Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kalecik Gezisi

Yazı Dizisi : Ankara Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bugün ilk baharda yaptığımız Kalecik Gezisi ile sizlerleyim. Aslında güzel bir giriş ile burayı sizlere övmek isterdim ancak bunu yapmayacağım. Çünkü bu öncelikle tarih ve kültür zengini Kalecik için doğru olmaz.

Elinizde çok güzel bir kale ve hemen çevresinde tarihi diyebileceğim Beypazarı, Safranbolu gibi bir turizm merkezi olmaya aday bir oldtown var. Bunların çevresinde ise Kalecik şaraplarının üretildiği kocaman üzüm bağları….

Kalecik Gezisi

Ulaşım sorununuz da yok. Çünkü Ankara-Kastamonu ana güzergahı üzerindesiniz. Ancak malesef demek zorundayım gelen geçenin sizden haberi bile yok.

Pek iyi eksik olan ne. Tabii ki bunları harmanlayabilecek vizyoner bir bakış. Bu olmadıktan sonra buraya istediğiniz kadar para da yığsanız ciddi bir değişim yaratamaz ekonominiz de bugün olduğu gibi sadece tarım ve hayvancılık çerçevesinin dışına çıkamaz. Hepsi bu.

Kalecik Gezisi

Kalecik Merkezine Ulaşım

Kalecik, Ankara-Kastamonu ana güzergahı üzerinde Ankara’dan 70-80 km uzaklıkta bulunuyor. Ankara’dan buraya arabanızla 1 saatte ulaşmanız mümkün.

Arabanız yok ise Ankara’dan hem Ego otobüsleri ile buraya ulaşabilirsiniz. Detaylar için tıklayınız.

Kalecik Tarihi

Kalecik, kale çevresinde gelişmiş çok eski bir yerleşim yeri olduğu için bölgede M.Ö. 4000 yıllarından gelen Hititler dönemine ait bulgulara rastlamak mümkün.

Bölge daha sonra Büyük İskender’in ve sonrasında Doğu Roma İmparatorluğu’nun hâkimiyetine girmiş.

Kalecik Gezisi

Malazgirt Zaferi’nden sadece 4 yıl sonra Selçuklular 1075 yılında bölgeyi ele geçirmiş. Selçuklu Devletinin yıkılmasından sonra beylikler döneminde de İsfendiyar Oğulları bölgeye hakim olmuş. Yıldırım Beyazıt zamanında ise Ankara ile birlikte Osmanlılar tarafından fethedilmiş.

Kurtuluş Savaşı’nda Kalecik Kuvayı Milliye güçlerine lojistik destek sağlayan önemli bir merkez olmuş.

Bugün halen çeşitli tarihi kazı çalışmaları devam ediyor.

Kalecik Gezilecek Yerler

Kalecik Kalesi

Kalecik gezisi kapsamında sanırım en önemli durağımız ilçe merkezine hakim bir konumda bulunan Kalecik Kalesi oldu.

Kalecik Gezisi Kalecik Kalesi

Kalenin bugünkü hali Romalılardan kalma. Bursa Tekfuru tarafından, kızına çeyiz olarak yaptırılmış.

Osmanlılar zamanında bölgede oldukça önemli bir kale haline gelmiş. Hatta Evliya Çelebi bile buraya uğrayıp seyahatnamesinde kalenin öneminden bahsetmiş.

Kalecik Gezisi Kalecik Kalesi

Kalenin manzarası gerçekten muazzam. İlçe ve çevresini baştan sona görebiliyorsunuz. Kale ile ilgili detaylı bilgi için Kalecik Kalesi başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Kalecik Oldtown

Kale dibinde yarım daire şeklinde kümelenmiş bir oldtown bulunuyor. Bu oldtown da bazıları bugün yemek yenen eski konaklar var.

Kalecik Gezisi

Kaleden de görülebilen eski konaklar restore edilebilirse biz zamanlar Evliya Çelebi’nin bile çok önemli bir merkez olarak nitelendirdiği Kalecik’in eski günlerine dönmesi mümkün. Fotoseverseniz kaleden aşağı doğru inerken çok güzel görüntüler ile karşılaşacaksınız.

Kalecik Üzüm Bağları

Kalecik, Orta Anadolu’nun en önemli üzüm bağlarının olduğu kendine has üzümlerin üretildiği bir yer.

Kalecik Karası ise Orta Anadolu’da yetişen Türk Şarap Endüstrisinin en kaliteli kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biri. Kızılırmak kaynaklı uygun ortam ve deniz fosili bakımından zengin topraklar tek başına bir marka yaratmış.

Kalecik Gezisi Vinkara Üzüm Bağları

Tarihe bakarsanız Kalecik’in ilk yerleşimcileri Hititliler bile bu durumu fark etmiş olacak ki yapılan kazılarda, Hititlilerin bölgede bağcılık yaptığı ve şarap ürettiği ortaya çıkarılmış.

Zamanında yerel üzümler o kadar değerliymiş ki Bordo üzümleri ile eşdeğer kalitede görülüyormuş. Ciddi bir ihracat kalemi haline gelince Ziraat Bankası’nın 4 büyük şehirde kurulan ilk şubelerinden sonra ilk şubesinin bile Kalecik’e kurulmuş olduğunu biliyor muydunuz. Öğrenince ben bile çok şaşırdım.

Gayrimüslim nüfus tarafından yürütülen faaliyetler göç ile birlikte zamanla azalmış Tekel tarafından kurulan tesise rağmen eski günlerine hiç bir zaman dönememiş. Bugün Kavaklıdere’nin Yakut markası bu üzümleri kullanıyor.

Kalecik Gezisi Vinkara Üzüm Bağları

İlçe merkezinin çevresinde arabayla ulaşabileceğiniz üzüm bağları ile bütünleşmiş. şarap üretim tesisleri var. Biz arabayla Cezaevinden devam ederek ulaşabileceğiniz Vinkara Şarap Üretim Tesisleri’ne gittik. Burası, 800 dönümlük arazi üzerinde 620 dönümlük dikili bağ alanı ve üretim tesisi ile büyük bir kompleks.

Burayı ziyaret etmek isterseniz tesis pazar günü hariç her gün mesai saatlerinde açık.

Tel:03128572006 Adres: Halit Cevri Aslangil, Kalecik/Ankara

Kalecik’te Ne Yenir?

Açıkçası özel bir yemek ya da yer olduğunu düşünmüyorum. Bölgeye gidenler için çok yakın bir mevkide 24 saat açık Beyazıt Usta Boğaziçi Kır Lokantası’nı tavsiye ediyorum.

Beyazıt Usta Boğaziçi Kır Lokantası

Esnaf lokantası ile normal bir lokanta arasında kalmış yolculukların vazgeçilmezi aile ile gidilebilecek bir yer. Sac kavurmasını tavsiye ederim. Gerçekten hakkını veriyorlar. İçeride lavabo var ve kapı önünde buz gibi kaynak suyu akıyor. Açık veya kapalı oturma alanları da bulunmakta.

Burada herkese hitap eden çok fazla çeşit sunuluyor. Fiyatlar da uygun.

Adres: Çiftlikköy, Ankara Çankırı Yolu 55.km, küme evleri no:77/1, 06870 Kalecik/Ankara

Değerlendirme

Benim Kalecik ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Yazımın girişinde sizler için ön bir değerlendirmede bulundum.

Bu kapsamda bir an evvel kazı çalışmaları bitirilip müzeleştirilmeli. Eski konaklar Safranbolu, Beypazarı örneğinde turizme kazandırılmalı. İnsanları buraya çekecek kafe restoran tarzı küçük işletmeler açılmalı. Kalecik Şaraplarına yönelik tanıtıcı kalmalı turlar yapılmalı. İlçeyi tanıtıcı tüm etkinliklere daha fazla önem verilmeli.

Kalecik Gezisi

Böylece sağlanacak ekonomik gelişim ile bölgede ciddi sorun olan işsizlik kaynaklı gençlerin göçü de önlenebilir. Halk da kazanır Kalecik’te….

Ankara ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Ankara Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version