Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Ankara’nın Simgelerinden Atakule

Yazı Dizisi : Ankara Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bugün gezmeye gelenlerin şehri bir de tepeden görebilmesi için mutlaka çıkması gerektiğini düşündüğüm Ankara’nın Simgelerinden Atakule’deyiz.

Malesef 15 yıldır yaşadığımız Ankara’da son senemize girerken hala kuleye çıkıp bir kahve bile içmediğimizi fark edince daha sonradan üzülmemek adına bu faaliyete de bir tik atmaya karar verdik.

Tabii ki bu kadar geç kalmış olmamız sadece bizim suçumuz değil. 1989 yılında halkın hizmetine sunulan kule, çok uzun zamandır tadilat nedeniyle çıkışa kapalıydı.

Tadilat öncesinde de gelmiştik ancak hava çok kötü olduğu için kuleye çıkmamız ile inmemiz bir olmuştu. kısmet bugüneymiş gerçi hava yine güzel değil.

Atakule AVM

Yapı olarak eğer gördüyseniz İstanbul Büyükçekmece’de bulunan Endem Televizyon Kulesi’ne benzetebilirsiniz. Sanırım iki kulenin de ortak özelliği hale döner restoranlarının malesef halen kullanılamaması.

Kule, açık seyir terası, Grano Lounge, döner platformlu restaurant ve kubbe katları olmak üzere 4 kattan oluşuyor.

Şu an sadece açık seyir terası ve alt katındaki Grano Lounge kullanılabilir durumda. Döner platformlu restaurant ve kubbenin ise çok yakında hizmete açılacağı söyleniyor. Bence bu haliyle bile bir kere de olsa mutlaka çıkılmayı hak ediyor.

Döner platformlu restaurant şehre çok ciddi bir girdi sağlayabilecek muhteşem bir platform. Düşünsenize tüm şehre tepeden bakarken aynı zamanda oturduğunuz yerden 360 derece her yeri görebileceksiniz. Eğer imkanınız olursa zamanında tüm turistlerin uğrak yeri olan bu güzel restoranda gün batımında yemek yemenin de muhteşem olacağına inanıyorum.

Atakule’ye nasıl Gidilir?

Arabayla gelecekseniz Çankaya Caddesi üzerinde kapalı otopark girişi var.

Arabanız yoksa malesef kule yakınlarından geçen bir metro hattı yok. Kızılay’dan gelecekseniz Oran tarafına giden otobüs (185) ve minibüslere binebilirsiniz.

AVM Girişi

Eğer Ankaralı değilseniz ve kalabalıksanız buraya gelmek için en kolay yol Kızılay’dan taksiye binmek. Mesafe oldukça yakın.

Ben sporcuyum Kızılay’dan yürürüm derseniz kule yokuş yukarı Cinnah Cad. bitiminde bulunuyor.

Adres: Çankaya Cd. No:1 06690 Çankaya / Ankara Tel: 444 6 282

Atakule’ye Çıkış Saat ve Ücretleri?

Kuleye çıkmak için 2 adet 10 kişi kapasiteli panoramik asansör kullanılıyor. Kuleye her gün 10.00-22.00 saatleri arasında çıkabilirsiniz. Ücret (2023) tam 120 TL, öğrenci ve 65 yaş üstü 60 TL uygulanıyor.

Atakule

Biletleri internet üzerinden veya kule resepsiyondan da satın alabilirsiniz.

Kule’nin kapasitesi aynı anda 100 kişi. Eğer kuleye çıkış yoğun olursa bulunma süreniz de bilette belirtilen saat kadar oluyor.

Çim Teras
Çim Terastan Ankara

Ayrıca ödemiş olduğunuz ücret ile tercih ederseniz avmnin üzerinde bulunan çim terasa da çıkabiliyorsunuz. Eskiden buraya çıkmak ücretsizdi. Bu durumu da çok hoş karşılamadığımı belirtmeliyim.

Bu tür yerler şehirlerde miradora yani şehri seyredebileceğiniz gözetleme yerleri. Buralar paralı olmamalı, sanatçılar buralarda müzik yapmalı vb. tabii ki ben bunları kime anlatıyorum ki değil mi?

Atakule Açık Seyir Terası

125 m yükseklikte bulunan seyir Terası 360° Ankara manzarasına sahip bir açık alandan oluşuyor. Burada tam rakım ise 1173,6 m.

Açık Seyir Terası

Aşağıdaki fotoğraflarda tüm cepheleri vermeye çalıştım. Ancak hava çok güzel değil. Bu nedenle de görüş haliyle sınırlı.

Çankaya
Çankaya
Oran
Çayyolu
Anıtkabir

Foto severler için kötü haber şu ki direkt çekim mümkün değil çünkü teras cam engeller ile çevrili. Bu camlar da genelde kirli olduğu için görüntüler hoş olmayabiliyor. Tabii ki camdan kaynaklı yansımalar da cabası…

Açık Seyir Terası
Açık Seyir Terası
Açık Seyir Terası

Bunun dışında eskiden olmayan güzel şeylerden biri burada oturup etrafı seyrederken arkadaşlarınızla muhabbet edebileceğiniz platform.

Atakule Grano Lounge

Evet şu an için kulede yapabileceğiniz en güzel aktivite arkadaşlarınızla birlikte Grano Lounge’ta takılmak. Seyir terasının altında bulunan mekanın ayrı bir asansörü bulunuyor.

Grano Lounge

Burası içkili bir mekan değil. Daha çok manzara eşliğinde kahvelerinizi yudumlayabileceğiniz ya da aperatifler alabileceğiniz bir yer.

Atakule Grano Lounge

Biz buraya günlük planımıza istinaden sadece kahve içmeye geldik.

Atakule Grano Lounge Menü Fiyatları (2023)

Eğer siz başka alternatifler düşünüyorsanız güncel fiyat bilgilerini buraya bırakıyorum. Tercih edilen bir yer olduğu için bence rezervasyon yapmadan gitmeyin. Özellikle de gün batımında. Rezervasyon için 312 577 8080 ile iletişime geçebilirsiniz.

Sonuç olarak Ankara’da yaşıyorsanız ya da misafir geldiyseniz şiddetle burada bir gün batımı geçirmenizi tavsiye ederim. Şimdiden güzel muhabbetler diliyorum:

Ankara ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Ankara Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version