Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Dünya’nın En Güneyindeki Deniz Geçidi Beagle Kanalı

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Dünya’nın En Güneyindeki Deniz Geçidi Beagle Kanalı bugün sadece kıyılarına ev sahipliği yapan Şili ve Arjantin için değil tüm Dünya ülkeleri için önem taşıyan bir kanal.

Uzunluğu 240 km ve en dar yeri 5 km ile Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasında bağlantı sağlayan 3 boğazdan biri olma özelliğine sahip. Üstelik kışın bile 0 derecenin altına düşmeyen hava koşulları nedeniyle de donmadığından küresel ticaret için de ana rotalardan biri haline gelmiş durumda.  

Diğer taraftan Dünya için en büyük tatlı su kaynağı olarak gittikçe önem kazanan Antartika yolunda son ikmal noktası olarak da gittikçe önem kazanıyor.

Beagle Kanalı

Bu nedenlerle de Tierra del Fuego yani Ateş Toprakları’nın güneyinde yer alan söz konusu doğal boğaz için noktasal yazılara ilaveten son olarak siz gezginler için toparlayıcı bir yazı yazmaya karar verdim.

Beagle Kanalı

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Beagle Kanalı Gezisi

Beagle Kanalı Tarihi

Aslen kanal ilk olarak Jacques l’Hermite’nin Nassau Filosu tarafından tespit edilmiş hatta denizciler bugünkü Navarino Adası’na da çıkmışlar. Ancak hava koşulları nedeniyle nereye geldiklerini bile anlamadan geri dönmek zorunda kalmışlar. 

Beagle Kanalı

Kanal ismini 1829-1835 yılları arasında burayı keşfeden Robert FitzRoy’un kaptanlığını yaptığı araştırma gemisi HMS Beagle’dan almış. 

Kaptan FitzRoy bunula da kalmamış 1827 yılında Osmanlı’nın Donanması’nı kaybettiği ve Yunanistan’ın bağımsızlığını kazandığı Navarin yenilgisine atfen de kanalın güneyindeki büyük adaya Navarino Adası demiş. Bu konunun nasıl buraya geldiği inanın beni de çok şaşırttı.

Beagle Kanalı

Bu keşiflerden ikincisine Charles Darwin de katılmış. Darwin bölgeden oldukça etkilenmiş. 

O dönemde kanal çevresinde mevsimlik olarak göç eden ve 10,000 yıldır Yahgan ve Yámana Halkı yaşıyormuş. Onlar da sebze, balık ve kabuklu deniz hayvanları tüketerek yaşıyormuş.

Hem yerli halk ilişki kurmuş hem de çalışmaları için bir çok örneği burada toplamış. Tabii ki o zamanlar kanal doğal olarak çok sakinmiş. 

Beagle Kanalı Estancia Harberton

Bu keşiften sonra 1850 yılında bugün Şili’ye ait olan Navarino Adası’na Anglikan misyonerler yerleştirilmiş ancak hastalık ve hava koşulları nedeniyle bu sürdürülememiş.

Tabii ki Darwin’in anlatımından 50 yıl sonra Beagle Kanalı hem trafikten ve hem de toprak tartışmalardan payını almaya başlamış ve 1881 yılına kadar bölgeyi ilhak eden Arjantin ve Şili arasında bölgesel bir çatışmanın da merkezi olmuş. 

Beagle Kanalı

En son 1978 yılında kanalın doğu çıkışının güneyindeki Lennox, Picton ve Nueva Adaları nedeniyle Şili ve Arjantin arasında ortaya çıkan gerginlik Vatikan’ın araya girmesiyle 1984 yılında çözülmüş.

Beagle Kanalı Şehirleri

-Ushuaia

Kanalın kuzey kıyısında Arjantinlilerce Dünya’nın en güneydeki şehri olarak kabul edilen Ushuaia bulunuyor. 1884 tarihinde kurulan şehir, Arjantin’in en güneydeki şehri ve Arjantin’in Tierra del Fuego Eyaleti’nin başkenti.

Ushuaia

Şehir aynı zamanda kanaldaki en büyük limana sahip. Antarktika turlarının çıkış noktası olması ve cruise gemilerinin çıkış/uğrak konumu nedeniyle popüler de bir kent. Eğer kanal bölgesini ziyaret etmek için daha uzun bir süreniz varsa Antarktika’ya yapılacak bir cruise turu (Kişi başı en az 5000 $) günlük gezilerden çok daha benzersiz bir deneyim sunar. Keşke bizim de bunun için vaktimiz ve bütçemiz olabilseydi.

Prefectura Naval Argentina, Ushuaia

Şehir aynı zamanda Arjantin Patagonya ve Antartika Donanması’nın da merkezi (Prefectura Naval Argentina, Ushuaia). Burada bulunan deniz üssü 1982 yılında İngiltere ile Falkland Adaları (Malvinas) için yapılan savaşın da yönetim merkezi olmuş.

Beagle Kanalı Bir Deniz Otobüsü
Ushuaia

Yine kanal boyunca yapılan deniz ulaşımın da yat konaklamalarının da merkezi yine söz konusu şehir. Buradan kanal boyunca gideceğiniz her yere kiralık ya da tarifeli olarak ulaşabilirsiniz.

-Puerto Williams

Kanalın güneyinde ise Şilililerce artık Dünya’nın en güneydeki şehir olduğu iddia edilen ve aslen Şili’ye ait askeri bir üs etrafında büyüyen Puerto Williams bulunuyor.

Puerto Williams

Navarino Adası’sının kuzeyinde bulunan 2000 nüfuslu söz konusu küçük kasaba aynı zamanda Şili Antarktika topraklarını kapsayan Antártica Chilena Eyaleti’nin de başkenti. 

Puerto Williams

Kasabada birkaç küçük süpermarket, bir avuç hotel, restoran, bir fırın, bar ve bir müze var.

Puerto Williams Havaalanı

Yıl boyunca Punta Arenas’tan Puerto Williams’a günlük uçuşlar yapılıyor. Yani artık Ushuaia sakinleri karşı çıksa da Puerto Williams dünyanın en güneyindeki şehir olmayı da hak ediyor.

Beagle Kanalı Rotamız

Ben oğlumla birlikte sabahtan akşama kadar süren günlük bir kanal turuna katıldım. Tercihinize göre tüm kanalı içeren söz konusu turlar kişi başı 120 $ civarında bir ücret ile satılıyor. Sezon, Ekim’den Nisan’a kadar sürüyor.

Beagle Kanalı Haritası

Beagle Kanalı’nda gideceğimiz son nokta olan Harberton Limanı kanalın doğu kıyısında, Ushuaia’ya karadan 82 km uzaklıkta yer alıyor. 

Ushuaia Turist İskelesi

Biletleri Turist İskelesi dedikleri yerde bulunan büfe tipi acentelerden 1 gün önce alabilirsiniz. Şanslıyız ki biraz da pazarlıkla adalar, Estancia Harberton, Acatushún Müzesi gezisi ve otobüs ile geri ulaşım da dahil kişi başı yaklaşık 100 $ civarında bir para ödedik.

Teknemiz

Tur günü dedikleri saatte acente önünde olursanız onlar sizi iskelede bineceğiniz tekneye yönlendiriyor. Bundan sonra tek yapacağınız teknede yerinizi alıp turun keyfini çıkarmak. 

-Deniz Otobüsü ile Harberton Limanı

Çok şanslıyız ki hava da fotoğraf çekmek için ideal. Tüm yolcuların gelmesi ile birlikte Ushuaia’dan ayrılıyoruz.

Ushuaia

Tabii ki böyle bir turda bir dakika bile içeride oturmayı düşünmüyoruz. En rahat fotoları çekebileceğimizi değerlendirdiğim yer olarak geminin kıçında yerimizi alıyoruz. 

Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)

İlk olarak Beagle Kanalı’nda Ushuaia’nın 3 mil açığında Tierra del Fuego Adaları’na uğruyoruz. Karşı tarafta Şili toprakları… 

Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos)
Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)

İster sadece adalar turu yapın ister Harberton Limanı dahil Beagle Kanal Turu yapın turlar burada bulunan yaban yaşamının devam ettiği sırasıyla Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros), Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos) ve Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)’na uğruyor.

Faro Les Éclaireurs

Bu bölgede son olarak ise Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)’nda bir kayalıkta bulunan Dünya’nın sonundaki fener Faro Les Éclaireurs’ı görüyoruz. 

Faro Les Éclaireurs

Bu geziler ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos) , Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros) ve Dünya’nın Sonundaki Fener Faro Les Éclaireurs başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz.

Beagle Kanalı

Buradan itibaren Beagle Kanalı boyunca devam eden 1000 m seviyelerindeki zirveler ve alt Antarktik ormanlarını içeren muhteşem manzaralar eşliğinde doğuya doğru seyrediyoruz. 

Beagle Kanalı

Bundan sonraki hedefimiz Penguenler Adası (Isla Martillo). Yaklaşık 1 saat sürecek bu yolculuk boyunca kanalda çalışan deniz otobüslerini ve gerçek denizcilerin donattığı Büyük Okyanus’u geçen yelkenlileri selamlıyoruz.

Sağ tarafımızda gördüğümüz küçük şehir Şili Antarktika İlinin merkezi Puerto Williams.

Penguenler Adası (Isla Martillo)(Hammer Island)

Burayı da geçtikten sonra Macellan Penguenleri’ni görmek için Penguenler Adası’na ulaşıyoruz. Burası kanalda uğradığımız son ada. 

Bu gezi ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Penguenler Adası (Isla Martillo) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Beagle Kanalı

Buradan sonra ise Harberton Limanı’na yol alıyoruz.  

Harberton Limanı

10 dakika gibi çok kısa bir süre sonra da Harberton Limanı’na varıyoruz. Sadece adalar turu alan yolcular deniz otobüsünden inmiyorlar. 

Harberton Limanı

Teknemiz bizi bıraktıktan sonra Ushuaia’ya geri dönmek üzere limandan ayrılıyor. 

-Harberton Limanı

Liman Tierra del Fuego’nun en eski çiftliği olan Estancia Harberton’a ev sahipliği yapıyor. Çiftlik 1886 yılında Ushuaia’ya Anglikan bir misyoner papaz olarak gelen Thomas Bridge (1842-1898) tarafından kurulmuş. 

Estancia Harberton

Tabii ki artık eskisi gibi bizim tabirimizle bir uç beyliği olarak değil sadece o günleri sizlere sunan bir yaşayan müze olarak….

Estancia Harberton

Biraz garip ve bilinmedik gelse de bu büyük çiftliğin Tierra del Fuego’nun tarihini şekillendirmedeki etkisi oldukça büyük olmuş.

Harberton’un şu anki yöneticisi ve sahibi Tommy Goodall (1933 doğumlu), Thomas Bridges’in 4. büyük torunu ve kızlarının ve çocuklarının yardımıyla çiftliği yönetmeye devam ediyor.

Estancia Harberton

Estancia Harberton’a ulaşım ve çiftlik ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Tierra del Fuego’nun En Eski Çiftliği Estancia Harberton başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún) deniz memelileri biyolojisi sınıfında benim ilk defa gezdiğim, muhtemelen sizlerin de ilk defa göreceği bir müze.

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Acatushún, bize çok yabancı bir kelime çünkü yerli Yamana dilinde. Anladığım kadarıyla canlıların iskelet halindeki görünümü demek. 

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Dr. Natalie Goodall’ın kurucusu olduğu dünyaca ünlü olan bu müze, 1999-2000 yılları arasında inşa edilmiş ve 10 Mart 2001 tarihinde açılmış.

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)’ne ulaşım ve müze ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Acatushún Müzesi (Museo Acatushún) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Değerlendirme

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Kanalın tarihi bize göre çok yeni ama onlar için çok eski. Sonuç olarak bu tür ülkelerdeki tarih ve kapsamı bizim anladığımızdan çok uzak. 

Ancak yine de koloni tarihi ve bölgedeki hayatın şekillenmesini yerinde izlemek için harika bir yer. 

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Deniz memelilerini iskelet olarak görme deneyimi de gerçekten harikaydı. 

Soracaksınız bu nedenle cevabını da vereyim. Değdi mi bu kadar yol gelmeye…Evet arkadaşlar kesinlikle değdi. Bu kanal gerçekten öğrenmek için güzel bir yer. Bu turlara mutlaka katılın ya da kendiniz araba kiralayıp ya da anlaşarak mutlaka gelin.  

Bahse konu kanal ile anlatacaklarım bu kadar. Patagonya ilgili diğer yazılarımız için Patagonya Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version