Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Dünya’nın En Büyük Bira Fıçısı

Heidelberg Dünyanın En Büyük Bira Fıçısı

Heidelberg Dünyanın En Büyük Bira Fıçısı

Yazı Dizisi : Almanya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Heidelberg Kalesi’nde bulunan Dünya’nın En Büyük Bira Fıçısı özellikle bira severler için önemli bir cazibe noktası. Bazıları günümüzde daha büyük bira fıçıları var diyebilir doğrudur da ama onlar daha çok şov ya da prestij amaçlı yapılmış restoran ya da fabrikalara ait endüstriyel tasarımlar. Üstelik bahse konu kalenin içinde bulunan fıçıdan 200-250 yıl sonrasına aitler.

Pekiyi bu durumda sarayda bulunan Dünya’nın En Büyük Bira Fıçısı’nı diğerlerine göre özel yapan ne acaba? Tabii ki tarihi kullanım amacı. Dönemin kıralları fıçının olduğu salonunu davetlilerini eğlendirmek için kullanmış hatta bahsedeceğim fıçı bile sadece bir fıçı değil aynı zamanda bir dans pisti ayrıca…Yani kullanım amacı o kadar farklı ki….

Gezginler için yazımın bundan sonraki bölümlerinde söz konusu fıçı ile ilgili işinize yarayacak detaylı bilgiler vereceğim.

Heidelberg Kalesi’ne Ulaşım

Buraya RNV 20 ve 33 Numaralı otobüslerle gelebilirsiniz. Otobüsten “Rathaus/Bergbahn” otobüs durağında ineceksiniz.

Heidelberg Kalesi Yokuşu

Kaleye ulaşmak için 2 yol mevcut. İlki tabii ki yürüyerek. Kornmark’tan yavaş adımlarla yokuş yukarı yürüyerek 10 dakikada kaleye ulaşabilirsiniz. Kaleye ziyaretlerinizi bitirdikten sonra da aynı şekilde Kornmark’a inebilirsiniz.

Heidelberg Kalesi Feniküleri

İkinci yol ise kaleye feniküler ile çıkmak. Bunun için önce Kornmark’ta bulunan bilet satış noktasından planınız kapsamında bilet almanız gerekiyor.

Heidelberg Kalesi Feniküleri

Ziyaretçiler Kornmark’tan 10 dakika aralıkla kalkan vagon ile 290 m yükseklikteki Molkenkur’a kadar çıkıyor. (İlk feniküler kış döneminde 0900 son feniküler 1710’da kalkıyor.)

Heidelberg Kalesi Feniküleri

Bindiğiniz vagona sakın aldanmayın. Bu feniküler hattı Almanya’nın en eski feniküler hattı. Hattın yapımına 1873 yılında başlanmış ve hattın önce saraya sonra ise sarayın üst terası niteliğindeki Neckar Nehri’ne hakim Molkenkur’a kadar çıkması 1890 yılında sağlanmış.

Heidelberg Kalesi Feniküleri Molkenkur

Bu hattı kullanmak için kaleye giriş dahil gidiş dönüş kişi başı 9 €, aile iseniz 18 € ödüyorsunuz.

Heidelberg Kalesi Feniküleri Molkenkur

Buradan devam etmek isteyenler ise burada yeni fenikülere aktarma yapıp 20 dakika aralıkla kalkan vagon ile 550 m yükseklikteki Konigstuhl’a kadar çıkabiliyorlar. (İlk feniküler kış döneminde 0908 son feniküler 1718’da kalkıyor.). Bu hatta kullanılan 1907 yapımı vagonların oriinalliği korunmaya çalışılmış.

Heidelberg Kalesi Feniküleri Molkenkur

Buraya panaroma bileti alarak çıkıyorsunuz. Bu bilet ile hem teraslara çıkıp hem de saraya girebiliyorsunuz. Bilet için kaleye giriş dahil gidiş dönüş kişi başı 14 €, aile iseniz 26 € ödüyorsunuz.

Eğer feniküleri kullanmayıp yürüyerek saraya giderseniz sarayın avlusu, fıçı ve eczane müzesini kişi başı 3 €, çocuklar için 1,5 € karşılığında gezebilirsiniz.

Dünya’nın En Büyük Bira Fıçısı Giriş Saat ve Ücretleri

Dünya’nın En Büyük Bira Fıçısı’nın bulunduğu salon aynen kale gibi her gün 09:00–19:00 saatleri arasında açık. Giriş için ulaşım için aldığınız biletlere ilave bir ücret ödemeyeceksiniz.

Dünya’nın En Büyük Bira Fıçısı

Öncelikle bizim kültürümüze biraz yabancı olduğu için bu fıçılara Avrupa’da ne dendiği ile başlamak istiyorum. İngilizler bu fıçılara “great tun” , almanlar ise “Großes Fass” diyor.

İlk fıçı Johann-Casimir döneminde (1591), ikinci fıçı Karl-Ludwig döneminde (1664), üçüncü fıçı Karl-Philipp döneminde (1728) ve bugün gördüğünüz Dünya’nın En Büyük Bira Fıçısı ise Karl-Theodor döneminde (1751) inşa edilmiş. Almanya özelinde bu dönemlerde şehirler hatta köyler arasında bile büyük fıçıların imali kapsamında büyük bir rekabet varmış.

Dünya’nın En Büyük Bira Fıçısı

Fıçının yüksekliği 7 m, eni 8,5 m. Ölçülmüş kapasitesi tam 221,726 litre. Yapımında 130 meşe ağacının kullanıldığı söyleniyor.

Genel olarak bir bira fıçısı olarak kullanılmışsa da tarih içerisinde şarap fıçısı olarak da kullanıldığına dair kayıtlar da bulunuyor.

Dünya’nın En Büyük Bira Fıçısı

Fıçıyı dini olarak da ele alanlar olmuş. 1595 yılında Johann-Casimir döneminde burayı ziyaret eden Kalvinist papazı Anton Praetorius fıçının genişliğinden etkilenerek söz konusu şarap fıçısı üzerine bir şiir yazmış ve fıçıyı Kalvinizmin üstünlüğünün açık bir kanıtı olarak göstermiş.

1600’lü yılların sonunda Fransız ordusu kaleyi ele geçirdiğinde askerler fıçının şarapla dolu olduğunu düşünüp baltalar ile delmeyi denemişler. Ancak Almanlar Fransızlar ele geçirmesin diye fıçıyı çoktan boşaltmışlar. Bahsettiğim balta izlerini fıçıya dikkatle bakarsanız bugün bile görebilirsiniz.

Heidelberg’li Perkeo

Geleneğe ve yerel efsaneye göre, bu fıçı herhangi bir fıçı değil. Fıçının bir de koruyucusu var. Heidelberg’in bir çok yerinde adına rastlayacaksınız. Heidelberg’li Perkeo, inanışa göre fıçının ebedi koruyucusu.

Perkeo 18. yüzyılın başlarında hem Prens Carl Philipp von der Pfalz’ın saray soytarısı hem de kraliyet şarap depolarının baş sorumlusuymuş. Asıl adı Clemens Pankert ancak İtalyan asıllı bu ufak tefek adam muazzam miktarda şarap tüketiyor hiç bir zaman da şarap teklifine hayır demiyormuş. İtalyanca her zaman “Perché yani “Neden olmasın?” dediği için lakabı da bu olmuş.

Heidelberg’li Perkeo

O kadar çok şarap içermiş ki efsaneye göre bu koca varili tek dikişte içebilirmiş. Şakaları ve şarap sevgisi onu ünlü yapmış ama işin ilginci bir bardak suyun onu öldürdüğü de söyleniyor.

Fıçı sadece bir bir bira ya da şarap fıçısı olarak düşünülmemeli. Ünü Dünya’ya yayılmış. Jules Verne’in Balonda Beş Hafta, Victor Hugo’nun Sefiller, Mark Twain’in A Tramp Abroad  ve Herman Melville’in Moby-Dick’inde bizzat atıf yapılmış.

Dünya’nın En Büyük Bira Fıçısı

Benim en çok dikkatimi ise üzerindeki dans pisti çekti. Nasıl bir düşüncenin bira fıçısının üzerine dans pisti yapma ilhamı verdiğini anlamak güç. Karl-Theodor döneminde fıçının olduğu salonda çok büyük partiler veriliyormuş. Eğer giderseniz kısa bir süreliğine de olsa o piste dans eden insanları da göreceksiniz.

Fıçı çok merak edildiği için bu bölüm de hayli kalabalık eğer imkanınız olursa burada bir fotoğraf çekilmeniz de bence çok hoş olur.

Değerlendirme

Evet bugünkü yazımız biraz daha bira severlere hitap ediyor. Görenleriniz bilir Almanlar çok fazla bira içiyor hatta kahvaltı da bile bira içenlerini görebilirsiniz.

İşte Dünya’nın En Büyük Bira Fıçısı Hiedelberg Großes Fass da Almanların geçmiş geleneklerine ve bira severliklerine ışık tutuyor aslında.

Hiedelberg ile ilgili diğer yazılarımız için Hiedelberg Gezi Rehberi’ne, bölgesel planlama yapıyorsanız Almanya Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version