Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

İnceburun Deniz Feneri

Yazı Dizisi : Sinop Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

İnceburun Deniz Feneri, Türkiye’nin En Kuzey Noktası olması nedeniyle ünlü. Açıkçası beni cezbeden ve buralara kadar bir gezi yaptıran sebepte bu. 

Hep yazdığım gibi biz gezginler enlere karşı oldukça zayıfız ve ister Dünya’da ister Türkiye’de olsun bu enlere çizik attıkça mutlu oluyoruz. 

O nedenle bu yazıyı siz gezginler için yazarken ayrı bir keyif de aldığımı belirtmeliyim.

İnceburun Deniz Feneri

Ben de siz gezginler için söz konusu fener ile ilgili aşağıda işinize yarayabilecek daha detaylı bilgiler vermeye çalışacağım.

İnceburun Deniz Feneri Gezisi

İnceburun Deniz Feneri Ulaşım

Bilmediğim yollarda araba kullanmayı sevmiyorum. Ayrıca yolun da çok dar ve bazı yerlerde çok kötü olduğunu daha önce duymuştum.

İnceburun Deniz Feneri Ulaşım

Bu nedenle İnceburun Deniz Feneri, Erfelek Şelaleleri, Hamsilos Tabiat Parkı ve Akliman için bir paket olarak tavsiye edilen bir taksiciden teklif aldım.

İnceburun Deniz Feneri Ulaşım

Adı Hasan Bey. Tel vermemde bir sakınca görmedi. (0542 260 46 50). Kendisi ile beklemeler dahil 300 TL (2019) karşılığında anlaştık. Otelden alıp otele bıraktı. Toplam 147 km yol yaptık. Sabah 10:00 gibi yola çıktık. Öğleden sonra 16:00-17:00 sularında şehre döndük. Tüm öğleden sonramız doldu. Oldukça da memnun kaldık. 3-4 kişi iseniz bunu size de tavsiye edebilirim. Arabanız olsa bile bence çok uygun.

Açıkçası toplu ulaşım sadece Akliman’a kadar olduğundan ve söz konusu noktalar birbirlerinden farklı yerlerde konumlandıklarından işimiz bittiğinde çok doğru bir hareket yaptığımızı gördüm.

İnceburun Deniz Feneri Ulaşım

Sinop merkez ile fener arası mesafe 30 km ancak yol yaklaşık 1 saat sürüyor. Yollarda asla kornanıza yanıt vermeyen koca koca camış sürüleri var üzerinizden geçip gidecekler zannediyorsunuz.

İnceburun Deniz Feneri

Fenerin yanında 5-6 aracın park edebileceği boşluk bir alan var. Wc yok. İnternet çekiyor. Oldukça rüzgarlı.

Adres: 57000 Sarıkum/Sinop Merkez/Sinop

Sinop İnceburun Deniz Feneri

Şu an Türkiye’nin en kuzey noktasındayız. Oldukça rüzgarlı bir yer.

İnceburun

Denize yüzünüzü döndüğünüzde tüm Türkiye enlemesine ya da boylamasına arkanızda😉

İnceburun

Burası aslen bir mezra, hemen gerimizde bir köy var. Kurtkuyusu Mezrası diyorlar. 

Buraya ihtiyaç nedeniyle 1863 yılında bembeyaz bir deniz feneri yapılmış. Fenerin yüksekliği 9 m, denizden yüksekliği ise 26 m. Görünüş mesafesi ise 18 deniz mili.

İnceburun Deniz Feneri

Fener inşa edildiğinden beri aynı aile işletiyormuş. Soyadları Çilesiz. Yaz kış fenerin arka tarafındaki lojmanda yaşıyorlar. Kendileri ile konuştum. Bunu bir nevi ailelerine verilmiş bir görev ya da kader gibi  kabul ediyorlar. Çilesiz Ailesi şimdi kendilerinden sonrası için oğullarını yetiştirmeye başlamışlar bile.

İnceburun Deniz Feneri

Fenerin arka tarafında 1 mezarlık var. 2 mezar aile büyüklerinin 1 tane de denizden çıkartılan bir yabancı. dediklerine göre Ukrayna ya da Rusya’da intihar eden birinin cesedi fener kayalıklarına vururmuş.

Burası turistik bir yer. Aynen yabancı ülkelerde olduğu gibi buraya bir misyon yüklenmeli. Manzara güzel ama fenere giriş yasak.

En azından “Şu An Türkiye’nin En Kuzeyinde bulunuyorsunuz” vb. bir hatıra tabelası ya da rozet, şerit alabileceğiniz posta vb.  gönderebileceğiniz bir küçük tesis gibi. Düşünün buraya geldim diyebileceğiniz bir magneti bile yok fenerin. Bu işe de bir el atılmalı.

Manzara zaten harika hiç laf yok. Alın seyyar masa ve sandalyelerinizi, termosta çay keyfi yapın ya da rüzgar ve dalga sesleri eşliğinde çimenlere uzanıp yorgunluğunuzu atın.

Deniz fenerini işleten aile hemen fenerin ön tarafında salaş bir kafede işletiyor. Burada çay ve soğuk içecek bulabilirsiniz. Mısır ve erik satışları da var. 

İnceburun

Çevrede göreceğiniz ineklerin sütlerinden hazırlanan açık ayranı içmeden gitmeyin. Fiyatlar makul.

Değerlendirme

Tarihi fener Sinop’un sembollerinden biri. Sinop güzel bir şehir, İnceburun ayrı bir güzel. Merkeze uzak ve yollar biraz bozuk olsa da gitmeye değer. Kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim. Fotoğraflarda zaten güzellikler ortada.

İnceburun Deniz Feneri

Bugün ise ilin en önemli turizm cazibelerinden biri olarak sizleri bekliyor. Sağlıcakla kalın. 

Diğer Sinop yazılarımız için Sinop Gezi Rehberi‘ne, planlamaya yönelik bölge yazılarımız için de Orta Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmanızı tavsiye ederim.

Exit mobile version