Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kız Kalesi (Korykos Deniz Kalesi)

Yazı Dizisi : Mersin Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kız Kalesi (Korykos Deniz Kalesi) pek bilinmese de doğuda Elaiussa- Sebaste’ye, batıda Cennet-Cehenneme kadar uzanan Korykos Antik Kenti’nin bir parçası aslında. Korykos Antik Kenti’nin 2 kalesi var. İlki Antik Kız Kalesi de denen Korykos Kara Kalesi ve hemen karşısında deniz üzerinde küçük bir adada bulunan Korykos Deniz Kalesi ya da diğer adıyla Kız Kalesi.

Erdemli İlçesi’nin Kızkalesi Mahallesine bağlı. Genel olarak Mersin‘in de simgesi olduğu için küçük bir ada üzerinde kurulu Kız Kalesi hemen karşısında bulunan Korykos Kara Kalesi’nden daha çok biliniyor. 

Korykos limanı geçmişte Kilikya bölgesinin en önemli limanı olduğu için burada bulunan liman karşılıklı 2 orta çağ kalesi ile koruma altına alınmış. 

Kız Kalesi

Korykos Kara Kalesi‘ni daha önce anlatmıştım. Şimdi ise bu kaleyi denizden tamamlayan ünlü kaleyi sizlere aktaracağım. 

Kız Kalesi Gezisi

Kız Kalesi’ne Ulaşım

Kale, Mersin-Erdemli-Silifke karayolunun 60.km’sinde Kızkalesi Mahallesinde bulunuyor. Silifke’ye olan uzaklığı 25 km, bağlı olduğu Erdemli’ye uzaklığı ise 23 km.   

Kız Kalesi’ne Giderken

Toplu taşıma tercih ederseniz Mersin-Silifke arasında sefer yapan tüm otobüslerle de kaleye ulaşmak mümkün.

Tabii ki iş bununla bitmiyor. Kale kıyıdan 600 m açıkta bulunduğu için buraya ulaşmak için 2 seçeneğiniz var. Ben varım diyorsanız yüzebilirsiniz ama yanınızda giriş parası olması lazım.

İskele

Diğer seçenek ise kalenin hemen karşısındaki kıyıdan kalkan teknelere binmek. Tekneler doldukça kalkıyor.

Kız Kalesi’ne Giderken

Kişi başı Gidiş-dönüş 20 TL ödeyerek kaleye hafif sallantılı ama çok eğlenceli bir şekilde gidebiliyorsunuz.

Kız Kalesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Pazartesi hariç kaleleri 10:00-17:00 saatleri arasında (Kış Dönemi 08:30-17:00) ziyaret edebilirsiniz.

2 kaleye giriş ücreti 10 TL (2020). Müze kartınız var ise ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Kız Kalesi Tarihi

Adaya çıktığınızda ilk fark ettiğin şey etrafınızdaki güzellik. Nasıl kıyıdan muhteşem bir görüntüsü varsa kalenin de muhteşem bir manzarası var. 

Ada Romalılar döneminde korsanlar tarafından barınak olarak kullanılmış.

Korykos Kara Kalesi

1199 yılında yılında ise I. Leon tarafından Korykos limanının korunmasında kara kalesine destek amacıyla Kız Kalesi yaptırılmış.

Kale Surları

Bizans ve Kilikya Krallığı döneminde limanın bölgenin en önemli ticaret merkezi olmasına istinaden kaleye önem verilmiş.

Surlara Çıkmış İnsanlar

Kale 1361 yılında Luisgnan Kıbrıs Krallığı üzerinden Fransız egemenliğine geçmiş.

İç Görünüm

1448 yılında ise bu çok önemli liman kalesi ile birlikte Karamanoğlu İbrahim Bey, 1473-74 tarihlerinde ise Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiş.

Kız Kalesi Efsanesi

Efsaneye göre Korykos Krallarından biri kente gelen ünlü bir falcıya kızının geleceğini sormuş. Falcı krala kızının bir yılan tarafından sokulup öldürüleceğini kimsenin buna engel olamayacağını söylemiş.

Kız Kalesi

Kral bunun üzerine kızını korumak amacıyla adacık üzerine bir kale yaptırıp kızını buraya kapatmış.

Bir gün kızının isteği üzerine bir üzüm sepeti kaleye gönderilmiş. Sepet kızının odasına konmuş. Gece uyurken sepetten çıkan bir yılan kralın kızını öldürmüş. 

Kız Kalesi

Kalenin surlarının uzunluğu yaklaşık olarak 200 m civarında ve neredeyse kale tüm adayı kaplıyor. 

Kız Kalesi

Kalenin surlarında tüm çevreye hakim değişik şekillerde 8 burç bulunuyor.

Şapel

Kalenin orta bölümünde Mersin Arkeoloji Müzesi personeli tarafından son dönemde yapılan kazıda mevcut şapelden daha eski yeni bir şapel ortaya çıkarılmış.

Şapellerin ikisi de 5-6. yy. Roma dönemine tarihlenmekte.

Mozaikli Alan

Şapellerin yanında yapılan kazılarda daha önceden odalar olduğu değerlendirilen mozaikli alanlar da ortaya çıkarılmış.

Bunun dışında kalenin etrafı sahildeki plajlara göre çok daha temiz. Bu nedenle böyle bir niyetinin varsa buraya da hazırlıklı gelmelisiniz.

Kız Kalesi Plajları

Gelelim plajlara. Açık olacağım. Bir yanda Korykos Kara Kalesi, diğer yanda Kız Kalesi, incecik kumlar ve öğleden sonra bile berrak masmavi deniz…

Bu kadar ikonik bir bölgenin doğru düzgün reklamının yapılmaması, etrafının virane sitelerle çevrili olması ise turizm açısından büyük bir kayıp…

Halk Plajı

Bölge plajları mavi bayraklı, deniz gerçekten çok güzel; ancak insan profili o kadar kötü ki bütün sahil keyfiniz bir anda kaçıp gidiyor.

Korykos Joy Beach

Hemen Korykos Kara Kalesi yanındaki bulunan Korykos Joy Beach ise nefes alabileceğiniz bir yer. Tabii paralı. Kişi başı 25 TL (2020).

Tüm plajların ise genel bir sorunu var. Bölgede kanalizasyon alt yapısı yok. Haftada bir vidanjör gelip atıkları çekiyormuş. Bundan dolayı çok sivrisinek oluyor ve daha denizden çıkar çıkmaz size saldırıyorlar. 

Bu 2 sorun halledilirse burası muhteşem bir tatil bölgesi olabilir, bir Muğla bir Antalya plajları gibi hak ettiği değere kavuşur.

Kız Kalesi’nde Ne Yenir?

Tabii ki denize girdikten sonra insanın karnı acıkıyor. Kale’nin görevli personeli bu konuda kendilerinin de yemek yedikleri Akdeniz Restoran’ı tavsiye etti. 

Akdeniz Restoran

Bu restoran hakkındaki detaylı bilgileri Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Benim kale ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Erdemli ve Mersin ile ilgili diğer yazılarımız için Mersin Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version