Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Dünya’nın Sonundaki Fener Faro Les Éclaireurs

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Beagle Kanalı ile ilgili üçüncü yazımın konusu buralara kadar gelme sebeplerimden biri olan Dünya’nın Sonundaki Fener Faro Les Éclaireurs.

Ushuaia şehrinin simgesi olan fener açık olmak gerekirse benim gibi coğrafi enler ile ilgili ciddi takıntısı olan gezginler için sembol yapılardan biri.

Ancak yine de yanlışa yanlış demek zorundayım. Başlık böyle olsa da bahse konu fener Jules Verne’nin ünlü romanında geçen Dünya’nın sonundaki fener değil.

Arjantinliler buraya Faro del fin del mundo yani Dünya’nın sonundaki fener diyor ama bu sadece yanlış olduğu bilindiği halde insanları buraya çekmek için yanıltıcı olarak kullanılan bir ifade.

Jules Verne’nin romanında geçen fener gerçekten de Tierra del Fuego’nun ya da başka bir deyişle kıtanın en ucunda Isla de Los Estados adlı adaların en doğusunda bulunan ve Faro Les Éclaireurs’e göre yaklaşık 100 km daha doğuda kalan San Juan of Salvamento Feneri. 

Üstelik yazar bu romanı 1901 yılında yazmış ama fener aşırı hava şartları nedeniyle yaşam tehdidi oluşturduğundan 1902 yılında terk edilmiş/yıkılmış. Teknoloji ilerleyince de Arjantinliler neredeyse bir asır sonra 1998 yılında buraya tekrar bir fener inşa etmişler. Olayın bilmeniz gereken gerçek hikayesi bu….

Daha önce bu konuda Türkçe yazılmış bir yazıya rastlamadım çünkü ülkemizden Dünya’nın bir ucuna Tierra del Fuego topraklarına gelen insan sayısı takdir edersiniz ki oldukça sınırlı.

Bunların içerisinden buraya gelip bu adayı görenlerin sayısı ise her halde bir elin parmaklarını geçmez. Bu nedenle de benden sonra buraya gelecek gezginlere yardımcı olmak için bu yazıyı yazmakta fayda gördüm.

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Faro Les Éclaireurs Gezisi

Faro Les Éclaireurs’a Ulaşım

Fener Ushuaia açıklarında Beagle Kanalı içerisinde Tierra del Fuego Adaları’dan Arjantin tarafındaki Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)nda bulunuyor.

Buraya ulaşabilmenin yolu sadece buraya gelen ya da programında söz konusu ada da olan bir tura katılmak. Ben de oğlumla birlikte böyle bir planlama yaptım.

Sadece kanal adalarını içeren 3 saatlik turlar kapsamına göre 40-70 $ civarında satılıyor. Tercihinize göre tüm kanalı içeren günlük turlar ise kişi başı 120 $ civarında satılıyor.

Beagle Kanalı Tur Teknemiz

Biletleri Turist İskelesi dedikleri yerde bulunan büfe tipi acentelerden 1 gün önce alabilirsiniz. Tur günü dedikleri saatte acente önünde olursanız onlar sizi iskelede bineceğiniz tekneye yönlendiriyor.

Bundan sonra tek yapacağınız teknede yerinizi alıp turun keyfini çıkarmak. Tabii ki böyle bir turda bir dakika bile içeride oturmayı düşünmüyoruz. En rahat fotoları çekebileceğimizi değerlendirdiğim yer olarak geminin kıçında yerimizi alıyoruz. 

Ushuaia

Çok şanslıyız ki hava da fotoğraf çekmek için ideal. Tüm yolcuların gelmesi ile birlikte Ushuaia’dan ayrılıyoruz.

Tierra del Fuego Adaları

Hedefimiz Beagle Kanalı’ndaki Ushuaia’nın 3 mil açığında Tierra del Fuego Adaları. Karşı tarafta gördüğünüz dağlar Şili toprakları… 

Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)
Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos)
Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)

İster sadece adalar turu yapın ister Harberton Limanı dahil Beagle Kanal Turu yapın turlar burada bulunan yaban yaşamının devam ettiği sırasıyla Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros), Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos) ve Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)’na uğruyor.

Bu geziler ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos) ve Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros) ve başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz.

Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)

Adalar Ushuaia’nın 5 mil doğusunda yer alıyor. Burası 6 adadan oluşan bir kayalık topluluğu aslında. 

Her ne kadar Isla de los Pájaros için Kuşlar Adası dense de Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)’ndan Les Éclaireurs adlı Dünya’nın sonundaki fenerinin bulunduğu kayalığın hemen yanındaki kayalık da ciddi miktarda kuşa ev sahipliği yapıyor.

Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)

Kanal bölgesi 20 civarında kuş çeşidine ev sahipliği yapıyor. Bu kuşların çoğunu ben hayatımda ilk defa gördüm. Çünkü hepsi G.Amerika hatta Patagonya kuşları.

Özellikle bu kayalıkta Magellanic Cormorants yani Macellan Karabatağı çok fazla var. Çok dikkatli değilseniz bu kuşları hemen penguen zannedebilirsiniz. Çünkü bu kuşun başı, boynu ve üst tüyleri siyah, göğsü ve alt tüyleri beyaz. Ben de başta öyle zannettim aman karıştırmayalım. Penguenler adasını sonraki yazımda anlatacağım.

Faro Les Éclaireurs

Les Eclaireurs Fransızca deniz feneri demek. Neden Fransızca derseniz adalara bu ismi 1880’li tarihlerde bölgede bilimsel çalışmalar yapan Fransız kaptan Louis-Ferdinand Martial vermiş. Bu isim daha sonra değiştirilmemiş böylece kalmış.

Faro Les Éclaireurs

1918 yılında ihtiyaç üzerine inşaat başlamış. 1920 yılında ise fener aynı adla faaliyete geçmiş.

Faro Les Éclaireurs

Fener adaların en en kuzeydoğusundaki kayalıkta bulunuyor. İnsansız olarak otomatik şekilde hala çalışıyor.

Faro Les Éclaireurs

11 m yüksekliğinde, 3 m genişliğindeki fener kırmızı beyaz renkleri ile dikkat çekiyor. 7,5 mil menzile sahip flaşları ile Beagle Kanalı’nı kullanan ya da Ushuaia’ya giden gelen denizcilere yol gösteriyor. Malesef halka açık değil.

Değerlendirme

Yazımın başında da belirtiğim gibi coğrafi enlere takıntılı biriyim. Bu nedenle de bu tür coğrafi sembol yapılar tüm gezginler gibi benim de görmek istediğim yerlerden biriydi. 

Soracaksınız bu nedenle cevabını da vereyim. Değdi mi bu kadar yol gitmeye…Evet arkadaşlar kesinlikle değdi. 

Ayrıca ilk defa gördüğüm kuş çeşitleri de cabası. Bu bölge gerçekten öğrenmek için güzel bir yer. Bu turlara mutlaka katılın.

Faro Les Éclaireurs

Bahse konu fener ile anlatacaklarım bu kadar. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için tıklayınız. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version