Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Datça Bademleri

Yazı Dizisi : Muğla Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Datça Bademleri sadece Türkiye’de değil Dünyaca Ünlü bademler. Bunun sebebi aynen şarap üretiminde olduğu gibi Datça bölgesinin çok fazla su gerektirmeyen iklim koşulları tabii ki.

Üreticilerin bölgenin badem yetiştiriciliği için çok uygun olduğunu keşfetmesiyle 1960’lı yıllardan sonra aşılama yöntemiyle çeşitlendirilen bademlerin geniş bir alanda üretimi de yaygınlaştırılmış.

Böylece Datça Türkiye’nin bir numaralı badem üretim merkezi olmuş. Datça, bugün Türkiye badem üretiminin %10’unu tek başına karşılıyor.

Datça Bademleri

Üreticiler hala hiç bir şekilde ithal tohum ya da fide kullanmıyor. Bu da aynı zamanda bir sanayi girdisi olarak kabul edilebilecek bademin her geçen gün değerini artırıyor.

Besin değeri çok yüksek olan Datça Bademleri günümüzde Dünya’nın en lezzetli bademleri olarak kabul ediliyor. Otoritelere göre bugün yarımadada 80’den fazla badem türü yetiştiriliyor.

Şubat-Mart aylarında çağla halinde olan bademler Haziran-Temmuz aylarında hasat ediliyor.

Bahse konu bademler yüksek lif içeriği sayesinde hem sindirim sisteminiz hem de vücut gelişiminiz için harika bir geliştirici görevi görüyor. Kalp krizini önlerken aynı zamanda kemik gelişimi için de kesinlikle tavsiye ediliyor.

Datça Bademleri Çeşitleri

Datça bademleri denildiğinde genelde Nurlu Badem, Ak Badem ve Sıra Badem olarak 3 çeşit badem ön plana çıkıyor. Alış veriş yaparken bunu siz de fark edeceksiniz. Aslen bu bademler de kendi içlerinde başka çeşitlere ayrılıyor.

Nurlu Badem

En iri, En dolgun, En Lezzetli ve En değerli Badem Türü. Bu nedenle kendinizde diğer çeşitlerin arasından hemen ayırabilirsiniz. Diğer taraftan zarı sarımsı ve tadı en tatlı olanı da…

Bu tür aşırı yer beğenen cinstenmiş. Dediklerine göre bu nedenle Datça dışında hiçbir yerde yetişmezmiş.

Ak Badem

​Nurlu Bademden biraz daha küçük orta iri boyutlarda. Tadı tatlı.

Datça Bademleri (Fiyatlar 2021)

En önemli özelliği kabuğunun kolay kırılması. Sokakta hemen yemeniz için satılan öncelikli tür de denilebilir. Çünkü beyaz olan kabuğunu elinizle de kırıp yiyebiliyorsunuz.

Sıra Badem

En küçük boy badem çeşidi diyebiliriz. Biraz daha buruk bir tadı var. Daha çok pasta kek vb. için bu tür kullanılıyor.

Datça Bademlerinden Neler Yapılıyor?

En çok bilinen ürün Datça çam balı ve tarçın ile birlikte üretilen Ballı Badem bir de öğütülmüş Badem Ezmesi.

Bademli Kavala Kurabiyesi

Yine acı badem ya da kavala kurabiyesi, badem şekeri, badem kahvesi, bademli lokum, badem unu diğer en çok bilinen diğer ürünler arasında.

Bademli Lokum

Ayrıca tercih ederseniz bademler vakumlanmış naylonlarda kabukluya da vakumlanmış naylonlarda çiğ ya da kavrulmuş olarak satılıyor. Vakumlanan badem 1 seneye kadar tadını ve tazeliğini koruyabiliyor. Yeter ki güneş görmesin.

Bademli Gazoz

Bununla da kalınmamış. Bir de bademden gazoz üretmişler. Tüm marketlerde bulabilirsiniz. Tadına gelince ben hiç beğenmedim.

Badem Çiçeği ve Badem Festivali

Ürün bu kadar değerli olunca festivalsiz olmaz tabii ki. Yani badem sadece ürün olarak değil Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçileri ile turistik olarak da bölgeye katkı sunuyor.

Şubat ayı ortalarında bembeyaz badem çiçeklerinin açıldığı dönemde Badem Çiçeği Festivali, hasat zamanı Ağustos ayı ortalarında ise Badem Festivali düzenleniyor.

Yaz ya da kış gezilerinizi planlarken güncel festival tarihlerini de dikkate alırsanız programınızı daha güzel hale getirebilirsiniz.

Benim Datça Bademleri ile ilgili siz gezginlere anlatabileceklerim bu kadar. Datça ve Muğla ile ilgili diğer yazılarımız için Muğla Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version