Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Akliman, Amazon Kadınlarının Koyu

Yazı Dizisi : Sinop Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Tarihte Akliman, Amazon Kadınlarının Koyu olarak biliniyor. Açıkçası tarihe güvenin çünkü tarih bir şekilde günümüze bağlanıyor. Eğer zamanında kralların, kraliçelerin ya da maiyetinin gözdesi bir yer varsa bu bugün için de geçerli. 

Nerdeyse tüm kıyılarımızı görmüş biri olarak Akliman Koyu’nu da etkileyici bulduğumu belirtmek isterim. Buraya Akliman Mesire ve Piknik Alanı da deniyor.

Akliman Koyu

Ben de siz gezginler için söz konusu koy ile ilgili aşağıda işinize yarayabilecek daha detaylı bilgiler vermeye çalışacağım.

Akliman Koyu Gezisi

Akliman Koyu Ulaşım

Bilmediğim yollarda araba kullanmayı sevmiyorum. Ayrıca yolun da çok dar ve bazı yerlerde çok kötü olduğunu daha önce duymuştum.

Bu nedenle İnceburun Deniz Feneri, Erfelek Şelaleleri, Hamsilos Tabiat Parkı ve Akliman için bir paket olarak tavsiye edilen bir taksiciden teklif aldım.

Akliman Koyu Ulaşım

Adı Hasan Bey. Tel vermemde bir sakınca görmedi. (0542 260 46 50). Kendisi ile beklemeler dahil 300 TL (2019) karşılığında anlaştık. Otelden alıp otele bıraktı. Toplam 147 km yol yaptık. Sabah 10:00 gibi yola çıktık. Öğleden sonra 16:00-17:00 sularında şehre döndük. Tüm öğleden sonramız doldu. Oldukça da memnun kaldık. 3-4 kişi iseniz bunu size de tavsiye edebilirim. Arabanız olsa bile bence çok uygun.

Sinop merkezden  itfaiye durağından kalkan dolmuşlarla buraya ulaşabilirsiniz. Açıkçası toplu ulaşım sadece Akliman’a kadar olduğundan ve söz konusu noktalar birbirlerinden farklı yerlerde konumlandıklarından işimiz bittiğinde çok doğru bir hareket yaptığımızı gördüm.

Sinop merkez ile koy arası mesafe 12 km ancak yol yaklaşık yarım saat sürüyor. Yollarda asla kornanıza yanıt vermeyen koca koca camış sürüleri var üzerinizden geçip gidecekler zannediyorsunuz.

Koyda park sorunu yok. Aracınızla fenere kadar ilerlemeniz mümkün. Giriş yaya 5 TL, araçla 18 TL (2020)

Adres: Sinop-Akliman Yolu, 57000 Abalı/Sinop Merkez/Sinop Tel: +903682876030

Akliman Koyu

Piknik, kamp, yemek ve denize girme imkânı var. Beklentinizi çok yüksek tutmadıktan sonra bence çok güzel bir yer.

Aşırı popülerleşip hala kirlenmeden kalabilmiş çok güzel bir enerji veren bir koy. Yürürken ilk dikkatimi çeken koyun zengin biyoçeşitliliği oldu.

Yeşil ile mavinin buluştuğu doğa harikası bir yer. Her taraf ormanlık alanları ile kaplı.

Alan aynı zamanda yok olmaya yüz tutmuş bitki türü ile yabani karanfil, Kastamonu soğanı, deve dikeni, teke sakalı, sütleğen, Sinop çiğdemi vb endemik türlere de ev sahipliği yapıyormuş. 

150 civarında kuş türüne de ev sahipliği yaparken göçerler de buraya uğruyormuş.

Akliman Koyu

Bir de olayın tarihi boyutu var. Akliman ile birlikte bu 2 koyun arkeolojik döneme tarihlendirilen eski denizci mezarlarını ve fosil kalıntılarını ihtiva ettiği söyleniyor. Hatta Amazon kadınları da bu koylarda yıkanıyormuş.

Yani burasının 1.Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiş olması son derece yerinde olmuş.

Açıktaki İki Ada

Koyun hemen açığında iki ada var. Bahse konu adalar koyun güney ve kuzeyinde bulunuyor ve kara ile birleşmiş gibiler.

Üzerinde fener bulunan kuzey adayı kıyıyla birleştiren bir dolgu var. Bu dolgu ayni zamanda açık denizden gelen dalgaların sahile geçmesini de engelliyor.

Akliman Koyu

Burada denize girebileceğiniz bakir kalmış güzel bir plaj var. Çok kalabalık değil. Sahil sanki size aitmiş gibi hissediyorsunuz.

Deniz hemen derinleşmiyor eğer şansınız varsa yüzerken yunusları bile görebilirsiniz.

Karadeniz sahilinde yeşil her yerde mevcut ancak burada yeşil ve mavi ikilisi bir başka güzellik sunuyor insana … Sakin ve sessiz bir ortamda ağaçlar altında denize nazır oturup bir şeyler yudumlamak gerçekten…

Sahile çok yakın konumda bulunan ve ailelerin işlettiği bahçe içerisinde bir ev kiralayıp kalabilirsiniz.

Piknik Alanları

Hem deniz hem yayla bir arada çünkü gündüz güzel bir sıcağı gece tatlı bir serinliği var.

Özellikle çadır kurup sabah erken saatlerde denize girmeyi sevenler için harika.

Akliman Koyu

Çadır başı 80 TL (2020) istiyorlar. Kamp için gelenlere  Wc de ücretsiz.

Ben çadırda kalmam derseniz sahil boyu kiralık evler var ve ortalama fiyatlar 100-300 TL arasında. Bu da olmadı derseniz hemen çevrede bulunan otel ve pansiyonları tercih edebilirsiniz.  

Değerlendirme

Eşsiz manzarası ile Sinop’un doğal güzelliklerinden biri. Gidilmeli, gezilmeli ve fotoğraflanmalı…Kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim. Sağlıcakla kalın. 

Diğer Sinop yazılarımız için Sinop Gezi Rehberi‘ne, planlamaya yönelik bölge yazılarımız için de Orta Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmanızı tavsiye ederim.

Exit mobile version