Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Göcek’in Simgesi Yassıca Adaları Turu

Yazı Dizisi : Muğla Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Göcek’in Simgesi Yassıca Adaları Turu bölgeye gelen gezginlerin olmazsa olmazların bir tur.

Göcek 12 Adalar Turu rotasında yer alan söz konusu adalar bir çok kez reklam ve filmlerin mekanı konusu olmuş son dönemde turizm potansiyeli ile çok öne çıkmış bir cazibe merkezi aslında.

Bahse konu adalar Göcek Adası’nın güneyinde Tersane Adası’nın kuzeyinde bulunuyor. Her ne kadar Dalaman İlçesi sınırları içerisinde yer alsa da adalar yakın olduklarından Göcek ile anılıyor.

Yassıca Adaları

Yassıca adaları aslen bizim tekne kiralayıp bu turu yapma sebebimiz. Ben de bu yazımda buraya yaşadıklarımızı detayları ile siz gezginlere aktarmaya çalışacağım.

Yassıca Adaları Gezisi

Yassıca Adaları’na Ulaşım

Adalara toplu ulaşım ile gitmenin tek yolu 5-6 saat süren Göcek, Çalışlar ya da Fethiye kalkışlı 12 Adalar Turlarına katılmak.

Göcek Tekne Turu

Her ne kadar gerekli önlemleri almış olsalar da yine de kalabalık olur ya da ben daha özel bir tur istiyorum diyorsanız elinizde tek seçenek buraya size özel yat ya da bir tekne ile gelmek.

Biz de buraya tek aile olarak günübirlik olarak kiraladığımız tekne ile koyda yaptığımız tur kapsamında geldik.

Göcek Tekne Turu

Asıl niyetimiz fotoğraf çekmek olduğu için kaptanımız buraya gelişi öğleden sonra dönüş yoluna planladı. Bize turların rotaları kapsamında yaz aylarında 10.00-17.00 saatleri arasında adalara çok yoğun şekilde uğradığını söyledi. Biz de büyük sözü dinledik tabii ki.

Buraya gelene kadar pek çok koya uğradık. Pek çok koyda denize girdik. Adaya gelince de kaptanımızın ne demek istediğini daha iyi anladık.

Yassıca Adaları

Burada ilk dikkatimi çeken tüm koy ve ortalarında tekneleri bağlamak için kullanılacak oldukça fazla şamandıra ve bağlama mapaları olması oldu.

Büyük Yassıca Adası

Kaptanımız da teknemizi kıçtan kara ederek Büyük Yassıca Adası’na tam istediğim yere aborda etti. Her ne kadar süre bize bağlı olsa da burada 1 saatlik bir fotoğraf ve gezi molası için anlaştık.

Böylece hem günübirlik ziyaretçilerin olmadığı saatlerde buraya gelip hem de gün batımının yumuşak ışığını kullanabildik.

Yassıca Adaları ve Çevresi

Bölge ile ilgili en ayrıntılı bilgiyi Coast Guide Türkiye sayfasında buldum.

Yassıca Adaları

Sonuçta görülen adalar harika atmosferinin yanında yerli yabancı tüm tekneler için harika barınma imkanı da sağladığından oldukça tercih edilen yerler.

Yassıca Adaları

Yassıca Adaları irili ufaklı birbirinden farklı bir çok özelliği barındıran adalardan oluşuyor. Esas ünlü olan ada bizim de teknemizi kıçtankara yaptığımız ince uzun olan Büyük Yassıca Adası. Büyük Yassıca Adası’nın güneyinde zeytin ağaçları ile kaplı Hacı Halil Adası ve doğusunda Şeytanlı Ada var.

Kızıl Ada

Büyük Yassıca Adası’nın kuzeyinde ise Kızıl Ada bulunuyor. 2 adanın arasında da küçücük ama ormanlarla kaplı çocukların yüzdüğü küçük bir ada daha var.

Hacı Halil Adası

Hacı Halil Adası’nın diğer adı Zeytinli Ada. Osmanlı zamanında böyle dendiği için şimdi bu adı kullanıyorlarmış. Cem Uzan bu adayı daha önceden Asıl Nadir’den almış ve TMSF ye olan borçları nedeniyle devlet el koymuş.

Hacı Halil Adası ve Şeytanlı Ada (Güney)

Ardından ihaleye çıkarılan adayı Ahmet Nazif Zorlu en yüksek bedeli vererek almış.

Hacı Halil Adası

Adadı evi de restore ettirerek oturmaya başlamış. Bir de kendine helikopter pisti yaptırmış. Bazı hafta sonları buraya ailesiyle geliyormuş.

Hacı Halil Adası

Şimdi de adaya kamera sistemi bile koymuşlar. Özel mülkiyet girilmez tabelaları da ayrı.

Hacı Halil Adası ve Şeytanlı Ada (Kuzey)

Adaların kuzey tarafı demirlemeye çok uygun. Demirleyen teknelerden karaya çıkanları güvenlik ekipleri hemen şikayet ediyorlar. Hemen Sahil Güvenlik gelip uyarıyor.

Büyük Yassıca Adası

Büyük Yassıca Adası’nın doğu kıyı şeridi açık denize baktığı için haliyle korunmaya elverişli değil.

Büyük Yassıca Adası

Batı kıyısı ise özellikle Kızıl Ada arasındaki bölge bir çok tekne tarafından tercih edilen yat otoparkı gibi.

Büyük Yassıca Adası

İlk karşılamayı keçiler yaptı. Garip ama adada bir çoban ve beslediği beyaz keçileri var. Burası gerçekten de teknelerin geceyi geçirebilecekleri muhteşem ötesi bir yer. Bir gün teknem olursa burada yıldızların altında güzel bir gece geçirmek isterim.

Büyük Yassıca Adası
Büyük Yassıca Adası

Büyük Yassıca Adası ilginç bir şekle sahip. Güneyinde yüksek ve ağaçlarla kaplı bir tepe var. Kuzeye doğru ise ada neredeyse deniz seviyesine inip deniz ortası harika bir plaj oluşturuyor. Denizi çok güzel ve temiz insanın canı ayrılmak istemiyor.

Büyük Yassıca Adası

Buranın ortasında ise bir küçük göl var. Burayı anladığım kadarıyla profesyonel dalgıçlar merkez edinmiş. Gerçekten de dalmayı sevenler için harika bir ortam.

Adanın eşsiz bir manzarası var. Sakin ve elit bir yer. Kara ulaşımının olmaması doğanın ve ortamın bozulmasını engellemiş. Akşam üzeri harika fotoğraflar çekebileceğinize eminim.

Büyük Yassıca Adası

Bunun aynısını Türkiye’nin en güzel yeri ilan ettiğim Kaleköy’de de yaşamıştım. Dalga sesleri ve huzuru burada o kadar güzel hissediyorsunuz ki… 

Yassıca Adaları’nda Ne Yenir? Nerede Yenir?

Adanın hemen kuzeyinde köylü kadınların işlettiği basit bir baraka gözlemeci yapmışlar.

Büyük Yassıca Adası

Çayınızı yudumlarken denize sıfır gözlemenizi de yiyebiliyorsunuz. Etrafınızda ise ördekler dolaşıyor.

Yassıca Adaları’ndan Ne Alınır?

Bu baraka da kadın giyim eşyaları da satıyorlar. Fiyatlar da makul. Eşim buradan 2 adet şile bezi elbise aldı. Hakikaten buradan böyle şeyler alabileceğimiz aklımıza gelmezdi.

Sonuç olarak burası için her ne kadar Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiş olsa da akşamları burada konaklayan teknelerin çevrenin korunması kapsamında çok iyi izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Turkuaz rengindeki suyu ve tarihi kalıntıları ile gerçekten ilgimi çeken adalar bence tüm Türkiye sevdalısı gezginler tarafından görülmeli.

Tekneyi soracak olursanız Gocek Online Turizm Yatçılık Ltd. şirketinden Göcek Adalar Turu için günlük 2150 TL (2020) ücret karşılığında kaptanlı olarak kiraladık. Tekne 10 m uzunluğunda 2. bir aile daha size rahatlıkla katılabilir. İsterseniz dolabı ücreti karşılığında dolduruyorlar ya da mangal bile yapıyorlar. Size kalmış. Tel: 0533 306 32 22

Diğer yazılarımız için Muğla Gezi Rehberi ne de bakmanızı tavsiye ederim. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version