Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

2400 Yıllık Felsefe Okulu Behramkale Köyü

Yazı Dizisi : Çanakkale Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Behramkale Köyü, yerleşimin antik çağlardan beri devam ettiği Çanakkale‘nin Ayvacık ilçesine bağlı küçük bir köy. Köy, Assos Antik Kenti’nin surlarının hemen girişinde yer alıyor.

Bölgede arkeolojik olarak o kadar zengin ki kazı çalışmalarına 1981’de başlanmış ve hala devam ediyor. Günümüzde ise bölge felsefeciler için hala önemini koruyor. Çünkü  2000 yılından beri Aristoteles ve arkadaşlarının yaptıkları gibi burada felsefe toplantıları düzenliyor.

Köy benim Assos bölgesindeki ilk durağım. Bugün sizlere Assos Ören Yeri ile iç içe geçmiş 2400 Yıllık Felsefe Okulu Behramkale Köyü’nü anlatacağım.

Behramkale Köyü’nden Ege’ye Bakış

Buraya gelince ilk dikkatimi çeken şey köyün yüzünü kıyıya güneye değil tam tersine karaya kuzeye çevirmiş olması. Bölge çok havadar.

Behramkale Köyü Haritası

Bunun sebebinin bölgedeki çetin kış şartları olduğunu değerlendiriyorum. Ancak neredeyse denize sıfır olan bu köyde denizciliğe dair hiç bir şey olmaması da çok üzücü…

Behramkale Köyü Gezisi

Behramkale’ye Nasıl Gidilir?

Behramkale; arabayla İstanbul’a 6 saat (430km) , İzmir’e 3 saat  (260km) uzaklıkta bulunuyor. İstanbul’dan gelmek için İstanbul-Bandırma hızlı feribotunu kullanırsanız daha az yorulursunuz ancak değip değmeyeceğinin tercihi tabii ki size bağlı.

Otobüs ile girmek isterseniz girmeniz gereken yer Ayvacık Terminali. Truva ve Kamil Koç  otobüsleriyle Ayvacık’a ulaştıktan sonra 17 km uzaklıktaki Behramkale’ye saat başı kalkan minibüslerle 30 dakikada ulaşabilirsiniz.

Ankara’dan otobüsle gelenler ise Çanakkale’de indikten sonra Ayvacık minibüsüne binmek zorunda. Çanakkale-Ayvacık arası ise yaklaşık 45 dakika sürüyor. Buradan da 17 km uzaklıktaki Behramkale’ye saat başı kalkan minibüslerle 30 dakikada ulaşabilirsiniz.

Behramkale Köyü Tarihi

Buradaki ilk iskan M.Ö. 2000’li yıllardan itibaren başlamış. M.Ö. 700’lü yıllarda ise Midilli’de yaşayanlar buraya göçmüş.

Sırasıyla Lidya, Frig, Pers, İskender, Roma ve Bizans’ın egemenliğine giren kente M.Ö. 347 yılında bir felsefe okulu kurmak üzere Aristoteles ve arkadaşları gelmiş ve bir felsefe okulu kurmuş.

M.Ö. 56 yılında bölgeye Anadolu’daki gezileri ile bilinen Aziz Paul de uğramış.

1330 yılında ise bölge Osmanlı egemenliğine girmiş ve Assos Antik Kenti’nin hemen yanına bugünkü Behramkale Köyü kurulmuş.

Behramkale Köyü Gezilecek Yerler

-Behramkale Köyü

Osmanlılar tarafından 1330 yılında kurulan köy tarihi bakımdan oldukça önem taşıyor.

Behramkale Köyü

Antik kente çıkan yokuşun iki tarafına kümelenmiş köye  80’li yıllarda koruma amaçlı olarak yapılaşma yasağı getirilmiş yani sadece mevcut binalar onarılabiliyor.

Behramkale Köyü

Köy, antik şehrin taşları kullanılarak inşa edilmiş. Bunu her yerde görebiliyorsunuz. Köyün sokaklarında yürüyorsunuz. Yürüdüğünüz tüm yollar taşla kaplı. Bu taşlar andezit taşı.

Behramkale Köyü

Andezit taşları hem yollar hem evler için kullanılıyor. Köy, volkanik bir tepe üzerine kurulu olduğu için etraf bu taşlarla dolu. Zaten antik kentte bu taşlarla yapılmış.

-Hüdavendigar Cami

Hüdavendigar Cami 14. yy.da köye 1. Murat Hüdavendigar tarafından  yaptırılmış. Osmanlıya özgü olarak tek kubbeli ve kare planlı.

Behramkale Köyü Hüdavendigar Cami

İçerisinde yer alan kadırga resimleri ile ünlü. Antik kentin girişine yakın yerde bulunuyor.

Hüdavendigar Cami

Oldukça tarihi bir yerdeyiz ve gördüğümüz görüntü bu. Neden bu elektrik telleri bu kadar çirkin şekilde düzenlenir acaba. Fotoğrafları çirkin göstermek için tam bir çaba gösterilmiş. Tebrikler…

-Hüdavendigar Köprüsü

1. Murat Hüdavendigar Behramkale’de bir cami inşa ettirirken aynı zamanda Tuzla Çayı üzerine yine kendi adıyla bir de köprü inşa ettirmiş.

Behramkale Köyü Hüdavendigar Köprüsü

Fotoğrafta da uzaktan gördüğünüz gibi köprü artık kullanılmıyor. Yanına yol yapılmış. Tercihinize bağlı olarak isterseniz 600 yıllık bu köprünün üzerinden yürüyerek geçebilirsiniz.

-Assos Ören Yeri

Tarihçesi M.Ö. 6. yy.a kadar giden Assos Ören Yeri girişi tepeye çıkan yokuşun en sonunda, denizden 236 m yükseklikte bulunuyor.

Assos Ören Yeri

08:00-20:00 saatleri arasında açık. Giriş Ücreti: 10 TL (2018). Müze kartınız varsa ören yerine giriş ücretsiz.

-Surlar

Assos Ören Yeri Surlar

Antik kentin çevresi M.Ö. 4. yy.da inşa edilmiş  surlarla ile çevrili.

Assos Ören Yeri Batı kapısı ve Nekrapol

Surlarda kente giriş ve çıkışı sağlayan iki ana kapı bulunmaktadır. Biri köyün içinden geçerek ulaştığımız ören yeri giriş kapısı. Diğeri ise limana dönük şu an da gördüğünüz kapı batı kapısı.

-Nekrapol

Assos Ören Yeri Nekrapol

Batı kapsının iki tarafı sağlı sollu nekrapol yani mezarlık alanı olarak kullanılmış. Burada tabut olarak kullanılan küplerden lahitlere kadar değişik mezar çeşitleri görebiliyorsunuz.

-Athena Tapınağı

Antik kentin en yüksek noktasında Athena Tapınağı var. 240 m yükseklikte bulunan Athena Tapınağı, M.Ö. 6. yy.da inşa edilmiş.

Assos Ören Yeri Athena Tapınağı

Özellikle güneşin batımını çekmek için en ideal nokta. Tapınak kentin koruyucu tanrıçası Zeus’un kızı Athena’ya adanmış.

-Amfi Tiyatro

Antik kentin güney tarafına denize doğru yürürseniz Midilli Adası’na bakan bir tiyatro göreceksiniz. Tiyatronun bir deprem sonucunda yıkıldığı tespit edilmiş

Assos Ören Yeri Amfi Tiyatro

Yaklaşık 2500 kişilik olan tiyatro tipik bir Roma tiyatrosu. Tiyatroyu Assos Antik Liman’a inen yol üzerinden de görebilirsiniz.

Behramkale Köyü’nden Ne Alınır?

Ören yerine giden yokuşun sağlı sollu iki yanında hediyelik eşya satan tezgahlar var.

Behramkale Köyü Alışveriş Tezgahları

Batı kapsının iki tarafı sağlı sollu nekrapol yani mezarlık alanı olarak kullanılmış. Burada tabut olarak kullanılan küplerden lahitlere kadar değişik mezar çeşitleri görebiliyorsunuz.

Behramkale Köyü Alışveriş Tezgahları

Yörenin köylü kadınları bu tezgahlarda aynı zamanda  bölgede toplanan otları, bölgeye has zeytin yağını ya da kendi yaptıkları ev tarhanası ya da giyim ürünlerini satıyor. Arabanız varsa bu ürünleri tüketmek ya da hediyelik olarak alabilirsiniz.

Behramkale’de Nerede Kalınır?

Köy içinde pansiyon, otel ve restoranlar var. Ancak buranın güzelliği antik limanı. Bu nedenle kalmak için limanda yer alan gezginlerin tercihi Dr.No Antik Pansiyon’u tercih ettim. Bu pansiyon ile ilgili tüm detayları Assos Antik Liman Gezisi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Değerlendirme

Behramkale Köyü, yerleşimin antik çağlardan beri devam ettiği bir köy. Özellikle gezgin ve foto severlerin güneş batarken Athena Tapınağı’na gidip orada hem güneşin batışını seyretmesi hem de fotoğraf çekmesi şart.

Behramkale Köyü
Assos ve Çanakkale ile ilgili diğer yazılarımız için Çanakkale Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın…
Exit mobile version