Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Erfelek Şelaleleri

Yazı Dizisi : Sinop Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Erfelek Şelaleleri, Türkiye’nin Amazon Ormanları diyebileceğim bir yer. Abartmıyorum gelip gezince ne dediğimi anlayacak siz de bana hak vereceksiniz zaten.

Şelaleler, doğayı ve adrenalini seven gezginlerin şehre geldiğinde mutlaka bir gezi planlaması gereken bir yer. Değişik kaynaklarda Tatlıca Şelaleleri, Erfelek Şelaleleri veya Tatlıca Takım Şelaleleri adlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Bunun sebebi şelale oluşumunun Erfelek İlçesi Tatlıca Köyü yakınlarda olması ve 28 şelaleden oluşması.

Türkiye’de sayısız şelale gördüm, oluşum ve doğal güzellik arasında en iyisi diyebilirim.

Şimdi tabii ki gelirsek 28 şelale görecek miyim? diyorsunuz. Hayır arkadaşlar göremezsiniz çünkü bunun için çok ciddi bir efor sarf etmeniz belki de biraz dağcı olmanız gerekiyor.

Erfelek Şelaleleri

Çünkü şelalelerin olduğu bölge yükselen bir tepe öbeği ve her şelale için tırmanmanız gereken kaygan kayalıklar mevcut.

Yani fiziki kondisyonunuz uygun değilse geziniz her durumda sınırlandırılmış olacak. Ben de siz gezginlere aşağıda gezip gördüğüm kadarıyla işinize yarayabilecek daha detaylı bilgiler vermeye çalışacağım.

Erfelek Şelaleleri Gezisi

Erfelek Şelaleleri Ulaşım

Biz burada şelaleler gezisi ile İnceburun gezisini birleştirdik.

Bilmediğim yollarda araba kullanmayı sevmiyorum. Ayrıca İnceburun’da yolun da çok dar ve bazı yerlerde çok kötü olduğunu daha önce duymuştum.

Şelalelere Ulaşım

Bu nedenle İnceburun Deniz Feneri, Erfelek Şelaleleri, Hamsilos Tabiat Parkı ve Akliman için bir paket olarak tavsiye edilen bir taksiciden teklif aldım. 

Şelalelere Ulaşım

Adı Hasan Bey. Tel vermemde bir sakınca görmedi. (0542 260 46 50). Kendisi ile beklemeler dahil 300 TL (2019) karşılığında anlaştık. Otelden alıp otele bıraktı. Toplam 147 km yol yaptık. Sabah 10:00 gibi yola çıktık. Öğleden sonra 16:00-17:00 sularında şehre döndük. Tüm öğleden sonramız doldu. Oldukça da memnun kaldık. 3-4 kişi iseniz bunu size de tavsiye edebilirim. Arabanız olsa bile bence çok uygun.

Şelalelere Ulaşım

Sinop merkez ile şelaleler arası mesafe 51 km ancak yol yaklaşık 1 saat sürüyor. Şelalelere D010 Numaralı Yolda Erfelek İlçe Merkezini geçtikten sonra 18. km gidince ulaşılabiliyor.

D010 Numaralı Yoldan çıkınca baraj yanından gelen yol muhteşem güzellikler içinde bir yol. Şelalelerin girişinde bir geniş otopark alanı var.

Adres: 57500, Erfelek Yolu, 57000 Sinop Merkez/Sinop

Erfelek Şelaleleri Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Giriş ücretli, kişi başı 5₺, otomobil 18₺ (2020). Şelaleleri 10:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Tel:+903682606175

Erfelek Şelaleleri

Burası Sinop ilinin en önemli turizm cazibelerinden biri. Öncelikle şunu söylemeliyim ki bu tabiat harikasını gezen ziyaretçiler buraların kıymetini bilmiyorlar. Malesef her yer çöp içinde. Doğada ayak izinden başka bir iz bırakmayacaksın.

Vadideki Dere

Karasu Çayı’ndan beslenen tarifi mümkün olmayan muhteşem bir tabiat. Öylesine el değmemiş ve saklı bir yer ki yakın zamanda gelirken yanından geçeceğiniz baraj fizibilitesi yapılırken bulunmuş.

Erfelek Şelaleleri

Kayın, meşe, gürgen ve fındık ağaçlarını barındıran bir vadinin içinde akan su irili ufaklı 28 şelale oluşturmuş.

Erfelek Şelaleleri

İlk şelale daha çok fotoğraflarda gördüğünüz şelale. Kuraklık etkili tabii ki yaz olması nedeniyle su azalmış ancak suyun dökülüp toplandığı yerde çok güzel bir renk oluşumu var. Şelalenin döküldüğü noktada doğal benekli alabalıklar sizleri bekliyor. Buradan itibaren orman içerisinden yukarı doğru tırmanmanız gerekiyor.

Erfelek Şelaleleri

Toplam 28 şelaleden oluşan bu yolda kolay bir şekilde tahta yoldan giderek görebileceğiniz şelale sayısı 11. Tahta yolun bitiminde diğer şelalelere devam etmek isterseniz ya dere içinden ya da patika yoldan devam etmelisiniz.

Erfelek Şelaleleri

Belli noktalarda sağlam halatlar var onlara tutunarak tırmanıyorsunuz. Muazzam bir ortam. Adeta Elf diyarı gibi. Şort, su ayakkabısı veya trekking ayakkabısı mutlaka olsun aksi halde zorlanırsınız.

Erfelek Şelaleleri

Tahta yol sabah erken saatlerde veya öncesinde yağış almışsa oldukça kaygan olabiliyor. Çok dikkatli olmak şart.

Piknik masaları

Burada isterseniz büfe tipi restoranlar mevcut. Piknik masaları var.

Piknik masaları

Biz tercih etmedik ama Kebap çeşitleri, gözleme çeşitleri gözleme vb. eşliğinde karnınızı doyurmanız da mümkün.

Değerlendirme

İlin en önemli turizm cazibelerinden biri olarak sizleri bekliyor. Şelalelerin içinden yukarıya tırmanmak adeta fantastik bir deneyim. Fotoğraflarda zaten güzellikler ortada.

Erfelek Şelaleleri

Tüm gününüzü eğlenceli bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim. Sağlıcakla kalın.

Diğer Sinop yazılarımız için Sinop Gezi Rehberi‘ne, planlamaya yönelik bölge yazılarımız için de Orta Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmanızı tavsiye ederim.

Exit mobile version