Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi

Yazı Dizisi : Çanakkale Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi Çanakkale Savaşlarının en önemli tanıklarından biri. Çünkü Salim Mutlu çok küçük yaşlardan beri muharebelerden geriye kalan materyallerin toplanıp hurdacılara satıldığına şahit olmuş.

16 yaşında yetişkin bir adam olup kendisine bir bakkal açan Mutlu, para kazanmaya başlamasıyla birlikte bu duruma daha fazla sessiz kalmayıp yağmalanan hurdaları yiyecek ve içecek karşılığında kendi toplamaya, topladıklarını da bakkal dükkanının bir köşesinde sergilemeye başlamış.

Tabii ki bu durumu sürdürememiş. Yer yetmeyince 1 oda 2 oda derken evi de dolmuş. İşte 1961 yılında kurulan bu müze bir zamanlar Salim Mutlu’nun bir zamanlar yaşadığı ev.

Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi

Mutlu topladığı her parçayı yaşamın bir parçası olarak görmüş değerli ya da değersiz diye bakmamış. İyi ki de böyle yapmış çünkü o günlerde temeli bu şekilde atılan müze bugün size neredeyse savaşta neler yaşandığını tüm  çıplaklığıyla aktarıyor.

Çanakkale Muharebeleri

Böylece savaşı siz de gözünüzde canlandırabiliyorsunuz. Bu koleksiyon zamanla öyle ünlü olmuş ki 1974 yılında Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk bile burayı ziyaret etmiş. 

Buluşan Eski Askerler

Hatta daha sonra bir zamanlar bu savaşa katılanların buluşma yeri bile olmuş. Benim de bu konu ile ilgili benim de bir anım var. Singapur’da Orkide Bahçelerini gezmek için gişelerden bilet alırken konuşmalarımızı dinleyen hafiften Çinli memuru Türk müsünüz diye sorunca şaşkınlık içerisinde evet demiştim. Meğerse dedesi Çanakkale’de savaşmış ve ölmüş. O da dedesinin öldüğü toprakları görmek için Çanakkale’ye gitmiş. Bayağı bir kalmış. Hafiften Türkçe de öğrenmiş. İşte Çanakkale böyle bir yer…

Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi Gezisi

Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi Ulaşım

Müzeye İstanbul’dan 4,5 saatte (460 km), İzmir’den 5 saatte (350 km) ulaşmak mümkün.

GESTAŞ Kilitbahir Araba Vapuru

Eğer toplu ulaşım kullanarak müzeye gitmek isterseniz. Önce Kilitbahir Köyü’ne ulaşmalısınız. Bunun için de Çanakkale’den ise merkez iskeleden kalkan GESTAŞ Kilitbahir Araba Vapuru’na binebilirsiniz. Sefer saatleri ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kilitbahir Köyü

Buradan 5 dk Kilitbahir Köyü’ne yürüyüp Kilitbahir Kalesi’nin önünden kalkan ninibüslere binebilirsiniz. Bu minibüsler Kilitbahir-Alçıtepe-Mehmetçik Burnu arasında çalışıyor. Alçıtepe’de uzunca bir mola veriyor. Ziyaret için bu molayı değerlendirebilir ya da müzeyi daha detaylı gezmek için sonraki arabaya binebilirsiniz. Gidiş dönüş saatleri net değil ben gittiğimde şoförler kafalarına göre takılıyordu. İnip bineceğiniz yeri söylerseniz sizi es geçmiyorlar.

Adres:  17900 Alçıtepe/Çanakkale Türkiye Tel: 444 17 17

Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Müzeyi Pazartesi hariç 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Kişi başı ücret 5 TL (2020)

Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi

İçerideki savaş bulgularına ve toplanan dokümanlara baktığımda ilk aklıma gelen buranın bir müzenin ötesine çoktan geçtiği olmuştu. Çünkü bilgisel anlamda oldukça zengin bir koleksiyona sahipti. Buraya gelip bir şeyler öğrenmeden çıkmanız mümkün değil. 

Boş Mermiler

Müzenin hemen girişinde o günlerden kalan top mermilerini görüyorsunuz. 

İçeride ise kazılar vb. ortaya çıkan bulgular sergileniyor.

-Yazılı ve Görsel Kaynaklar

Müzede bir çok yazılı ve görsel kaynak var. Aşağıda sizinde dikkatinizi çekeceğini düşündüğüm görselleri topladım. Hemen girişte İngiltere Kraliçesi vasıtasıyla gönderilen 1915 yılına ait fotoğraflar var.

Arıburnu (Anzak Koyu)

Gezerken işte o meşhur Anzakların çıkarma yaptığı Arıburnu yamaç ve sahillerini (Anzak Koyu)

….ve İngilizlerin 2015 Nisanında yaptıkları çıkarma fotoğrafları görebiliyorsunuz. 

Koca Yusuf Orijinal Fotoğraf
Fenerbahçeli Futbolcu
Son Mektup

Tabii ki bizim yaşadıklarımız, şehitlerimiz, gazilerimiz,  kahramanlarımızdan fotoğraflar da var.

Avustralya’ya Varan Şişe

Yaşanan çok garip olaylar da olmuş. Mesela çıkarma başlamadan 1 saat önce önce bir Anzak askerinin bir şişeye koyduğu mektup 54 yıl sonra Avustralya sahillerinde bulunmuş.

Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi

Yine fotoğrafta görüldüğü gibi bilinen savaşlarda pek rastlanmayan centilmenlikler de yaşanmış.

Mutlu malesef 2004 yılında vefat etmiş. Müzenin sorumluluğu artık kızı ve damadında…

Çanakkale ile ilgili diğer yazılarımız için Çanakkale Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın…

Exit mobile version