Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Hamsilos Koyu: Türkiye’nin Tek Fiyordu

Yazı Dizisi : Sinop Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Hamsilos Koyu: Türkiye’nin Tek Fiyordu olarak bilinse de bu tür oluşumlar buzulların geri çekilmesi sonucu meydana geldiğinden bunun yanlış bir ifade olduğunu belirtmeliyim.

Burası ria tipi olarak adlandırılan bir kıyı türü aslında. Ria tip kıyı türü akarsuyun ağzını denizin dolguları ile dolarsa ya da akarsu başka nedenlerle kurursa ortaya çıkıyor. Söz konusu koy da bunun güzel bir örneği hepsi bu..

Buraya Hamsilos dense de halk arasında Hamsaroz diyenleri de duydum. Akliman Koyu’nun hemen kuzeyinde Hamsilos Tabiat Parkı’nın içerisinde yer alıyor.

Hamsilos Koyu

Ben de siz gezginler için söz konusu koy ile ilgili aşağıda işinize yarayabilecek daha detaylı bilgiler vermeye çalışacağım.

Hamsilos Koyu Gezisi

Hamsilos Koyu Ulaşım

Bilmediğim yollarda araba kullanmayı sevmiyorum. Ayrıca yolun da çok dar ve bazı yerlerde çok kötü olduğunu daha önce duymuştum.

Bu nedenle İnceburun Deniz Feneri, Erfelek Şelaleleri, Hamsilos Tabiat Parkı ve Akliman için bir paket olarak tavsiye edilen bir taksiciden teklif aldım.

Hamsilos Koyu Ulaşım

Adı Hasan Bey. Tel vermemde bir sakınca görmedi. (0542 260 46 50). Kendisi ile beklemeler dahil 300 TL (2019) karşılığında anlaştık. Otelden alıp otele bıraktı. Toplam 147 km yol yaptık. Sabah 10:00 gibi yola çıktık. Öğleden sonra 16:00-17:00 sularında şehre döndük. Tüm öğleden sonramız doldu. Oldukça da memnun kaldık. 3-4 kişi iseniz bunu size de tavsiye edebilirim. Arabanız olsa bile bence çok uygun.

Açıkçası toplu ulaşım sadece Akliman’a kadar olduğundan ve söz konusu noktalar birbirlerinden farklı yerlerde konumlandıklarından işimiz bittiğinde çok doğru bir hareket yaptığımızı gördüm.

Hamsilos Koyu Ulaşım

Sinop merkez ile koy arası mesafe 15 km ancak yol yaklaşık yarım saat sürüyor. Yollarda asla kornanıza yanıt vermeyen koca koca camış sürüleri var üzerinizden geçip gidecekler zannediyorsunuz.

Hamsilos Tabiat Parkı girişinde bir otopark alanı var. Burada Wc de var. Giriş ücreti ise kişi başı 3 TL . 18 yas altı ücretsiz (2021). 

Adres: Abalı 7 Sk., 57000 Dibekli/Sinop Merkez/Sinop

Hamsilos Koyu

Girişten itibaren 1 km uzunluğunda bir yürüyüş yolu var. Yürürken ilk dikkatimi çeken koyun zengin biyoçeşitliliği oldu.

Yeşil ile mavinin buluştuğu doğa harikası bir yer. Her taraf ormanlık alanları ile kaplı.

Alan aynı zamanda yok olmaya yüz tutmuş bitki türü ile yabani karanfil, Kastamonu soğanı, deve dikeni, teke sakalı, sütleğen, Sinop çiğdemi vb endemik türlere de ev sahipliği yapıyormuş. 

150 civarında kuş türüne de ev sahipliği yaparken göçerler de buraya uğruyormuş.

Hamsilos Koyu

Bir de olayın tarihi boyutu var. Akliman ile birlikte bu 2 koyun arkeolojik döneme tarihlendirilen eski denizci mezarlarını ve fosil kalıntılarını ihtiva ettiği söyleniyor. Hatta Amazon kadınları da bu koylarda yıkanıyormuş.

Yani burasının 1.Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiş olması son derece yerinde olmuş.

Karadeniz

Burada kamp ve piknik yapmak yasak. Sadece seyir terası tadında ahşaptan oturma yerleri var. Manzara muhteşem. Güneşin batışını seyretmek harika olur. Yani gidip oturup denizi ve koyu izlemek insanı dinlendiriyor.

Seyir Alanı

Son dönemde turların da gözde yerlerinden biri olmuş. Siz söylenenlere bakmayın, bu doğa harikasının tadını bir şeyler yiyip içmeden de çıkarabilirsiniz ki burada restoran veya içecek satışına izin verilse emin olun burası da çöplerle katledilir. 

Bu da normal çünkü çok sık bir orman alanı. Denize bakan tarafı ise oldukça sert rüzgara tabi. Çıkacak bir yangını kontrol etmek oldukça zor olur. 

Mağara Girişi

Deniz tarafında dalgalarla oyulmuş çok büyük bir mağara var. Aklıma ilk gelen küçük korsan tekneleri için zamanında koruma sağlamış olabileceği. 

Mağara Girişi
Hamsilos Koyu

Hem mağarayı hem de koyu tekne (100 TL) ile gezebilirsiniz ya da deniz bisikleti ve kano kiralayıp koy içerisinde gezebilirsiniz…

Ayrıca denize de girilmesine izin verilmiyor dense de girenleri de gördüm.

Kalacak yer için ise hemen çevrede bulunan otel ve pansiyonları tercih edebilirsiniz.  Kamp yapacağım diyorsanız buraya en yakın kamp yeri Akliman Koyu’nda bulunuyor.

Değerlendirme

Eşsiz manzarası ile Sinop’un doğal güzelliklerinden biri. Gidilmeli, gezilmeli ve fotoğraflanmalı…Kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim. Sağlıcakla kalın. 

Diğer Sinop yazılarımız için Sinop Gezi Rehberi‘ne, planlamaya yönelik bölge yazılarımız için de Orta Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmanızı tavsiye ederim.

Exit mobile version