Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego)

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) 1960 yılında oluşturulmuş 69.000 hektarlık bir alanı kapsayan bir bölge.

Park, Tierra del Fuego Adası’nın güneyinde Beagle Kanalı’nın kuzeyinde Ushuaia’nın batısında ve Şili toprakları sınırında bulunuyor. 

Ulaşılabilen kısmı oldukça sınırlı olan park aynı zamanda ülkede deniz kıyılarını, ormanları ve dağları kapsayan tek milli park olma özelliğine sahip. 

Söz konusu park zamanında daha önce yazmış olduğum Dünya’nın Sonundaki Hapishane (Cárcel del Fin del Mundo)nin inşa çalışmaları sırasında ihtiyaç olacak tüm malzemelerin karşılanması ve Ushuaia ile hapishanenin yakacak odun ihtiyacının karşılanması için kullanılmış.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego)

İşte bugünkü yazımda siz gezginlere gelirseniz göz önünde bulundurmanız için Tierra del Fuego Milli Parkı ile ilgili detaylı bilgi vereceğim.

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Tierra del Fuego Milli Parkı Gezisi

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego)‘na Ulaşım

Park geniş bir alanı kapsamakla birlikte erişip gezebileceğiniz alan sadece Beagle Kanalı’nın kuzey sahil bölgesi ile sınırlı. Parkın Ushuaia şehir merkezine mesafesi ise ortalama 12 km kadar.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Haritası

Parka ulaşmak için Alaska’dan Tierra del Fuego’ya kadar uzanan 30.000 km uzunluğundaki Panamerikan Karayolu olarak bilinen 3 Numaralı Yolu kullanabilirsiniz. Park içerisinde azami hız 40 km/sa. 

Alakush Ziyaretçi Merkezi

Parkın merkezi Lapataia Nehri kıyısında bulunan Alakush Ziyaretçi Merkezi. 

Alakush Ziyaretçi Merkezi Otoparkı

Parka girdikten sonra nehri görünce kadar devam edip oradaki tabeladan kuzeye saparsanız merkeze ulaşabilirsiniz.  Planlamanıza göre merkez olarak burayı alıp arabanızı buraya bırakabilirsiniz. 

Park Yolunda

Tabii ki biz parkı görmek için turu tercih ettik ancak genelde kombine olarak parkı gezen turların uğrak yeri olan bu bölgeye tercihen otobüs ya da taksi ile de gelebilirsiniz.

Ushuaia Limanı’ndan parka belli saatlerde kalkan otobüsler var. Kişi başı 700 ARS alıyorlar. 

Ushuaia’da Bir Taksi

Taksi ise saatlik 20 $ gibi bir ücret istiyor. Kalabalıksanız iyi bir tercih olacağını söyleyebilirim. Fiyat için de bekleme süresi dahil korkmadan pazarlık yapabilirsiniz.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Park giriş ücreti (2020) kişi başı 6 yaşına kadar 560 ARS. Burada da Arjantin, G. Amerika ülkeleri ve bizim gibi geri kalan ülke vatandaşlarından farklı ücretler alıyorlar. 

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Giriş Bileti
Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Giriş Kapısı

Park, kamp yapmayacaklar için 08:00-19:00 saatleri arasında açık. Kamp yapacaksanız girişte 48 saatlik ayrı bir ücret de ödemelisiniz.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Giriş Ücretleri

Tabii ki ülkede korkunç bir enflasyon olduğunu ücretlerin de sık sık değiştiğini ayrıca belirteyim.

Estación Fin del Mundo

Parka diğer bir giriş noktası eğer trene Dünya’nın Sonu Treni’ne binecekseniz Estación Fin del Mundo. Söz konusu gar, park sınırları dışında bulunuyor, son istasyon olan Estación del Parque Nacional ise park içerisinde. Yolculuk sonrası parkı gezecekseniz burada bulunan bilet gişesinden de ayrıca parka giriş biletinizi almalısınız.

Biz buraya turla geldik. Dünya’nın Sonu Treni dahil 5 saatlik park turlarına kişi başı 43 $ gibi bir ücret ödedik. Ancak park giriş ücreti buna dahil değildi. 

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego)

Parkta gezdiğimiz yerleri anlatmadan önce parkla ilgili genel bilgiler vermek istiyorum.

-Yamana ya da Yagan Yerlileri

Tierra del Fuego Adası’nda yaşam belirtileri 10 bin yıl öncesine tarihleniyor. Burası Yamama ya da Yagan Yerlileri için bir yaşam alanı olmuş.

Özellikle Beagle Kanalı ve Acigami Gölü kıyılarında yerlilerin yaşam buluntularına ulaşılmış durumda. Daha çok deniz mahsulleri ile beslendiklerinden ve ormanların da içerisinde hareket edemeyecek kadar çok sık olmaları nedenleriyle yerleşim alanlarını daha çok plajlara kurmuşlar. Ulaşım aracı olarak da kanoları kullanmışlar. 

Yamana ya da Yagan Yerlileri

Kanolarını lenga ağaçlarının kabuklarından, kubbe şeklindeki evlerini geniş ağaç dal ve yapraklarından yapmışlar. Elbiseleri ise deniz aslanları postundan ve pelerin şeklindeymiş.

Bölgeye 1890 yılından itibaren başlayan göç ile yerlilerin soyu da hızla tükenmeye başlamış.

Özellikle deniz aslanlarının peşine düşen avcılar ve burayı koloni haline getirmek isteyen Avrupalı ve Latin Amerikalı kolonistler kendilerine engel olarak gördükleri yerlileri ya öldürmüş ya da zehirlemiş. O dönemde 3000 olan yerli nüfusu 1910 yılına gelindiğinde sadece 100 kişi kalmış.

-Coğrafya ve İklim

Coğrafya tamamen geçmiş dönemin buzul gelişiminden etkilenmiş. Sürekli And Dağları buzul geri çekilmeleri sebebiyle bu bölgedeki derin vadiler, göller, nehirler ve ormanlar ile bölünmüş.

İklim serin ılıman, rutubetli ve zamansız yağmurlu. Sonbahar en çok yağış görülen zaman. Ada genel olarak batı rüzgarları etkisi altında ve ortalama sıcaklıklar genelde düşük (kışın 0°, yazın 10°). Kar ise daha çok dağ eteklerinde ve derin vadilerde görülüyor.

-Bitki Örtüsü

Parkın bitki örtüsünü And Dağları’nın en güneyindeki Macellan Ormanları oluşturuyor. Bu ormanlar ise Lenga da denen Antartika altı kayın ağacı ağırlıklı. 

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Macellan Ormanları

Bir insanın yürüyemeyeceği sıklığa sahip bu ormanları denizden 600 m yüksekliğe kadar her yerde görmek mümkün.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego)

Bunun dışında Guindo ve Coihue denen hep yeşil ağaçlar var. Geri kalan alan ise turbaların da olduğu düz step ağırlıklı.

-Hayvan Yaşamı

Park 20 kadar memeli hayvan türüne ve 9 kadar kuş çeşidine ev sahipliği yapıyor. Bu bölgede sürüngen bulunmuyor. Buradaki en ünlü memeli Fuego Kızıl Tilkisi. Kendisi aynı zamanda adanın da yaşam sürecini düzenleyen en yırtıcı hayvanı. Biz görmedik ancak her yerde insanların karşısına çıkıyormuş.

El Calafate bölgesinde her yerde gördüğümüz Guanacoları burada sadece yüksek yerlerde de görmek mümkünmüş.

Bir de adada hiç sürüngen yaşamı yokmuş.

Kelp Kazı

Kuş türü olarak da daha çok kıyılarda yaşayan Kelp Kazı öne çıkıyor.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Kuşları
Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Kuşları

Özellikle Lapataia Körfezi bugün deniz kuşlarını, yunusları ve diğer soğuk su hayvanlarını izlemek için de ideal bir yer.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Gezilecek Yerler 

-Acigami Gölü (Lago Acigami)

Bazı gözlemcilere göre burası milli parkın en güzel manzarasına sahip. Bu nedenle de bana göre parkta ilk görmeniz gereken yer.

Tierra del Fuego Adası 1881 yılında imzalanan sınır anlaşmasına istinaden 1893 yılında 2 ülke arasında bölünmüş. Bölünme yapılırken de cetvel kullanılmış ve adaya hiç bir şey dikkate alınmadan 300 km uzunluğunda bir çizgi çekilmiş. 

Acigami Gölü (Lago Acigami)

İngilizlerin huyudur bir yerden tamamen çekileceklerse mutlaka daha sonradan istismar edebilecekleri bir sorun oluşturmadan ayrılmazlar ya bu da öyle bir durum.

Bugün haritaya bakarsanız bu çizginin de Lapataia Körfezi’nin kuzeyinde yer alan Acigami Gölü’nden geçtiğini görebilirsiniz. Bu nedenle de gölün 2 adı var. Göle Arjantinliler Acigami Gölü derken Şilililer Roca Gölü diyor.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Acigami Gölü (Lago Acigami)

Milli parkın güneyinde bulunan söz konusu göl buzul kökenli. Guanaco ve And Sıradağları arasında kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzunlamasına bir şekle sahip. 

Acigami, yerli Yagan dilinde “sepet veya uzun torba” anlamına geliyormuş. Gölün yukarıdan bakıldığında şekli de böyle zaten. Göl, Lapataia Nehri üzerinden de Beagle Kanalı’na ulaşıyor.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Acigami Gölü (Lago Acigami)

Acigami Gölü’ne ulaşım ve Acigami Gölü ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları 2 Bayraklı Acigami Gölü (Lago Acigami) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Lapataia Nehri (Rio Lapatia)

Lapataia Nehri, Lapataia Körfezi’ni Acigami Gölü ile birleştiren 2 km uzunluğunda bir nehir.

Lapataia Nehri (Rio Lapatia)

3 Numaralı Yol parka girdikten sonra bir kaç kez nehri kesiyor. Buralarda da harika manzaralar var. Ben gittiğimde bu alanda kano ile gezenlere rastladım.

-Panamerikan Karayolu’nun Sonu

Burası Alaska’dan Lapataia Körfezi’ne kadar uzanan 30.000 km uzunluğundaki  3 Numaralı Yol’un sonu. 

Lapataia Körfezi (Bahia Lapataia) Panamerikan Karayolunun Sonu

Hal böyle olunca da çoğu gezgin için sembolleştirilmiş durumda.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Lapataia Körfezi (Bahia Lapataia) Panamerikan Karayolunun Sonu

Bulunduğum nokta başkentin 3100 km güneyde, Antartika’nın ise 1000 km kuzeyinde bulunuyor. Tabii ki burada herkes fotoğraf çektirip sosyal medyada yayıyor.

-Lapataia Körfezi (Bahia Lapataia)

Panamerikan Karayolu’nun Sonu’ndan 5 dk yürüyerek ulaşılan Lapataia Körfezi, Beagle Kanalı sahilinde yer alan bir fiyord. Lapataia, yerli Yagan dilinde “orman körfezi’ anlamına geliyor. Körfez özellikli fiyordun girişinde ise Redonda Adası bulunuyor.

Lapataia Körfezi (Bahia Lapataia)

Buranın en önemli özelliği 10 bin yıldır var olduğu söylenen Yamana ya da diğer adıyla Yagan yerlilerinin yaşadığı yer olması.

Lapataia Körfezi’ne ulaşım, Lapataia Körfezi ve Yamana veya Yagan Yerlileri Koruma Alanı ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Panamerikan Karayolu’nun Sonu Lapataia Körfezi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Dünya’nın En Güneyindeki Postane (Correo del fin del Mundo)

Meşhur postane Beagle Kanalı sahilinde Ensenada Zaratiegui Körfezi (Bahia Ensenada Zaratiegui)‘nde yer alıyor.

Ensenada Zaratiegui Körfezi (Bahia Ensenada Zaratiegui)

Sanırım hiç bir gezginin aklına enler kapsamında Dünya’nın En Güneyindeki Postane gelmez ama gittiğiniz yer Patagonya olunca bu tür bir durumla karşılaşmanız da garipsenecek bir durum değil.

Tabii ki bununla da bitmiyor. Postane çalışanı Carlos de Lorenzo ile ilgili öyle bir şey öğrendim ki postaneyi bıraktım postanenin ortaya çıkma amacı olan bu konuya yöneldim.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Dünya’nın En Güneyindeki Postane (Correo del fin del Mundo)

Meğerse tatlı adam Carlos de Lorenzo hemen postaneye bakan Redonda Adası (Isla Redonda)’nın hukuki sahibiymiş ve adasının bağımsızlığı için çalışıyormuş. Hani alışığız ya rant için çalışanı duydum ama adasını bağımsız bir ülke yapmak için çalışanı ilk defa duydum. Zaten kendisini de Redonda Adası Başbakanı ilan etmiş. Pul bile basmış hatta isterseniz pasaportlarınıza mühür bile vuruyor.

Carlos de Lorenzo

Dünya’nın En Güneyindeki Postane (Correo del fin del Mundo)’ye Ulaşım, Ensenada Zaratiegui Körfezi, Redonda Adası, Carlos de Lorenzo ve Dünya’nın En Güneyindeki Postane ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Dünya’nın En Güneyindeki Postane (Correo del fin del Mundo) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Yapılacak Faaliyetler

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)

Dünya’nın Sonu Treni, çalıştığı hat ve istasyonları ile birlikte düşünüldüğünde bölgenin en önemli yapılması gerekenler listesine girmiş bugün.

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)

Söz konusu hat zamanında daha önce yazmış olduğum Dünya’nın Sonundaki Hapishane (Cárcel del Fin del Mundo)nin inşa çalışmaları sırasında ihtiyaç olacak tüm malzemelerin taşınması ve Ushuaia ile hapishanenin yakacak odun ihtiyacının karşılanması için kullanılmış.

Şili sınırına kadar giden 25 km uzunluğundaki bu tren hattı 1910 yılında inşa edilmiş ve Dünya’nın sonundaki tren lakabıyla bölgenin gelişiminde tarihi bir rol oynamış.

O zamanlar bu tren ile odun kesmeye ya da eşya taşımaya gitmek kaçsalar bile hayatta kalma şansları olamayan mahkumlar arasında bir ödül olarak görülüyormuş.

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)

İşte o tren 1947 yılında hapishane kapatılıncaya kadar çalışmaya devam etmiş. Hapishane kapatılınca hattın da bir önemi kalmamış. 

1949 yılında, Ushuaia şehrinde meydana gelen güçlü bir deprem tren raylarının kullanımını imkansız hale getirmiş ve hat terk edilmiş.

Yıllar sonra 1990’lara gelindiğinde bölgenin ekonomisine katkı sağlamak amacıyla ünlü ve efsanevi Dünya’nın Sonu Treni’nin Susana Dağı’nın eteklerinde bulunan 7 km uzunluğundaki bölümü ile lokomotiflerinin restore edilerek turizm amaçlı olarak kullanılmasına karar verilmiş ve 40 yıllık bir çalışmadan sonra hat istasyon ve lokomotifleri ile birlikte tekrar faaliyete geçirilmiş.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Dünya’nın En Güneyindeki Postane (Correo del fin del Mundo)

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)’ne ulaşım, trenin ücreti ve saatleri, yolculuk ve istasyonlar ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Kamp Yapmak

Buraya gelirken Lapataia Nehri çevresinde ücretsiz otopark ve tuvalet imkanı olan 2 kamp alanı göreceksiniz. 

Lapataia Nehri (Rio Lapatia) Kamp Alanı

Burada 2 önemli husus var.

İlki çöp. Burada çöp tenekesi yok. Çöp atmak da yasak. Bu nedenle getirdiğiniz çöpünüzü götürmek zorundasınız. Arabanızda mutlaka çöp biriktirecek koşullara sahip olun. Kamp yaparsanız da geride hiç bir iz kalsın istemiyorlar.

Lapataia Nehri (Rio Lapatia) Kamp Alanı

Kampı sadece izin verilen alanda yapabiliyorsunuz. Bu alan dışında ateş yakmak yasak. Malzemenizi dışardan getirmelisiniz. Çünkü yakmak için odun toplamak yasak. Kamp yapacaksanız girişte 48 saatlik ayrı bir ücret de ödemelisiniz. 

-Kanoya Binmek

Parkta yapılacak bir kano turu, Arjantin Patagonya’sının nefes kesen doğasını yakından deneyimlemek ve muhteşem manzaralarını keşfederek tam bir gün geçirmek için harika bir yol.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Kano Turu

Tabii ki bu işi bir tur çerçevesinde yapacağınız için bir ücrete tabi. Trekking de dahil gün boyu süren bu turlar için kişi başı 69 $ isteniyor.

-Trekking

Park bölge insanı için önemli trekking yapılacak yerlerden biri. Siz de trekking yapacağım derseniz park içerisinde çok fazla trekking rotası var. En rahat yürüme rotalarını ise aşağıda verdim.

Acigami Gölü ya da Lapataia Körfezi-Ensenada Zaratiegui Körfezi Rotası: 8 km uzunluğundaki bu rota normal hızda yaklaşık 4 saat sürüyor.

Acigami Gölü-Baliza Yolu

Acigami Gölü-Baliza Rotası: 5 km uzunluğundaki bu rota Lapataia Nehri’ni izleyerek normal hızda yaklaşık 1 saat sürüyor.

Lapataia Körfezi-Baliza Yolu

Lapataia Körfezi-Baliza Rotası: 3 km uzunluğundaki bu rota normal hızda yarım saat sürüyor.

Acigami Gölü (Lago Acigami) Hito XXIV Yürüyüş Yolu

Acigami Gölü-Hito XXIV Rotası: En çok tercih edilen trekking yolu. Şili sınırına gidiyor. 7 km uzunluğundaki bu rota normal hızda 1,5 saat sürüyor.

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego)’nda Nerede Yenir?

Karnınız acıkırsa park içerisinde yemek yiyebileceğiniz tek yer Alakush Ziyaretçi Merkezi. Burada basit yiyeceklere ulaşmanız mümkün. 

Alakush Ziyaretçi Merkezi

Biz denemedik ancak internette hem ürün hem de fiyat noktasında çok fazla şikayet olduğunu belirtmeliyim.

Değerlendirme

Parkı basitçe ve özet olarak sizlere anlatmaya çalıştım. Evet, gerek postanesi, gerek treni, gerek doğası parkı beraber gezdik. Planlamanız için okuyorsanız umarım size faydası olmuştur. 

Ushuaia’ya gelenlerin yapması gerektiğini düşündüğüm günü birlik güzel bir faaliyet. Bunu mutlaka planlamalarınıza alın.  Patagonya ile ilgili diğer yazıları da okumanızı tavsiye ederiz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version