Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Yakakent-Samsun Turizm Merkezi

Yazı Dizisi : Samsun Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı
Yazar : Müjgan ÜNAL

Yakakent-Samsun Turizm Merkezi. Sinop-Samsun sınırında bulunan ilçe geçmişte önemli bir balıkçılık kasabası olsa da günümüzde daha çok turizm faaliyetleri ön plana çıkıyor.

İlçe, Samsun’un Bafra ile Sinop’un Ayancık ilçeleri arasındaki 154 km’lik yolumuzun ilk durağı.

Bir sonraki yazımızda ise Gerze’den geçip ülkemizin en kuzey noktası olan Sinop İnceburun’u, şirin sahil ilçesi Ayancık’ı ve denizden 40 km içeride bulunan 75 milyon yaşındaki Türkiye’nin en büyük 10 mağarasından birini, İnaltı Mağarası’nı gezeceğiz. Bkz. Sinop İnceburun-Akgöl-İnaltı Mağarası

Orta Karadeniz – Güzergahımız

Artık yola çıkalım.

Bafra’dan Yakakent’e Doğru

Hangi şehirde olursam olayım kaldığım yerden çıkar çıkmaz yol sormak için birileri yanıma gelir. Yolda veya bazen de yanımda başkaları varken. Sanki özellikle uzaktan gözlerine kestiriyor gibiler. Hatta tatil beldesi olmayan yerlerde dahi biri yol sorarken aynı anda başka bir yabancının aynı amaçla yaklaştığı da çok olmuştur.

Ankara’da da evimden çıktığım ilk anlardan itibaren bu sık sık oluyor. Türk ya da yabancı hiç fark etmiyor. Şimdiye kadar yüzlerce kişi arasından sadece bir kişiye biraz uzak yoldan tarif ettim, aklıma geldikçe hala üzülürüm; hava kararmıştı ve yolu soran genç bir bayandı. İşin ilginç yanı şimdi burada da yol tarifi yapıyor olmam. Üstelik henüz kimse sormadan.

Kızılırmak Kenarı Çamlık

Kızılırmak kenarındaki çamlık alanda karşıma çıkan köpeğe Irmak yolunu tarif ediyorum.

Yakakent

Bafra Çetinkaya Köprüsü’nü geçtikten 15 dk sonra şirin sahil kasabası Yakakent’teyiz. Nüfusu kışın 8 bin civarındayken yazın bu rakam kat kat artıyor. Çünkü ev pansiyonculuğu sistemi yaygın burada. 1-2 hafta ya da ay boyunca sahil havası almak isteyenleri ağırlıyor.

Yakakent Balıkçı Barınağı

İlçe merkezinde bir limanı ve liman içerisinde bir balıkçı barınağı var. Avlanma mevsiminde arı kovanı gibi işliyor.

Balıkçı Barınağı
Balıkçı Barınağı

Sahilde biraz gezinelim.

Yakakent

Bir sahil kasabasında çocuk olmak… Tatbik ederek öğreniyorlar. Şanslı olduklarını şu an bilmeseler de yıllar sonra anlayacaklar.

Neredeyse tüm ilçe sahilinde denize sıfır çok sayıda içkili balık lokantası mevcut. Taze ve iyi hazırlanmış enfes salatalarla sunulan lezzetli balıklar oldukça ucuz, şaşırıp kalıyorsunuz.

Orta Karadeniz Bölgesi’nde yaz mevsiminin kısa olmasından dolayı bölge dışından çok fazla turist çekememesi fiyatları ucuz seviyede tutuyor. Bence bu iyi bir şey, ama Yakakent Belediyesi durumdan memnun değil, tüm ülkeye açılmak amacıyla çalışmalar yapıyor.

Balık lokantalarına geri dönelim. Kasabanın meydanından itibaren büyük şehirler ya da tatil yörelerinde karşılaştığımız kaliteli hizmeti aratmayacak özellikte lokantalar yan yana dizilmiş. Ama favorim kesinlikle limanda bulunan diğerlerine göre daha mütevazi ve samimi bulduğum, misafirlerine lezzetli balık menüsü sunan HAN-SAR Balıkevi.

Yakakent

Bir yabancı olarak ilk gittiğimde ulaşım konusundaki içten yardımlarını da unutmuyorum. İçlerinden pırıl pırıl gülümsemesi olan bir genç işi gücü bırakıp 50 dk boyunca gideceğim yere ulaşmam için bana yardım etmişti. Bir yıl sonra tekrar gittiğimde bana yardım eden 21 yaşındaki o güzel yürekli gencin ben ayrıldıktan bir hafta sonra trafik kazasında yaşamını yitirdiğini öğrendim. Mekanı cennet olsun.

Haydi şimdi burayı biraz yukarıdan görelim, bu şirin kasabayı yeşillikler içinden çayımızı içerken seyredelim.

Küplüağzı Köyü

Hemen karşı tepedeki Küplüağzı Köyü’ne çıkıyoruz.

Küplüağzı Köyü Yakakent

Küplüağzı Köyü’nden limana bakıyoruz. Liman’ın tam karşısındaki doğrultuda Bafra var. Yüzeyi sisli. Geçen sene tam da buraya Araplar otel yapmak istemiş, köylüyü ikna edemeyince vazgeçmişler.

Küplüağzı Köyü

Eğimli araziye dikilmiş bolca meyve ağacı var.

Küplüağzı Köyü

Arka tarafımızda yükselti giderek artıyor ve çam ormanlarıyla kaplı. Orta Karadeniz Sahili yerleşim için denizle dağlar arasında oldukça dar bir alana sahip. Bu alan şerit halinde uzar gider. Hatta bazı yerlerinde denize sıfır dağlar geçit vermediğinden ya dağ içinde tüneller ya da denize doldurma yoluyla yapılan yollarla ulaşıma çözümü sağlanmış.

Küplüağzı Köyü
Izgara İçin Odun Ateşi Köz Olmak Üzere
Veranda Demiri İçindeki Oyuğa Yuva Yapan Eşek Arıları

Izgaradaki etlerden onlar nasiplendiler.

Sevgi ve yardımlaşmayla kalın

  İnceburun (Sinop Burnu)’da Görüşmek Üzere

Samsun ve Orta Karadeniz ile ilgili diğer yazılarımız için Orta Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.   

Exit mobile version