Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Ushuaia Deniz Müzesi

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Ushuaia Deniz Müzesi (Museo Marítimo de Ushuaia) Dünya’nın Sonundaki Hapishane olarak da bilinen Cárcel del Fin del Mundo’nun bir bölümü olarak 1995 tarihinde faaliyete geçirilmiş.

İçeride bölgesel tarihi oluşturan gemi maketleri, gravürler ve eski haritalardan oluşan özel bir koleksiyon var.

1520 tarihindeki Macellan’ın bölgeyi keşfinden 1884 yılındaki Arjantin Donanması’nın bölgeyi kolonileştirmesine, Yagán halkının yaşamı ve geleneklerine, altın arayıcılarının efsanelerine, Patagonya çiftliklerinde yaşama kadar bölgenin denizcilik tarihini gösteren bir çok parçayı burada görebilirsiniz.

Özellikle çok merak ettiğim bölgeye bir çok seferin düzenlendiği 1500-1600 dönemi benim özel ilgi alanım oldu.

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Ushuaia Deniz Müzesi Gezisi

Ushuaia Deniz Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Müzeyi her gün 09:00–20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Giriş ücreti kişi başı 1300 ARS. Öğrenci 900 ARS. Aile 2900 ARS.

Kompleksin beş kanadı var. İlk giriş Ushuaia Deniz Müzesi’nden yapılıyor. Zamanımızın kısıtlı olması nedeniyle malesef sanat kısmını geçtik ancak vaktiniz varsa siz gezebilirsiniz. Zaten size verilen biletler 2 gün geçerli bilet.

Rehberli turlar günde 3 kez ancak sadece İspanyolca yapılıyor.

Adres: Gobernador Paz y Yaganes Ex Presidio, V9410 Ushuaia, Tierra del Fuego, Arjantin Tel: +542901437481

Ushuaia Deniz Müzesi

-Eski Gemi Modelleri

–Trinidad

Ushuaia Deniz Müzesi harika bir model koleksiyonuna sahip. 1: 100 ölçekte deniz geni modellerinden oluşan koleksiyonla, Tierra del Fuego’nun tarihi ve son 5 yüzyıldaki gemi inşaatının evrimini hafızanızda canlandırmanız mümkün.

Trinidad Modeli

Macellan’ın 1520 yılında bölgede yaptığı keşfe 5 gemisi 266 personel katılmış. Modeli yapılan gemi Portekiz Donanması’nın amiral gemisi Trinidad.

Ushuaia Deniz Müzesi Macellan’ın Dünya Haritası

İddiaya göre Macellan tüm seferi boyunca orijinali Paris’te bulunan 1519 yapımı bu haritayı kullanmış.

Ushuaia Deniz Müzesi Tierra del Fuego

Macellan 1520 yılının 21 Ekim tarihinde daha sonra kendi ismi ile anılan Macellan Boğazı’na ulaşmış. Boğaz geçişi esnasında gece boğazın 2 yakasında çok fazla ateş görmüş. Bu nedenle de bu topraklara Tierra del Fuego yani Ateş Toprakları ismini vermiş.

Macellan Gemilerinin Macellan Boğazı Geçişi

Macellan ve ekibi gördüğünüz boğaz rotasını izleyerek 27 Kasım 2020 tarihinde 340 mil sefer yapıp boğazdan çıkmış. İspanya’ya ise sadece tek gemi ve 17 personel dönebilmiş.

–Eendracht

Jacob Le Maire ve Willem Corneliszoon Schouten 1615 yılında 2 gemi ile Hollanda’dan yola çıkmışlar. Gemlerden biri Puertp Deseado’da yanmış.

Tek gemi ile güne devam edip 24 Ocak 1616 yılında Isla de los Estados’u keşfetmişler. Güneye ise adını verdikleri Le Maire Boğazı’ndan geçmişler.

Ushuaia Deniz Müzesi Eendracht’ın İzlediği Rota

Daha sonra da daha güneye inip G. Amerika’nın en uç noktası Cape Horn’u keşfetmişler. Buradan da Pasifik Okyanusu’na ulaşmışlar.

Eendracht Modeli

Gördüğünüz gemi modeli ise Jacob Le Maire ve Willem Corneliszoon Schouten’ın 1616 yılında Macellan Boğazı’nın daha güneyinde Le Maire Boğazı ve Pasifik Okyanusu’na geçiş hattı keşfinde kullandığı Hollanda keşif gemisi Eendracht. 

–Nuestra Senora del Buen Suceso
Nuestra Senora del Buen Suceso Karavel Modeli

Bartolomé García de Nodal’ın 1616 yılında Tierra del Fuego’nun bir ada olduğunu kanıtlanmasında görev alan İspanyol keşif gemisi Nuestra Senora del Buen Suceso Karaveli.

–Descubierta
Descubierta Korvet Modeli

Alessandro Malaspina komutasında 18. yy.da İspanyol kolonilerinde en önemli politik seyir ve bilimsel keşifleri yapan Descubierta korveti.

HMS Beagle

Tarih açısından geç olmasına rağmen özellikle bölgenin keşfinde HMS Beagle’ın katkısı yadsınamaz. Gemi 1820 yılında Londra’da inşa edilmiş. 

Gemi bölgeye ilk yolculuğunu Patagonia ve Tierra del Fuego’nun hidrografik araştırması için Kaptan Pringle Stokes komutasında 1826-1830 yılları arasında yapmış. Ancak kaptan kişisel sorunları ve intiharı nedeniyle yolculuk tam bir felaket olmuş. Geriye dönerken komuta 23 yaşındaki aristokrat komutan ve titiz bir araştırmacı FitzRoy’a verilmiş. Fitzroy 4 Yamana yerlisi genç Londra’ya götürülmüş ve eğitilmeleri sağlanmış. Buradaki amaç geri götürüldüklerinde onlar aracılığıyla yerli halk ile iletişim kurabilmekmiş.

Gemi ikinci yolculuğunu FitzRoy komutasında 1831-1836 yılları arasında yapmış. Bu yolculuğa doğa bilimci Charles Darwin ve 4 Yamana yerlisi genç de katılmış.

Beagle Barka Yelken Modeli 

HMS Beagle esas ününü bu yolculuğa doğa bilimci Charles Darwin’in katılması ile elde etmiş. Bilim adamı bu gezi sırasında bölgeyi jeoloji, doğa tarihi ve etnolojik olarak incelemiş. Bulguları, evrim ve doğal seleksiyon üzerine bilimsel teorilerinin oluşumunda çok önemli bir rol oynamış.

Bu gemi daha sonradan kanala da ismini vermiş.

–Fragata Libertad
Fragata Libertad Modeli

Arjantin dendiğinde bilinen en önemli gemi tabii ki Buenos Aires’in de simgesi haline gelen 1953 model Arjantin Okul Gemisi Fragata Libertad. 

Almirante Irizar Modeli

Antarktika bölgesindeki faaliyetlere yönelik olarak kullanılan ve 1982 yılındaki Falkland Adaları (Malvinas Adaları) savaşına da katılan 1973 model buzkıran gemisi Almirante Irizar. 

–Yaghan Kanosu

Yaghan ya da Yamana yerlilerinin kendilerine özgü bir kano kültürü varmış. Ağaç kabuğundan yaptıkları kanolar ile Magellan Boğazı’nın kuzeyi ile Isla de los Estados’a kadar her yere ulaşabiliyorlarmış.

Yaghan Kanosu

Son Yaghan Kanoları 1900’lü yılların başlarında Harberton Çiftliği’nde görülmüş. Yerli halk kabukları soyduktan sonra bunları birbirine dikiyor sonra da boşlukları kapatmak için bölgedeki yosun ve otları kullanıyormuş. 

Ushuaia Deniz Müzesi ile ilgili anlatacaklarım bu kadar.

Patagonya ile ilgili diğer yazılara buradan bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version