Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kıyıköy’de Bir Gezi

Yazı Dizisi : İstanbul Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Börte Büşra Yavuz

Bu hafta sonu Karadeniz’in şirin beldesi Kıyıköy’de bir gezi yapacağız. Aslen Kırklareli ili Vize ilçesi sınırları içerisinde bulunan bu şirin belde, yazın İstanbul’a en yakın denize girilebilecek yerlerden. Upuzun sahili, tertemiz havası ve bol yeşil alanı ile harika bir yer.

Eski adı Midye olan bu güzel yer, Pabuçdere ve Kazandere arasında yüksek bir tepe üzerine kurulmuş eski bir balıkçı beldesi. 

Istrancalar’ın güney yamaçlarında doğan Pabuçdere ve Kazandere ise beldenin bitki örtüsünü özlediğimiz yeşile çevirmiş. Zaten Lidyalılarca M.Ö.  500’lü yıllarda kurulan beldenin eski adı Salmydessos “kutsal, güzel yer” manasına gelmekteymiş.

Pabuçdere

Zaten Roma İmparatorluğu’nun Trakya valisi iken Neron bile sayfiye olarak beldeye gelirmiş. 

Tarihe ise Birinci Balkan Savaşı sonrası Trakya’nın elimizden çıkması ve Bulgaristan Krallığı ile Osmanlı Devleti arasındaki sınır hattı olarak da “Midye-Enez Hattı”nın kabul edilmesi ile geçmiş.

Kıyıköy

Mübadele sonrası göç eden Rum ve Bulgar nüfusun yerine bölgeye Selanik göçmenleri yerleştirilmiş. 1960 yılında da Midye olan ismi Kıyıköy olarak değiştirilmiş.  

Kazandere

Halihazırda beldenin Pabuçdere ve Kazandere arasında kalan bölümü “Birinci Derece Sit Alanı” olarak ilan edilmiş bulunuyor. Plajlar da bu iki dere arasında yer alıyor. 

Kıyıköy Gezisi

Kıyıköy’e Ulaşım

Belde, İstanbul’a 164 km, Kırklareli’ne 92 km ve Vize’ ye 38 km uzaklıkta bulunuyor.

İstanbul’dan özel aracınız ile gidecekseniz TEM otobanından Edirne yolu yönünde Çerkezköy çıkışından otobandan ayrılıp önce Saray’a, Saray Otogarını geçtikten 1 km sonra Kastro istikametine sapılarak, Güngörmez ve Bahçeköy üzerinden buraya ulaşabilirsiniz. Kıyıköy-Mahmutbey Gişeler arası 140 Km olup yaklaşık 1 Saat 50 Dakika sürüyor. 

Kıyıköy

Otobüs ile gitmek isterseniz önce Saray’a (2 saat) gelip daha sonra Saray otogarından Kıyıköy Belediyesi’ne ait otobüsler ile Kıyıköy’e gidebilirsiniz..

Kıyıköy’de Gezilecek Yerler

-Kıyıköy Kalesi

Beldeye 6. yy.da Jüstinyen döneminde bölgeyi koruma ve gözetleme amacıyla inşa edilen ve hala ayakta duran Bizans sur kalıntılarının içinden geçilerek giriliyor. Surların mimari yapısı beldenin o dönemde bir kale kent olduğunu gösteriyor.

Kıyıköy Kalesi

Kale, beldenin güneyindeki  Kazandere ile kuzeyindeki Pabuçdere arasında yamaçta denize doğru olacak şekilde kesme taş ve moloz kullanılarak inşa edilmiş.

-Aya Nikola Manastırı

Yine 6. yy.dan Jüstinyen döneminden kalan bir başka yapı da Aya Nikola Manastırı. Manastır, beldenin 700 m güneybatısında nehir kıyısında bulunan kaya içine oyularak yapılmış.

Aya Nikola Manastırı

Kaya manastırlarının en iyi örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Mimari olarak Kapadokya’daki kayalara oyulmuş manastırlara benziyor.

Aya Nikola Manastırı

Manastırın etrafında mutfak, yatacak yer vb. kayalara oyulmuş odalar var.

Aya Nikola Manastırı

Maalesef manastır harap halde, içerisinde ise duvar yazıları var. Burada bulunan Neron Çeşmesi ise kötü durumda. 

-Plajlar

Belde, İstanbul’a yakın olması sebebiyle deniz turizmi için de tercih edilen yerler arasında.

Belediye Plajı

Pabuçdere ve Kazandere arasında Belediye Plajı ve Kazandere Plajları var.

Belediye Plajı

Bunların dışında kuzeye doğru Servez Plajı ve 13 km uzaklıkta bulunan Kastro Plajı da denize girilebilecek güzel plajlar.

-Tekne Turu

Istrancalar’ın en yüksek noktası olan Mahya Tepesi’nden doğan Kıyıköy’ün kuzeyinde Pabuçdere ile güneyindeki Kazandere’de tekne ya da kayık kiralayıp tur yapmak mümkün.

Pabuçdere

Eğer tekne turu yapmak isterseniz balıkçı barınağından tekne kiralayıp bu derelerde gezebilirsiniz.

Pabuçdere

Hatta kayık ya da tekne ile Aya Nikola Manastırı’na da gidebilirsiniz. Kano veya deniz bisikleti de diğer alternatifler.

Pabuçdere

Ya da derelerde çıkan alabalık, sazan ya da kefal balıklarını avlayabilirsiniz. 

Kıyıköy’de Ne Yenir?

Burada mevsiminde ise Kalkan Balığı şahane olur. Bunun dışında balık yemek isterseniz mevsimine göre tekir ve lüfer de doğru seçimdir. Midye ve pavurya sevenler ise burada bayram eder.

Pabuçdere

Yer olarak ise Pabuçdere kıyısında kurulmuş olan lokantaları tercih edebilirsiniz. Buralarda kahvaltı da yapabilirsiniz.

Kıyıköy

Balık çeşitlerini yemek için daha lüks yerler tercih ederseniz Hotel Endorfina ya da Son Tango Restoran da doğru tercihler.

Kartaltepe’de çayınızı yudumlayıp Kıyıköy sahilini ve derelerini seyretmeyi de unutmayın. 

Kıyıköy’de Alışveriş

Buranın Kalkan Balığı ünlü. İsterseniz balığı İstanbul’dan çok daha ekonomik halden alıp kendiniz de evde pişirebilirsiniz.

Kıyıköy’de Nerede Kalınır?

Beldede hem pansiyonlar hem de derelerin kıyılarında kamp alanları mevcut. Mehmet Genç Piknik ve Kamp Alanı, Pabuçdere kıyısında kalmak için güzel bir yer.

Pabuçdere

Pabuçdere ile deniz arasında bulunan dar uzun kumsalda da yazın kamp kurulabiliyor.  

Denizin muhteşem maviliği

Eğer daha lüks kalacak yerler isterseniz Kıyıköy Resort Hotel, Hotel Endorfina ya da Marina Konaklama güzel alternatifler.

Belde, son yıllarda özellikle İstanbulluların hafta sonu gezileri için çok fazla talep görmeye başladı. Bunun dışında fotoğraf grupları için de harika sahnelere sahip. Güzel bir hafta sonu geçirmek isteyenlere ve de sakin bir tatil düşünenler için eşsiz bir yer. Ben de mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

İstanbul ile ilgili diğer yazılarımız için İstanbul Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Yeni yazılarda görüşmek üzere…..

Exit mobile version