Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kanlı Divane Ören Yeri (Kanytellis) Gezisi

Yazı Dizisi : Mersin Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Erdemli bölgesindeki gezimize devam ediyoruz, sırada Kanlı Divane Ören Yeri (Kanytellis) Gezisi var. Açıkçası buraya gelmek planlamamda yoktu ancak Kız Kalesi görevlileri o kadar ısrar ettiler ve görmezsem çok büyük hata olacağını iddia ettiler ki ben de bu kadar ısrarın sonucunu görmek istedim.

Şimdi aynı şeyi ben de söylüyorum. Bölgeye gelirseniz burayı görün. Görmezseniz cidden çok şey kaçırırsınız.

Buranın özelliği Türkiye’de tam anlamıyla gezi için donatılmış en modern ören yeri olması. 

Kanlı Divane Ören Yeri

Adını kentin konumlandığı yerdeki kayalık oluşumun kırmızı rengi ile 15. yy.dan sonra buraya yerleşmeye başlayan Türkmenlerin beylerinin burada yaptıkları divan toplantılarından aldığı değerlendiriliyor.

Kanlı Divane Ören Yeri

Avrupa’da bile göremeyeceğiniz şekilde tahta gezi yollarına sahip. Böylece tüm ören yerini hiç bir yere zarar vermeden ve sıralı çok güzel bir tanıtım ile gezebiliyorsunuz.

Kanlı Divane Ören Yeri ve Çevresi

Kanlı Divane Ören Yeri’ne Ulaşım

Nekropolisin Silifke’ye olan uzaklığı 37 km, bağlı olduğu Erdemli’ye uzaklığı ise 19 km.  

Buraya ulaşmak için Mersin-Erdemli-Silifke karayolunun 60. km’sine geldiğinizde Kanlı Divane Ören Yeri tabelasını izleyip 4 km devam etmeniz yeterli. Mersin’den arabayla 1 saatte ulaşabilirsiniz. 

Toplu taşıma tercih ederseniz Mersin-Silifke arasında sefer yapan tüm otobüslerle de kaleye ulaşmak mümkün. Kanlı Divane Ören Yeri tabelasında inip taksi tutmanızda fayda var. 

Kanlı Divane Ören Yeri Otoparkı

Ören yerinin otopark sorunu yok.

Kanlı Divane Ören Yeri Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Ören yerini yaz dönemi 08:00-19:00 kış dönemi 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Giriş ücreti 10 TL (2020). 18 yaş altı ücretsiz. Müze kart geçerli.

Kanlı Divane Ören Yeri

Kanlı Divane (Kanytellis) antik yerleşimi merkezinde bulunan ve Kanlı Divane Obruğu olarak adlandırılan büyük bir yer çöküntüsünün etrafında kurulmuş.

Kanlı Divane Ören Yeri

Yerleşim tespit edilen kalıntılar  M.Ö. 3.yy ile M.S. 7 yy. arasında burada yaşam olduğunu gösteriyor. Bugün görülen kalıntıları çoğu Roma ve Geç Antik Döneme ait.

Kanlı Divane Ören Yeri

Ayrıca  15. yy.dan sonra buraya yerleşmeye başlayan Türkmenlerin köy evlerine de rastlanıyor.

Kanlı Divane Ören Yeri

Obruk kenarında geç antik döneme ait ve iyi korunmuş kilise kalıntıları mevcut. Ayrıca kent merkezinde çok sayıda evin ve zeytinyağı atölyesinin varlığı, Kanytellis’in Roma ve Geç Antik Dönemde önemli bir kırsal yerleşim ve üretim merkezi olduğunu gösteriyor.

-Kanlı Divane Obruğu

Çökme dolini olarak sınıflandırılan Kanlı Divane Obruğu dik yamaçlara sahip 142 m x 95 m genişliğinde 50 m derinliğinde derin bir çukur formunda.

Yatay tabakalı kireç taşlarından oluşan bir mağaranın tavanının çökmesi sonucu oluşmuş.

Obruğun tabanına inen bir oygu basamaklı merdiven mevcut.

Kanlı Divane Obruğu

Obruğun etrafında Kanytellis’in önemli anıtsal yalıları yer almakta. Obruğun güney terasında Helenistik Dönem Kulesi, batı kenarında 1 ve 2 Numaraları Kiliseler, 2 Numaralı Kilise’nin kuzeyinde tonozlu sarnıç yapısı, kuzeybatısında 3 Numaralı Kilise, kuzeydoğusunda ise 4 Numaralı Kilise bulunuyor.

Kanlı Divane Obruğu

Obruğun batı duvarında sur duvarı, duvarın hemen doğusunda Geç Antik Dönem Zeytinyağ Atölyesi yer alıyor. 

Kanlı Divane Obruğu

Atölyenin doğusunda bulunan kaya terasları ve merdivenleri ile obruk tabanına iniliyor. Yerleşimin batısında tepelik bir noktaya konumlanmış olan Aba’nın Mezar Yapısı da obruktan gözüküyor. 

Söylenene göre eski çağlarda suçlular obruğa atılarak cezalandırılıyormuş.

-Helenistik Dönem Kulesi

Obruğun kenarında bulunan Helenistik Dönem Kulesi, Kannytellis yerleşiminin sahip olduğu en erken kalıntılardan biri.

Helenistik Dönem Kulesi

Düzensiz köşeli ve kaba yontulmuş yüzeyli polygonal duvar işçiliği inşa edildiği dönemin özelliğini taşıyor. Dikdörtgen planlı kule 3 odaya ayrılmış. İç kısmına Roma İmparatorluk Döneminde duvar payandaları eklenmiş.

Helenistik Dönem Kulesi

Rahip kral Teukros tarafından yerleşimin savunması için yaptırılan kule Zeus Olbios’a adanmış. Yazıtlardan anlaşıldığına göre kulenin M.Ö. 3. yy.da yapıldığı değerlendiriliyor. 

-Kanytellis Kiliseleri

Kanlı Divane Obruğu etrafında Kanytellis’in 4 önemli kilisesi bulunuyor. Tabii ki ilk aklınıza bu kadar kiliseye ne gerek var gibi bir soru geliyor. Benim de geldi ve bu soruyu bir görevli arkadaşa sordum. Cevaptan anladığım şu o dönemde kentler refahlarını göstermek için kiliseleri de kullanıyormuş. Yani bu kiliseler ihtiyaç olmadığı halde sırf zenginlik göstergesi olarak inşa edilmiş. Kente bulunan kiliseler mimari olarak 5.-6. yy. Bizans dönemi özelliklerine sahip. 3 ve 4 Numaralı kiliseler en iyi durumdaki kiliselerdir. 

–3 Numaralı Kilise

Yerleşimden Çanakçı Nekropolisi (antik mezarlık alanı)’ne giden ana yol üzerinde bulunuyor.

3 Numaralı Kilise

Bizans döneminde daha önceden burada bulunan yapıların taşları kullanılarak yapılmış.

3 Numaralı Kilise

Kilisenin hemen bitişiğinde Türkmenlerin ilk yerleşiminden kalan mezarlık da izlenebiliyor.

3 Numaralı Kilise

Burada bulunan geçiş kapısı ise gelin ve damatlar için fon olarak kullanılıyor.

–4 Numaralı Kilise

Tüm kiliseler içerisinde en sağlam olan kilise 4 Numaralı Kilise. 

4 Numaralı Kilise

Obruğun tam kenarında yer alan kilisenin güney duvarı yok.

4 Numaralı Kilise

Avlusunda da tonozlu bir sarnıç var.

4 Numaralı Kilise

Kilise yazıtlardan anlaşıldığına göre Papylos ve çocuklarının anısı ve ebedi istirahatine adanmış. 

4 Numaralı Kilise

Söz konusu kilise kemerleri ile birlikte fotoğrafçılar için de harika bir dekor oluşturuyor. Burada bulunan geçiş kapısı ve kemerler ise gelin ve damatlar için fon olarak kullanılıyor.

4 Numaralı Kilise

Ben de bu fırsatı kaçırmadım tabii ki özellikle öğleden sonra güneş ışıklarının kırmızı renk ile buluşması ile birlikte inanılmaz bir yumuşak renk ortaya çıkıyor. Fotoseverler kaçırmayın derim.

-Zeytinyağı Atölyeleri

Kanytellis’in de içerisinde yer aldığı Kilikya bölgesi bağcılık ve zeytincilik faaliyetleri için oldukça uygun şartlara sahipmiş. Bu nedenle de zeytinyağı ve şarap üretimi bölgenin ekonomisinde önemli bir yere sahipmiş. Ören yerinde bulunan zeytin yağı atölyeleri de Kanytellis’in önemli bir üretim yeri olduğunu kanıtlıyor.

Zeytinyağı Atölyeleri

Gördüğünüz ev Geç Antik Döneme ait bir zeytinyağı atölyesi ve köy evi görülüyor.

-Üçayak Mezar Anıtı

Kanytellis’in önemli anıt mezarlarından biri. Yapı 3 sütunlu cephe tasarımıyla tipik bir Kilikya mimari yapısı olmakla birlikte benzer bir yapıya da başka yerde rastlanmamış.

Üçayak Mezar Anıtı

Yani bu anıt mezarın başka bir benzeri yok. Yapının M.S. 3.yy’a ait olduğu değerlendiriliyor.

-Çanakçı Nekropolisi (antik mezarlık alanı)

Kanlı Divane Obruğu’nun 400 m kadar batısındaki çöküntü alanda bulunuyor.

Çanakçı Nekropolisi

Bu nekropoliste güney kayalıkta 13 kaya mezarı ve 6 adet kabartması var. Ayrıca 1 mezar evi, 1 tapınak tipli mezar anıtı, lahitler ve kaya mezarları bulunuyor.

Çanakçı Nekropolisi

Nekropolis ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Çanakçı Nekropolisi: Kaya Mezarları ve Kabartmaları başlıklı yazımızda bulabilirsiniz

Ören yeri ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar.

Değerlendirme

Kanytellis hala çok şey anlatıyor. Çevresine kurulduğu obruk ise tüm ihtişamı ile ziyaretçileri karşılıyor. Kentin rahat gezilmesi için tasarlanmış yollar kolaylık sağlıyor.

Bölgeye gelirseniz burayı görün. Görmezseniz cidden çok şey kaçırırsınız. Sadece gelin damat fotoğraf çekimlerini izlemek bile harika… 

Çok büyük bir alan. Eğer tam yaz sıcaklarında gidecekseniz kesinlikle saat 17.00’dan sonra gidin. Fotoğraf çekmek için de en güzel zaman 17:00’dan sonrası.

Erdemli ve Mersin ile ilgili diğer yazılarımız için Mersin Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version