Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sinop İnceburun Yarımadası

Yazı Dizisi : Sinop Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Sinop İnceburun Yarımadası, son dönemde gençlerin yeni tatil destinasyonu olarak öne çıkıyor. Bu durumun bence 2 sebebi var. İlki Sinop’ta gençlerin kendini özgür hissetmesi, ikincisi ise Ege seçenekleri ile karşılaştırıldığında bölgenin hayli ucuz olması…

Dik falezlerle çevrili sert rüzgarlı bir bölge. Ancak bu sert rüzgarların bölgeye getirdiği ayrı bir güzellik de var. Tatlı su gölleri, ormanlar, kıyı kumulları, deniz kıyısı kayalıkları ve sulak çayırları ile bir çok fotoğraflık kareye sahip. Üstelik birçok nadir ve endemik bitki türünün de ana vatanı.

Sinop İnceburun Yarımadası

Peki bölgeye gençleri hangi güzellikler ve aktiviteler çekiyor. Genç gezginler burada neler yapabilir. Gördüğüm kadarıyla hepsini aşağıda sizlere özetlemeye çalışacağım.

Sinop İnceburun Yarımadası Ulaşım

İnceburun Yarımadası ulaşım yönü ile malesef oldukça zayıf bir yer.

Akliman Minibüsleri

Bölgede toplu ulaşım sadece Sinop merkezden itfaiye durağından kalkan dolmuşlarla Akliman’a kadar yapılıyor. Bunun dışında tamamen ulaşımı kendiniz halletmeniz gerekiyor. Tavsiyem imkanınız varsa ve uzunca kalacaksanız araba kiralamanız. Böylece rahatça merkeze yakın ilçeleri de gezebilirsiniz.

Günübirlik gezi düşünürseniz size bir tavsiye. İnceburun Deniz Feneri, Erfelek Şelaleleri, Hamsilos Tabiat Parkı ve Akliman için bir paket olarak tavsiye edilen bir taksiciden teklif aldım.

Sinop İnceburun Yarımadası

Adı Hasan Bey. Tel vermemde bir sakınca görmedi. (0542 260 46 50). Kendisi ile beklemeler dahil 300 TL (2019) karşılığında anlaştık. Otelden alıp otele bıraktı. Toplam 147 km yol yaptık. Sabah 10:00 gibi yola çıktık. Öğleden sonra 16:00-17:00 sularında şehre döndük. Tüm öğleden sonramız doldu. Oldukça da memnun kaldık. 3-4 kişi iseniz bunu size de tavsiye edebilirim. Arabanız olsa bile bence çok uygun.

Sinop İnceburun Yarımadası

Açıkçası toplu ulaşım kısıtlı olduğundan ve söz konusu noktalar birbirlerinden farklı yerlerde konumlandıklarından işimiz bittiğinde çok doğru bir hareket yaptığımızı gördüm. Ayrıca yollar çok dar ve yer yer çok bozuk.

Sinop İnceburun Yarımadası Gezisi

İnceburun Yarımadası gezilecek yerler ve yapılabilecek faaliyetler bakımından oldukça zengin bir yer. Genel olarak yarımada halkı hayvancılık, tarım ve balıkçılık ile geçiniyor.

Sinop İnceburun Yarımadası

Son dönemde çok yoğun olmamakla beraber yaz turizmi de ağırlığını hissettiriyor.

İnceburun Feneri

Sanırım yarımadanın en önemli cazibe merkezi burası. Bu da normal çünkü yıllarca coğrafya kitaplarında bize öğretilen sınavlarda soru olarak karşımıza gelen yer burası.

İnceburun Feneri

Türkiye’nin en kuzey noktası. Hani herkes şu an benim arkamda diyebileceğiniz Karadeniz’e bakan uçsuz bucaksız nokta. Hatta biraz da romantik bir yer.

İnceburun Feneri

Buraya ihtiyaç nedeniyle 1863 yılında bembeyaz bir deniz feneri yapılmış. Fener inşa edildiğinden beri aynı aile işletiyormuş. Kendileri ile tanışma imkanım da oldu.

İnceburun Feneri

Ayrıntılı bilgi ve fotoğrafları İnceburun Deniz Feneri başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Hamsilos Koyu

Akliman Koyu’nun hemen kuzeyinde Hamsilos Tabiat Parkı’nın içerisinde yer alıyor.

Hamsilos Koyu

Türkiye’nin Tek Fiyordu olarak bilinse de bu tür oluşumlar buzulların geri çekilmesi sonucu meydana geldiğinden bunun yanlış bir ifade olduğunu belirtmeliyim. Burası ria tipi olarak adlandırılan bir kıyı türü aslında.

Hamsilos Koyu

Burada kamp ve piknik yapmak yasak. Sadece seyir terası tadında ahşaptan oturma yerleri var. Manzara muhteşem. Güneşin batışını seyretmek harika olur.

Hamsilos Koyu

Ayrıntılı bilgi ve fotoğrafları Hamsilos Koyu: Türkiye’nin Tek Fiyordu başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Akliman Koyu

Aşırı popülerleşip hala kirlenmeden kalabilmiş ve 1.Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiş çok güzel bir enerji veren bir koy.

Akliman Koyu

Tarih boyunca önemli bir liman olmuş. Hatta Amazon kadınları da bu koylarda yıkanıyormuş. Yeşil ile mavinin buluştuğu doğa harikası bir yer. Her taraf ormanlık alanları ile kaplı.

Akliman Koyu

Piknik, kamp, yemek ve denize girme imkânı var. Doğanın mangal yapabileceğiniz yerler de burada bulunuyor.

Akliman Koyu

Ayrıntılı bilgi ve fotoğrafları Akliman, Amazon Kadınlarının Koyu başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Sinop İnceburun Yarımadası’nda Nerede Kalınır?

İnceburun kalacak yer bakımından zengin bir yer. Özellikle de illaki çadır kuracağım diyen gençler için.

Karasu Çayı

Akliman Koyu’na gelirken sağ tarafınızda kalan Karasu Çayı’nın etrafındaki bölge gençlerin ve ailelerin kamp yapmak için özellikle tercih ettiği bölge. Sessiz huzurlu temiz bir yer. Dalga olmazsa denizi ve plajı harika.

Çadır kurarken ağaç altını ve güneşin doğuşunu hesaplayıp ona göre çadır kurun yoksa sabah kalktığınızda terler içinde uyanabilirsiniz. Ayrıca sivri sinekler için yanınızda mutlaka sinek kovucu bulundurun akşam üstü çok rahatsız edici olabiliyor.

Martı Kamp & Karavan

Özellikle festivaller de bu bölgede yapılıyor ve festival zamanı burası inanılmaz kalabalık oluyor. Türkiye’nin her tarafından gelen gençler burada harika vakit geçiriyorlar. Bu konuda Martı Kamp & Karavan alanını tavsiye ederim. Kamp alanı temiz, çok güzel ve geniş bir alan. Duşlar ve tuvaletler periyodik olarak temizleniyor, dezenfektanlar ve kağıt havlular mevcut. Kişi başı günlük 65 TL (2020) alıyorlar. Gözünüze çok gelebilir ama bence elektrik, sıcak su, tuvalet, banyo, internet, güvenlik, çay ikramları düşünülünce çok komik bir rakam.

Ben çadırda kalmam derseniz sahile çok yakın konumda bulunan ve ailelerin işlettiği bahçe içerisinde bir ev kiralayıp kalabilirsiniz. Ortalama fiyatlar 100-300 TL (2020) arasında. Bu da olmadı derseniz hemen çevrede bulunan otel ve pansiyonları tercih edebilirsiniz.  

Diğer Sinop yazılarımız için Sinop Gezi Rehberi ‘ne, planlamaya yönelik bölge yazılarımız için de Orta Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmanızı tavsiye ederim. 

Exit mobile version