Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Tarih Kokulu Ödemiş Birgi Köyü

Yazı Dizisi : İzmir Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Funda Aydoğan

Tarih Kokulu Ödemiş Birgi Köyü son dönemde hem fotoğrafçıların hem de gezginlerin gözdesi olmuş durumda…

M.Ö. 3000’lerden bu yana bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Ege kültürü içerisinde yoğrulmuş bu şirin köy özellikle çok iyi korunmuş evleri, tarihi yapıları ve şirin mi şirin sokakları ile ziyaretçilerinin dikkatini çekiyor.

Bu özelliği ile de Ödemiş’in en önemli turizm destinasyonu olmuş, 2012 yılında da UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne girmeyi başarmış.

Birgi Köyü

Özel bir köy diye adlandırdığım Birgi de sizi sıcakkanlı insanlar karşılar. Misafirperver olan köylüler sizlere güler yüzün yanı sıra hoş sohbetleri ve anılarını anlatır. Çay ikram edenler bile vardır.

Birgi Köyü Gezisi

Birgi Köyü’nün Tarihi

Köy tarihe sırasıyla Lidya, Pers, Bergama Krallıkları, Roma ve Bizans İmparatorlukları egemenliklerini girmiş ismi Dioshieron, Pyrgion ve Christopolis olarak isim değiştirilmiş.

Aydınoğulları Beyliği’nin de başkenti olan köy 1426 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiş.

Birgi Köyü

Bu dönemde köy önemli bilim adamları ve yöneticiler de yetiştirmiş. İlk Türk denizcilerinden Umur Bey, ilk Müslüman doktor Celaleddin Hızır El Aydıni bunlardan bazıları. 

Köyün bir diğer tarihi özelliği de Kurtuluş Savaşı’nda ilk sivil hareketin başladığı yer olması.  

Birgi Köyü’ne Ulaşım

Birgi, İzmir’in merkezine 123 km uzaklıkta yer almakta. İzmir Adnan Havalimanı’ndan araç kiralayarak köye yaklaşık 2 saatte ulaşmak mümkün.

Toplu ulaşım kullanmak isterseniz Ödemiş’ten Birgi Köyü’ne düzenli minibüs seferleri yapılmakta.

Birgi Köyü son yıllarda kültür turlarının da gözde destinasyonu olma yolunda. Turlar ile de bu güzel köyü gezebilirsiniz.  

Birgi Gezilecek Yerler

Birgi Köyü öncelikle konakları ile adını duyurmuş bir yer. Özellikle de Çakıroğlu ve Sandıkoğlu Konakları köye gelen her insanın görmesi gereken yerler.

Birgi Köyü Konakları

Konak bahçelerinde yer alan nar ağaçlarına köyün bereketi olarak bakılıyor. Hemen hemen her evin bahçe kısmında ve yolda sizlere nar ağaçları selam veriyor.

Birgi Köyü Ulu Camii

Köyde aynı zamanımıza Beylik döneminden kalma tarihi Ulu Camii yer almakta. Mimarisi ile dikkat çeken cami çivi kullanımı ile 14. yy’a ait ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Caminin minberi ise ceviz ağacından yapılmış özel tekniğe sahip. 1332 yapılan minber dönemin en dikkat çekici örneklerinden biri. Vaktiniz varsa cami ziyareti sırasında yıllardır camide imamlık yapan kişi tarafından da cami ile ilgili bilgi alabilirsiniz. 

Birgi Köyü’ne gelmişken biraz göl keyfi yapmak isterseniz Birgi’nin 20 km uzağında bulunan Gölcük Köyü’nü ziyaret etmenizi öneririm. Göl her mevsim ayrı renkler sunan şahane fotoğraf kareleri ortaya çıkaran bir doğa harikası. Dağların arasında kalmış Gölcük Gölü aynı zamanda kış ayarında tamamen donar.

Birgi’de Ne Yenir ve İçilir?

Birgi bir Ege köyü olması nedeni ile bölgenin kendine has yemekleri bulunur. Esnaf lokantaları ile beraber köyde restore edilen konaklar da restoran olarak kullanılıyor.

Zeytinyağlı çeşitleri ile birlikte farklı pide çeşitlerinin de tadına bakmanızı öneririm. Organik lezzetler ile birlikte en sıklıkla patates ile çeşitli yemekler karşınıza çıkar.

Birgi Köyü

Organik olarak hazırlanan yiyecekler ile kahvaltı, ödemiş köftesi ve töngüt pidesini mutlaka tatmalısınız.

Karadut suyu, koruk suyu, üzüm suyu gibi yazın sıcağına mis gibi gelen içecekler hemen köy meydanında yer alan kısımda karşınıza çıkar.

Özellikle olmamış üzümden üretilen koruk suyunu tavsiye ederim. Kış aylarında ise mis gibi kestane yemeyi unutmayın.

Birgi Konaklama

Birgi yukarıda da anlattığım gibi konakları ile meşhurdur. Bu konakların birçoğu küçük ama keyifli ortamlar sunar şekilde restore edilmiştir.

Birgi Köyü Konakları

Restoreleri tamamen yöresel dekorasyon içerir. Pansiyon ve motel olarak 5-6 odalı konaklarda keyifle kalabilirsiniz. Hepsinde sizlere harika ege lezzetleri de sunulur.

İzmir ile ilgili diğer yazılarımıza buradan bakabilirsiniz. Yeni yazılarda görüşmek üzere..

Exit mobile version