- 2400 Yıllık Felsefe Okulu Behramkale Köyü
- Assos Antik Liman Gezisi
- Babakale, Osmanlının Yaptırdığı Son Kale
- Bababurnu, Asya Kıtası’nın En Batı Ucu
- Geyikli Plajı’nda Bir Gün (Odunluk İskelesi)
- Polente Feneri’nde Gün Batımı
- Bozcaada Ayazma Plajı’nda Bir Gün
- Bozcaada Tekne Turu
- Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir?
- Bozcaada Sokakları’nda Küçük Bir Gezi
- Her Şeyiyle Bir Bozcaada Gezisi
- Alexandria Troas Antik Kenti
- Kilitbahir Kalesi, Piri Reis’in Dünya Haritasını Çizdiği Yer
- Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi
- Tarih ve Deniz Harikası Assos
- Çanakkale Şehitler Abidesi
- Conk Bayırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurulduğu Yerdir.
Bugünkü yazımızın konusu olan Assos Antik Liman Gezisi, zamanın durduğu bir yerde yapılan bir gezi sanki. İnsanlar çok yavaş yaşıyor burada hayatlarından zevk ala ala, güneş doğarken sahilde olmak var ya işte o bir ayrı âlâ….
Yazı kışı fark etmez; eğer her sabah kalktığınızda kendinizi daha genç hissetmek istiyorsanız hatta belki de denize açılmak, şarkı söylemek, sevdalanmak ya da şiir yazmak 2000 yıldır burada yaşayan insanların yaptığı gibi…nerede bu liman diye sorsa bulmacada cevabı da belli aslında bunların hepsi ama hepsi Assos Antik Limanı’nda…..
Antik liman bugün aralarında bir yol olsa da eskiden yukarıdaki Assos Antik Kenti (Behramkale Köyü) ile bir bütünmüş.
Bugün imar olarak Behramkale Köyü için uygulanan yasaklar burası için de geçerli. Yasakları dik yamaçları ile doğada destekliyor. Alan kısıtlı yaşanacak bina sayısı az. Onlarda eski tarihi binalar olunca gelişmiyor ama değişmiyor da antik liman.
Assos Antik Liman’a Nasıl Gidilir?
Assos Antik Liman; arabayla İstanbul’a 6 saat (430km), İzmir’e 3 saat (260km) uzaklıkta bulunuyor. İstanbul’dan gelmek için İstanbul-Bandırma hızlı feribotunu kullanırsanız daha az yorulursunuz ancak değip değmeyeceğinin tercihi tabii ki size bağlı.
Otobüs ile gitmek isterseniz gitmeniz gereken yer Ayvacık Terminali. Truva ve Kamil Koç şirketlerinin otobüsleriyle Ayvacık’a ulaştıktan sonra 17 km uzaklıktaki Behramkale’ye saat başı kalkan minibüslerle 30 dakikada, Behramkale’den de sizi antik limana götürecek olan minibüslere binip 10 dakika da antik limana ulaşabilirsiniz.
Ankara’dan otobüsle gelenler ise Çanakkale’de indikten sonra Ayvacık minibüsüne binmek zorunda. Çanakkale-Ayvacık arası ise yaklaşık 45 dakika sürüyor. Buradan da 17 km uzaklıktaki Behramkale’ye saat başı kalkan minibüslerle 30 dakikada, Behramkale’den de sizi antik limana götürecek olan minibüslere binip 10 dakika da antik limana ulaşabilirsiniz.
Gün Doğumu
Antik liman, çok küçük ama bir o kadar da etkileyici güzel bir yer. Eski palamut depolarının restore edilmesi ile ortaya çıkan pansiyon ve oteller ile kaplı.
Özel mülkiyet ise neredeyse yok gibi. İyi ki de yok. Sit alanı olduğu için yeni bina yapılması kesinlikle yasak. Zaten burası daha çok konaklama ve restoranları için tercih edilen bir yer.
Burada liman güneye baktığı için ne gün doğumunu ne de gün batımını net göremezsiniz. Bu yüzden de güneşi denizde batıramazsınız ya da çıkartamazsınız ama yine de buranın sabahı da akşamı da çok güzel. Sabahleyin kahvaltıdan önce kalkıp güne limanda başlamak harika bir duygu…Liman, mendireği ile tekneler için korunaklı bir barınak aslında.
Assos Antik Liman bölgesindeki otel, restoran vb. tüm binalar yığma taştan inşa edilmiş. Liman 1950’lere kadar meşe palamudu ihracatı için kullanılıyormuş. Yani aslında gördüğünüz tüm taş binalar restore edilmiş eski meşe palamudu depoları. Neredeyse tüm Ege sahillerinde olduğu gibi burada da romantik eski Rum evlerinin mimari ve süsleme anlayışını bir devir teslim misali görebiliyorsunuz.
Assos Antik Liman’da yapılacak en özel şey tabii ki sabah, öğlen ya da akşam sahilde bir restorana oturup ortamın keyfini çıkarmak. Gün boyunca kahvaltı yapabilir lezzetli günlük balık çeşitlerini ege mezeleri ile birlikte yiyebilirsiniz. Fiyatlara gelince İstanbul’a göre pahalı diyebilirim.
Burada denize girme imkanı biraz sınırlı. Dik yamaçlar nedeniyle plaj oluşumu yetersiz. Denizin dibi taşlık. Bu sorun da denize sıfır tesislerin önüne basit iskeleler yapılarak çözülmüş. Bu iskelelerin üzerine şemsiye, şezlong ve yastıklar konularak denize girme ve güneşlenme imkanı yaratılmış. Suya gelince Kuzey Ege’nin çoğu bölgesinde olduğu gibi deniz suyu her zaman soğuk. Girince adamı kendine getiriyor.
Gün Batımı
Evet hava yavaş yavaş kararmaya başladı ancak fırtına da başladı. Yine de hafiften de olsa ilkbahar güneşi ısıtıyor içinizi.
Kentin gürültüsünden kaçmak kendimizi dinlemek isteyen bizlere o kadar iyi geliyor ki ortam. Zaten burada ılıman Akdeniz iklimi hakim yani aşırı bir sıcak görülmüyor. Denizden esen rüzgar ile ortam da rahatlıyor.
Kendinizi 2000 yıl öncesinde Aristoteles ve arkadaşlarının tam da burada yaptığı gibi gün batımında denize uzanan mendireğe oturmuş felsefi düşüncelere dalmış bulabiliyorsunuz. Karşınızda kayalık bir tepenin eteğine kurulmuş görkemli taş binalardan ve zeytin ağaçlarından oluşan bir manzara. Kendinizi istemeden de olsa mitolojiden bir karakter gibi hissediyorsunuz. Güneş batmak üzere. Rüzgar şiddetini artırıyor. Etrafta profesyonel fotoğrafçılar da var. Sessizlik ve sükunet arayanlar bir tarafa burası foto severler için de ideal bir mekan. Tarihi dokusu ve kendine özgü mimari yapısı foto severler için de cezbedici.
Artık hava karardı. Sahil lokantaları yeni bir geceye ışıklarını yakarken kalabalıktan cennete kaçan müdavimler de yavaş yavaş yerlerini almaya başladılar. Her gece olduğu gibi bu gece de sahil yeni gelenlerle yeniden gelenlerle dolacak antik limanın ev sahipliğinde 2000 yıldır olduğu gibi sohbetin en koyusu yapılacak.
Assos Antik Liman’da Nerede Kalınır?
Tabii ki beklentinize göre değişir. Ancak alanın tarihi ve çok kısıtlı olması nedeniyle buradaki eski binaların neredeyse hepsi restore edilerek otele çevrilmiş. Genel olarak da özellikle hafta sonu ve sezonda elit tabakanın tercih ettiği bir bölge olması nedeniyle hatırı sayılır bir parayı gözden çıkarmadan bölgede kalmak zor. Eğer benim için bütçe önemli diyorsanız yukarıda Behramkale Köyü’nde tek kişi günlük 50 TL (2018) ödeyerek kalabileceğiniz pansiyonlar var. Buraya kadar geldiniz ve bölgenin en özelinin Assos Antik Liman olduğunu da biliyorsunuz. Liman bölgesi sizin için el yakıyor. Behramkale Köyü ise akşam çok da vakit geçirmek isteyeceğiniz bir yer değil. Ne yapacaksınız?
İşte size bir tüyo. Tabii ki antik liman bölgesindeki tek pansiyon olan Hanife Hanımın işlettiği Assos Dr No Antik Pansiyon’a gideceksiniz. Ben Nisan ortasında daha insanların denizi test etmeye başladığı dönemde hafta sonu gecelik 80 TL (2018) bir ücret ödeyerek burada kaldım ve akşam antik limana istinaden gece çekimlerimi yaparken çok güzel vakit geçirdim.
Bu ücrete muhteşem diyebileceğim köy peyniri, köy yumurtası ve yörenin diğer sağlıklı ürünlerinin olduğu mükellef kahvaltı da dahil. Liman bölgesindeki diğer otel fiyatlarını da göz önünde bulundurursak buraya gelecekseniz yazdıklarımı değerlendirmenizde fayda var. Ayrıca tercihinize bağlı olarak diğer öğünler için pansiyonun restoranından da faydalanabilirsiniz. Restoran ilginç tasarımlı, ters ilerleyen saatiyle meşhur tabii ki bir de Vahap Usta’nın yaptığı zeytinyağlı yemekleriyle..
Artık pansiyonun adının nereden geldiğini ben sormadım ama siz gidince Hanife Hanıma sorarsınız….hem de onların ifadesiyle zamanın durduğu yerde bir yaş daha gençleşirsiniz.
Tel : 0(286) 721 73 97 Cep : 0(532) 367 67 79 Cep : 0(538) 240 42 40
Değerlendirme
Yazı kışı fark etmez; eğer her sabah kalktığınızda kendinizi daha genç hissetmek istiyorsanız gitmeniz gereken yer Assos Antik Liman, zamanın durduğu yer.
Tabii ki tüm okuduklarınızı hissedebilmeniz için mümkünse burada en az bir gün kalmalısınız. Foto severler için ise bu durum mümkünse değil bir şart.
Assos ve Çanakkale ile ilgili diğer yazılarımız için Çanakkale Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın…