarte Pad

Sahilde yer alan The Zwarte Pad plajı o güzel dansların tüm yaz boyunca yapıldığı bölge. Genel olarak The Zwarte Pad plajında kovboy şarkıları moda.

Scheveningen’de Ne yenir? Nerede Yenir?

Burası bölge olarak da en güzel yağlı kuzey denizi balıklarının tutulduğu yerlerden biri. Bu nedenle mutlaka balıklarının da tadına bakılmalı. Burada her gün 25 çeşit balık tutulup pazara sunuluyormuş. En iyi deniz ürünlerini bulabileceğiniz yerler The Harbour Club,  Rootz, Lemon Grass, Catch, by Simonis.

Simonis

Özellikle kızarmış büyük balık ya da herring balığı için Simonis’i tavsiye ediyorum. Burada ister wasabili, ister kızartılmış, ister salata olarak her türlü balığının tadına bakabilirsiniz.

Scheveningen’de Nerede Kalınır?

Eğer maddi durumunuz uygunsa mutlaka bir geceyi bölgenin en ünlü ve tarihi oteli olan Grand Hotel Amrath Kurhaus’da geçirmenizi tavsiye ederim. 

Grand Hotel Amrath Kurhaus

Otel 1884 yılında yapılmış ve bölgedeki modern turizmin başlangıcı olmuş. Tarihi otelde sezon dışında 130 € ödeyerek kahvaltı dahil 2 kişilik oda bulmanız mümkün.

Değerlendirme

Scheveningen Hollanda’da mutlaka görülmesi gereken noktalardan biri. Mümkünse bir gününüzü bu kasabada geçirmenizi tavsiye ederim. Yapacağınız planlamaları ise Lahey, Delf, Rotterdam gibi çok yakın şehirler ile birlikte  yapmanız daha doğru olur. 

Scheveningen

Bu nedenle buraya yapılacak planlamalarda 3 şehirli ama en az 2-3 günlük bir plan yapmalısınız. Söz konusu şehirler ile ilgili yazılarımızı Hollanda Gezi Rehberinde bulabilirsiniz. Bölgesel planlama yapacaksanız Benelüks Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version