Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Taj Mahal-Bir Efsane Aşkın Abidesi

Yazı Dizisi : Hindistan Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Mine Candar

Taj Mahal-Bir Efsane Aşkın Abidesi olarak inşa ettirilmiş olsa da bugün daha çok mimari yapısı itibariyle Hindistan’ın hafızamızdaki simgesi konumunda bulunuyor.

Tabii ki bununla da kalmıyor. Yapının inşa detayları da muhteşem.

Hal böyle olunca tüm detayları ile siz gezginler için ayrı bir yazıyı da hak ediyor tabii ki.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan bu şaheser, Uttar Pradesh Eyaleti’nde, Hindistan’ın başkenti Delhi’ye yaklaşık 200 km uzaklıktaki Agra şehrinde, Hindularca kutsal sayılan ve Himalayalardan doğan Ganj Nehri’nin bir kolu olan Yamuna Nehri’nin kenarında yer alıyor.

Taj Mahal-Bir Efsane Aşkın Abidesi

Efsane Aşk Abidesi Taj Mahal 9 Farklı gelinlik giyermiş . Her hali, her anı bir başka ihtişamlı. Sabahın erken saatlerinde sis ile örtülmüş gizemli bir güzellik, güneşin kızıl ışıkları ile kucaklaşmakta.

Taj Mahal-Bir Efsane Aşkın Abidesi

Güneş yükseldikçe, gri, sedefli krem ve göz kamaştıran çekici inci beyazı. Şafak kırmızısından alacakaranlığa sanki ruhu var gibi anlatır aşkını gönülden izleyenlere. Dolunay gecelerinden iki gün önce ve iki gün sonra gece ziyaretine izin verilmektedir. Biletlerinizi önceden almanız gerekir. Bu romantizmi yaşayın.

Taj Mahal-Bir Efsane Aşkın Abidesi

Hintli şair Rabindranath Tagore Taj Mahal şiirinde;

Ey Sultanım! Ah Mümtaz Mahal!

Yoldaşım, sırdaşım, cenktaşım, biriciğim, çocuklarımın anası, kadınım!

Mademki göklere kavuştun, mademki Babür yurdunu sensiz koydun, aşkımızın tanığı olarak, adın naif bir kubbeden sonsuz çığlık olup yükselecek.

Söz veriyorum kadınım!

Dünya durdukça, yıldızlar döndükçe, güneş parladıkça ve her daim…”

Taj Mahal Gezisi

Hangi Mevsim Gidilir?

Hangi mevsim gidelim diye düşünürseniz, Hindistan seyahati için en uygun mevsim Eylül- Mart ayları arası olmasına rağmen burası için her mevsim ayrı güzel diyebilirim.

Taj Mahal’e Nasıl Ulaşırım?

Burayı gezip görebilmeniz için tabi ki öncelikle Agra şehrine gelmeniz gerekir. Bu muhteşem yapı , Agra şehri merkezine 6 km uzaklıktadır.

Tercih ederseniz Agra’ya hava yolu ile de ulaşım mümkün.

Eğer karayolunu tercih ederseniz Delhi’den Jaipur, Mathura, Fatehpur-Sikri rotasına giden otobüs seferlerini kullanabilirsiniz. Bu rota Agra’dan da geçiyor.

Demiryolu ile gelmek isterseniz bu linkten  tren tarifelerine ulaşabilirsiniz. Shatabdi, Rajdhani ve Taj Express Trenleri Delhi’den Agra’ya seferler yapıyor. Agra Cantt, Agra Fort ve Raja Ki Mandi İstasyonlarından Taj Mahal’e ulaşabilirsiniz. Hızlı tren ile Delhi -Agra arası yolculuğunuz  2 saat sürer, normal tarifeli bir tren ile de 4 saatte Agra’ya ulaşabilirsiniz.

Agra Tren İstasyonu

Agra’ya ulaştıktan sonra buraya Rikşa denilen üç tekerlekli Hindistan’a özel bu sevimli ve bir o kadar da eğlenceli araçlar ile gidebilirsiniz. Hint müziğinizi de açın, zaten Hintliler her an dans etmeye ve şarkı söylemeye doğuştan programlanmış gibiler. Bir küçük kıvılcım yeter, benim elime düşmeye görsünler…

Agra’da Rikşalar

Muhteşem yapının olduğu bölgede çevre kirliliği yapacağından dolayı benzinli araçlara izin verilmediğinden akülü rikşalar ya da bisiklet rikşalar bulabilirsiniz.

Taj Mahal’e Giriş

Giriş ücretlidir her zamanki gibi turist giriş ücreti oldukça okkalı, yerli ücreti oldukça yerli yerinde. Biletin yanında bir de küçük su armağan ediyorlar. Bilet almak için sabah gün doğumunda bilet kuyruğuna girmeniz gerekir çünkü sıra çok kalabalık oluyor. Ya da önceden internetten alabilirsiniz. Neticede yine giriş sırasına girmeniz gerekecek.

Taj Mahal-Bir Efsane Aşkın Abidesi

Giriş kapısında oldukça sıkı güvenlik önlemleri var. Kadın ve erkek, yerli ve yabancı turist ayrı sıraya giriyor. Yapıya girerken aman yanınızda ıvır zıvır dolu çanta filan getirmeyin, oldukça sade bir çanta ile girin yoksa çok uğraşırsınız çünkü her şey yasak. Fotoğraf makinası, su, pasaport, para cüzdanınız yeterli. Yoksa diğer tüm eşyalarınızı güvenlik kapısında bırakmak zorundasınız.

Taj Mahal’in Aşk Efsanesi

Ünlü Babür imparatoru olan Şah Cihan (Ebü’l Muzaffer Şehabeddin Muhammed Sahib-kıran) Müslüman bir pers prensesi olan efsane aşkı ve zarif eşi Mümtaz Mahal (Arjumand Banu Begum) onuruna yaptırmıştır bu ihtişamlı aşk anıtını.

Şah Cihan ve Mümtaz Mahal

Mümtaz Mahal’in Şah Cihan ile çok derin aşk ve sevgi dolu bir evliliği oldu. Şairler, ozanlar bu aşkın güzelliğini, zarafetini ve şefkatini anlatan şiirleriyle bu aşkı yücelttiler. Mümtaz Mahal cesur yüreği ve güvenilir arkadaşlığı ile sevgili eşiyle beraber Babür İmparatorluğu’nun her yerine seyahat etti.

Agra Kalesi’nden Taj Mahal

Efsanelere göre sevgili eşi gözbebeği Mümtaz Mahal (Saray Mücevheri), 1631 yılında 14. çocuğunu dünyaya getirirken kendisi hayata veda etti. Aşkını ölümsüzleştirmek isteyen Şah Cihan namına yakışır bir eser ile yaşattı kalbinde bu ulvi duygularını.  Yapının inşası da bu yılda başlamış oldu. Şah Cihan öyle bir eser yapmalıydı ki, dünyaya aşkın varlığını ve yüceliğini göstermeliydi. Gösterdi de..

Taj Mahal Mimari Yapısı-Sadece Aşk Efsanesi midir Taj Mahal’i Böyle Meşhur Kılan?

Dünyanın dört bir yanından Orta Asya’dan, İran’dan en meşhur taş ustalarını, kakma ustalarını, oymacıları, ressamları, hattatları, kubbe ustalarını, diğer zanaatkarları bu abidenin yapımı için çağırmış imparator Şah Cihan. 

Bu muhteşem yapının inşası 17 yıl sürmüş. İnşaatta 22.000 işçi ve 1000 fil çalıştırılmış.

Taj Mahal’in Duvarlarına Değerli Taşlar ile İşlenen Süslemeler

Anıtın yapımında Hindistan’ın farklı eyaletlerinden ve Orta Asya’dan getirilen 28 çeşit değerli taş kullanılmış.

Taj Mahal’in Duvarlarına Değerli Taşlar

Rajhastan Eyaletinden, Penjab Eyaletinden, Çin. Tibet, Afganistan, Sri Lanka, Arabistan. Tamamen beyaz mermer, gri, kırmızı, sarı kumtaşı, akik, turkuaz, lapis-azuli, mercan, oniks, kedi gözü, yeşim taşı, kan taşı gibi yarı değerli taşlar, manyetit gibi mineraller, altın taşı, mıknatıs taşı gibi nadir taşlar, siyah arduvaz kullanılmış. Yukarıdaki çektiğim fotoğrafta taşların parıltısını görebilirsiniz.

Agra Kalesi’nden Taj Mahal

Yapının tamamlanmasından kısa bir süre sonra Şah Cihan, kendi oğlu Aurangzeb tarafından tahttan indirilmiş ve Taj Mahal’in tam karşısına kırmızı kumtaşından inşa edilen Agra Kalesi’ne hapsedilmiş.

Yamuna Nehri

Söylencelere göre Şah Cihan ömrünün geri kalan kısmını Taj Mahal’i seyrederek geçirmiş.

Mümtaz Mahal ve Şah Cihan’ın Anıt Mezarı

Şah Cihan da karısıyla birlikte bu türbede gömülüdür.

Taj Mahal Kompleksinde Neler Var?

Kompleks; ana geçit (Darwaza), hem Mümtaz Mahal hem de Şah Cihan’ın anıt mezarlarını bulunduran bir camii (Mescid), bir misafirhane (Nakgar Khana), bahçeler (Bageecha) ve ana türbe (Rauza) olmak üzere beş bileşenden oluşur. Mümtaz Mahal’in mezarının yan taraflarında Kaligrafi sanatı ile Allah’ın 99 ismi yazmaktadır.

Mescid

Ana giriş kapısından girdiğiniz anda direkt Taj Mahal ile göz göze gelirsiniz. Geniş yemyeşil bir bahçe içinde, çiçekler arasında oldukça etkileyici bir eserdir. Biraz yürüdüğünüzde büyük bir fıskiyeli havuz ve yapının suya düşen ışık yansımaları ile karşılaşırsınız.

Bahçeler (Bageecha)

Taj Mahal, Hindistan’ın efsane aşk abidesi aşkın ve romantizmin simgesi, ihtişamlı mimarisi ile dünyanın yedi harikasından birisi, bembeyaz mermerden görkemli duruşu ve büyüleyici güzelliği ile karşılıyor sizi. Yamuna nehri tüm kutsallığı ile bu yüce aşkın şahididir.

Bahçeler (Bageecha)
Misafirhane (Nakgar Khana)

Yapının etrafındaki Agra Kalesi, Fatehpur Sikri, Akbar’ın Mezarı Sikandra, İtimad-Ud -Daulah, Mehtab Bagh ve Ram Bagh, Mariyamın Mezarı gibi tarihi yerleri gezmek için de  ayrı bilet almanız gerekiyor. Bu yerleri Agra gezi yazımın içinde anlatacağım.

Geziyoruz

Gördüğünüz Taj Mahal kompleks haritası oldukça işinize yarar. Taj Mahal’in resmi web site linki için tıklayınız.

Gezi Haritası

Taj Mahal’i gezmek istediğinizde en çok dikkat edeceğiniz şey Cuma günüleri kapalı olduğunu unutmamak olsun.

Otomatik Galoş Makinası ve İçme Suyu

Anıtın içine girerken dış kısmında ayakkabı emanet bölümüne ayakkabılarınızı teslim ederek girmeniz gerekiyor. Size oradan galoş veriyorlar tabi ki ücretli. Ayakkabılarınız kaybolmaz merak etmeyin.

Taj Mahal- Efsane Aşk Abidesi

Bu muhteşem mimari eserin büyüleyici ambiyansında kaybolmak ve aşkı iliklerinize kadar hissetmek istiyorsanız buyurun keşfe çıkalım.

Taj Mahal kompleksinde ana geçit (Darwaza)

Yapı mermerden bir kaide üzerine oturtulmuş, beyaz mermerden 4 tane de minaresi var. Anıtın içinde Şah Cihan ve Mümtaz Mahal’in anıt mezarları var.

Taj Mahal-Bir Efsane Aşkın Abidesi

Anıtın giriş kapılarında Arapça harfler ile cennete hoş geldiniz yazıyor. Yapının dış yüzeylerine hat sanatı ile Kuran’dan ayetler işlenmiş.

Taj Mahal-Bir Efsane Aşkın Abidesi

Taj Mahal’in üç giriş kapısı var. Doğu (Sirhi Darwaza), Batı ve Güney Kapısı. Güney kapısını sadece çıkış için kullanabilirsiniz.

Taj Mahal Çıkış Kapısı

Yeşil çim kaplı bahçelerinin mis kokusu, Selvi ağaçlarının saygın gölgesi, dallarındaki bilge papağanları ve görmüş geçirmiş sevimli sincaplar ile  kucaklaşma zamanı. Etrafta yaramaz maymunlar da cirit atıyor, eşyalarınızı kaptırmayın.

Fotoğraf çektirmek istiyor ve seviyorsanız ya da özel bir an için orada bulunuyorsanız giriş kapısında fotoğrafçılar sizi zaten bekliyor olacaklar.

Taj Mahal-Bir Efsane Aşkın Abidesi

Eğer Hint kültürüne ve ortamın ambiyansına uyum sağlamak istiyorsanız Hintli kadınların giydiği yerel ve geleneksel kıyafetleri olan Sari giymenizi tavsiye ederim. Biliyorsunuz anların tekrarı olmaz, yaşadığınız her an özeldir.

Hindistan Yerlileri

Gördüğünüz fotoğraftaki dostlar Hindistan’ın doğu kesimindeki Orissa Eyaletinden gelmiş yerli bir kabile. Sevgi evrenseldir, çekinmeyin kaynaşın halk ile, lokal insanlardan edindiğiniz tecrübeyi başka hiçbir yerden bu kadar doğal öğrenemezsiniz.

Yamuna Nehri

Yamuna Nehri bile yönünü şaşırırmış Taj Mahal’in güzelliğinden.

Taj Mahal-Bir Efsane Aşkın Abidesi

Huzurlu taşın güzelliğinde çiçek açan aşkın dokunaklı nezaketi. Rabindranath Tagore

Taj Mahal-Bir Efsane Aşkın Abidesi

Yapının giriş ve çıkış kapılarının dışında sokak satıcıları ve hediyelik eşya dükkanları vardır. Sokak satıcıları çok üzerinize gelirler, bazen de çok bunaltıyorlar dikkatli olmakta fayda var.

Taj Mahal-Bir Efsane Aşkın Abidesi

Bundan sonraki gezi yazımda epik Mahabharata destanında cennet anlamına gelen Agravana (Agra) şehrini anlatacağım.

Taj Mahal-Bir Efsane Aşkın Abidesi

Aşkla kalın.

MİNE CANDAR❤️

Hindistan ile ilgili diğer yazılar için burayı tıklayınız.

Exit mobile version