Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Rumeli Hisarı Gezisi

Yazı Dizisi : İstanbul Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bugünkü yazımızın konusu Bir Fotoğrafçının Gözü ile Rumeli Hisarı Gezisi. Dünya’da bir çok yere gitmiş olabilirsiniz. Ancak dönüp dolaşıp geleceğiniz yer takdir edersiniz ki yine İstanbul. Kendinizi bir foto severin, bir gezgin ya da bir turistin yerine koyun.

Acaba İstanbul’a gelseniz ve fazla zamanınız olmasa fotoğraf çekmek için gideceğiniz ilk yer neresi olurdu.

Kişisel olarak söylüyorum tarihini ve önemini de dikkate alırsam ve boğazın karşı kıyısı da dahil her yönden çekim rahatlığını da düşünürsem kesinlikle Rumeli Hisarı’nı tercih ederdim.

Rumeli Hisarı

Bu yüzden de İstanbul Boğazı’na yönelik ilk yazıma bahse konu ile başlamayı uygun gördüm.

Rumeli Hisarı Gezisi

Rumeli Hisarı Semti

Yukarıda belirtiğimiz gibi hisarın olduğu semtin adı da aynı. Bahse konu tarihi bölgenin en önemli özelliği bugün İstanbul Boğazı’nın da en sosyal alanlarından biri olması.

Rumeli Hisarı Caddesi

Özellikle Rumeli Hisarı Caddesi hem tarihi hem restoran, kafe vb sosyal alanları hem de gösterişli yalıları ile dikkat çekiyor.

Cadde Üzerinde Kuşlar 

Boğaz boyunca devam eden caddede spor yapmak, bisiklet sürmek ve kuşlara yem atmak da mümkün.

Cadde Üzerinde Eski Bir Ev

Tabii ki cadde boyunca devam eden eski evlerin fotoğraflarını çekmeyi de unutmamak lazım.

İstanbul Boğazı ve Midyeciler

Semtin bir diğer özelliği de özellikle boğaza karşı dalgıçların midye avladığı noktalardan biri olması. Burada denize atlayıp dipten midye çıkaran dalgıcı bizzat izledim. O midye toplarken kullandığı balıkçı boğaz akıntısına karşı gaz vererek yerinde sabit kalmaya çalışıyordu.

Rumeli Hisarı’na Ulaşım

Hisar, Sarıyer İlçesi sınırları içerisinde Boğaziçi’ne bakan kendi adını taşıyan semtte Yahya Kemal Caddesi üzerinde bulunuyor.

En kolay ulaşım yöntemi boğaz trafiğini ve otopark sorununu göz önünde bulundurursak tabii ki otobüs. Otobüs için ise ister Anadolu ister Avrupa Yakası’ndan gelinsin ulaşım için merkez olarak Beşiktaş alınmalı. 

Yahya Kemal Caddesi

Beşiktaş Bahçeşehir Üniversitesi Durağı’ndan kalkan 22, 22 RE, 25 E, 40, 40 T ve 42 T Numaralı Otobüsler ile 35 dakikada Rumeli Hisarı Durağı’na ulaşabilirsiniz. Buradan hisarın mesafesi yürüyerek 6 dakika.

Adres: Rumeli Hisarı, Yahya Kemal Cd., 34470 Sarıyer/İstanbul

Rumeli Hisarı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Çarşamba hariç her gün 09:00-19:00 saatleri arasında hisarı ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti kişi başı 15 TL (2019). Müze kart geçiyor. 

Rumeli Hisarı Neden İnşa Edildi?

Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’u almaya karar verdiğinde bunun için en önemli ihtiyacın Bizans İmparatorluğu’na yardım amaçlı olarak gelebilecek her türlü yardımı kesmek olduğunu gördü. 

Rumeli Hisarı’ndan İstanbul Boğazı

Bu kapsamda bölgeyi bizzat incelemesi neticesinde o dönemin toplarının tesirli olduğu menzili de dikkate alarak Anadolu Hisarı‘nın tam karşısında bir hisar inşa edilmesini emretti.

Gece ve Hisar (Anadolu Hisarı’ndan)

İşte Rumeli Hisarı’nın yapılma sebebi Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul kuşatma öncesinde boğazın kuzeyinden gelebilecek her türlü yardımı kesebilmektir.

Hisardan Boğaz Görünümü

Zaten hisarın tarihteki adı da Boğazkesen Hisarı’dır.

Hisardan Boğaz Görünümü

Hisar, 1452 yılında 4 ay gibi bir sürede boğazın en dar noktasında tam karşısında bulunan Anadolu Hisarı’nı destekleyecek ve etkili top atış menzilini tamamlayacak şekilde inşa edilmiştir. 

Rumeli Hisarı

Hisarda Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarında üç büyük burç bulunuyor.

Hisarın Burçları

Söz konusu burçların çapları 22-27 metre, duvar kalınlıkları 5,5-7 metre ve yükseklikleri 21-28 metredir.

Sergi Alanı Toplar

Hisarda bugün sergi salonu bulunmadığından açık teşhir yapılmaktadır.

Sergi Alanı Gülleler

O muhteşem toplar, gülleler ve Haliç Körfezi’ni kapatan zincirin bir parçasını bahçede görebilirsiniz. 

Rumeli Hisarı

Aşağı bölgede kalmayıp boğaza daha hakim olan üst bölgelere çıkarsanız gördüğünüz manzaraya hayran olacaksınız.

Hisardan Boğaz Görünümü

Bunun dışında arkadaşlarınızla ya da sevgilinizle sadece bu tarihi ortamı yaşamak ve doya doya boğazı seyretmek için de buraya gelebilirsiniz.

Fotoğrafçılar için Birkaç Cümle

Açıkçası hisarın gece aydınlatmasının çok güzel olduğunu söylemek zor. Sizin de gördüğünüz gibi bütün bir sahne oluşturamıyor ve kopukluklar var.

Gün Batımı ve Hisar (Anadolu Hisarı’ndan)

Bu nedenle fotoğraf çekmek isteyenlerin hava kararmadan önceki zamanı iyi değerlendirmesinin daha doğru olduğunu değerlendiriyorum.

Rumeli Hisarı (Anadolu Hisarı’ndan)

Fotoğraf açısına gelince en net karşıdan sabit görünümü tekne turu yapmıyorsanız Anadolu Hisarı bölgesinden alabilirsiniz.

Rumeli Hisarı’nda Ne Yenir? Nerede Yenir?

Bölge sadece tarihi ile değil her öğün bir şeyler yiyebileceğiniz mekanları ile de ünlü.

-İskele Rumeli Hisarı Restoran

Bunlardan bazıları İskele Rumeli Hisarı Restoran. Denizin ortasında, eski bir iskelede, boğaz ve teknelerden başka bir şey görmeden balık yemek. Vaat bu. Ama güzel havalarda gittiğinize ve dışarıdan bir masa rezerve ettiğinize emin olun.

İskele Rumeli Hisarı Restoran

Çünkü dekorasyon ve aydınlatmadaki yanlış seçimler yüzünden mekanı çevreleyen büyük pencerelerde sadece mekanın kendi iç yansımasını görüyorsunuz.

Yemeklere gelince her şey mükemmel. Balık mezeleri özellikle lakerda harika. Balık olarak sadece kılıç denedim gayet iyiydi. Servis ve çalışanların tavırları da örnekti. Misafir kitlesi de belli ki mekanın müdavimi olmuş.

-Nar Cafe

Sunumlar iyi ….. yine de maliyet etkinlik dengesi negatif….hafta içi  sabah erken saatler haricinde gidilmesini tavsiye edemem.

Nar Cafe

Çünkü çok kalabalık oluyor ve hizmet kalitesizleşiyor. Hisar ve çevresi ile ilgili yazabileceklerim bu kadar. İstanbul ile ilgili diğer yazılarımız için İstanbul Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version