Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Delft Gezilecek Yerleri Delft’de Nerede Ne Yenir? | Hollanda

Yazı Dizisi : Hollanda Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Portakalların Şehri Delft’te Gezilecek Yerleri diğer ihtiyacınız olacak detayları sizin için bu yazımızda aktardık. Portakalların Şehri Delft’te Nerede Ne Yenir? Delft, 1242 yılında Hollanda Dükü II. William tarafından kurulmuş küçük bir şehir. Nüfusu 100.000 bile değil. Kanalları ve büyük ölçüde korunmuş eski yapıları ile ünlü.

Hep sorduğunuz şu soru var ya. Hollanda da portakal yetişmiyor o zaman neden onlara portakal diyorlar? İşte o konunun kaynağı II. William yani namı değer William of Orange. Prens William’ın lakabı zaman içerisinde portakalların Şehri Delft halini alınca Hollandalılara da zamanla portakallar denmeye başlanmış.

Ben şahsen şehre her zaman özel bir yakınlık duydum. Çünkü buradaki TU DELFT yani Delft Teknik Üniversitesi’nin bana yaptığı desteği hiçbir zaman unutamam. Bu üniversite özellikle deniz mühendisliği ve mimarisinde çok önemli bir konuma sahip.

Yüzer konteyner terminalleri konusundaki doktora çalışmama sağladıkları matematiksel desteği unutmam mümkün değil. Onlara her zaman müteşekkir olacağım.

Delft Gezi Rehberi

Delft’e Ulaşım

Eğer Amsterdam’dan gelmek isterseniz tren yolculuğu yarım saat sürüyor ve adam başı gidiş dönüş 22 €.  

Rotterdam ve Lahey şehirleri arasında bulunuyor. Rotterdam’a 12km, Lahey’e ise 15 km uzaklıkta. Yani burası ile ilgili bir plan yaparken bu şehirleri gezmeyi de planlayabilirsiniz.

Şehir içi ulaşımda ise mutlaka bisiklet kullanın. Tüm şehri boydan boya saran bisiklet yolları inanılmaz. Bazen yaya yolu bitiyor ama bisiklet yolu asla bitmiyor.

Delft’de Gezilecek Yerler

-Şehir Meydanı

Delft Şehir Meydanı

Bulunduğumuz meydan gördüğüm kadarıyla Hollanda’daki en güzel meydanlardan biri.

-Belediye Binası (Stadhuis Delft)

Belediye Binası (Stadhuis Delft)

Belediye binaları bu kadar güzel olmaz ama burası aynı zamanda kraliyet şehri. Bu nedenle belediye binası olmadan önce arkamızda gördüğünüz binayı Prens William of Orange kullanıyormuş. Yani binanın çok güzel bir mimariye sahip olma sebebi bu.

-Nieuwe Kerk

Nieuwe Kerk

1381 tarihinde inşa edilen Yeni Kilise (Nieuwe Kerk) şehrin sembolü olarak görülüyor. Yeni kilise denmesinin sebebi ise buranın daha sonradan Protestan kilisesine çevrilmiş olması. Tüm Hollanda kraliyet ailesinin mezarları burada. Şehri görmek için ve güzel fotoğraflar çekebilmek için kuleye çıkmanızı tavsiye ederim.

Kalp Heykeli

Şehrin bir özelliği de ünlü porselenleri. Nasıl bizdeki turkuaz rengi gibi onlarda da Delft Blue rengi çok ünlü bir renk. Fabrikaları porselenlerinde bu rengi kullanıyor. Gördüğünüz bu kalp ise meydanın hemen köşesinde buluyor. Şehirde en çok fotoğraf çekilmek istenen bir objelerden biri.

-Doğu Kapısı (Eastern Gate)

Eastern Gate Doğu Kapısı

Şehirde 15. yy.dan kalma Doğu Kapısı (Eastern Gate) da görmeniz gereken yerlerden biri.

Delft’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Djebana

Genel olarak et ürünlerinin kaliteli olduğunu ve ülkemize göre göreceli olarak daha uygun olduğunu söyleyebilirim.

Delft’de Alışveriş

İlgilenenler için belirtmemde yarar var. Porselenler oldukça pahalı. Ama size meydanın hemen arka sokağında kurulan antika pazarını kesinlikle  tavsiye ederim. Yerli halk bu pazarda kendi evlerinde kullandıkları eşyaları birebir satıyor. Öyle ki hiçbir yerde bulamayacağınız plakları 1 € verip alabilirsiniz.

Değerlendirme

Burası gerçekten güzel bir şehir. Çok güzel fotoğraflar alabileceğinize eminim. Mümkünse bir gününüzü bu şehirde geçirmenizi tavsiye ederim.

Yapacağınız planlamaları ise Lahey, Rotterdam ve Scheveningen gibi çok yakın şehirler ile birlikte yapmanız daha doğru olur. 

Bu nedenle planlarınızı 3 şehirli ama en az 2-3 günlük olarak yapmalısınız. Söz konusu şehirler ile ilgili yazılarımızı Hollanda Gezi Rehberinde bulabilirsiniz. Bölgesel planlama yapacaksanız Benelüks Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version