Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Akçapınar Gezisi

Yazı Dizisi : Muğla Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Akyaka bölgesi programımız kapsamında Akçapınar Gezisi de yapacaktık ancak biraz daha araştırma yapınca genel talebin aksine Akçapınar’da kalmayı tercih ettik. Çünkü Akyaka‘nın oldukça kalabalık olacağını tahmin ediyorduk. Nitekim haklı da çıktık.

Akçapınar, Ula İlçesinin bir mahallesi. Ben bu ifadeyi Akyaka’nın bir mahallesi ya da Akyaka’nın gölgesinde kalmış bilinmeyen güzel bir köy olarak da değiştirebilirim.

Akçapınar Gezisi

Genel olarak insanlarımız Azmak Deresi etrafında kalmayı tercih ediyor. Ancak benzer bir iklimin biraz daha güneyde Akçapınar Azmağı’nda hem de daha nezih ortamda onları beklediğini bilmiyorlar.

Benim de siz gezginler için bu yazıyı yazma sebebim bu zaten.

Akçapınar Gezisi

Akçapınar’a Ulaşım

Akçapınar, Muğla- Marmaris yolu üzerinde Muğla’ya 42 km, Marmaris’e 26 km uzaklıkta bulunuyor. Yerleşim olarak Akyaka’nın 7 km güneyinde. Araba ile yaklaşık 10 dakikada Akyaka’ya ulaşabilirsiniz.

Akçapınar Gezisi

Toplu ulaşım tercih ederseniz Marmaris’e giden tüm araçlar Akçapınar’ın hemen batısından geçiyor. meşhur Aşıklar Yolu’nun Akçapınar tarafında inmeniz yeterli.

Akçapınar Gezisi Gökova

Bunun dışında Akçapınar-Akyaka arasında toplu bir ulaşım göremedim. Tercih ederseniz buraya taksi ile gelmek zorundasınız.

Akçapınar Gezilecek Yerler

-Akçapınar Azmağı

Torosların batıdaki uzantısı olan Sakar Tepesi’nden doğan kaynaklar bölgedeki tüm azmakların kaynağı.

Akçapınar Azmağı

Akyaka bölgesinde genel olarak kano turları için Kadın Azmağı ön plana çıksa da Akçapınar Azmağı da son dönemde oldukça öne planda.

Akçapınar Azmağı, Gökova Körfezi’nde denizden içeriye doğru 1,5 km uzanıyor. Yerli halk buraya Küçük Amazon da diyor.

Akçapınar Azmağı

Derede kooperatif tarafından kano ve tekne turları düzenleniyor. Kanolar 1-2 kişilik. Siz 2 saat boyunca kano turu yaparken çocuklarınızı ya da sizle gelenleri taşıyan bir tekne de mutlaka arkanızdan geliyor. Bunun sebebi aynı zamanda sizin emniyetiniz. Mesela bölgede kızıl arılar çok yoğun her an saldırıya uğrayabilirsiniz. Arı ısırıklarına çamur banyosu çok iyi geliyor. Bunun yönlendirmesini de tekne kaptanları yapıyor.

Akçapınar Azmağı

Dere aynı zamanda tarihi de bir yer. Zamanında burada Osmanlı Donanması için gemiler yapılıyormuş. Dereyi geçerken 1540 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferi sırasında yapılan Gelin Yıkığı Köprüsü, ve Roma Dönemi’ne ait Gelin Duası Köprüsü ve dilek ağacı görecekleriniz arasında..

Ne olursa olsun bu şirin köyde yapılabilecek en güzel aktivite. Özellikle Akçapınar Azmağı hem tekne turu hem de kano turları için daha sakin olması nedeniyle yabancı turistlerce daha fazla tercih ediliyor.

Akçapınar Azmağı

Azmak sadece bir güzergah değil aynı zamanda bir tatlı su kaynağı. Bu nedenle çevresinde sazlıklar ve bazı tropikal bitki türleri; bünyesinde de su samuru, benekli tatlı su kaplumbağası, mavi yengeç, ördek ve levrekler var.

-Aşıklar Yolu

İli taraflı nerdeyse 100 yıllık okaliptüs ağaçları ile çevrili bir çok filmden aşına olduğunuz çok romantik eski Marmaris yolu. Bu yol şimdilerde evlenecek çiftlerin düğün fotoğraflarının arka planını sıklıkla süsleyen bayağı nostaljik yer oldu.

Söz konusu yol hemen Akçapınar’ın girişinde bulunuyor. Muğla-Marmaris-Fethiye kavşağına kadar uzanıyor.

Akçapınar Gezisi Aşıklar Yolu

Fotoğraf çekmek ya da çekilmek için gidiyorsanız sabah erken gitmenizde fayda var. Çünkü günün her saati dolu. Akçapınar yolu olduğu için sürekli araç geçişi var. Tur otobüsleri de yol üzeri hem dinlenme hem foto çekimi için duruyor.

Bu yolun güzel bir de hikayesi var. 1930’lu yıllarda Akçapınar Köyü’nde yaşayan köylüler şu anda ağaçların bulunduğu bölgedeki bataklıktan ve bataklığın sebep olduğu hastalıktan (sıtma) çok çekiyorlarmış. Çünkü bataklık sıklıkla çocuk ölümlerine sebep oluyormuş.

4 çocuğu sıtmadan ölen zamanın muhtarı bu bataklığı kurutacağına dair köylüye söz vermiş. Neler yapabileceklerini araştırmışlar ve çözüm olarak bataklık kurutan okaliptüs ağaçlarının bölgeye ekilmesinde karar kılmışlar. Çünkü yetişkin bir okaliptüs ağacı senede 40 ton su emiyormuş.

Akçapınar Gezisi Aşıklar Yolu

Tabii ki bu ağaç ülkemizde yok. İşte orada köyde adını sıkça duyacağınız bir yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın yardımı ile 1938 yıllında Avustralya’dan okaliptüs fideleri getirtilip yolun iki yanına dikilmiş ve istenen sonuç alınmış. İşte şimdi gördüğünüz 20 metrelik ağaçlar o ağaçlar.

Yürürken keşke asfalt olmasa yürüyüş yolu olarak dizayn edilse, bu hikayeyi ortaya koyan objeler ile fotoğraf görseline uygun hale getirilse ne güzel olur diye düşünmeden edemedim.

Kitesurf Kampı

Buraya gelene kadar Akyaka Kitesurf Kampı’nın ülkemizin önemli kitesurf merkezlerinden biri olduğunu bilmiyordum.

Akyaka Kitesurf Kampı

Bölgede kalmak için Akçapınar’ı tercih ettik. Gidilecek ve fotoğraf çekilecek yerler araştırması yaparken bize oldukça yakın olan bahse konu kamp da dikkatimizi çekti.

Akyaka Kitesurf Kampı

Kitesurf benim oldukça yabancı olduğum ancak çok da imrendiğim bir konu. Bu nedenle yeri gelmişken hem bu konu hakkında bilgi edinmek hem de sizler için fotoğraf çekmek için kampın yolunu tuttuk.

Gidip görünce ayrı bir yazı yazmaya değecek kadar değişik ve güzel bir yer olduğunu gördük. Bu sporu yapanlara da saygım gerçekten arttı.

Akyaka Kitesurf Kampı

Bu çerçevede bence Akyaka bölgesinde bu faaliyeti de es geçmeyin en azından gelin görün fotoğraf çekip günü batırın. Kesinlikle farklı gelecek ve mutlu olacaksınız. Konu ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Akyaka Kitesurf Kampı başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Akyaka

Bölgenin merkezi olarak kabul edebileceğimiz Akyaka son dönemde Gölova’nın da en önemli turizm merkezi olma yolunda.

Akyaka, köye oldukça yakın. Buraya kadar gelip Akyaka’yı görmeden olmaz.

Akyaka ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Huzuru Bulduğum Yer Akyaka başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Çıralı Beach Club

Çınar Beach Club için Akyaka bölgesindeki en güzel plaj diyebilirim. Internette Çınar Plajı olarak da geçiyor. Bu değerlendirmemi de meşhur Akbük Koyu‘nu ve yakın plajları gördükten sonra yaptım.

Çınar Beach Club

Akbük Koyu, bölgede denize girebileceğiniz en güzel yer olarak lanse edilse de malesef insan etkisi ile birlikte değerlendirildiğinde gerçekte böyle değil.

Çınar Beach Club

Çınar Beach Club ise giriş ücreti ve seçici davranması nedeniyle hakikaten öne çıkan bir yer. Yiyecek içecek pahalı kabul ama kimine göre soygun yeri deniyor ki ben buna kesinlikle katılmıyorum. Parayı zaten ortama veriyorsunuz.

Çınar Beach Club

Çınar Beach Club ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Çınar Beach Club başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Akçapınar’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Burada size çok fazla restoran önerisi verebilirim ancak bunu yapmayacağım çünkü paranızı boşa harcamanızı istemiyorum.

Akçapınar Tostçusu

Genelde Akçapınar hemen girişindeki tostçusu ile ön plana çıkmış. Gelirseniz tabii ki denemeden geçmeyin.

Akçapınar Gezisi Köprü Restaurant

Ben ise size bence tüm Akyaka bölgesinin en iyi restoranını anlatacağım. Mekanın adı Köprü Restaurant. Kaldığımız yerin sahibinin yönlendirmesi ile geldik. Burayı o kadar çok sevdik ki bölgede kaldığımız iki akşam da burada yemeyi tercih ettik.

Akçapınar Köprü Restaurant
Akçapınar Köprü Restaurant
Akçapınar Köprü Restaurant

İlk gün önden meze olarak şakşuka, pancar, acılı ezme, patlıcan salata, patates tava ve akdeniz salata söyledik.

Akçapınar Köprü Restaurant

Ana yemek olarak da köfte güveç, içecek olarak da bira söyledik.

Akçapınar Köprü Restaurant

Yemek sonrası da çaylarımızla beraber künefe aldık. Yemekler harikaydı. Hava çok sıcak olunca iyi soğutulmuş bira da kurtarıcı oldu.

Akçapınar Köprü Restaurant 2021

Gördüğünüz menüye toplam olarak bahşiş dahil 350 TL (2021) ödedik. Ödediğimiz her kuruşun karşılığını aldık. Pandeminin etkisi ile fazla müşteri yok olmasına rağmen kalitelerinden zerre ödün vermemişlerdi.

Akçapınar Köprü Restaurant

Restorandan çok memnun kalınca akşam yemeği için Akyaka’yı düşünürken gideceğimiz yerin dolu olması nedeniyle tekrar aynı mekana geldik.

Yine önden meze olarak şakşuka, patates tava ve akdeniz salata ve içecek olarak da iyi soğutulmuş biralarımızı söyledik.

Akçapınar Köprü Restaurant
Akçapınar Köprü Restaurant

Yemek olarak ise sevgili garsonumuzun tavsiyesi ile saç kavurma ve levrek söyledik. Gerçekten muhteşemlerdi.

Ancak ben dikkatinizi kavurmalara çekmek istiyorum. Arkadaşlar son dönemde ülkemizin et yemekleri konusundaki sorunları malum. Nereye giderseniz gidin parasını da verseniz artık adam gibi et yemeniz kesinlikle mümkün değil.

Özellikle yöresel kavurma söylediğinizde yalan dolan domates biberle çoğaltılmış aşırı yağlı ve etsiz ticari diyebileceğim kavurmalara tonlarca para ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Akçapınar Köprü Restaurant

Ülkemizde uzun zamandan beri İlk defa burada etli bir kavurma yiyebildik. Domates ve bibersiz olarak ısmarlamıştık. Aynen öyle yapıp getirdiler. Tek kelime ile hem muhteşem hem doyurucuydu. Levrek de harikaydı.

Akçapınar Köprü Restaurant 2021

Yemek sonrası yine çaylarımızla künefemizi yiyip herkesi tekrar tekrar tebrik ederek mekandan ayrıldık. Burası turistik bir yer ve inanın bu fiyata bu yemekleri hiç bir büyük şehirde yiyemezsiniz.

Mekan her gün 08:00–00:00 saatleri arasında açık. Yemekler dışında kahvaltı için de çok güzel değerlendirmeler var.

Adres: Akçapınar, 48640 Ula/Muğla Tel: 0534 776 21 86

İlgi alaka ve yemekler düşünüldüğünde bölgeye gelen ya da bölgeden geçenlerin burada yemek yememesi bana göre akıl alır gibi değil. Tüm gezgin arkadaşlarıma yemek için değil gezilecek görülecek yerler kapsamında bu mekanı kesinlikle tavsiye ediyorum.

Akçapınar’da Nerede Kalınır?

Yazımın başında da belirtiğim gibi Akyaka Gezisi kapsamında kalacak yer olarak Three Palms Suites de kalmaya karar verince gezimiz de Akçapınar Gezisi haline geldi.

Akyaka Gezisi Three Palms Suites

Burayı seçmemizin nedeni hem Akyaka’nın çok kalabalık olması hem de Internette gördüğümüz güzel değerlendirmeler.

Three Palms Suites

Otelin azmağa bakan bahçeli odalarının yanında bir de yola bakan odaları var. Nedenini anlayamadığım bir şekilde başka bir müşteri gelecek diye ikinci gün bize ayrılan odayı terk edip yola bakan bir odaya taşındık ki hiç de hoş bir hareket olmadı. Eğer burada kalmaya karar verirseniz bunu netleştirmenizde fayda var.

Three Palms Suites

İkinci olarak azmak çok fazla sinek yapıyor ve bu sinekler gerçekten size acı veriyor. İkinci akşam yemek için tavsiye alırken neredeyse konuşamayacak hale gelip otelden kaçmak zorunda kaldık. Tabii ki dere kaynaklı bir durum ilaç sürmek dışında buna yapabileceğiniz bir şey yok.

Kahvaltı ya da yemekler konusunda tamamen talebe istinaden çalışıyorlar. Kahvaltı ya da öğün talep ederseniz ekstra ücret ödemeniz gerekiyor.

Akyaka Gezisi Three Palms Suites

Odaların ise aileler için donanımlı, temiz ve yeterli olduğunu düşünüyorum. Biz 3 kişi 2 gece için 1200 TL (2021) ücret ödedik. Uygun ya da değil demiyorum.

Bir de köpekleri sevmiyorsanız oteli tercih etmemenizde fayda var. Tüm bu şartlarda tercihi de size bırakıyorum.

Akçapınar’dan Ne alınır?

Akçapınar bir köy ve restoranlarında yöresel ürünler kullanılıyor. Bu çerçevede Akçapınar Gezisini bir fırsata çevirmek de size kalmış.

Akçapınar Gezisi Köprü Restaurant

Bu konuda eve dönmeden önce Köprü Restaurant’a mutlaka uğrayın. Turşu, bal ya da pekmez inanılmaz kaliteli çok çeşitli ürünler alabilirsiniz.

Diğer taraftan dönüş yolunda dönemine denk gelirseniz çok fazla limon satışı yapılıyor. Üstelik çok pahalı olan lime limonları ya da normal limonları çuval ile alabiliyorsunuz.

Akçapınar Gezisi Limon Çuvalları

Biz 1 çuval lime ve bir çuval normal limona 50 TL (2021) ödedik. Lime limon deyip geçmeyin dolapta 6 ay dayanıyor. 6 ay sonra hala kullanmadığınız limonlar kocaman ve çok sulu hale geliyor. Bu fırsaı sakın kaçırmayın.

Bu tür bir yerde durursanız nar portakal karışımını içmeyi de unutmayın.

Evet benim Akçapınar Gezisi ile ilgili siz sevgili gezginlere anlatabileceklerim bu kadar. Umarım hoşunuza gitmiştir.

Diğer Akyaka Gezisi ve Muğla yazılarımız için Muğla Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Akçapınar Gezisi-Akçapınar Gezisi-Akçapınar Gezisi-Akçapınar Gezisi

Exit mobile version