Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Tarih ve Deniz Harikası Assos

Yazı Dizisi : Çanakkale Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Funda Aydoğan

Tarih ve deniz harikası Assos, Çanakkale ilimizin Ayvacık ilçesine bağlı bulunan Berhamkale köyünün içerisinde yer alıyor.

Hepimizce yanlış bilinen bir şeyi burada düzeltelim. Assos, günümüzde tarihi bir köy olan Behramkale ile bir tutulsa da aslında Babakale’den, Küçükkuyu’ya kadar uzanan geniş bir alanın adı aslında.

M.Ö. 7.yy.ın başından bu yana yaşamın devam ettiği Assos bölgesi günümüzde aynı zamanda denizi ve doğası ile bir tatil yeri olmuş durumda.

Assos 

Bu nedenle yaz kış fark etmez güzel hafta sonu için ya da sakin bir tatil için burası oldukça iyi bir seçenek. Sadece gezip görelim derseniz 2 gün bölge için yeterli.

Assos Gezisi

Assos’a Ulaşım

Çanakkale’nin 87 km güneyinde yer alan Assos; arabayla İstanbul’a 6 saat (430km), İzmir’e 3 saat (260 km) ve Ankara’ya 10 saat (734 km) uzaklıkta bulunuyor.

İstanbul’dan gelmek için İstanbul-Bandırma hızlı feribotunu kullanırsanız daha az yorulursunuz ancak değip değmeyeceğinin tercihi tabii ki size bağlı.

Behramkale

Öte yandan otobüs kullanmak isteyenler için büyük şehirlerde Ayvacık Terminali’ne direkt otobüs seferleri yapılmakta. Truva ve Kamil Koç şirketlerinin otobüsleriyle Ayvacık’a ulaştıktan sonra 17 km uzaklıktaki Behramkale’ye saat başı kalkan minibüslerle 30 dakikada, Behramkale’den de sizi antik limana götürecek olan minibüslere binip 10 dakika da antik limana ulaşabilirsiniz.

Ankara’dan otobüsle gelenler ise Çanakkale’de indikten sonra Ayvacık minibüsüne binmek zorunda. Çanakkale-Ayvacık arası ise yaklaşık 45 dakika sürüyor. Buradan da 17 km uzaklıktaki Behramkale’ye saat başı kalkan minibüslerle 30 dakikada, Behramkale’den de sizi antik limana götürecek olan minibüslere binip 10 dakika da antik limana ulaşabilirsiniz.

Assos Gezilecek Yerler

-Assos Antik Kenti ve Athena Tapınağı

Assos’un ilk görülmesi gereken yeri Behramkale’den girilen Asos Antik Kenti’dir.

Assos Antik Kenti

7. Yüzyılın sonlarında deprem ile büyük zarar görmüş olsa da 2017 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici listesine alınmıştır. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından kazı çalışmaları sürmektedir.

Assos Antik Kenti

Antik kentin en önemli yeri Athena Tapınağı’dır. Anadolu’da Dor düzenine uygun olarak yapılmış olan tapınak M.Ö. 6.yy.a tarihleniyor. Öte yandan frizlerinde kabartmaların bulunması bakımından da mimari açıdan özel örnek teşkil ediyor. 

-Hüdavendigar Camii

Antik kent ile Behramkale’de surların birleştiği noktada yer alan Hüdavendigar Camii 14. yy.da l. Murat Hüdavendigar dönemine ait.

Hüdavendigar Camii

Camii şekil olarak Bursa’da bulunan Hüdavendigar Camii’ne benziyor. Anadolu’da bilinen ilk alçı mihraplara sahip cami. Giriş kapısı aynı zamanda Cornelius kentinin kapısı.

-Assos Antik Liman

Antik liman tamamı ile bölge ile bütünleşmiş bir yer. Bölge bu isim ile adını duyurmuş. Bu liman ile fotoğraflarda yerini almış.  

Tarihi bir havaya sahip olan liman şu anda birçok otel ve restorana ev sahipliği yapıyor. Burayı ziyaret eden misafirler hem tarihi hissederken hem de restoranlarda keyifli vakit geçirebilir.

Limanın hemen yanında yer alan Kadırga Koyu ise tüm bölgede denize girmek için en uygun yeridir.

Kadırga Koyu

Kadırga Koyu içerisinde çadır kamp alanları, farklı ekonomilere hitap eden pansiyonlar bulunur. Tam karşıda ise Midilli Adası var. Sessizlik içerisine sıralanmış pansiyonlar ile biraz kafa dinleyelim diyenler için ideal.

Assos Antik Liman ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayınız.

-Smintheion Kutsal Alanı

Ayvacık ilçemizin Gülpınar Beldesi içerisinde bulunan Bahçeciler mevkii içerisindeki Smintheion Kutsal Alanı Troas’ın önemli kültür merkezlerinden biri.

Helenistik dönem İlayda Destanı kabartmalarına sahip bir tapınak.

-Babakale

Babakale, Asya Kıta’sının en batı ucunda yer alıyor.

Babakale

Sultan lll. Ahmet köylüleri korsanlardan korumak amacı ile buraya ismini veren kaleyi 1723 tarihinde yaptırmış. Bu kale aynı zamanda Osmanlıların en son yaptırdığı kale.

Babakale

Babakale ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayınız.

-Assos Köyleri 

Bölge tarihi ile adını duyurduğu kadar, kıyıya paralel olarak devam eden geleneksel tarihi mimari köyler ile doludur.

Berhamkale’den batıya doğru; Korabaşı, Kuruoba, Balabanlı ve Koyunevi köyleri var. Ege’nin az bilinen ama özel bir yapıya sahip bu köyleri huzurlu ve dingin bir ortama sahip.

Bu köyler aynı zamanda taş değirmen ve taş evlerle dolu olup yeni yerler keşfetmek isteyenleri misafir ediyor. Eğer bölgeye az deniz az tarih biraz da gezelim diye gelirseniz mutlaka köylere uğrayınız.

Assos Geyikli arasında sıralanan bu köylerin yer aldığı koylar tamamen taş mimari ile şekillenmiş durumda.

-Sütlüce Koyu 

Yukarıda sıraladığım dört köyün ortasında yer alan Bektaş Köyü’nde taş değirmen bulunur. Değirmen ardından ise Sütlüce Koyu deniz girmek isteyenler için idealdir. Ege Denizi’nin berrak sularının tadını çıkarabilirsiniz.

Sütlüce Koyu

Koy sonunda ise balıkçı barınakları ve Sivirce Feneri var. Tüm yarımadayı taş yapılar süslüyor.

Troas taşocaklarında üretilen sütunlar Anadolu’nun birçok kentinde kullanılmıştır. Yarımadada ayrıca Khyrse, Larisa ve Kolona gibi birçok tarihi taşocağı var.

Assos’ta Ne Yenir ya da İçilir?

Assos, elbette deniz kenarında bir liman olduğundan, ilk akla balık geliyor. 

Assos Antik Liman

Antik liman içerisinde yer alan birçok farklı mekanda her ekonomiye uygun balık, meze, alkol çeşitleri yanı sıra bilindik damak tadına uygun ege yemekleri de tatmak mümkün. Muhteşem deniz manzarası eşliğinde eşsiz akşam yemekleri ayrı bir keyif olacaktır.

Bunun dışında Sivrice Koyu’nda Etem ve Aslı’nın Yeri ya da Mavi Kapı da harika ege yemekleri ile alternatif olabilir. 

Assos Konaklama

Kalınacak yer konusu Assos Kadırga Koyu ve Assos Antik Liman olarak değerlendirebilir.

Assos Antik Liman

Antik limanda daha çok deniz manzaralı ve deniz kenarında restoran hizmeti de veren lüks otel seçenekleri bulunuyor.

Daha doğal ve uygun bir tatil düşünüyorsanız Kadırga Koyunda oldukça ucuz pansiyonlar, çadır tercihi için ise yine aynı koyda çadır kamp alanları var. Karavan seyahatleri içinde Kadırga Koyu’nda çeşitli yerler ayrılmış durumda.

Yazımın burada sonuna geldim. Çanakkale ile ilgili diğer yazılarımız için Çanakkale Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Yeni yazılarda görüşmek üzere..

Exit mobile version