Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Beagle Kanalı ile ilgili beşinci yazım Acatushún Müzesi (Museo Acatushún) ile ilgili olacak. Bugün gezeceğimiz yer deniz memelileri biyolojisi sınıfında benim ilk defa gezdiğim, muhtemelen sizlerin de ilk defa göreceği bir müze.

Acatushún, bize çok yabancı bir kelime çünkü yerli Yamana dilinde. Anladığım kadarıyla canlıların iskelet halindeki görünümü demek. 

Dr. Natalie Goodall’ın kurucusu olduğu dünyaca ünlü olan bu müze, 1999-2000 yılları arasında inşa edilmiş ve 10 Mart 2001 tarihinde açılmış.

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Darwin’in ilk çalışmalarını yaptığı topraklarda böyle bir müzenin de olması açıkçası o çalışmaların da belki bir tür destekleyicisi olmuş.

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Daha önce bu müze ile ilgili  Türkçe yazılmış bir yazıya rastlamadım çünkü ülkemizden Dünya’nın bir ucuna Tierra del Fuego topraklarına gelen insan sayısı takdir edersiniz ki oldukça sınırlı.

Bunların içerisinden buraya gelip bu müzeyi görenlerin sayısı ise her halde bir elin parmaklarını geçmez. Bu nedenle de benden sonra buraya gelecek gezginlere yardımcı olmak için bu yazıyı yazmakta fayda gördüm.

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Acatushún Müzesi Gezisi

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)’ne Ulaşım

Müze, Beagle Kanalı’nın doğu kıyısında, Ushuaia’ya 85 km uzaklıktaki Harberton Çiftliği’nde yer alıyor. Buraya ulaşabilmenin 2 yolu var. 

Beagle Kanalı Haritası

İlki Ushuaia’dan Harberton Limanı’na giden ya da programında söz konusu müze de olan bir tura katılmak. İkincisi ise haritada da gördüğünüz gibi önce 3 Numaralı Yolu takip edip sonra da J Kodlu Yolda devam ederek Harberton Limanı’na araba kiralayıp yaklaşık 2 saatte ulaşmak. Müze limanın en dip koyunda bulunuyor.

Ben oğlumla birlikte sabahtan akşama kadar süren günlük bir kanal turuna katıldım. Tercihinize göre tüm kanalı içeren söz konusu turlar kişi başı 120 $ civarında bir ücret ile satılıyor. 

Biletleri Turist İskelesi dedikleri yerde bulunan büfe tipi acentelerden 1 gün önce alabilirsiniz. Şanslıyız ki biraz da pazarlıkla müze gezisi ve otobüs ile geri ulaşım da dahil 2 kişi 11000 ARS ödedik. Bu da yaklaşık 100 $ civarında bir para yapıyor.

Tur günü dedikleri saatte acente önünde olursanız onlar sizi iskelede bineceğiniz tekneye yönlendiriyor. Bundan sonra tek yapacağınız teknede yerinizi alıp turun keyfini çıkarmak. 

-Deniz Otobüsü ile Harberton Limanı

Çok şanslıyız ki hava da fotoğraf çekmek için ideal. Tüm yolcuların gelmesi ile birlikte Ushuaia’dan ayrılıyoruz.

Beagle Kanalı

Tabii ki böyle bir turda bir dakika bile içeride oturmayı düşünmüyoruz. En rahat fotoları çekebileceğimizi değerlendirdiğim yer olarak geminin kıçında yerimizi alıyoruz. 

Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)

İlk olarak Beagle Kanalı’nda Ushuaia’nın 3 mil açığında Tierra del Fuego Adaları’na uğruyoruz. Karşı tarafta Şili toprakları… 

Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos)
Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)

İster sadece adalar turu yapın ister Harberton Limanı dahil Beagle Kanal Turu yapın turlar burada bulunan yaban yaşamının devam ettiği sırasıyla Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros), Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos) ve Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)’na uğruyor.

Faro Les Éclaireurs

Bu bölgede son olarak ise Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)’nda bir kayalıkta bulunan Dünya’nın sonundaki fener Faro Les Éclaireurs’ı görüyoruz. 

Faro Les Éclaireurs

Bu geziler ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos) , Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros) ve Dünya’nın Sonundaki Fener Faro Les Éclaireurs başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz.

Beagle Kanalı

Buradan itibaren Beagle Kanalı boyunca muhteşem manzaralar eşliğinde doğuya doğru seyrediyoruz.

Beagle Kanalı

Bundan sonraki hedefimiz Penguenler Adası (Isla Martillo). Yaklaşık 1 saat sürecek bu yolculuk boyunca kanalda çalışan deniz otobüslerini ve gerçek denizcilerin donattığı Büyük Okyanus’u geçen yelkenlileri selamlıyoruz.

Puerto Williams

Sağ tarafımızda gördüğümüz küçük şehir Şili Antarktika İlinin merkezi Puerto Williams.

Penguenler Adası (Isla Martillo)(Hammer Island)

Burayı da geçtikten sonra Macellan Penguenleri’ni görmek için Penguenler Adası’na ulaşıyoruz. Burası kanalda uğradığımız son ada. 

Bu gezi ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Penguenler Adası (Isla Martillo) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Beagle Kanalı

Buradan sonra ise Harberton Limanı’na yol alıyoruz.  

Harberton Limanı

10 dakika gibi çok kısa bir süre sonra da Harberton Limanı’na varıyoruz. Sadece adalar turu alan yolcular deniz otobüsünden inmiyorlar. 

Harberton Limanı

Teknemiz bizi bıraktıktan sonra Ushuaia’ya geri dönmek üzere limandan ayrılıyor. 

Harberton Limanı

Buradan itibaren limanın iç kısmına doğru yaklaşık 5 dakika yürüyoruz ve limanın en dip koyundaki müzeye ulaşıyoruz.  

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)’ne Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Müze her gün 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Eğer müzeyi tur dışı olarak kendiniz gelip ziyaret etmek isterseniz kişi başı 23 $ ücret ödemeniz gerekiyor. Bu nedenle kanal turu almak kesinlikle daha doğru.

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Müze, Bridges ailesinin gelini, bölgenin flora ve faunasında uzmanlaşmış aslen Kuzey Amerikalı bir biyolog olan Dr. Rae Natalie Prosser de Goodall tarafından oluşturulmuş.

Tierra del Fuego Hayvanları

Goodall, 1976 yılında buraya yerleştikten sonra Tierra del Fuego çevresinde toplattığı iskeletler ile bölgedeki deniz memelileri ile binlerce memeli ve kuş örneğinin envanterini çıkarmaya başarmış.  

Müzedeki kapsamlı iskelet koleksiyonu 2.800’den fazla memeli ve 2.300 kuş örneğinden oluşuyor. Bu haliyle de dünyanın en önemli koleksiyonlarından biri olarak gösteriliyor.

Müzede ise aşağıda da göreceğiniz gibi aynı zamanda bir ressam da olan Gustavo Farrel önce hayvanların duvarlara gerçek boyutlu resimlerini yapmış sonra da aynı hayvanların iskeletlerini  bu duvarlara astırarak temsili hayvanları doğru canlandırmamızı sağlamış. 

Gustavo Farrel, 2015 yılına kadar müzenin müdürlüğüne devam ettikten sonra emekli olmuş. 

-Balinalar

Kısa bir balinalar özeti yapmak istiyorum. Balinaların bilimsel Latince adı Cetacea. Balinalar, yunuslar ve balina yunus karışımı musurlar bu sınıfta kabul ediliyor.

Balinaları da kendi içlerinde Odontoceti (dişli balinalar) ve Mysticeti (dişsiz balinalar) olarak ayrılıyor.

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Gördüğünüz gibi 11 çeşit dişsiz balinadan 8’i bu sularda yaşıyor.

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Dişli balinalar içerisinde olan ve sahillere yanaşmadığı için haklarında çok fazla bilgi bulunmayan 19 Zífidos (gagalı balinalar) türünün 8’i yine bu sularda yaşıyor.

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Dişli balinalar içerisinde olan Cachalotes (ispermeçet balinası) yine bu sularda görülen balinalar arasında yer alıyor.

Gezmeye başlamadan önce belirtmem gereken önemli bir konu içerideki kokunun ağırlığı. İskeletler gerçek olduğu için bu koku herkesin dayanamayacağı cinsten. Kapıya kadar gelip geri dönmeniz çok olası bilginize…

Güney Şişeburun Balinası
Küvet Gagalı Balina
Hektor Gagalı Balina
Gray Gagalı Balina
Pilot Balina
Katil Balina Orca

Gördüğünüz iskeletler ise müzede sergilenen balina iskeletlerinden bazıları.

-Musur ve Yunuslar

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)

Balina yunus karışımı 6 Marsopas (musur) türünün 2’si yine bu sularda yaşıyor.

Acatushún Müzesi (Museo Acatushún)
Risso Yunusu

Bölge yunus bakımından da zengin. 32 yunus türünün 12’si yine bu sularda yaşıyor.

-Foklar

Yine sergilerde bölgede yaşayan fok türlerine de yer verilmiş.

Fil Foku
Leopar Foku
Leopar Foku
Deniz Aslanı

-Kemik Evi

Bir de burada örneklerin kemik kalıntılarının temizlendiği ve sınıflandırıldığı bir kemik evi oluşturulmuş. 

Kemik Evi

Kemik evi sanki bu sonsuzluk ortamında sığınma istasyonu gibi duruyor. 

Değerlendirme

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Deniz memelilerini iskelet olarak görme deneyimi bir yana biyolojist rehberlerin anlatımlarıyla yukarıdaki bilgileri öğrenme deneyimi de gerçekten harikaydı. Ayrıca Dünya’nın en ucunda Darwin gibi olmak da cabası. 

Soracaksınız bu nedenle cevabını da vereyim. Değdi mi bu kadar yol gelmeye…Evet arkadaşlar kesinlikle değdi. Bu bölge gerçekten öğrenmek için güzel bir yer. Bu turlara mutlaka katılın ya da kendiniz araba kiralayıp ya da anlaşarak mutlaka gelin.  

Bahse konu müze ile anlatacaklarım bu kadar. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için Patagonya Gezi Rehberi ‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version