Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

2 Bayraklı Acigami Gölü (Lago Acigami)

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

2 Bayraklı Acigami Gölü (Lago Acigami), Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) içerisindeki 3. durağımız. Bu bölge gerçekten ilginç olaylara sahne olmuş bir bölge.

Tierra del Fuego Adası 1881 yılında imzalanan sınır anlaşmasına istinaden 1893 yılında 2 ülke arasında bölünmüş. Bölünme yapılırken de cetvel kullanılmış ve adaya hiç bir şey dikkate alınmadan 300 km uzunluğunda bir çizgi çekilmiş. 

İngilizlerin huyudur bir yerden tamamen çekileceklerse mutlaka daha sonradan istismar edebilecekleri bir sorun oluşturmadan ayrılmazlar ya bu da öyle bir durum.

Bugün haritaya bakarsanız bu çizginin de Acigami Gölü’nden geçtiğini görebilirsiniz. Bu nedenle de gölün 2 adı var. Göle Arjantinliler Acigami Gölü derken Şilililer Roca Gölü diyor.

Acigami Gölü (Lago Acigami)

Milli parkın güneyinde bulunan söz konusu göl buzul kökenli. Guanaco ve And Sıradağları arasında kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzunlamasına bir şekle sahip. 

Acigami, yerli Yagan dilinde “sepet veya uzun torba” anlamına geliyormuş. Gölün yukarıdan bakıldığında şekli de böyle zaten. Lapataia Nehri (Rio Lapatia) üzerinden de Beagle Kanalı’na ulaşıyor.

Acigami Gölü (Lago Acigami)

İşte bugünkü yazımda siz gezginlere söz konusu göl ve yakın çevresi ile ilgili bilgi vereceğim.

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Lago Acigami Gezisi

Acigami Gölü (Lago Acigami)’ne Ulaşım

Göl haritada gördüğünüz gibi Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) içerisinde Lapataia Körfezi (Bahia Lapataia)’nin kuzeyinde yer alıyor. Doğusundaki Ensenada Zaratiegui Körfezi (Bahia Ensenada Zaratiegui) ile de bitişik sayılabilir.

Acigami Gölü (Lago Acigami) Haritası

Buraya varmak için Alaska’dan Tierra del Fuego’ya kadar uzanan 30.000 km uzunluğundaki Panamerikan Karayolu olarak bilinen 3 Numaralı Yolu kullanıp sapmadan parka gelmeniz yeterli. Park içerisinde azami hız 40 km/sa. 

Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) Girişi

Biz buraya turla geldik. Tren dahil 5 saatlik park turlarına kişi başı 43 $ gibi bir ücret ödüyorsunuz. Ancak park giriş ücreti buna dahil değil. Parka girerken de kişi başı ücret olarak 560 ARS alıyorlar. Park, kamp yapmayacaklar için 08:00-19:00 saatleri arasında açık.  

Lapataia Nehri (Rio Lapatia)

Parka girdikten sonra Lapataia Nehri (Rio Lapatia)’ni görünce kadar devam edip oradaki tabeladan kuzeye Alakush Ziyaretçi Merkezi’ne devam etmelisiniz. Arabanızı oraya bırakabilirsiniz. 

Acigami Gölü (Lago Acigami) Otoparkı

Eğer kafanızda Şili sınırı Hito XXIV noktasına yürüyüş yapmak yoksa burayı da geçip Acigami Gölü’na kadar devam edebilirsiniz. Orada da bir otopark var.

Genelde kombine olarak parkı gezen turların uğrak yeri olan bu bölgeye tercihen otobüs ya da taksi ile de gelebilirsiniz.

Ushuaia Limanı’ndan parka belli saatlerde kalkan otobüsler var. Kişi başı 700 ARS alıyorlar. 

Taksi ise saatlik 20 $ gibi bir ücret istiyor. Kalabalıksanız iyi bir tercih olacağını söyleyebilirim. Fiyat için de bekleme süresi dahil korkmadan pazarlık yapabilirsiniz.

Acigami Gölü (Lago Acigami)

Gelelim bu güzel göle…..Gölün uzunluğu yaklaşık 11 km, ortalama genişliği 1.5 km ve en derin noktası 6 m.

Acigami Gölü (Lago Acigami)

Gördüğünüz karşı kıyı Şili toprakları. Yaklaşık 10 km² lik yüzölçümünün 2/3’ü Şili topraklarında Yendegaia Milli Parkı (Parque Nacional Yendegaiabulunuyor. 

Acigami Gölü (Lago Acigami)

Havzasının Arjantin kısmı ise Tierra del Fuego Milli Parkı içerisinde tam bir koruma altında. Bazı gözlemcilere göre burası milli parkın en güzel manzarasına sahip.

Biz ordayken göl çok durgun değildi. Söylenenlere göre sakin havada gökyüzünün yansıması ve suda oluşan manzara fotoğrafçılar için harika bir görüntü oluşturuyormuş.  

Acigami Gölü (Lago Acigami)

Bu bölge insansız bir bölge gibi. Özellikle Şili tarafında hiç bir yaşam belirtisi yok. Etraf öyle sessiz ki sadece siz ve göl varsınız. Gölü görünce insanın ilk olarak aklına bu sessizliğe dalıp gitmek ve kendini dinlemek geliyor. 

Macellan Ormanları

Buradaki bitki örtüsü ise cidden garip. Gölün geri bölgesi içerisinde yürüyemeyeceğiniz kadar sık şekilde Macellan Ormanları ile çevrili.

Acigami Gölü (Lago Acigami) Trekking Rotaları

Göl bölge insanı için önemli trekking yapılacak yerlerden biri. Siz de trekking yapacağım derseniz çok çeşitli rotalar var.

Sahilden doğuya doğru Ensenada Zaratiegui Körfezi (Bahia Ensenada Zaratiegui)‘ne yürüyerek ulaşmak isterseniz 8 km uzunluğundaki yol normal hızda yaklaşık 4 saat sürüyor.

Lapataia Nehri (Rio Lapatia)

Güneye doğru ise 5 km uzaklıktaki Baliza’ya da Lapataia Nehri (Rio Lapatia)’ni izleyerek 1 saat süren bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Acigami Gölü (Lago Acigami) Hito XXIV Yürüyüş Yolu

Burada daha çok tercih edilen trekking yolu ise kuzeye doğru devam eden Hito XXIV Yürüyüş Yolu. Bu yol Alakush Ziyaretçi Merkezi’nden başlayarak sahilden 7 km uzaklıktaki Şili sınırına kadar devam ediyor. Sınıra vardıktan sonra karşınıza sınırı belirten bir kütük çıkacak. Olur ya ne olacak deyip sakın geçmeyin. Şilililerin sağı solu belli olmaz başınıza iş alabilirsiniz. Bavulunuzda muz bulurlarsa eroin muamelesi yapan adamlardan  bahsediyorum. Lütfen ciddiye alın.

Burada 2 önemli husus var.

İlki çöp. Burada çöp tenekesi yok. Çöp atmak da yasak. Bu nedenle getirdiğiniz çöpünüzü götürmek zorundasınız. Arabanızda mutlaka çöp biriktirecek koşullara sahip olun. Kamp yaparsanız da geride hiç bir iz kalsın istemiyorlar.

Kampı sadece izin verilen alanda yapabiliyorsunuz. Buraya gelirken Lapataia Nehri (Rio Lapatia) çevresinde 2 kamp alanı göreceksiniz. Bu alan dışında ateş yakmak yasak. Malzemenizi dışardan getirmelisiniz. Çünkü yakmak için odun toplamak yasak. Kamp yapacaksanız girişte 48 saatlik ayrı bir ücret de ödemelisiniz.

Bu göl ve çevresini basitçe ve özet olarak sizlere anlatmaya çalıştım. Ayrıca Patagonya ile ilgili diğer yazılarımızı da okuyabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version