Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Eski Datça’da Bir Gezi

Yazı Dizisi : Muğla Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Datça’ya gelip Eski Datça’da Bir Gezi yapmadan olmaz tabii ki.. Taş evleri, pitoresk kafeleri ve küçücük butik otelleri ile Biraz Alaçatı biraz da Bozcaada karışımı bir yer burası..

Şehirlerde yaşadığımız o çirkin değişime cesurca direnen sokaklarında gezerken insan huzur buluyor. Güney Fransa köylerindeki gibi mülk sahipleri insanı mutlu etmek için görsel olarak her şeyi yapmış.

Eski Datça

Gençler de güzel repertuvarlarıyla ortamı tamamlamış. Ülkemiz cennet gibi bir yer aslında ama tabii ki değerini bilirsek. İşte değeri bilinen ender yerlerden biri olmuş Eski Datça…

Eski Datça’ya Ulaşım

Eski Datça sanıldığı gibi Datça’nın ortasında bir yer değil. Datça’nın biraz dışarısında 600 nüfuslu bir mahallesi.

Datça’ya 3 km mesafede Kazım Yılmaz Caddesi’nin sol tarafında kalıyor. Araba ile geldiyseniz arabanızı bırakabileceğiniz çok büyük bir otopark yapmışlar.

Eğer arabanız yoksa minibüs ya da taksi ile de gidebilirsiniz.

Eski Datça’da Gezilecek Yerler

-Can Yücel’in Evi

Burada görülmesi gereken ilk yer Türk şiirinin önemli isimlerinden Can Yücel’in Evi. Can Yücel Sokağı’nda bulunuyor.

Can Yücel’in Evi

Can Yücel, Datça’yı çok sevmiş. O kadar sevmiş ki öldükten sonra bile Datça’ya gömülmeyi vasiyet etmiş. Mezarı burada değil. Kazım Yılmaz Caddesi’nin diğer tarafındaki mezarlıkta bulunuyor.

Can Yücel’in Evi

Aslen Kuzguncuk’ta yaşamakla birlikte birçok şiirini hayatının son 10 yılını geçirdiği bu evde yazmış. Ev müze haline getirilse de ziyarete açık değil. Sadece evin kapısında ünlü şairin şiirlerinin olduğu kağıtlar yapıştırılmış. Açık olmak gerekirse Eski Datça Can Yücel sayesinde bugünkü ününü almış.

-Eski Datça Sokakları

Burada yer belirtmek istemiyorum çünkü her yer çok güzel. Ancak belirtmeden geçemeyeceğim önemli bir konu var.

Begonviller ile kaplı taş evlerin arasından kıvrılan arnavut kaldırımlı sokaklarda dolaşırken neredeyse her yerde harika bir fotoğraf sahnesi görüyorsunuz.

Dolayısıyla gezmenin keyfini güzel fotoğraflarla bütünleştirmek o mutluluğu paylaşmak istiyorsunuz.

Eski Datça

Dikkatimden kaçmadı. Mekanlar artık sahne olarak kullanılmaktan bıkmış olsa da hatta bunu size hissettirseler de bence fotoğraf çekimlerini hoş görmeliler. Çünkü onlara gerçek kazancı ve yabancı turistler de dahil müşteriyi getiren işte o sosyal medyada yayılan fotoğraflar aslında…

Mesela Bozcaada bu konuyu fark ettiği için neredeyse her yere fotoğraf sahne hazırlamış sizi fotoğraf çekmeye teşvik ediyor. Sonucuna gelince bugün orada kalabilmek için belki de burada ödeyeceğiniz paranın en az 2 katını ödemek zorundasınız. Tekrar sokaklara dönelim.

Bir Sanat Atölyesi

Tabi ki böyle bir yer insanı sanata karşı da ısıtıyor. Sokaklarda gezerken bir çok sanat atölyesi ile karşılaşıyorsunuz. Meraklıysanız içeri dalmadan geçmeyin.

Artolive Restaurant

Buraya kadar geldik kahvaltı yapalım ya da yemek yiyelim derseniz Artolive Restaurant ideal olabilir.

Artolive Restaurant

Bilgi olsun diye fiyatları da buraya bıraktım. Tabii ki bu fiyatlar 2021 yılına ait fiyatlar. Genel olarak yer kalitesine göre değişir tabii ki ama ortalama fiyatlar da bu şekilde.

Eski Datça

Akşam takılalım derseniz Zada, Atiko, Barba, JACKIE_O hem meyhane hem bar havasında muhteşem sohbetler ile güzel vakit geçirebileceğiniz yerler. Aynı yerlerde gündüz ise harika fotolar alabilirsiniz.

Datça Sokakları demişken ister gündüz ister gece Eski Datça Dondurmacısı’nda dondurma yemeden dönmeyin. Burada dışarıda oturacak yer yok. Biz oradayken mekanın önünde bulunan tekli tahta sıra silme dolu herkes sıkışık bir şekilde yanyana oturmuş mutlu mutlu dondurma yiyordu.

Eski Datça

Hediyelik eşya derseniz Eski Datça’nın hem girişinde hem de ara sokaklarında hediyelik eşya satan yerler var.

Eski Datça

Fiyatlar turistik yer olması sebebiyle tüm bölge gibi oldukça yüksek. Ancak bütçeniz uygunsa bir o kadar da orijinal aksesuarlar bulabilirsiniz.

4 Oda House

Kalacak yer ile ilgili de bir tavsiye verebilirim. Biz burada kalmadık ancak 4 Oda House gerek tarihi motifleri, otantik havası, küçüklüğün vermiş olduğu o samimiyet ve sıcaklık ile çok güzel vakitler geçirebileceğiniz bir otel.

İşletme sahibi ve çalışanlar da çok samimi insanlar. Kahve, kahvaltı vb. fiyatlar biraz abartılı gelebilir ama burası da Datça’nın en albenili turistik bölgesi. Lokasyonu da dikkate alırsak kesinlikle kalmayı düşünebileceğim bir otel.

Evet, benim Eski Datça ile ilgili siz gezginlere anlatabileceklerim bu kadar. Datça ve Muğla ile ilgili diğer yazılarımız için Muğla Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version