Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Tierra del Fuego’nun En Eski Çiftliği Estancia Harberton

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Tierra del Fuego’nun En Eski Çiftliği Estancia Harberton insanlığın tabiata karşı bir zaferi gibi hala Beagle Kanalı’na hakim bir konumda faaliyetlerini sürdürüyor.

Tabii ki artık eskisi gibi bizim tabirimizle bir uç beyliği olarak değil sadece o günleri sizlere sunan bir yaşayan müze olarak….

Biraz garip ve bilinmedik gelse de bu büyük çiftliğin Tierra del Fuego’nun tarihini şekillendirmedeki etkisi oldukça büyük olmuş.

Estancia anlam ve kültürü ile ilgili hususlara Estancia Denen Çok Büyük Çiftlikler başlıklı yazımda yer vermiştim. 

Şimdi de bu anlam ve kültürün en iyi anlaşılacağı yer olan Estancia Harberton’ı Beagle Kanalı’ndaki 6. yazım olarak siz gezginlere aktarmaya çalışacağım. 

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Estancia Harberton Gezisi

Estancia Harberton‘a Ulaşım

Estancia Harberton, Beagle Kanalı’nın doğu kıyısında, Ushuaia’ya 85 km uzaklıktaki Harberton Limanı’nda yer alıyor. Buraya ulaşabilmenin 2 yolu var. 

Beagle Kanalı Haritası

İlki Ushuaia’dan Harberton Limanı’na giden ya da programında söz konusu müze de olan bir tura katılmak. İkincisi ise haritada da gördüğünüz gibi önce 3 Numaralı Yolu takip edip sonra da J Kodlu Yolda devam ederek Harberton Limanı’na araba kiralayıp yaklaşık 2 saatte ulaşmak. Çiftlik limana hakim bir konumda bulunuyor.

Estancia Harberton Giriş Bileti

Ben oğlumla birlikte sabahtan akşama kadar süren günlük bir kanal turuna katıldım. Tercihinize göre tüm kanalı içeren söz konusu turlar kişi başı 120 $ civarında bir ücret ile satılıyor. Sezon, Ekim’den Nisan’a kadar sürüyor.

Biletleri Turist İskelesi dedikleri yerde bulunan büfe tipi acentelerden 1 gün önce alabilirsiniz. Şanslıyız ki biraz da pazarlıkla adalar, Estancia Harberton, müze gezisi ve otobüs ile geri ulaşım da dahil kişi başı yaklaşık 100 $ civarında bir para ödedik.

Teknemiz

Tur günü dedikleri saatte acente önünde olursanız onlar sizi iskelede bineceğiniz tekneye yönlendiriyor. Bundan sonra tek yapacağınız teknede yerinizi alıp turun keyfini çıkarmak. 

-Deniz Otobüsü ile Harberton Limanı

Çok şanslıyız ki hava da fotoğraf çekmek için ideal. Tüm yolcuların gelmesi ile birlikte Ushuaia’dan ayrılıyoruz.

Beagle Kanalı

Tabii ki böyle bir turda bir dakika bile içeride oturmayı düşünmüyoruz. En rahat fotoları çekebileceğimizi değerlendirdiğim yer olarak geminin kıçında yerimizi alıyoruz. 

Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)

İlk olarak Beagle Kanalı’nda Ushuaia’nın 3 mil açığında Tierra del Fuego Adaları’na uğruyoruz. Karşı tarafta Şili toprakları… 

Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos)
Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)

İster sadece adalar turu yapın ister Harberton Limanı dahil Beagle Kanal Turu yapın turlar burada bulunan yaban yaşamının devam ettiği sırasıyla Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros), Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos) ve Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)’na uğruyor.

Faro Les Éclaireurs

Bu bölgede son olarak ise Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)’nda bir kayalıkta bulunan Dünya’nın sonundaki fener Faro Les Éclaireurs’ı görüyoruz. 

Faro Les Éclaireurs

Bu geziler ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos) , Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros) ve Dünya’nın Sonundaki Fener Faro Les Éclaireurs başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz.

Buradan itibaren Beagle Kanalı boyunca muhteşem manzaralar eşliğinde doğuya doğru seyrediyoruz.

Beagle Kanalı

Bundan sonraki hedefimiz Penguenler Adası (Isla Martillo). Yaklaşık 1 saat sürecek bu yolculuk boyunca kanalda çalışan deniz otobüslerini ve gerçek denizcilerin donattığı Büyük Okyanus’u geçen yelkenlileri selamlıyoruz.

Puerto Williams

Sağ tarafımızda gördüğümüz küçük şehir Şili Antarktika İlinin merkezi Puerto Williams.

Penguenler Adası (Isla Martillo)(Hammer Island)

Burayı da geçtikten sonra Macellan Penguenleri’ni görmek için Penguenler Adası’na ulaşıyoruz. Burası kanalda uğradığımız son ada. 

Bu gezi ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Penguenler Adası (Isla Martillo) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Beagle Kanalı

Buradan sonra ise Harberton Limanı’na yol alıyoruz.  

Harberton Limanı

10 dakika gibi çok kısa bir süre sonra da Harberton Limanı’na varıyoruz. Sadece adalar turu alan yolcular deniz otobüsünden inmiyorlar. 

Harberton Limanı

Teknemiz bizi bıraktıktan sonra Ushuaia’ya geri dönmek üzere limandan ayrılıyor. 

Estancia Harberton

Çiftlik 1886 yılında Ushuaia’ya Anglikan bir misyoner papaz olarak gelen Thomas Bridge (1842-1898) tarafından kurulmuş. 

Thomas Bridges işinden istifa ettikten sonra geri dönmek yerine ailesini de buraya getirip yeni bir hayat sürmeye karar vermiş. 

Estancia Harberton

Bu toprakları satın alıp eşi Mary Ann Varder (1842-1922)‘i buraya davet etmiş. Bridges ilk iş olarak eşinin yabancılık hissetmemesi için İngiltere’deki evlerinin aynısını burada inşa etmiş.

Estancia Harberton

Kendilerine evlerinin önünde harika bir bahçe oluşturmuşlar. Çiftliğin adını da İngiltere’de oturdukları evlerinin adı olan Harberton koymuşlar. 

Çiftlik, Tierra del Fuego’nun İlk Çiftliği olması açısından önemli. Bu topraklar dönemin hükümeti tarafından Thomas Bridges’e işetmesi ve Arjantin’e bağlılığı karşılığında ücretsiz verilmiş.

Çünkü o dönemde Şili de burada hak iddia ediyormuş. Bölgedeki adaların ilhakının ilk şartı da arazinin işletilmesi ve bayrağın dikilmesi imiş. Bridge bölgedeki tüm adalara sürüleri yüzdürüp adaları da Arjantin’e kazandıran kişi olmuş.

Penguenler Adası (Isla Martillo)(Hammer Island)

Bölgedeki tüm adalar bu şekilde ilhak edilmiş. Bugün Penguenler Adası (Isla Martillo)(Hammer Island) da aslen Bridges’e bırakılan topraklar arasında sayılıyor.

Estancia Harberton

Bridge çiftliğin işletmesi dışında yerli halkla da güzel ilişkiler kurmuş.

Estancia Harberton

Bridges, yerli Yamana veya Yaghan dili ile ilgili bir sözlük yazmış. Çocukları Lucas Bridges (1874-1949) de bu sözlüğü Avrupa’da yayınlamış.

Estancia Harberton

Bugün çiftlik halen Thomas Bridge’nin 5. kuşak çocukları tarafından işletilmeye devam ediyor. 

Ulusal tarihi anıt olarak kabul edilen Estancia Harberton’da yapacağınız gezide ailenin kullandığı eskiden kalan her şey ambarlarda toplanmış ve canlı birer müze olarak ziyaretçilere bizzat Bridge kuşağı tarafından anlatılıyor.

Estancia Harberton

Mesela burası Tierra del Fuego’da inşa edilen en eski tekne barınağı imiş. Tekne de zaten sığ sulara uygun olarak dizayn edilmiş oldukça uzun ve eski bir tekne.

Estancia Harberton

Harberton’un şu anki yöneticisi ve sahibi Tommy Goodall (1933 doğumlu), Thomas Bridges’in 4. büyük torunu ve kızlarının ve çocuklarının yardımıyla çiftliği yönetmeye devam ediyor.

Estancia Harberton

Kendisi 1976 yılında Amerikalı biyolog Rae Natalie Prosser de Goodall ile evlenmiş. Museo Acatushún’un müdürü olan eşi ise 2015 yılında vefat etmiş.

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Natalie Prosser de Goodall tarafından limanın en dibinde kurulan müze bugün dünyaca ünlü bir canlı biyoloji müzesi . 

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Müze ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Acatushún Müzesi (Museo Acatushún) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Estancia Harberton’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yapacağınız tur sabahtan akşama kadar sürüyor ve gezi boyunca görebileceğiniz tek restoran çiftlik kapsamında yer alan Acawaia Restaurant.

Acawaia Restaurant

Burası gerçekten de bölgesel yemekler bulabileceğiniz harika bir yer.

Acawaia Restaurant

Ayrıca restoran tüm limana hakim bir tepede yer aldığından muhteşem bir manzaraya sahip.  

Öğle saatleri olmasına rağmen restoran çok yoğun değildi. Ancak bu o güne has olabilir çünkü çok fazla garson kız vardı ve hepsi bir oraya bir buraya koşturuyordu.

Acawaia Restaurant

Menü oldukça basitti. Başlangıç olarak tüm Arjantin’de olduğu gibi Empanada çeşitleri (100 ARS) ve et çorbası (350 ARS) vardı.

Ana yemek olarak et ve şnitzel çeşitleri (700-400 ARS) bulunuyordu.

Başlangıç olarak etli empanada aldık.

Acawaia Restaurant Kuzu Eti Çorbası

Ben sadece yan masada gördüğüm et çorbasından içmek istedim. Zaten garsonlarda onu tavsiye etti. Açıkçası doyasıya et yediğimizden buraya geldiğimizde et yemekten bıkmış haldeydik.

Kuzu eti çorbası hem değişik hem de harika oldu. Kase o kadar büyüktü ki yanında verilen harika mısır ekmeklerini bitirmek bile mümkün değildi. Çorba ise gerçekten muhteşemdi.

Acawaia Restaurant Milanese

Oğlum ise klasik bir Milanese yedi ve yemeğini çok beğendi. Bu güzel ve basit yemeğe hizmet bedeli, vergiler ve bahşiş dahil. 1100 ARS verdik. Çok da memnun kaldık.

Değerlendirme

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Bölgenin tarihi bize göre çok yeni ama onlar için çok eski. Sonuç olarak bu tür ülkelerdeki tarih ve kapsamı bizim anladığımızdan çok uzak. 

Ancak yine de koloni tarihi ve bölgedeki hayatın şekillenmesini yerinde izlemek için harika bir yer. 

Deniz memelilerini iskelet olarak görme deneyimi de gerçekten harikaydı. 

Soracaksınız bu nedenle cevabını da vereyim. Değdi mi bu kadar yol gelmeye…Evet arkadaşlar kesinlikle değdi. Bu bölge gerçekten öğrenmek için güzel bir yer. Bu turlara mutlaka katılın ya da kendiniz araba kiralayıp ya da anlaşarak mutlaka gelin.  

Bahse konu çiftlik ile anlatacaklarım bu kadar. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için Patagonya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version