Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Karya’da Bir Kış Günü Turu

Yazı Dizisi : Muğla Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Hasan Sayınhan

Karya’da Bir Kış Günü Turu yapmaya niyetlendim ama ne gün. Sıcak mı sıcak bir hava, her yan yemyeşil, kırlar rengarenk çiçeklerle kuşanmış. Böyle kış mı olur? Bahar ! Bahar!

Ne yapsam nerelere gitsem diye kendime sorarken aklıma daha önce hiç gitmediğim yerlerden Geyik Barajı geldi. Düştüm yola.

Karya’da Gezilecek Yerler

Geyik Barajı

Karya gezime Geyik Barajı ile başlıyorum. 22 km.lik bir yolla ulaşılıyor baraja. Söke istikametinden gelip Milas Otogarı’nı geçtikten sonra Labranda tabelasından içeri giriyorsunuz. Yol güzel ancak bitmek bilmeyen bir dağ tırmanıyorsunuz. Yer yer epey daralan, keskin virajlarla dolu, ihtiyatı elden bıraktırmayan bir dağ yolu bu. Sanki dağın tepesine değil dünyanın damına çıkıyorsunuz.

Geyik Barajı

Bölgeye özgü jeolojik yapının belirtilerinden olan ilginç şekilli, bazıları ürkütücü dev kayalarla beraber yemyeşil bir çam ormanı içinde ilerliyor; dağın tepesine az kala bazılarında yaşam olan birçoğu ise terkedilmiş yıkık evlerle karşılaşıyorsunuz. Tepe noktasına vardıktan sonra birkaç km.lik tatlı bir iniş ve karşınızda Geyik barajı.

Sarıçay üzerinde, içme suyu temini amacıyla 1986-1988 arasında inşa edilmiş bir baraj. Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 260.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği ise 41 m.

Bölgeye Özgü İlginç Şekilleriyle Dev Kayalar

Yılda 38 hm³ içme ve kullanma suyu sağlayan baraj ayrıca Milas-Ören arasındaki Yeniköy Termik Santraline de hizmet veriyor. Çevresinde Oluklu, Çamlıyurt, Ortaköy, Akkovanlık, Çamlı gibi köylerin konuşlandığı baraj ve gölü fotoğrafseverler için bir günbatımı seçeneği olabilir.

Kavaklıdere

Burada yapılacak pek bir şey olmadığından vakit kaybetmemek için rotamı Kavaklıdere’ye çeviriyorum. Yaklaşık bir saatlik yolculuğun ardından önce Yatağan’a akabinde Kavaklıdere’ye varıyorum. Kavaklıdere Muğla’nın 13 ilçesinden biri ve Aydın’la komşu. Kavaklıdere, merkezinden ziyade çevresiyle güzel olan bir yer. Özellikle güzel sonbahar fotoğrafları çekilebilecek bir doğası var.

Bir Bakırcı Dükkanı

Halkın geçim kaynakları arasında ormancılık, tarım, hayvancılık, mermercilik, halı ve el sanatları, kalaycılık, marangozluk ve bakırcılık gibi çok sayıda ekonomik faaliyet bulunuyor. Çarşı içinde sıra sıra dizili bakır ürünler satan birçok dükkan var.

Yerküpe Mağarası

Fazla oyalanmadan birkaç km mesafedeki Menteşe beldesine bağlı Yerküpe Mağarası’na geçiyorum. 100 m uzunluğunda, 3-10 m arasında eni ve 2-8 m arasında yüksekliği olan, giriş ile çıkış arasında 17 m.lik fark bulunan, tek galerili, geçit konumlu ve yarı aktif genç bir mağara burası.

Yerküpe Mağarası

Dere suları içinden geçtiğinden kış aylarında ziyarete kapatılan mağaranın içinde su birikintileri, havuzlar, sarkıt ve dikitler bulunuyor. Üst kesim ise mesire alanı olarak kullanılıyor.

Arapapıştı Kanyonu

Arapapıştı Kanyonu, Kavaklıdere’ye 30 km. Farklı yollar mevcut ki en uzunu 50 km. Ben vakit nakittir deyip en kısa olanı tercih ettim. Muğla, Denizli, Aydın sınırlarının kesiştiği noktada bulunan Arapapıştı Kanyonu’nun diğer bir adı İnceğiz. Son yıllarda turistik önemi artan kanyonun tanıtımı için yüksek ödüllü fotoğraf yarışmaları bile düzenlendi.

Arapapıştı Kanyonu’nda Balıkçı Çiftlikleri

Bizans’lıların Arap’larla yaptıkları savaşta Bizans hükümdarının direnişi Arapları çok şaşırtmış ve bu nedenle kanyona Arapapıştı adı verilmiş. Tabii bu bir rivayet sadece.

Bir başka rivayet ise şöyle; kanyonun üst kısmında yer alan bir ovada işçilerle birlikte çalışan bir Arap çocuğu, işçilere su taşımak amacıyla eğilerek nehirden toprak kabına su dolduruyor. Apışma pozisyonunda eğildiği için buna istinaden Arapapıştı Kanyonu deniyor.

Arapapıştı Kanyonu’nda Tekne Turu

6 km.lik uzunluğa ve 380 m yüksekliğe sahip kanyonda derinlik 50 m civarında. Kanyon üzerinde bulunan Kemer barajı sulama maksatlı kullanıldığından su seviyesi 30 m civarına kadar düşüyor. Baraj üzerinde tekne gezileri yapılıyor. Bu gezilerde kanyonun doğal güzelliklerini ve tarihi eserleri görebilirsiniz.

Gez gez akşamı edince Karacasu ve Laodikeia niyetimi eksik bırakıp dönüşe geçtim. Karya’da Bir Kış Günü Turu burada sona erdi. Onlar da bir başka geziye, bir başka yazıya kalsın.

Muğla ile ilgili diğer yazılarımızı Muğla Gezi Rehberi‘nden okuyabilirsiniz.

Exit mobile version