Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Baltalimanı Japon Bahçesi

Yazı Dizisi : İstanbul Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Börte Büşra Yavuz

Uzun yıllar İstanbul’da yaşayıp çoğumuzun hala yerini bilmediği Dünya Bahçeleri Projesi’nin İlk Örneği Baltalimanı Japon Bahçesi, 2003 yılının Japonya’da Türk Yılı ilan edilmesi ve Japonya’nın Shimonoseki Kenti ile İstanbul’un kardeş şehir olmasından ötürü 2 ülkenin iş birliği ile yapılmış güzel bir bahçe düzenlemesi.

Bahçenin hikayesi çok uzun. Fotoğraf sizi yanıltmasın. Orası İstanbul değil Shimonoseki. Kardeş şehir uygulamasına göre kardeş olan şehirler sadece fiziken değil prensipte de birbirine benzemek zorunda.

Japon Bahçesi Shimonoseki

O yüzden de 2003 yılında Shimonoseki Belediyesi bu bahçeyi İstanbul’a yaptırmış. Yaptırmış ama bilinmediğinden pek de ziyaretçisi olmamış.

Baltalimanı Japon Bahçesi

Hatta İstanbul Belediyesi kardeş şehre bahçenin karşılığını bile ancak 2009 yılında Shimonoseki’de Türkiye Lale Bahçesi kurarak vermiş. Kardeş şehirde bulunan bahçemize de ülkemizden gönderilen lale soğanları ekilmiş.

2015 yılında Ertuğrul Fırkateyni’nin batışının 125. yılına hürmeten 2 ülkenin işbirliği ile tadilat gören bahçe 4 mevsim ziyaretçilerini ağırlayabilecek şekilde daha da etkileyici hale getirilince bahçenin ismi de yeşile aç İstanbul’da duyulmaya başlamış.

Bugün ise gerek boğaza hakim konumu ve sakinliği, gerekse sağladığı yürüyüş keyfi ile her geçen gün ziyaretçi sayısını artan bir bahçe.

Baltalimanı Japon Bahçesi Girişi

Sizi  kalabalık İstanbul ortamından alıp yeşillikler diyarına götüren Japon Bahçesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde Park ve Bahçeler Müdürlüğü sorumluluğunda faaliyetlerini sürdürüyor.

Japon Bahçesi Girişi

Girişi ücretsiz olan bahçe kışın 07.00-17.00, yazın 07.00- 19.30 saatleri arasında ziyarete açık.

Japon Bahçesi Girişi

Görülen giriş kapısı hem İstanbul Boğazı hem de Shimonoseki Boğazı’ndan esinlenilerek yapılmış. Kapının hemen üstünde Japonca ve Türkçe olarak ‘Baltalimanı Japon Bahçesi’ yazıyor.

Kasuga Tourou ( Kasuga Feneri)

Bahçeye girince karşımıza ilk olarak Japonya Shimmonoseki Belediye Başkanı Kiyoşi Ejima’nın hediyesi Kasuga Tourou ( Kasuga Feneri) çıkıyor.

Baltalimanı Japon Bahçesi

Uzakdoğu’dan esintiler taşıyan 6137 m² büyüklüğünde küçük ama huzur dolu bir bahçedeyim. Hem de İstanbul’da. Doğal malzemeler kullanılarak yapılan bahçede kayıtlara göre 4.850 ağaç ve bitki varmış.

Baltalimanı Japon Bahçesi

Bahçedeki  şelale, doğal gölet, çardak, ahşap köprüler ve çay odası (Yogetsuan) en çok dikkatimi çekenler.

Baltalimanı Japon Bahçesi

Japonya’nın sembolü olan Sakuralar (Kiraz ağaçları) tatlı pembe görüntüsü ile hem bahçeye farklı bir güzellik katarken hem de Japonya’da olmasak da kendimizi oralarda hissetmemizi sağlıyor.

Baltalimanı Japon Bahçesi

Genellikle bahçenin kenar duvarlarına yakın bir şekilde sıralanan Sakuralar ve Japon Akçaağaçları huzur verecek görsel bir şölen yaşatıyor.

Baltalimanı Japon Bahçesi

Sakuralar meyve vermeyen kiraz ağaçları ancak Japonlar için çok özel ve değerli ağaçlar. Normalde bu ağaçların bu tür dostane işbirliği çalışmaları dışında yurt dışına çıkarılması da yasak.

Bu nedenle kendimizi şanslı da saymalıyız. Ağaçların çiçek açma mevsimi ise Mart sonu. Nisan boyunca da çiçekleri dökülmüyor. Yani fotoğraf severler için doğru zaman nisan.

Baltalimanı Japon Bahçesi

Bahçenin orta kısmına ilerleyince harika bir gölet ve de ahşap köprüler karşınıza çıkıyor. İsterseniz kendinizi çimlerin üzeri bırakabilirsiniz.

İnanın gelirseniz bu bahçeden hiç çıkmak istemeyeceksiniz. Japon kültürünün sadeliğini yansıtan ve müthiş bir boğaz manzarasına hakim olan bahçeyi dört mevsim her gün ziyaret edebilirsiniz. Foto severler için ise hafta içi ve mart-nisan en uygun zaman.

Bahçeye ulaşım da kolay. Baltalimanı’ndan geçen otobüs ya da minibüslere binmeniz yeterli. Emirgan Vapur İskelesi’ne ise yürüyerek 10 dakika mesafede…

Yeni yazılarda görüşmek üzere…

Adres: Emirgan Mah., Sakıp Sabancı Cd No:76, 34470 Sarıyer/İstanbul Tel:  (0212) 312 62 00

İstanbul ile ilgili diğer yazılarımız için İstanbul Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version