Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Çanakkale Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir? konusu yazması da zevkli bir konu. Küçük bir Ege adasındasınız. Ne yenir denince ilk aklınıza gelecek şey tabii ki kahvaltıda eşsiz reçeller ve damla sakızlı bademli kurabiye, öğlen zeytinyağılar, akşam ise yöresel şarap veya rakınız eşliğinde muhteşem ege mezeleri ve deniz ürünleri.

Sırasıyla gidelim o zaman. Bozcaada reçelleri bir alem. Hiç tatmadığınız domates, karpuz, gelincik vb. reçelleri yiyip şehirli edasıyla vay be diyorsunuz. Kahvaltı anlayışınız bile değişiyor.

Damla sakızlı bademli kurabiye muhteşem bir tat ama tek değil. Sofia badem, badem lokumu ve çatlak kurabiyeyi de unutmamak lazım.

Lezzetli zeytinyağı yemeklerin adresi merkezde bulunan ufak ve şirin esnaf lokantaları.

Ada üzüm bağları ile kaplı. Siyah beyaz fark etmez muhteşem üzümleri var. Çarşıda kurulan köylü pazarına takılırsanız hayatınız boyunca yemediğiniz kadar sert ve güzel üzüm yiyebilirsiniz.

Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir? Polente Feneri

Bu tabii ki adanın şaraplarına da yansımış. Gün batımında yöresel bir şarap eşliğinde Polente Feneri civarında yerinizi almış olmak pek bir makbul. Şarap müdavimi iseniz buraya gelme zamanınız ise Eylül ayının başı bağ bozumu olmalı.

Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir? Meyhaneler Sokağı 

Meyhaneleri ile de ünlü ada. Sokaklar boyunca devam eden meyhaneleriyle. Pahalıdır biraz tabii ki ama Ege’nin en güzel mezeleri de bu sokaklarda tüketilir. Bir de ahtapot ızgarası vardır adanın. O ahtapot ki bütün Ege’de ünlü.

İşte size basitçe özetledim ne yiyeceğinizi Bozcaada’da ama burada önemli olan husus ise bunları nerede yiyeceğiniz. Zaten yazımı yazma amacım da bu değil mi zaten. Başlayalım o zaman anlatmaya..

Bozcaada’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Gideceğiniz yerleri daha rahat sınıflayıp planlayabilmeniz için 2014-2018 arasında deneyimlediğimiz yerleri öğün bazında paylaşmayı daha doğru buldum. Yazımı da bu çerçevede hazırladım.

Kahvaltı

Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir? kapsamında sizlere kahvaltı için deneyimlediğimiz 3 yer öneriyorum.

-Rengigül Konukevi

Kahvaltı için ilk durağımız tarihi olarak da özel bir konuma sahip Rengigül Konukevi. Burası 1876 yılında inşa edilmiş eski bir Rum Konağı. 1. Dünya Savaşı’nda İngilizlerin karargahı olarak kullanılmış ve savaş sonrasında da kaymakamlık binası olarak hizmet vermiş.

Rengigül Konukevi

Ev; mimari yapısıyla olduğu kadar dekorasyonu ile ilgi çekici, eski zamanlara dair kendinizden bir çok şey bulabileceğiniz bir mekan.

Rengigül Konukevi

Ev sahibesi evini yüzlerce resim, rengarenk bebekler, kitaplar, meraklı işi porselenler, kilimler, kuru ve yaş çiçek demetleri ile donatmış.

Rengigül Konukevi

Özellikle açık büfe kahvaltısı ve o muhteşem arka bahçesi çok ünlü. Kişi başı 40 TL (2018). Sadece nakit ödeme yapılıyor ancak İstanbul’da böyle bir kahvaltıya (tabii ki bulabilirseniz) hatırı sayılır bir para ödeyeceğinize garanti ederim. Böyle bir ortamda yapacağınız sohbet de artısı…

Rengigül Konukevi

Özellikle ev yapımı reçeller çok gözde olduğu zengin kahvaltı sunuluyor. Bazı reçelleri hayatımda ilk defa gördüm ve yedim. (Kırmızı biber, domates, gelincik reçeli vb.). Özellikle dağ kekikli zeytinyağının kullanıldığı ürünler ise ayrı bir güzel. Adaya gelenlerin kesinlikle burayı denemeleri lazım. Tabii ki makinenizi almayı ihmal etmeyin çünkü çok fazla çekim yapacaksınız. 

Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Atatürk Cad. No:31 17680 Bozcada/Çanakkale Telefon: (0286) 697 81 71

-Çınaraltı Cafe

Bozcaada’nın merkezinde bulunan Çınaraltı Cafe kahvaltı için başka bir alternatif mekan. Buranın  en önemli özelliği sabah akşam buluşma mekanı olması. Sanırım adanın en bilinen ve en kalabalık yeri burası.

Çınaraltı Cafe

Kahvaltısı 30 TL (2018) ama çok tavsiye edemem. Kalabalık olduğu için servisi de doğal olarak zayıf. Burası kahvaltısı ile değil daha çok patlıcanlı böreği ve likör eşliğinde sunulan damla sakızlı Türk kahvesi ile ünlü. Yine başka bir ünlü tat olan Damla Sakızlı Bademli Kurabiyeyi (Çiçek Pastanesi’nden alınacak) kahve ya da çayınızın yanında deneyebilirsiniz. Emin olun her biri çok ama çok hoşunuza gidecek. Burası 07:00-23:59 saatleri arasında açık.

Adres: Çınarçarşı Caddesi 17680 Bozcada/Çanakkale Telefon: (0286) 697 81 33

-Çiçek Pastanesi

Adanın en özel tatlarından biri de Çiçek Pastanesi’nin kurabiyeleri. Hakikaten insanın yedikçe yiyeceği geliyor.

Çiçek Pastanesi

Çınaraltı Cafe’de çay ya da kahvenizi içerken yudumlayacağınız kurabiyeler işte burada satılıyor. İsterseniz alıp gün batımına da götürüp çayınızı ya da şarabınızı yudumlarken de yiyebilirsiniz. Her durumda harika gidiyor.

Çiçek Pastanesi

Ne zaman giderseniz gidin mutlaka kuyruk oluyor. Çünkü adaya gelenler kurabiyeleri sadece yemek için değil sürümü yüksek ve çok taze olduğu için hediyelik olarak da tercih ediyor.

Çiçek Pastanesi

Çeşitlere ve fiyatlara gelince klasik ünlü damla sakızlı kurabiyenin yanında fotoğrafta gördüğünüz çeşitler de mevcut. Yine gördüğünüz gibi fiyatlar da 50-70 TL/Kg (2018) olarak değişiyor. Burası 07:00-23:59 saatleri arasında açık.

Adres: Alaybey Mahallesi, Cumhuriyet Meydanı No:17 17680 Bozcaada/Çanakkale Telefon: 0286 697 82 26

Öğle Yemeği

Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir? kapsamında sizlere öğle yemeği için deneyimlediğimiz 1 yer öneriyorum.

-Güveç Lokantası

Adada gördüğüm bence en iyi esnaf lokantası Güveç Lokantası. Ege’nin güzelliğinin ve tatlarının yansıdığı lokanta oldukça da popüler.

Güveç Lokantası

Öğle yemeği için ideal olduğunu düşündüğüm lokanta da işkembe çorbası, arnavut ciğeri, fırında makarna ve ıspanaklı yumurta denedik. Hepsi de birbirinden güzeldi.

Güveç Lokantası

Zaten Anadolu’da bir söylem vardır acıkırsan yemeğini restoranda değil esnaf lokantasında ye çünkü esnaf da orada yediği için yemekler her zaman güzeldir, güzel olmak zorundadır. Fiyatlar da uygundur. Böyle sevimli bir lokantada içecekler de dahil karnınızı kişi başı 20-30 TL’ye (2018) doyurmanız mümkün. Hem de fast food yemeden ekmeğinizi de banarak….

Adres: Cumhuriyet Mahallesi Çınar Çarşı Cad. No:40 17680 Bozcaada/Çanakkale Telefon: (0286) 697 03 65

Akşamüstü

-Cabbar

Akşamüstü gün batımından önce hem bir şeyler atıştırıp hem de bir şeyler içerim derseniz Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir? kapsamında işte Cabbar derim. Yeni açılan yerlerden olmasına rağmen şimdiden adada efsane olmuş gibi.

Cabbar

Manzarası, atmosferi, esprili duvar yazıları ve sıcak ortamı ile ada müdavimlerinin yeni gözdesi. Akşam üstü için yazdığıma bakmayın adada bar değil de Ege rakı balık  masaları ön planda olduğu için böyle yazdım siz isterseniz yemekten sonra da takılabilirsiniz.

Cabbar

Burası 09:00-03:00 saatleri arasında açık.

Adres: Cumhuriyet Mahallesi Kazanlar Sokak 12/1, 17680 Bozcaada/Çanakkale Telefon: 0532 415 92 70

Akşam

-Simyon

Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir ? kapsamında akşam için tercihimiz geleneksel bir meyhane olan Simyon. Herkesin kendine göre duyduğu ya da müdavimi olduğu yerler vardır tabii ki ama bizim adaya her geldiğimizde mutlaka uğradığımız çok sevdiğimiz bir mekandır Simyon.

Simyon

Adada sevilir, sayılır, müdavimi de çoktur. Kışın bile açık olan bir kaç meyhaneden biridir. Geleneksel bir Ege meyhanesidir. İllaki deniz ürünleri yiyecekseniz tam doğru yerdir.

Simyon

Tek zorluğu vardır o da REZERVASYON. Aman ha akşama bırakayım sonra bakarız demeyin sabah denize gitmeden önce mutlaka ama mutlaka rezervasyon yaptırın yoksa akşamınız cehenneme döner. 

Simyon

Gündüz denize girmiş yorgunluğunuzu atmış olarak oturursunuz masaya. Açtırırsınız bir ada şarabını. Başlarsınız güzel bir Ege muhabbetine..

Simyon

Yemeklere gelince sezon balıkları dışında açık ara adanın en iyi mezeleri buradadır. Girit ezmesi, deniz börülcesi, kaya koruğu, kabak çiçeği dolması ve ahtapot ızgarası muhteşemdir. Ahtapot demişken ahtapot ızgarası adanın en önemli lezzetlerinden biridir. Adadayken mutlaka tadılmalıdır. Yeri ise Simyon’dur.

Simyon

Akşam olması ile birlikte müdavimler de masalarda yerlerini almaya başlar ve sokakta sohbetler güzelleşip muhabbet koyulaşır. Simyon’da da ortam güzelleşir bir anda ortalamanın da üstüne çıkar. Rakı, şarap mezelerle dans etmeye başlar.

Simyon

Sizler de böyle bir ortamda güzel bir akşam geçirmenin keyfini yaşarsanız. Kusurları yok mudur vardır tabii ki talep gören bir yer olunca kalabalık da oluyor servis yavaşlıyor. Yapacağınız şey aceleniz de yoksa akışına bırakıp keyfini çıkarmak.

Fiyatlar ise tuzludur ama kaliteyi de hak eder. Kişi başı içkiniz de dahil 150-200 TL (2018) ödeyerek hayatınızda güzel gecelere birini daha katarsınız. Sonuç olarak hakikaten yeni bir şeyler tatmak, güzel ortam ve sohbet muhabbet olsun diyorsanız Simyon kesinlikle tavsiye edeceğim yerdir.

Adres: Cumhuriyet Mahallesi Alsancak Sok. No:37 17680 Bozcaada/Çanakkale Telefon: (0286) 697 84 45

Değerlendirme

Bu küçücük ada ünlü bir çok lezzete de sahip.  Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir? kapsamında tüm öğünlerde adaya has yeni bir şey görmeniz ya da tatmanız olası.

Kısa kısa  da olsa bu yazımda Bozcaada’da Ne Yenir, Nerede Yenir? konusuna deneyimlerimiz ölçüsünde cevap vermeye çalıştım. Gideceğinizi bildiğimden yazıyorum Ayazma Plajı içinde benzer bir yazı hazırladım ancak sadece merkez bölgeyi hedeflediğimden bu yazıma eklemedim. Ayazma Plajı için tavsiyelerimi de Bozcaada Ayazma Plajı‘nda Bir Gün başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Ada ve Çanakkale ile ilgili diğer yazılarımız için Çanakkale Gezi Rehberi ‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın..

Exit mobile version