Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sonbaharda Yaptığımız Daday Gezisi

Yazı Dizisi : Kastamonu Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bugünkü yazımda sizlere Sonbaharda Yaptığımız Daday Gezisi’nden bahsetmek istiyorum. Kastamonu’nun orta bölgesinde bir ilçe olan Daday bahse konu ilin önemli bir kaç turizm merkezinden biri.

Konum itibariyle deniz kıyısında değil ama inanılmaz bir doğaya sahip. Özellikle sonbaharda o kadar güzel oluyor ki kafasını dinlemek ya da fotoğraf çekmek isteyen müdavimlerin yoğun akınına uğruyor.

Daday Gezisi

Tabii ki at severleri de es geçmeyelim. Bölgede konaklamalı bir çok at çiftliği de tüm dönemlerde at severlere ev sahipliği yapıyor.

Daday Gezisi

Biz de arkadaşlarımızda Sonbaharda bir hafta sonumuzu bölgeye ayırdık ve gezimiz süresince İksir Resort Town Daday’da kaldık.

Daday Gezisi

Ben de siz gezginler için bu süreçte edindiğimiz izlenimleri siz gezginlere anlatmaya çalışacağım.

Daday Gezisi

Daday’a Ulaşım

Daday; Ankara’ya arabayla D765 üzerinden 3 saat 45 dakika, İstanbul’a arabayla D755 üzerinden 6 saat mesafede bulunuyor.

Daday Gezisi

Kastamonu’ya arabayla yarım saat (35 km), Karabük’e arabayla 1 saat 20 dakika (103 km) mesafede bulunuyor.

Arabanız yoksa Daday’a Ankara ve İstanbul’dan direkt otobüs seferi yok. Kastamonu’da inip oradan minibüs ile ulaşabilirsiniz. Bu yolculuk da takriben İstanbul’dan 10 saatinizi, Ankara’dan 5 saatinizi alacaktır.

Daday Gezisi

Bu kapsamda bir araba kiralamanın özellikle de kalabalıksanız maliyet ve süre bakımından çok avantajlı olacağını düşünüyorum.

Yine İstanbul’dan gelecekler için Kastamonu Havaalanı’nın Daday’a sadece 40 km mesafede olduğunu da belirtmek isterim.

Daday’ın Tarihi

Daday’daki ilk yerleşim bulguları M.Ö. 5.000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Bölgeye ilk olarak Kaşka Türkleri yerleşmiş.

Daday Gezisi Eski Bir Kilise

Daha sonra bölgeye sırasıyla Etiler, Paflagonyalılar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Yunanlılar, Rumlar, Romalılar, Araplar, Danişmentler, Selçuklular, Çoban Oğulları, Candaroğulları hakimiyetine girmiştir.

Bölge; Fatih Sultan Mehmet’in 1460 yılında Candaroğulları beyliğini ortadan kaldırmasından sonra Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır.

Daday Gezilecek Yerler

Balabanağa Çiftliği

Internette Daday gezilecek yerler diye aratırsanız ilk sırada göreceğiniz Balabanağa Çiftliği doğal güzelliğinin yanı sıra gerçek bir tarih hazinesi gibi.

Balabanağa Çiftliği

Meraklı gezginler için Anadolu’nun gerçek bir çiftlik yapısını görebileceğiniz ender yerlerden. Çiftliğin bulunduğu İnciğez Köyü’nün en az 800 yıllık bir geçmişi ve herkesin akraba olduğu söyleniyor.

Balabanağa Çiftliği

Çiftliği 7 yıldır 2 kız kardeş ve eşleri işletmekte. Güler yüzlü, sevecen ve dost canlısı insanlar ellerinden geldiğince kendi ürettikleri ürünleri kullanıyorlar.

Balabanağa Çiftliği

Çiftliğe ulaşım dahil detaylı bilgiler için Sonbaharda Balabanağa Çiftliği başlıklı yazımızı mutlaka okuyun.

İksir At Çiftliği

Gezimiz kapsamında İksir At Çiftliği’ni de yerinde deneyimleme şansımız oldu.

İksir At Çiftliği

Söz konusu at çiftliği İksir Resort Town Daday bünyesinde bulunuyor. Yani hem otelde konaklarken hem de bağımsız olarak çiftlikten yararlanmanız mümkün.

İksir At Çiftliği

Burada profesyonel antrenörler eşliğinde Avrupa, İngiliz ve Arap atlarıyla düz koşu, konkurhipik, dresaj ve lonj eğitimi veriliyor.

İksir At Çiftliği

Bir de yarışların yapıldığı pist diğer zamanlarda hem çocukların hem de büyüklerin uçurtma uçurma alanı olarak kullanılıyor ki tüm Dünya ile birlikte uçurtma uçurmayı da ilk defa burada deneyimledik.

Eğer siz de at severseniz ulaşım dahil detaylı bilgiler için İksir At Çiftliği başlıklı yazımızı mutlaka okuyun.

-Daday Merkez

Merkez bölgesi oldukça tarihi bir dokuya sahip. Özellikle cumhuriyet dönemi konaklarının korunması için bir çaba gösterildiğini görmek mümkün.

Daday Gezisi
Daday Gezisi

Özellikle Daday merkeze doğru devam eden Cumhuriyet Caddesi üzerinde sağlı sollu eski konakları görmek mümkün.

Daday Tarihi Hükümet Konağı

Bu tarihi yapılardan en ünlüsü Daday Tarihi Hükümet Konağı’dır. Restore edilen binanın temeli 1891 tarihinde atılmış, bu binada 1925 yılında Atatürk, 1938 yılında İsmet İNÖNÜ ve 1994 yılında Rauf DENKTAŞ ağırlanmış.

Daday’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Öncelikle Daday’a has tatlardan bahsetmek istiyorum. Daday dahil tüm güney Kastamonu’nun en özel tadı bence tartışmasız etli ekmektir.

Balabanağa Çiftliği

Malesef bu muhteşem tat sadece bölgede kalmış hiç bir şekilde Türkiye’ye yayılmamıştır. Konya’nın etli ekmeği ile hem tat hem de görüntü olarak hiç bir benzerliği yoktur. Ancak kesinlikle ondan daha güzeldir. Etli ekmek benim için de oldukça özeldir çünkü hayatım boyunca annem ve babamım elinden yediğim kızgın sobanın üzerinde pişirilen en güzel şeydir. İtiraf etmeliyim ki sırf etli ekmek yemek için bile Daday’a gelinir.

Balabanağa Çiftliği

Daday merkezde de yiyebilirsiniz ama etli ekmek için önerim tabii ki yine Balabanağa Çiftliği olacak. Böyle bir ortamda yemeğinizi yemek zaten ayrı bir keyif olacak.

Daday Gezisi Banduma

Bunun dışında ilk defa yediğim tatlar arasında en hoşuma giden Banduma oldu. Banduma’nın asıl malzemesi yufka, hindi veya tavuk suyu. Bence bir kere de olsa bu yemeği tadın hoşunuza gideceğinden eminim.

İksir Resort Town Daday

Bu yemeği yiyebileceğiniz en güzel yer ise restoranı ilçenin de en iyi restoranlarından biri kabul edilen İksir Resort Town Daday.

Daday’da Nerede Kalınır?

Eğer buraya gelirseniz kesinlikle kalmanız gereken yer İksir Resort Town Daday. Buranın en önemli özelliği bir konak tecrübesi yaşamak isteyenlere istediklerini vermesi.

İksir Hanım Konağı

Konaklar kompleksi diyebileceğim bir otel. Konakların hepsi genel olarak Cumhuriyet dönemine ait yapılar.

İksir Hanım Konağı
İksir Hanım Konağı

Bu bakımdan otel sahiplerini gerçekten tebrik etmek gerek. Her biri Orijinal Türk Konağı özelliği bozulmadan mevcut haline Prof.Dr. Mimar. İbrahim H.Ataç tarafından getirilmiş.

İksir Hanım Konağı
İksir Hanım Konağı

Biz burada İksir Hanım Konağı’nda kaldık. Çok da memnun olduk. Özellikle iç döşeme ve donatım çok güzel yapılmış. Orijinal arka kapı ise gerçekten muhteşem.

İksir Hanım Konağı

Belki normal oda seçeneklerine göre biraz fazla bir ödeme yapacaksınız ama buraya kadar gelmişken bu da yaşanmalı bence…

Tabii ki 4 yıldızlı bir otel olması nedeniyle kapalı havuz dahil çok fazla imkanı var.

Arabayla gelirseniz otopark imkanı mevcut.

Adres: Kelebek Mah. Stadyum 3. Sokak No:3 Daday – Kastamonu Tel: 0366 616 10 46

Balabanağa Çiftliği

Bunun dışında düşünürseniz Balabanağa Çiftliği’nde de kalabilirsiniz. Tarihi binanın içerisinde sadece sevdiklerine verdikleri bir oda var. Bir de çiftliğin bahçesinde bir Patagonya Evi yapılıyordu. Siz bu yazıyı okurken muhtemelen bitmiştir. İlgileniyorsanız mutlaka denemeye değer.

Adres: İnciğez Köyü Hüsema Mahallesi No:1, 37872 Daday/Kastamonu Tel: 05465731536

Daday’da Alışveriş

Bu konuda size öncelikli tavsiyem yakın bir yere gidiyorsanız sevdiklerinize etli ekmek götürmeniz. Buradaki kadar olmasa da ısıtılınca herkesin hoşuna gidecektir.

Eğer yol kenarında rastlarsanız bol bol sarımsak alın.

Daday Gezisi Sunum Ağaçları

Bir de bölge ağaç ürünlerinde oldukça ileri. Özellikle sunuma yönelik ağaç ürünlerini mutlaka görün. Hepsi şehir merkezlerinde gördüklerinize göre oldukça uygun. Eminim bir şeyler almadan geçemeyeceksiniz.

Değerlendirme

Daday özellikle doğa severlere hitap eden bir yer. Sadece bir hafta sonunuzu buraya ayırırsanız emin olun işe başladığınızda kendinizi en az 1 ay dinlenmiş gibi hissedeceksiniz ve kesinlikle iyi ki gelmişiz diyeceksiniz.

Daday Gezisi

İl bazında planlama yapacaksanız Kastamonu Gezi Rehberi‘ne bölge bazında planlama yapacaksanız Batı Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version