Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kastamonu Kalesi Gezisi

Yazı Dizisi : Kastamonu Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Arkadaşlarımızla yaptığımız Daday gezimiz kapsamında Ankara dönüşü Kastamonu üzerinden dönerken küçük bir mola kıvamında Kastamonu Kalesi Gezisi de yaptık.

2014 yılında soğuk ve karlı bir kış günü buraya geldiğimizde etrafta kimse yoktu. Yazı içerisinde göreceğiniz karlı fotoğraflar işte o dönemden kalma.

O dönemde kaleye çıkmak ise hayli zor ve tehlikeli idi. Geçen yıllar içerisinde hem Kastamonu hem de kalesi çok değişmiş.

Kale ciddi bir restorasyon görmüş. Çıkışı kolaylaştırılmış. Yukarıya çıkan yol yapılmış.

Kastamonu Kalesi

Kale çevresindeki tarihi evler de biraz daha kendine çeki düzen vermiş. Kısacası neredeyse tüm şehre hakim Kastamonu Kalesi daha gezilesi hale gelmiş. Bu haliyle kale için artık Kastamonu şehrinin simgesi demek mümkün.

Kastamonu Kalesi

Kastamonu Kalesi’ne Ulaşım

2014 yılında kaleye geldiğimizde şehre direkt olarak oldtown diyebileceğimiz kale bölgesinden giriliyordu. Kastamonu geçen zaman içerisinde oldukça büyümüş artık oldtown şehrin güneyinde kalmış. Şehrin çevresine ise bir çevre yolu yapılmış.

Böylece şehir trafiğini yaşamadan direkt olarak kaleye ulaşmanız mümkün olmuş. Bunun için yapmanız gereken şey D765 çevre yolunu kullanıp Kastamonu’ya batıdan giren Açıkmaslak Yolu’na sapmak.

Kastamonu Kalesi

Yol Kastamonu oldtowna indiğinden şehre de hakim noktalarından kale sahneli güzel fotoğraflar da alabilirsiniz.

Açıkmaslak Yolu

Tek sorun yolun bol çukurlu ve oldukça bakımsız olması. Bu arada tarihi bölgede tek arabanın geçebileceği sokakları da eklemeliyim tabii ki…

Kale çevresinde otopark sorunu yok. Sadece kalenin girişi civarında park için sorun yaşayabilirsiniz. Bu nedenle hafta sonları yanınızda çocuk ve yaşlı kimse yok ise aracınızı aşağıda bırakmanız daha doğru. Çünkü yollar dar ve park yeri sıkıntısı var.

Arabanız yoksa toplu ulaşım kapsamında ise çok sık olmamakla birlikte dolmuşlar da geçiyor ama taksi kullanmanızda fayda var.

Kale Teleferiği

Eski şehir merkezinden kaleye teleferik yapıldığını gördüm. Gerçekten harika bir fikir. Tahminimce 2022 yaza biter diye düşünüyorum.

Adres: Atabeygazi, Kale Yolu Sk., 37100 Kastamonu Merkez/Kastamonu

Kastamonu Kalesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Kaleyi her gün 09:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti şimdilik alınmıyor ki bu şehrin genelinde böyle. Halk gezsin diye sanırım müzeler bile ücretsiz. Güzel bir uygulama..

Kastamonu Kalesi

Kale, 112 m yüksekliğindeki kayalık bir tepede MS. 12.yy.da Bizans İmparatorluğu’na hakim olan Kastamonu kökenli Komnenoslar Hanedanlığı tarafından yaptırılmış.

Kastamonu Kalesi

Candaroğulları zamanında tahkim edilmiş. O dönemden günümüze sadece iç kale kalabilmiş..

Kalenin Kapısı

Kale efsaneye göre bugünkü Kastamonu adının da çıkış yeri. Yaygın bir rivayete göre Türkler tarafından Kastamonu Kalesi’nin uzun müddet süren kuşatması sırasında; Bizans Tekfur’unun güzel kızı Moni Türk Kumandanına aşık olmuş.

Kastamonu Kalesi

Moni tutkusu ve daha fazla insan ölmesin diye kale kapısının anahtarlarını Türk Kumandanına teslim etmiş. Böylece Türkler kaleye girmeyi başarmış. Bundan haberi olan tekfur da Moni’yi kale burcundan aşağıya atmış. Kaleyi ele geçiren kumandan tekfura üzüntü ile tekfura Kastın ne idi Moni’ye” deyip tekfuru öldürmüş. Bu ifade daha sonra halk dilinde yuvarlanıp Kastamonu halini almış.

Kastamonu Kalesi

Kalenin dış surları 18. yy.da yıkılmış ve yok olmuş. Kale aslen bir Bizans yapısı olsa da zaman içerisinde mimari olarak klasik bir Osmanlı kalesine dönüşmüş.

Kastamonu Kalesi

Kalenin en üstündeki topların imal tarihi 1876. 150 yıl önce Almanya’da üretilen toplar vatan savunması için Kastamonu Kalesine getirilmiş.

1943 yılındaki depremde çok zarar görmüş. Ancak mevcut hali restore edilmiş.

İç kale içinde kaya mezarlarının da olması ilginç. Sarnıçlar, zindan, kaçış tünelleri ile kalenin batı burcu üzerinde “Bayraklı Sultan” olarak anılan bir türbe de var.

Türbe, fethin Ulubatlısı Yunus Mürebbi’ye ait. Kalenin fethi sırasında şehit olduğu yerde bir türbe yaptırılmış ve o andan itibaren kendisine de bayraklı sultan denmiş.

Kastamonu Kalesi

Kalenin sit alanı ilan edilmesi sanırım henüz kazı yapılmayan yerlerde Bizans öncesi döneme de ait bulgulara gebe olması ihtimalini de güçlendiriyor.

Kale genel olarak yapısını korumuş. Ancak bilgilendirme ve yönlendirme yetersiz. Bu da halledilirse gerçekten çok değerli ve tarihi bir yer olur.

Kastamonu Kalesi
Kastamonu Kalesi

2014 yılında buraya geldiğimizde karlar altındaki kalede Kastamonu manzarasına karşı bu fotoğrafı çektirmiştik. Yıllar sonra ise sonbaharda aynı yerden benzer bir fotoğraf koydum.

Hediyelik Ağaç Eşyalar
Hediyelik Yöresel Eşyalar

Anı olsun diye değişik bir şeyler arıyorsanız kale girişinde de hediyelik eşya bulabilirsiniz. Satıcılar biraz toklar, pazarlık yapmıyorlar ama güzel şeyler var.

Değerlendirme

Değerlendirme Kastamonu’ya gelirseniz kesinlikle görmeniz gereken bir yer. Manzarası çok güzel. Tarihi anlamda çok eski.

Kale Çevresi

Sadece kaleyi değil kalenin etrafını da keşfetmenizi tavsiye ederim. Çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

İl bazında planlama yapacaksanız Kastamonu Gezi Rehberi‘ne bölge bazında planlama yapacaksanız Batı Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version