Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Başkent Delhi’nin Muhteşem Festivalleri

Yazı Dizisi : Hindistan Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Mine Candar

Hindistan bir festivaller ülkesidir ve Hindistan’ın kalbinin attığı Başkent Delhi’nin Muhteşem Festivalleri konusunu yazmadan geçmek istemiyorum. Bu yüzden de bu konuyu siz gezginler için ayrı bir yazı olarak kaleme aldım.

Binlerce dinin ve etnik geleneklerin karışımı ile ortaya çıkan sayısız kültür çeşitliliği bugün Hindistan topraklarında mükemmel bir ahenk içinde yaşamaktadır. Bunu da en güzel ülkenin tüm kültürlerinin harmanlandığı başkentte görebilirsiniz.

Tüm ülkede olduğu gibi başkentin değişik noktalarında da her gün büyük bir coşkuyla bir festival kutlanıyor diyebilirim. Bu nedenle de Hindistan seyahatlerinizde özellikle Delhi ya da Hindistan’nın başka bir eyalet veya şehirlerine yolculuk planladığınızda mutlaka programınız öncesi festival tarihlerini kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Cep telefonunuza Hindistan festivallerinin tarihlerinin sürekli güncel olduğu Desi Calendar uygulamasını indirebilirsiniz. Neden derseniz bazı festivaller miladi takvim dışında ay takvimine göre tarihleri güncelleniyor ve her yıl festival tarihleri değişiyor çünkü.

Festivaller Ülkesi Hindistan

Hindistan’daki festivalleri saysam saymakla bitmez o yüzden şimdilik Delhi’ye geldiğinizde eğer denk gelirseniz kaçırmamanız gereken birkaç festivalden bahsedeceğim. Hindistan gezi yazılarımı takip ederseniz festivalleri şehir şehir daha geniş bir şekilde yeri geldikçe gezi yazılarımın içinde anlatacağım zaten.

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri

Divali Festivali-Işıklar Festivali

Diwali bir Hindu festivalidir ve aynı zamanda ‘ışıklar festivali’ olarak da adlandırılır. Lord Rama’nın 14 yıllık sürgünden sonra eve dönüşü vesilesiyle ekim veya kasım aylarında kutlanır.

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Divali Festivali-Işıklar Festivali

Uydudan çekilen görüntülerde Hindistan coğrafyası adeta bir elmas gibi ışıldar. İnsanlar, evlerini sokaklarını ışıklar ve çiçeklerle süsleyerek Rangolis oluştururlar ve Kraker, Diyas (toprak kandil) ve mum yakarlar. Bütün ülke adeta gelin gibi süslenir. Herkes alışverişe çıkıp birbirine armağanlar alır.

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Divali Festivali-Işıklar Festivali

Diwali Festivali’nde  Tanrıça Lakshmi ve Lord Ganesha’ya tapınmak geleneksel şenliklerin bir parçasıdır.

Eid-Ul-Zuha ve Eid-Ul-Fitr Festivali

Müslümanların başlıca bayramıdır ve yılda 2 kez Eid-Ul-Zuha ve Eid-Ul-Fitr isimleriyle anılır. Eid-Ul-Zuha Müslümanlar için büyük dini öneme sahiptir ve aynı zamanda Bakrid olarak da adlandırılır.

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Eid-Ul-Zuha ve Eid-Ul-Fitr Festivali

Bu bayramda küçükbaş hayvan kurban edilir ve eti herkese dağıtılır.

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Eid-Ul-Zuha ve Eid-Ul-Fitr Festivali

Ramazan Bayramı ise Müslümanlar için kutsal ay olan Ramazan ayında kutlanır. Bu ay boyunca oruçlar tutulur ve bayramın sona erdiği günün sonunda özel dualar edilir, hediyeler verilir ve ‘Sevaiyan’ denilen tatlı pişirilir..

Holi Festivali

HAPPY HOLİ….Holi Festivali’nin amacı baharın gelişini kutlamaktır. Holi arifesinde sokaklarda dev ateşler yakılır. Çocuklar Pichkaris (su tabancaları) ve su balonlarıyla birbirlerine renkli sular atarak bu festivalin tadını çıkarırlar.

Festivalde Kullanılan Boyalar

Bununla ilgili çeşitli efsaneler var ancak ana efsane mitolojide ise adını şeytanların kralı Hiranyakaşipu’nun kızı Holika’dan alıyor. Holika, iyinin kötüye karşı zaferini temsil ediyor.

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Holi Festivali

Hindistan da en çılgın Holi, Mathura’da kutlanıyor. Mathura, Tanrı Krishna’nın doğum yeri olduğu için hem büyük coşkuyla hem de 3-5 gün süreyle Lathmar Holi (kadınların erkekleri sopayla dövdükleri gün) gibi farklı uygulamalarla kutlanıyor.

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Holi Festivali

Bu festival Delhi’de olduğu gibi tüm Hindistan’da büyük bir coşku ile kutlanıyor ve gerçekten özellikle büyük Hindu tapınakları ve sokaklar aşırı kalabalık oluyor. İnsanlar çığlık çığlığa rengarenk oluyor, tapınaklar, evler, sokaklar, inekler, maymunlar, çocuklar ve biz elbette.

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Holi Festivali

Bu festival kutlamaları sırasındaki yaşanan en büyük sorun yankesicilik, taciz ve kaos. Bang denilen keyif verici maddeyi de içtikleri için kontrolden çıkıyorlar ve bazı taciz ya da hırsızlık olayları da maalesef ki oluyor.

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Holi Festivali

Festival süresince insanlar burada sadece toz boya değil kova kova renkli sular ve sprey boyalar sıkıyorlar. Özellikle solunum yollarınızı ve gözlerinizi bu kimyasal boya ve sıvılardan iyi korumanız gerekiyor. Aynı şey değerli eşyalarınız için de geçerli tabii ki. Fotoğraf makinası taşıyorsanız ya su geçirmez kılıf almanız gerekiyor ya da su altı kamerası kullanın derim. Beyaz kıyafet giymenizi tavsiye ederim.

Saat öğlen 12.00’dan sonra Holi Festivali bitiyor. Cesur olun Holi’yi yaşayın bunu yaşamak bir ayrıcalıktır.

Dussehra ve Navratri Festivali

9 gün boyunca kutlanan bu Hindu festivalinde her gün farklı bir Tanrıça Durga’ya tapınılır.

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Dussehra ve Navratri Festivali

Gujarati halkı giydikleri geleneksel aynalı rengarenk işlemeli Ghagra-Choli kıyafetleri ile bir araya toplanırlar ve toplu danslar yaparlar.

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Dussehra ve Navratri Festivali

Süslü tahta çubuklar (Dandiya olarak adlandırılır) kullanarak çiftler halinde müthiş enerjik danslar edilir.

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Dussehra ve Navratri Festivali

Navratri’nin son günü olan onuncu günü Dussehra, iblisler ‘Ravana’, ‘Kumbhakarana’ ve ‘Meghnatha’ yandığında iyinin kötülüğe karşı zaferini sembolize etmiş olurlar.

Guru Nanak Jayanti Festivali 

Guru Nanak Jayanti, Sih dininin kurucusu Guru Nanak Dev’in doğum yıldönümü vesilesiyle kutlanıyor. 

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Guru Nanak Jayanti Festivali 

Sabahın erken saatlerinde başlar ve ardından Gurudwara’da (Sikh dinini tapınağı) Shabad Kirtan (dini ayetler) dinlerler. 

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Guru Nanak Jayanti Festivali 

Festival boyunca  evlerini ve kutsal mekanlarını  ışıklar ve mumlarla süslerler.

Lohri Festivali 

Punjabiler ve Hindular tarafından ocak ayında kutlanan bu festivalde şenlik ateşleri yakılır. İnsanlar şenlik ateşinin etrafında dans eder ve ateşe mısır taneleri, yerfıstığı, susam atarlar.

Delhi’nin Muhteşem Festivalleri Lohri Festivali 

Festival kutlamalarında geleneksel Punjab Dansları olan Bhangra ve Gidda Dansları yaparlar.

Bhangra ve Gidda Dansları

Punjab ailesinde ilk doğan bebeğin doğumundan sonra veya bir çiftin evlenmesinin ardından kutlanan ilk Lohri Punjabi geleneklerinde büyük önem taşımaktadır.

Bu yazıdan sonra Hindistan’ın en büyük aşk abidesi olan TAJ MAHAL ve elbette ki kutsal Ganj Nehri’nin kolu Yamuna Nehri yamacına kurulmuş olan ve hiç kıymet yitirmeyen pırlanta şehir Agra gezi yazılarımı yazacağım.

MİNE CANDAR❤️

Hindistan ile ilgili diğer yazılar için burayı tıklayınız.

Exit mobile version