- Eski Küçükçekmece Gezisi
- Ihlamur Kasrı
- Pelit Çikolata Müzesi
- Baltalimanı Japon Bahçesi
- Yeşilköy Havacılık Müzesi’nde Bir Gezi
- Kıyıköy’de Bir Gezi
- Rumeli Hisarı Gezisi
- Anadolu Hisarı Gezisi
- Museum of Illusions, Eğlencenin Hiç Bitmediği Bir Yer
- Mamicini Cafe: Bir Kafeden Çok Daha Fazlası
- Prens Adalarının Prensesi Heybeliada
- Vehbi Koç Büyükdere Evi, Nam-ı Diğer Ziyagil Köşkü
- Tevfik Fikret’in Evi Aşiyan Müzesi
- Küçük Dolmabahçe Beylerbeyi Sarayı
- İstanbul Nostaljisi Balat Sokakları
- Dileklerinizin Gerçekleştiği Ayın Biri Kilisesi
- Tüm Lezzetleri ile Koca Bir Tarih Vefa Semti
- Pierre Loti Tepesi
- Çamlıca Kulesi-Avrupa’nın Yeni Eyfel’i
- Sirkeci Tren Garı ve Çevresi
- İstiklal Caddesi’nde Bir Keyif Turu
- İstanbul Oyuncak Müzesi
- Barış Manço Müze Evi
- Esra Vardar Argun’un Heykel Sergisi
- Bir Tarihin İçinde Pera Palas Hotel
- Şekerci Cafer Erol
Bugünkü yazımızın konusu Bir Fotoğrafçının Gözü ile Anadolu Hisarı Gezisi.
Size bir soru? Boğazın en güzel resmini nereden çekersiniz? Eminim herkesin mutlaka bir favori yeri ya da mekanı vardır. Dile kolay her hangi bir yer değil ki boğaz bu. Kim bilir ne önemli anılarımızın tek tanığı.
Sorumum cevabına gelince benim favorim açık ara Anadolu Hisarı. Belki de her gün işe giderken içinden geçtiğiniz hatta belki de şimdiye kadar hiç fark etmediğiniz hisarından almış adını..
Boğazdan ve Göksu Deresi’nden nasibini almış, İstanbul’un eni olmuş semti, üstelik kasaba kıvamda. Gün batımında Boğaz Köprüsü de en güzel renkleriyle fondaysa demeyin keyfinize.
Anadolu Hisarı Gezisi
Anadolu Hisarı Semti
Bir soru daha. Anadolu içlerinden gelen Türklerin boğazdaki ilk yerleşim yerinin neresi olduğunu biliyor musunuz? Sanmıyorum. Sorunun cevabı yine Anadolu Hisarı. Açıkçası ben de yeni öğrendim. İstanbul’un Fethi öncesinde hisar ve çevresinde görevli askerlerin ve ailelerin yerleşmesi ile burası küçük bir mahalle konumuna gelmiş.
Yukarıda belirtiğimiz gibi hisarın olduğu semtin adı da aynı. Bahse konu tarihi bölgenin en önemli özelliği ise bugün İstanbul Boğazı’nın en sessiz sakin, en mütevazı semti olması.
Büyükçe, görkemli bir ailede sessizce hayatına devam eden, kimsenin dikkatini çekmeyen çocuklardan biri sanki.
Hisarda hayat oldukça yavaş akıyor. Sanki İstanbul’da değilmişsiniz gibi hissediyorsunuz. Sokaklarında kaybolmak, küçük bakkallarından alışveriş yapıp yaşlı amcalarla sohbet etmek oldukça hoş.
Başlangıç ve bitişi arası yürüyerek beş dakikada biter, eğer ki ara sokaklarına dalıp da kendinizi kaybetmezseniz ki asıl güzel olan da bu kayboluşu insanın kendi bünyesinde hissetmesidir. Onlarca ahşap evin ortasında yokuşları ine çıka, dar sokaklarında kaybola kaybola gezmek ayrı bir güzellik.
Anadolu Hisarı’na Ulaşım
Hisar, Beykoz İlçesi sınırları içerisinde Boğaziçi’ne bakan kendi adını taşıyan semtte Hisar Caddesi üzerinde bulunuyor.
En kolay ulaşım yöntemi boğaz trafiğini ve otopark sorununu göz önünde bulundurursak tabii ki otobüs. Otobüs için ise ister Anadolu ister Avrupa Yakasından gelinsin ulaşım için merkez olarak Üsküdar alınmalı.
Üsküdar’ın çeşitli duraklarından geçen 11H, 15, 15 F, 15 KC, 15P, 15 T ve 15 ŞN Numaralı Otobüsler ile 35 dakikada MÜ Anadolu Hisarı Kampüs Durağı’na ulaşabilirsiniz. Buradan hisarın mesafesi yürüyerek 6 dakika.
Adres: Anadolu Hisarı Mh., 34810 Beykoz/İstanbul
Anadolu Hisarı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Çarşamba hariç her gün 09:00-19:00 saatleri arasında hisarı ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti kişi başı 15 TL (2019). Müze kart geçiyor.
Çok güzel yer ancak surlara çıkmak yasak. Bu nedenle girmeden de hisar çevresinden gezilerek izlenebilir.
Anadolu Hisarı Neden İnşa Edildi?
Yıldırım Beyazıt, Anadolu Hisarı’nı boğaz deniz ticaretini ve Bizans İmparatorluğu’na giden deniz kaynaklı yardımı kontrol etmek ve Göksu Vadisi’ne izinsiz girişleri önlemek amacıyla ileri bir karakol olarak yaptırmış.
Zaten hisarın tarihteki adı da Gözlücehisar’dır.
Hisar, 1394–1395 yıllarında boğazın en dar noktasında (660 metre) 7 dönümlük alana inşa edilmiş.
Anadolu Hisarı
İlk yapımında kare şeklinde inşa edilen bir kule ile etrafını çeviren duvarlardan oluşuyormuş. O dönemde kalenin bulunduğu yer kayalık bir burunmuş.
Hisarın tarihine bakıldığında kayıtlarda ilk göze çarpan husus Yıldırım Beyazıt ile Timur arasında 1402’de yapılan Ankara Savaşı’ndan sonra kalenin Osmanlı yönetiminde kalmış olması.
Yine kayıtlara göre bu dönemde Osmanlı Beyliği yıkılma aşamasına gelince doğu sınırlarını salam tutmak ve Bizans Desteği almak isteyen Süleyman Çelebi, Kartal ve Pendik gibi yerleri Bizans İmparatorluğu’na geri verirken bu süreçte kalede kalmış.
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul Kuşatması öncesi Rumeli Hisarı’nı yaptırırken Anadolu Hisarı’nı da tahkim etmiş ve toplar ile donatarak boğaz etki mesafesini iki taraflı olarak tamamlamış. Kuşatma başarı ile sonuçlandıktan sonra ise hisar hapishane olarak kullanılmaya başlanmış.
Bu tarihten sonra ise çok fazla önemi kalmamış. Zamanla Göksu Deresi’nin getirdiği alüvyonlar ile de hisar iç kısımda kalmış ve günümüze kadar gelmiş.
Anadolu Hisarı Çevresinde Diğer Gezilecek Yerler
-Göksu Deresi
Bahse konu hisar aynı zamanda Göksu Deresi ile özdeşleşmiş bir yer. Özellikle Göksu Deresi etrafı hem tarihi hem restoran, kafe vb. sosyal alanları hem de gösterişli yalıları ile dikkat çekiyor.
Osmanlı İmparatorluğunun Lale Devrinde buradan sandallarla Boğaza açılıp müzik eşliğinde keyifli geziler yapılırmış. Buradaki eğlenceler İstanbul’un en iyi eğlenceleri kabul edilirmiş. İşte o zaman da burada tekne turları yapılırmış aynen bugün de olduğu gibi.
Göksu Deresi’nden devam ederseniz Fatmagül’ün Suçu Ne? Dizisinin Anadolu Hisarı’ndaki tüm çekim mekanlarını göreceksiniz. Fatmagüllerin evi Göksu Mahallesi’nde, Fatmagül’ün çalıştığı Gül Mutfağı da Kızılserçe Sokak’ta.
-Küçüksu Kasrı
Sultan Abdülmecit de Anadolu Hisarı’nı o kadar çok seviyormuş ki dinlenme ve av amaçlı olarak Mimar Nigoğos Balyan’a 1857 yılında Küçüksu Kasrı’nı yaptırtmış. Avrupa üsluplarındaki mobilyaları, halı ve tablolarıyla zengin bir sanat müzesi niteliğindeki Kasr, 09:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açık. Kişi başı ücret 10 TL (2019). Müzekart geçerli.
Bahçesi ise bir çeşit mesire yerine dönüştürülmüş. Giriş ücretsiz, otopark ücretsiz, tuvalet mevcut. Yürüyüş ve bisiklete binmek için uygun. En güzeli de burada mangal yasak. Denizin sağladığı serinlik ve boğazın kokusu ile harika bir yer.
Adres: Göksu Mahallesi, Küçüksu Cd., 34815 Beykoz/İstanbul, Tel: (0216) 332 33 03
Fotoğrafçılar için Birkaç Cümle
En iyi fotoğrafları sanılanın aksine sokak aralarında yakalayabileceğiniz bir semt Anadolu Hisarı.
-Anadolu Hisarı
Aslında karadan değil, denizden görmek lazım Anadolu Hisarı’nı. Zira en güzel yalıların denize bakan yüzlerini görmenin başka yolu yok.
Fotoğraf açısına gelince en net karşıdan sabit görünümü tekne turu ya da normal şehir hatları vapurlarından alabilirsiniz. Anadolu Hisarı’nı denizden fotoğraflamak da ayrı bir zevk. Önde güzelim yalılar, arkada ise Anadolu Hisarı.
Açıkçası hisarın gece aydınlatmasının çok güzel olduğunu söylemek zor. Sizin de gördüğünüz gibi bütün bir sahne oluşturamıyor ve kopukluklar var. Bu nedenle fotoğraf çekmek isteyenlerin hava kararmadan önceki zamanı iyi değerlendirmesinin daha doğru olduğunu değerlendiriyorum.
-Setüstü Sokağı
Maalesef iç surlar ile dış surların arasından 1956 yılında Üsküdar-Beykoz sahil yolu geçirilmiş.
Böylece Setüstü Sokağı da iç surlardan yol ile ayrılmış.
Sokağa bakınca geçmiş tarihi gerçekten yaşıyorsunuz. Bu nedenle tarihi dizilerde mutlaka bu sokaktan yararlanılıyor.
-Kanije Sokağı
ilk tiyonuz benden ana caddenin tam karşısında yer alan Kanije Sokağı.
Sokak aralarında kendimce bir şeyler yakalamaya çalışırken gördüğüm ışık o kadar etkileyici. Özellikle de gün batımında ağaçlarda bezenmiş sokak aralarında gün batarken ortaya çıkan o gizemli görüntü.
Sokak aralarında dolaşırken karşılaştığım sevimli bir köpeğin selamını da almadan olmaz tabii ki.
İstanbul’un fethine tanıklık eden ve kaleye de ev sahipliği yapan Kanije Sokağı tarihi eser ve sokakları korumaya yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında yeniden düzenlenmiş.
Gün batarken ışığın ahşap üzerine yansıması harika görünüyor.
Kim tarafından ne zaman yaptırıldığı bilinmeyen çeşme kesme taştan ve klasik bir tarzda yapılmış. Hemen yan tarafında bir tas yuvası bile var. Teknesi düzgün. Ancak suyu akmıyor.
-Göksu Deresi Balıkçıları
Anadolu Hisarı’nda karmaşık fotoğraf dendiğinde ilk akla gelen yer Göksu Köprüsü’nün altı.
Burada benim çok ilgimi çeken tekne tamir atölyeleri var.
Böyle bir ortamın keyfini çıkarayım fotoğraf çekmeyeyim diyorum ama dayanılacak gibi değil duramıyorum.
-Namazgah Sokak
Dere Restorandan aşağı doğru yürürseniz Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan üstü açık namazgahın olduğu sokağa ulaşıyorsunuz.
Fatih Sultan Mehmet döneminde hisarın önüne küçük bir mescit yapılmış. Halen bu mesciti görebilirsiniz. Buradan da Hisarın muhteşem fotoğraflarını çekmeniz mümkün.
Anadolu Hisarı’nda Ne Yenir? Nerede Yenir?
Bölge sadece tarihi ile değil her öğün bir şeyler yiyebileceğiniz mekanları ile de ünlü.
-Big Chefs Restoran
Manzara ve yemekler olarak gerçekten güzel bir yer. Ancak müdavimi de çok.
Bu nedenle de hizmet kalitesi her geçen gün düşen bir yer. Genel olarak personelin huzursuzluğu yüzlerinden ve davranışlarından anlaşılıyor.
Bu nedenle 08:30-00:00 saatleri arasında açık olan mekanı fazla bir beklentiniz olmadan tercih edebilirsiniz.
Adres: Anadolu Hisarı Mh., Küçüksu Cd. No:4, 34810 Beykoz/İstanbul, Tel: (0216) 308 93 28
-Dere Balık Restoran
Hisarın hemen dibinde Dere Restoran adıyla bir mekan var. Göksu Köprüsü’nün hemen altında Göksu Deresi’nin hemen kenarında kalıyor.
Dere Restoran Dolayısıyla sadece mekanın içerisinde değil aynı zamanda Göksu Deresi’nin hemen kenarında romantik bir akşam yemeği yemeniz mümkün.
1900’lü yıllarda Dere Kahvesi diyorlarmış. Tam hisarın dibinde oluşu ve yapı tarzı ile tam bir fon oluşturuyor. Dere Restoran’ın yemeklerini bilmem ama dış görüntü gerçekten harika.