Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Buzul Devri Gilindire Mağarası ve Aynalı Göl

Yazı Dizisi : Mersin Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bugün sizleri götüreceğim yer Buzul Devri Gilindire Mağarası ve Aynalı Göl. İşin garibi bence Türkiye’nin en önemli mağarası olan bu muhteşem cazibe noktasını bölge halkı dışında bilen de yok.  

Mağara Aydıncık İlçesi’nin 8 km doğusunda Sarıcak Burnu ile Kurtini Deresi arasında yer alıyor. 

Girişi 1999 yılında 2 kirpi avcısı çoban tarafından tesadüf eseri bulunmuş. 

Gelelim mağaraya….Mağaraları severim ve seyahat ettiğim ülke ve şehirlerde mümkün olduğunca mağaraları görmeye çalışırım. Şimdi yazacağıma dikkat…Bildiklerinizi unutun. Burası bana göre Türkiye’nin en önemli mağarası. 

Gilindire Mağarası Sarıcak Burnu

Şunu söyleyebilirim ki şimdiye kadar gördüğüm en etkileyici mağara burası oldu, cidden hayran kaldım. Binlerce yıllık sarkıt ve dikitlerle çevrili galerilerin sonunda yer alan göl ile birlikte mağara benzersiz bir güzellikte.

Mağaranın en önemli özellikleri; giriş ağzının denize bakması, en dip noktasında buzul çağından kalma bir tatlı su gölü olması ve buraya denizden ve karadan ulaşılabilmesi.

Gilindire Mağarası ve Aynalı Göl

Diğer taraftan ise yapılan araştırmalarda buranın antik dönemde bilinirliğini ortaya koymuş. Meğerse o dönemde mağaranın dibinde bulunan tatlı suyu depolamak isteyen ticaret gemileri hemen yandaki küçük koya demirliyormuş.

Bu olağan üstü özellikler nedeniyle de 2013 yılında tabiat anıtı olarak tecil edilmiş. Daha detaylı bilgileri de siz gezginler için aşağıda verdim.

Gilindire Mağarası Gezisi

Gilindire Mağarası’na Ulaşım

Mağara arabayla Mersin‘e 176 km yani yaklaşık olarak 2,5 saat uzaklıkta bulunuyor.

Aydıncık

Mağaranın çok yakınından Mersin-Antalya D400 Karayolu geçiyor.

Mağara Yolundan Aydıncık

Mersin’den gelirken Aydıncık’a girmeden hemen önce Gilindire Mağarası tabelasından içeri girip güneye yani sahile doğru yolu takip edin.

Gilindire Mağarası

Sağınızda kalan muhteşem manzaralar eşliğinde 3 km sonra mağaraya varacaksınız. Geniş bir otopark alanı olduğundan otopark sorunu yok. 

Buraya toplu taşıma ile gelemezsiniz. Kalmak için gelmeyi düşünürseniz Mersin Aydıncık arası çalışan otobüs şirketlerini de kullanabilirsiniz. Aydıncık’a varıp oradan taksi (7 km) tutabilirsiniz.

Gülnar Aydıncık Yolu

Biz buraya çok güzel bir doğanın içerisinden Gülnar’dan geldik.

Gülnar Aydıncık Yolu

Gülnar Soğuksu mesafesi 35 km. Bu mesafeyi arabayla 45 dakikada almak mümkün.

Adres: Hacıbahattin, 33840 Aydıncık/Mersin 

Gilindire Mağarası Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Mağarayı 08:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti (2020) 10 TL, araç başı 20 TL. Müze kart geçerli değil.

Mağara Girişi

Mağara denizden sadece 45 m yükseklikteki bir yamaçta bulunuyor.

Gilindire Mağarası Girişi

Girişe ulaşmak için önce merdivenlerden inmeniz ve mağara üst girişine ulaşmanız gerekiyor.

Gilindire Mağarası Girişi

Tam girişin olduğu yerde inanılmaz bir manzara var. Burası biraz korkutucu olsa da gerçekten görülmeye değer bir yer. 

Mağara Girişi

Asansör olmadığı için yaşlıların da bu girişe ulaşması hayli zor. O yüzden denemelerini ya da sizin getirmenizi tavsiye etmem.

Gilindire Mağarası ve Aynalı Göl

İnmeli yatay olarak gelişen bir mağara. Mağazanın ağzından itibaren 560 basamaklı bir merdiven  ve yürüme yolları sizi bekliyor. Bu merdiveni kullanarak 550 m kadar aşağı doğru inmeniz lazım.

Gilindire Mağarası

Mağarayı gezmeniz fotoğraf çekecekseniz en az 1 saat alır bilginiz olsun. Mağaraya inerken sıkıntı yok ama çıkarken inanılmaz terleyeceksiniz.

Gilindire Mağarası

Tabii ki geri dönüşü de düşünürseniz bu iş ciddi bir efor istiyor. Bu nedenle astım hastaları ya da nefes darlığı çekenlerin mağaraya girmemesini tavsiye ederim. İçerisi de aşırı nemli yanınıza da mutlaka şişe su alın.

Gilindire Mağarası

Girişten itibaren fark edeceğiniz ilk şey ana galeride çok sayıda oda ve salon olması olacak. Her bir salon ise dev boyutlu ve muhteşem damlataşı oluşumları içeriyor. Bazı yerlerde tavan yüksekliği 20 m, mağara genişliği 100 m civarını bulabiliyor. İnerken yer yer yarasaları da görebiliyorsunuz. 

Gilindire Mağarası ve Aynalı Göl

Mağaranın en dibine yani deniz seviyesine indiğinizde sizi tüm oluşumları barındıran muhteşem bir göl karşılıyor.

Bu gölün hemen dışarısı aynı zamanda Akdeniz Foklarının da ev sahipliği yapıyor.

Özellikle su altında kalan oluşumlar oldukça değerli. Çünkü su altında kaldıklarından buzul çağından günümüze kadar gelebilen hidrolojik ve atmosferik tüm verileri hala taşıyormuş.

Mağara ve Aynalı Göl

Yani başka bir deyişle buzul çağının geçiş anında oluşmuş 10000 yıl önce yaşanmış iklim değişikliğine ilişkin tüm verileri Balkanlar, D.Akdeniz ve Ortadoğu dahil sadece burada bulabilirmişsiniz. Bu nedenle de mağara yer bilimciler tarafından da eşsiz olarak kabul ediliyormuş.

Bununla da bitmiyor. Gölün derinliği 47 m ve sarkıt ve dikitler gölün içerisinde de devam ediyor. Sualtı manzarası da bu yüzden şahane.

Denizle aynı düzeyde bulunan gölde ilk 10 m tatlı, sonrası ise tuzlu su. Çok ilginç değil mi? 

Değerlendirme

Dünyanın 8.harikası mı bilmem fakat gezdiğim mağaralar içerisinde en iyisiydi. Üzüntüm şu anda bu yazıyı okurken bile burayı ilk defa duyacak olmanız. Hakikaten bizim ciddi bir tanıtım sorunumuz var. Yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.

Benim bu mağara ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Aydıncık ve Mersin ile ilgili diğer yazılarımız için Mersin Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version