Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Prens Adalarının Prensesi Heybeliada

Yazı Dizisi : İstanbul Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Funda Aydoğan

Marmara Denizi ve İstanbul’da yer alan Prens Adalarının Prensesi Heybeliada, doğası ile dikkat çeken bir yapıya sahiptir.

Geçmiş yıllarda adı Yunanca bakır manasında olan Halki’dir. 4 ayrı tepeden oluşan adanın yüzölçümü 2,34 km², en yüksek yeri 140 metredir. 

Heybeliada, Prens Adaları içerisinde Büyükada’dan sonra en kalabalık ikinci ada olarak karşımıza çıkar.

İskeleden sonra sağlı sollu olarak ada evleri uzanır. Evlerin bitiş noktalarında ise bol çam ağaçları ile kuş sesleri adayı süsler.

Heybeliada Gezisi

Heybeliada’ya Ulaşım

Heybeliada’ya Kadıköy, Eminönü, Beşiktaş ve Bakırköy’den ulaşım mümkündür. İstanbul Şehir Hatları vapurları yaz kış tarifesi değişmek üzere Heybeliada ve diğer adalara ulaşım sağlamaktadır. Sefer saatleri için tıklayınız.

Heybeliada Martı 2019

Aynı zamanda Kartal, Kadıköy ve Eminönü’nden özel şirket motorları da adalara ulaşımı kolaylaştırmıştır. Genellikle yaz aylarında sefer sayısı arttırılır. Kartal’dan adalara ulaşımda yaz aylarında 30 dakika aralıklar ile sefer düzenlenmektedir.

Heybeliada Görülmesi Gereken Yerler

Prens Adaları içerisinde en yeşil ve en sakin ada olan Heybeliada’da görülecek yerler olarak karşımıza hem doğa hem de tarih çıkmaktadır.

-Değirmen Burnu

Motor ya da şehir hatları vapurundan inildikten sonra sağ tarafa doğru yürüdüğünüzde karşınıza harika orman yolu ve piknik alanı olan değirmen burnu çıkacaktır. Alçak bir tepe olduğundan yürürken yorgunluk hissetmezsiniz.

Çam Limanı Yolu

Belediye tarafından park ve yürüyüş alanı haline getirilen kısma kişi başı 6 TL vererek giriş yapılmaktadır. Alanda piknik yapmak, yürüyüş yapmak ve doğa ile baş başa kuş sesleri dinlemek günlük hayat stresinden sizleri uzaklaştıracaktır.

-Aşıklar Tepesi

Vapur ya da motordan indikten sonra sol tarafa yürürseniz Deniz Lisesi ve ardından patika bir orman yolu karşınıza çıkar. Adanın doğal ve çok mis manzarası eşliğinde birazda yokuş yukarı yürürseniz sol tarafınızda harika manzaralar çıkacaktır. Yürümeye devam ettiğinizde eşsiz bir koy manzarası tam karşınızda olacak. Alt kısımda çam limanı ve muhteşem çam ağaçlarının görüntüsü büyüleyici bir manzara ile baş başasınız.

-Uçurum Manastırı

Manastır aynı zamanda Aya Yorgi Manastırı olarak da adlandırılır. Uçurumun kenarında olması nedeni ile zamanla Uçurum Manastırı adını almıştır.

Heybeliada Aya Yorgi Manastırı 2019

1500 li yıllarda inşaatının yapıldığı bilinen manastır mimari açıdan şahane bir görüntüye sahiptir. En uçta olması nedeni ile deniz ile birlikte eşsiz bir görüntü oluşturmaktadır.

-Ruhban Okulu

Hem tarih hem doğa olan adada Ruhban Okulu görmeniz gereken eserlerden biridir. 9. Yüzyılda inşa edilen yapı din adamlarının Rum Ortadoks Okulu olarak faaliyet göstermiştir. Günümüzde ise sergi ve konferans alanı olarak kullanılmaktadır.

-İsmet İnönü Müzesi

Müze İsmet İnönü’ye Atatürk’ün hediye ettiği ve günümüzde eşyaları ile muhafaza edilen evdir. İsmet İnönü ve dönemin hayatından kesitlerin bulunduğu müze dönem tarihi sevenlerin görmesi gereken bir yerdir.

-Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi

Yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın yaşamının büyük kısmını sürdürdüğü konak müze halinde gezilebilmektedir. Tablolar, kişisel eşyalar ve arşivler şeklinde hazırlanan konak 2000 yılında halka açılmıştır.

-Sanatoryum

1924 yılında Atatürk’ün isteği ile inşaatı yapılan Heybeliada Sanataryumu tarihte birçok yerli ve yabancı doktorun yetiştiği yerdir. Bu nedenle de dönemin hastalıklarına şifa kaynağıdır. 2005 yılından bu yana ise sadece bir tarihi eser şeklinde görülmektedir.

Heybeliada‘da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Adada yemek için karşınıza farklı alternatifler çıkar. İskeleye paralel uzanan birçok restoran içerisinden balık menüleri, alkol ve kebap çeşitleri sunar. 

Adada Bir Çeşme

Genellikle aperatif sevenler için ise bir üst sokakta daha sade yiyecek mekanları bulabilirsiniz. Adaya gittiğimde Farklı Bi Yer de yiyorum. Daha ekonomik, anne eli değmiş gibi  ve çok lezzetli bir yer. Alkol tercih etmeyenlere tavsiyemdir.

Heybeliada’da Nerede Kalınır?

Adada konaklamak özellikle gün batımı izlemek gibi bence çok özeldir. Konaklardan çevrilen küçük pansiyonların yanı sıra adada küçükte olsa oteller bulunmaktadır. Adada güne uyanmanın keyfi bir başka olur. Elbette yaz aylarında karşınıza çok yüksek rakamlar çıkacaktır. Fakat çadır seviyor iseniz, özel plajlardaki çadırlarda uygun fiyata konaklamanızı tavsiye ederim.

Heybeliada’da Alışveriş

Ada en büyük ikinci ada olması nedeni ile birçok market, atm, giyim için butik tarzı mekanlara sahiptir. Aynı zamanda adada yer alan hediyelik eşya dükkanlarından el yapımı ada hatıraları alabilirsiniz. 

Heybeliada Sahaf

Yazlık birçok mekan gibi adalarda yaz aylarında farklı fiyatlar karşımıza çıkar. Ama tecrübem ile tavsiyem Heybeliada her açıdan Büyükada’dan daha uygundur. Ada ile ilgili anlatacaklarım bu kadar. Yeni yazılarda görüşmek üzere…

İstanbul Gezi Rehberi için tıklayınız.

Exit mobile version