Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Beagle Kanalı ile ilgili ikinci yazım Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros) ile ilgili olacak. Eğer burayı haritada araştırsanız İngilizcesi de Birds Island olarak geçiyor.

Daha önce bu konuda Türkçe yazılmış bir yazıya rastlamadım çünkü ülkemizden Dünya’nın bir ucuna Tierra del Fuego topraklarına gelen insan sayısı takdir edersiniz ki oldukça sınırlı.

Bunların içerisinden buraya gelip bu adayı görenlerin sayısı ise her halde bir elin parmaklarını geçmez. Bu nedenle de benden sonra buraya gelecek gezginlere yardımcı olmak için bu yazıyı yazmakta fayda gördüm.

Gelelim yazımda anlatacağım kayalıklarda görebileceğiniz kuşlara; kanal bölgesi 20 civarında kuş çeşidine ev sahipliği yapıyor. Bu kuşların çoğunu ben hayatımda ilk defa gördüm. Çünkü hepsi G.Amerika hatta Patagonya kuşları.

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Kuşlar Adası Gezisi

Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)’na Ulaşım

Ada Ushuaia açıklarında Beagle Kanalı içerisinde Arjantin tarafında bulunuyor.

Ushuaia Turist İskelesi

Buraya ulaşabilmenin yolu sadece buraya gelen ya da programında söz konusu ada da olan bir tura katılmak. Ben de oğlumla birlikte böyle bir planlama yaptım.

Ushuaia Turist İskelesi

Sadece kanal adalarını içeren 3 saatlik turlar kapsamına göre 40-70 $ civarında satılıyor. Tercihinize göre tüm kanalı içeren günlük turlar ise kişi başı 120 $ civarında satılıyor.

Beagle Kanalı Tur Teknemiz

Biletleri Turist İskelesi dedikleri yerde bulunan büfe tipi acentelerden 1 gün önce alabilirsiniz. Tur günü dedikleri saatte acente önünde olursanız onlar sizi iskelede bineceğiniz tekneye yönlendiriyor.

Bundan sonra tek yapacağınız teknede yerinizi alıp turun keyfini çıkarmak. Tabii ki böyle bir turda bir dakika bile içeride oturmayı düşünmüyoruz. En rahat fotoları çekebileceğimizi değerlendirdiğim yer olarak geminin kıçında yerimizi alıyoruz. 

Ushuaia

Çok şanslıyız ki hava da fotoğraf çekmek için ideal. Tüm yolcuların gelmesi ile birlikte Ushuaia’dan ayrılıyoruz.

Tierra del Fuego Adaları

Hedefimiz Beagle Kanalı’ndaki Ushuaia’nın 3 mil açığında Tierra del Fuego Adaları. Karşı tarafta gördüğünüz dağlar Şili toprakları… 

Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)

Öncelikle gözlemim çerçevesinde 3 yanlışı düzeltmek istiyorum.

Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)

İlki Kuşlar Adası’nın kanaldaki adı Isla de los Pájaro ama burası bir ada değil olsa olsa bir kayalık.

Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos)

İkincisi bölgeye özgü kuşlar aslında Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos) da dahil tüm Tierra del Fuego Adaları’nda varlar ancak çoğunluk değiller. Diğer adalarda daha çok kürklü fok ya da deniz aslanlarının yancısı gibiler.

Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs)

Üçüncüsü her ne kadar Isla de los Pájaros için Kuşlar Adası dense de çok yakında bulunan Les Éclaireurs adlı Dünya’nın sonundaki fenerin de bulunduğu Les Eclaireurs Adaları (Islotes Les Éclaireurs) içerisindeki bir kayalık bence daha fazla kuşa ev sahipliği yapıyor.  

Beagle Kanalı Kuşları

-Macellan Karabatağı

En ünlüleri İngilizcesi ile Magellanic Cormorants yani Macellan Karabatağı ya da Rock Shag yani Kaya Karabatağı da diyebileceğimiz bir bir deniz karabatağı türü.

Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros) Macellan Karabatağı

Dünya’da sadece bu bölgeye özgü olan söz konusu karabataklar sadece eylül ve mart aylarında bu kayalıklarda büyük bir koloni oluşturuyor. 

Macellan Karabatağı

Şili ve Arjantin kıyıları boyunca görülseler de başlıca üreme alanları tam da bu kanaldaki söz konusu kayalıklar. Uzaktan gördüğüm kadarıyla küçük bir kayalıkta 1000-2000 kuş beraberce çiftleşme mevsimini geçiriyor. 

Macellan Karabatağı

Çok dikkatli değilseniz bu kuşları hemen penguen zannedebilirsiniz. Çünkü bu kuşun başı, boynu ve üst tüyleri siyah, göğsü ve alt tüyleri beyaz. Bacaklar ve ayaklar pembe renkte.  Erkekler ise dişilere göre % 5-10 gibi daha büyük.

-İmparator Karabatağı

Aslında Macellan Karabatağı ile aynı soydanlar. Tek farkları beslenme üzerine.

Macellan Karabatağı su altı avı için dalarak beslenir. Genellikle yosun yataklarının kenarına dalar ve otların arasında barınan küçük balıkları avlar. Avının kaynağı esas olarak deniz tabanı ama karabataklar oldukça sığ bir dalgıç türüdür. Yüzeyin yaklaşık 5 m altına inebilir. Dalış süreleri de yaklaşık 30 sn kadar. bu nedenle de kanalın ortasında ama deniz tabanına yakın bu kayalıkları yaşam alanı olarak seçiyor. Çünkü en kolay avlanma yeri bu kayalıklar.

İmparator Karabatağı ise daha derine daha uzun sürede dalabiliyor. Bu nedenle de kayalıklarda değil bölgenin tüm kıyılarında yaşıyor.

Deniz Aslanları Adası (Isla de los Lobos)

Bu kuşların dışında yukarıda geçen kayalıklarda dev albatros, petrel, skua gibi adını ilk defa duyup ilk defa göreceğiniz birçok kuşa rastlamanız mümkün.

Değerlendirme

Açıkçası Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros)’na gelmeden önce sadece kuşlara ait bir ada olabileceğini bilmiyordum. Ayrıca ilk defa gördüğüm kuş çeşitleri de cabası. Bu bölge gerçekten öğrenmek için güzel bir yer. Bu turlara mutlaka katılın.

Kuşlar Adası (Isla de los Pájaros) ile anlatacaklarım bu kadar. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için tıklayınız.  Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version