Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Eğer bana şimdiye kadar Dünya’da gördüğün en güzel yer neresi diye sorsalardı kesinlikle Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine) derdim.

Paine yerli Tehuelche dilinde mavi demek. Etrafınıza baktığınızda o gizemli görünmez maviliği hissediyorsunuz. 

Gerek konumu gerekse sahip olduğu coğrafya o kadar muhteşem ki sadece bir park olmasına rağmen tek başına bile bir ülkenin önemli bir turizm girdisi haline gelmiş. 

Hatta çoğu gezgin burayı görmediği takdirde gezgin, çoğu fotoğrafçı burayı görmediği takdirde fotoğrafçı bile sayılmazmış. Bunu nereden öğrendim derseniz Nepal’de bir barda muhabbet ettiğim başka bir gezgin söyledi. Gezginlerin en büyük hayaliymiş burayı görmek…

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)

Doğal olarak buraya rotayı çevirince anladım ki bardaki adam haklıymış. Şimdi ben de çoğu gezginin ortak görüşünü  sizlerle açık yüreklilikle paylaşıyorum.

Burayı görmeden doyuma ulaşmış bir fotoğrafçı burayı görmeden bilen bir gezgin olamazsınız. Ben gittim gördüm diye değil çok içten şekilde söylüyorum.

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)

Tabii ki burada benim için en önemli olan şey bu geziyi genç gezgin biricik oğlum ile yapmamız. O da benim kadar maddi manevi buraya gelmeyi gerçekten çok istedi ve bence şimdiye kadar bir başına yaptığı kendi gezileri de dahil tecrübelerine bakarsak o da artık çok önemli bir gezgin oldu. Zaten kendi kendime hep söylüyorum ona bırakabileceğim en önemli mirasım mal mülk değil sanırım gezginlik olacak.

Şimdi ben de buraya yolu düşecek tüm gezgin ve foto sever arkadaşlarıma park ile ilgili deneyimlerimizi gelirseniz değerlendirmek üzere bir gezi rehberi kıvamında aktarmaya çalışacağım.

Şili para birimi Şili Pesosu (CLP). Burada ödeyeceğiniz her Şili Pesosu (CLP) = 0,0089 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Torres Del Paine Millî Parkı Gezisi

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)’na Ulaşım

Park, XII Región de Magallanes y de la Antártica Chilena Eyaleti’nin Última Esperanza İli’nde bulunuyor. İlin merkezi ise Puerto Natales. Park, Puerto Natales’in 125 km kuzeyinde El Calafate’nin 280 km güneybatısında bulunuyor.

Öncelikle belirteyim toplu taşıma ile günübirlik gezmek mümkün değil. Biz buraya Arjantin El Calafate’den tur ile geldik. Otellerinizden sizi sabah 0630 gibi servis ile topluyorlar.

El Calafate
Günübirlik Tur Otobüsü

Daha sonra ise Günübirlik Tur Otobüsünde son kontrolleriniz yapılıp yola çıkıyorsunuz. Eğer günübirlik olarak El Calafate’den gelirseniz kişi başı 140 $ ücretin yanında ayrıca 40 $ da Torres del Paine Milli Parkı giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. 

9 Numaralı Yol

Buraya Puerto Natales’ten gelirseniz 9 Numaralı Yolu kullanarak 2 saatte ya da El Calafate’den gelirseniz Paso Río Don Guillermo (Şili) kapısından geçerek sınır geçişi dahil 4-5 saatte ulaşabilirsiniz.

Puerto Natales ya da El Calafate’den fark etmez parka girmek için güneydeki Rio Serrano girişini kullanmayacaksanız park içerisinde saat yönünün tersinde bir daire çizebilmek için önce Cerro Castillo’ya ulaşmak gerekiyor. 

Paso Río Don Guillermo (Arjantin)

Buraya ulaşabilmek için önce Paso Río Don Guillermo (Arjantin) kapısından geçeceksiniz.

Cafe El Ovejero

Daha sonra ise 1 km uzakta bulunan Paso Río Don Guillermo (Şili) kapsından Şili Patagonyası’na giriş yapacaksınız. Biz sınır kapısında bulunan Cafe El Ovejero’da bir şeyler yedik. Burası ise koca boşlukta inanın nimet gibi bir yer. Şili’ye yiyecek girişi yasak olduğu için muhtemelen buraya geldiğinizde kurt gibi aç olacaksınız.

Cafe El Ovejero

Buraya geliş ile ilgili araç, otobüs, sınır geçişi, ücret vb. tüm ayrıntıları detaylı olarak Şili Patagonyası Giriş – Çıkış ve Vize Rehberi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Lago Sarmiento de Gamboa

Cerro Castillo’dan itibaren ise Lago Sarmiento de Gamboa’nın doğusundan geçen 150 Numaralı Yolu kullanarak aşağıda açıklayacağımız manzara seyir noktalarına ya da parkın merkezi de kabul edilen Pudeto‘ya ulaşabilirsiniz.

Lago el Toro

Parktan çıkıp Puerto Natales’e gidecekseniz de Lago el Toro’nun etrafından sırasıyla 150, 290 ve 9 Numaralı yolları kullanabilirsiniz. 

-Sürücülerin Dikkatine

Parka girdikten sonra 50 km/s hızı aşmayın. Acil durumlar dışında aracınızın kornasını kullanmamaya çalışın. Tüm çöplerinizi de arabada toplayın. Etrafta çöp tenekesi yok ve attığınız görülürse çok ciddi ceza alırsınız.

Diğer taraftan kendi aracınız ile gelirseniz park aynı zamanda bir koruma alanı olduğu için benzin istasyonu veya benzin yok. Lastik tamir servisi de yok. Parka gelmeden önce deponuzu mutlaka Puerto Natales veya Villa Cerro Castillo’dan tamamen doldurun. Kesinlikle yedek lastiğiniz olsun.

Zayıf görüş, dar yol, kaygan çakıl ve beklenmedik bir şekilde yoldan geçen hayvanlara karşı dikkatli olun. Sakın sollama yapmayın. 

Şiddetli rüzgar sizin en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri.  2012 yılında şiddetli rüzgârın dinmesini bekleyen 2 otobüs devrilmiş ve taşıdıkları 40’ar yolcu ciddi şekilde yararlanmış. 

Eğer buraya Puerto Natales’ten otobüsle gelmek isterseniz otobüs tarife ve durakları için tıklayınız. Düşük sezonda (Mayıs-Eylül) otobüslerin sıklığı talebe göre değişiyor. Seyahat alternatifleri hakkında bilgi edinmek için doğrudan turizm acenteleri veya otobüs şirketlerine danışmanızda fayda var. 

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine) Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Burası Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine) bünyesinde olduğu için ücret ödemeniz gerekiyor. 

Giriş ücret tarifesi sezona göre değişiyor. Kredi kartı ve döviz geçerliliği de öyle. 3 günlük biletler de var. Detaylı ücret tarifesi için tıklayınız.

Parkın 3 girişi var ve 01 Ekim-30 Nisan yoğun sezon olarak kabul ediliyor.

Laguna Amarga Girişi

Bizim de giriş yaptığımız Laguna Amarga girişi 07.00-21.00 (Düşük sezon 08.30-17.30) saatleri arasında açık. Lago Sarmiento girişi ise 08.00-20.00 (Düşük sezon 08.30-17.30) saatleri arasında açık.

Laguna Amarga Girişi

Ancak siz direkt gelirseniz parkın güney girişi olan Rio Serrano girişini kullanacaksınız. Bu giriş ise 07.00-21.00 (Düşük sezon 08.30-17.30) saatleri arasında açık. Ziyaretinizi planlarken kapanış saatlerini not edin. Çünkü eğer otellerde kalmayacaksanız ya da kamp için girişte adınızı yazdırmadıysanız yukarıda belirtiğim saatlerden önce parktan çıkmış olmanız şart. Yani buradaki her dakikanız çok önemli ve planlanmış olmalı.

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine) Genel Özellikleri

227.ooo hektar bir alanı kaplayan parkın 150 milyon yıl önce oluşmaya başladığı düşünülüyor. O zaman buralar denizmiş. Denizin dibinde ise volkanik bir ark varmış.

Park bugün ise hafızalara kazınan Las Torres del Paine Granitleri ve Cordillera Paine Dağ Sırası ile ünlü. Serinin en yüksek dağı olan Cerro Paine Grande zirvelerine 1960’lı yıllarda çıkılmış. 

1978 yılında park UNESCO tarafından Biyosfer Rezervi ilan edilmiş. 2013 yılında ise TripAdvisor tarafından Dünya’nın sekizinci harikası ilan edilmiş. 

Hal böyle olunca belki de Dünya’nın en uzak yerlerinden biri olmasına rağmen parkı her yıl yaklaşık 155.000 kişi ziyaret etmiş. Bu sayı her yıl artmaya da devam edecek gibi….

Park çevresinde yıllık ortalama sıcaklık 8°C iken yaz aylarında sıcaklık 10°C’den 18°C’ye kadar çıkıyor. Bu yeri itibariyle ılıman diyebileceğim iklimin tersine neredeyse sizi yere kapaklayacak şiddette inanılmaz sert bir rüzgar var. Saatte 125 km/saat görülebilen bir güçten bahsediyorum.

Rüzgarın bu bölgede şiddetinin çok yüksek olmasının sebebi And Dağlarının dibinde dar bir vadiye bakan konumda olmanız. Haliyle bölgedeki sert ve ani hava değişimleri vadiden size ulaşırken daha da hızlanıyor. Rüzgar ya da fırtınayı daha sert şekilde hissediyorsunuz. 

Tabelalardan anladığım kadarıyla bölgede pumalar görülüyor. Pumaların dışında göl ve çevresi guanaco, huemule, tavşan, armadillo, kokarca ve gri tilki gibi 25 çeşit memeliye ev sahipliği yapıyor.  Özellikle bir çeşit And Geyiği diyebileceğim huemule aynı zamanda Şili’nin de milli hayvanı. 

Rio Paine

Parkı daha iyi anlayabilmeniz için öncelikle parkın ana su kaynağı olan Rio Paine ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Nehrin kaynağı olan Lago Dickson; Dickson, Zapata, Tyndall, Pingo ve Grey Buzullarından besleniyor. Bahse konu gölden çıkan nehir 9 km sonra Lago Paine’ne ulaşıyor.

Rio Paine

Buradan ise güney ve batı rotalarında 15 km akıp Lago Nordenskjöld’e ulaşıyor. Cascada Rio Paine nehrin bu kısmının tam ortasında yer alıyor.

Nehir, Lago Nordenskjöld ağızından çok kısa bir geçiş ile Lago Pehoe’ya dökülüyor. Nehrin döküldüğü bahse konu şelaleye Salto Grande deniyor.

Rio Paine

Nehir Lago Pehoe’dan da Lago Del Toro’ya dökülüyor. Bu şelaleye de Salto Chico deniyor. Nehrin geldiği son nokta olan Lago Del Toro ise Puerto Natales’e kadar uzanıp Pasifik Okyanusu’na akan Rio Serrano bağlantılı. 

Sonuç olarak 30 km bir uzunluğa sahip olan Rio Paine 5 gölü birleştiren bir özelliğe sahip.

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine) Gezilecek Yerler

-Laguna Amarga

Yolu biraz uzatmayı göze alırsanız daha kuzeydeki 156 Numaralı Yolu kullanarak parkın batı sınırları yakınında bulunan Laguna Amarga’da da bir mola verip gezinizi daha dolu hale getirebilirsiniz.

Laguna Amarga

Burası park alanına dahil bir yer değil ancak puma koruma alanı olduğu için aynen park gibi sert kurallara tabi.

Las Torres del Paine

Buradan uzaktan da olsa parka ismini veren Las Torres del Paine fotoğraflarını da alabilirsiniz. Dediklerine göre her yıl Dünya’nın dört bir yanından dağcılar bu tepelere çıkmak için parka gelip dikey duvarlara tırmanıyorlarmış.

Laguna Amarga

Laguna Amarga ve çevresi ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Pumaların Evi Laguna Amarga Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Cascada Rio Paine

Şelale, parkın doğusunda Lago Dickson ile Lago Nordenskjöld arasında Rio Paine üzerinde yer alıyor. 

Cascada Rio Paine

Cerro Castillo’dan itibaren ise Lago Sarmiento de Gamboa’nın doğusundan geçen 150 Numaralı Yolu akabinde ise Laguna Amarga’nın güneyinden geçen 156 Numaralı Yolu kullanıp 166 Numaralı Yol üzerinden kuzeye doru giderek Cascada Rio Paine’ne ulaşabilirsiniz.

Muhteşem bir ortam ve fotosever arkadaşlarımın da inanılmaz kareler yakalayabileceği bir yer. 

Cascada Rio Paine

Böylece uzaktan da olsa doru açıdan parka ismini veren Las Torres del Paine granitlerinin fotoğraflarını da çekebilirsiniz.

Cascada Rio Paine

Cascada Rio Paine ve çevresi ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Muhteşem Şelale Cascada Rio Paine Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Lago Nordenskjöld

Lago Nordenskjöld, parkın doğusunda yer alıyor ve göl için parkın merkez gölü de demek mümkün. Cerro Castillo’dan itibaren Lago Sarmiento de Gamboa’nın doğusundan geçen 150 Numaralı Yolu kullanarak Lago Nordenskjöld‘e ulaşabilirsiniz.

Lago Nordenskjöld

Göl ismini 1890’lı yıllarda bölgede araştırmalar yaparken gölü keşfeden İsveçli jeoloji uzmanı Otto Nordenskjöld’den almış. 

Cerro Paine Grande (3050 m) Kaynağı

Buzul suları kaynaklı doğudan göle giren Rio Paine tarafından besleniyor. Diğer kaynak ise Fransız kampının yanından geçen Cerro Paine Grande (3050 m) kaynağı.

Gölün derinliği yer yer 200 m civarında. Göl; harika renkleri, flora ve faunası ile ünlü. Özellikle çevresinde dolaşmak için ideal. 

Gölün güney batı ucu daha çok guanakolara ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle buralarda gezerken çok fazla otlayan guanako görebilirsiniz.

Gölü ve o muhteşem Cordillera Paine Dağ Sırasını en net izleyebileceğiniz 2 nokta var. İlki Mirador Lago Nordenskjöld, ikincisi Mirador Cuernos. Mirador Cuernos.

Mirador bir Portekiz, İspanyol terimi bize uyarlarsam seyir terası demek. Ancak bizdeki gibi sınırlı bir alanı değil gözünüzün görebileceği geniş bir bölgeyi ifade ediyor. 

Mirador Lago Nordenskjöld

150 Numaralı Yol üzerinden parka girdikten yaklaşık 10 km sonra seyir terası bölgesine ulaşıyorsunuz.

Mirador Lago Nordenskjöld

Muhteşem bir ortama sahip ve fotosever arkadaşlarımın da inanılmaz kareler yakalayabileceği bir yer. Cordillera Paine Dağ Sırasını en net olarak görebileceğiniz yer burası. 

Cordillera Paine Dağ Sırası

Sağdan itibaren başlarsak sırasıyla Almirante Nieto Dağı (2670 m), Cuernos del Paine (2600 m) ve Cerro Paine Grande (3050 m). 

Cordillera Paine Dağ Sırası içerisinde tabii ki en farklı ve en ünlüsü sıra dışı Cuernos del Paine yani Paine Boynuzları. Yaklaşık 12 milyon yıllık olduğu düşünülen bu granitlerin bölgedeki dev bir magmatik hareket sırasında meydana geldiği düşünülüyor. 

Cuernos del Paine

En tepede kuzey, orta ve doğu olmak üzere üç boynuz var. Boynuzların en önemli özelliği 3 farklı renge sahip olmalı. Bunun sebebi bölgedeki çok şiddetli rüzgarların dağları alt katmanlara kadar aşındırması. 

Mirador Lago Nordenskjöld ve çevresi ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Mirador Lago Nordenskjöld Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. 

Mirador Cuernos

Buranın özelliği çoğu kişinin bilgisayarının ekran görüntüsü olması. Bu nedenle ben buraya Ekran Görüntünüz Mirador Cuernos diyorum.

Mirador Cuernos

Çoğunuz farkında değilsiniz belki ama o ekran görüntüsü ya da oyun duvarları gerçek ve tam buradan çekiliyor.

Mirador Cuernos

Buraya ulaşmak için Mirador Lago Nordenskjöld’en sonra  150 Numaralı Yol üzerinden 8 km kadar batıya doğru devam edip parkın merkezi Pudeto’ya ulaşmanız gerekiyor.

Mirador Cuernos

Pudetodan da rüzgara karşı yaklaşık olarak 1 saat süren bir yürüyüş yapacaksınız. Böylece eğer eteklerinde kamp yapmayacaksanız Lago Nordenskjöld kıyısında Cordillera Paine Dağ Sırası’na en yakın noktaya ulaşacaksınız.

Önemli bir husus eğer batıya Lago Grey bölgesine gidecekseniz ya da Cordillera Paine Dağ Sırası dibinde kamp kuracaksanız yine Pudeto’ya gelmek zorundasınız. Çünkü Lago Pehoe ve çevresi için katamaran deniz ulaşımı buradan sağlanıyor. Yine otobüs kullanacaksanız otobüsler yine bu noktaya geliyor ya da buradan kalkıyor. 

Mirador Cuernos

Dönelim Mirador Cuernos’a…..Burası da Mirador Lago Nordenskjöld gibi muhteşem bir ortama sahip ve fotosever arkadaşlarımın da inanılmaz kareler yakalayabileceği bir yer.

Zaten Dünya’nın en güzel yerlerinden birindeyiz nasıl olmasın ki…Tek sorun buraya ulaşım olmaması bu nedenle de sizi yere kapaklamaya hazır rüzgara karşı yürümek zorunda olmanız. 

Mirador Cuernos

Tek eksik yol üzerinde hiç bir yerde gizliden de olsa tuvalet olmaması. Hukümet ise bu konuda oldukça isteksiz. Bu nedenle bu işlerinizi mutlaka Pudeto’da halledin ya da etrafta çaktırmadan kaybolun. Yakalanırsanız korkunç cezası var ona göre…

Mirador Cuernos

Mirador Cuernos ve çevresi ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Ekran Görüntünüz Mirador Cuernos Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Mirador Salto Grande

Şelale, Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)’nın da ortasında Lago Nordenskjöld’ün güneybatı sahilinde yer alıyor. Şelale aynı zamanda Lago Pehoe’yi de besliyor. 

Mirador Salto Grande

Salto Grande İspanyolca büyük atlayış anlamına geliyor. Tabii ki bu muhteşem görüntüyü gördüğünüzde gerçekten de içinizden suya atlamak geliyor ama sonrası ne olur bilinmez tabii ki…

Mirador Salto Grande

Şelaleye Pudeto-Mirador Cuernos yürüyüşünün 20. dakikasında ulaşabiliyorsunuz. Bölgede gördüğümüz en sert rüzgarla burada karşılaştık. Bir an rüzgarın bizi uçurup şelaleye atacağını sanıp bayağı da korktuk.

Mirador Salto Grande

Mirador Cuernos ve çevresi ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Ekran Görüntünüz Mirador Cuernos Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Lago Pehoe

Gölü Pudeto’dan itibaren takip edebiliyorsunuz. Eğer direkt buraya gelecekseniz Rio Serrano girişini kullanmanız daha doğru olur. 

Lago el Toro

El Calafate’den geliyorsanız Lago el Toro’nun etrafından sırasıyla 200, 290 ve son olarak 150 Numaralı Yolu kullanacaksınız.

Lago Pehoe ve 150 Numaralı Yol

Puerta Natales’ten geliyorsanız 9, 290 ve 150 Numaralı Yolu kullanarak göle ulaşabilirsiniz.

Lago Pehoe

Pehoe yerli Tehuelche dilinde gizemli demekmiş. Göl, muhteşem bir ortama sahip. Buz dağlarının yüzdüğü fotosever arkadaşlarımın da inanılmaz kareler yakalayabileceği bir yer.

Göl aynı zamanda parkın içerisindeki katamaran deniz ulaşımı yapılan tek göl. Eğer batıya Lago Grey bölgesine gidecekseniz ya da Cordillera Paine Dağ Sırası dibinde kamp kuracaksanız Pudeto iskelesinden katamarana binmelisiniz.

Cuernos del Paine

Turkuaz suları, çok sayıda hayvan türü ve eşsiz bir bitki örtüsünü mükemmel bir şekilde bütünleştirmiş Cuernos del Paine’ni görselleştirmeniz için muhteşem bir senaryo gibi…

Lago Pehoe

Mirador Cuernos ve çevresi ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Gizemli Lago Pehoe Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine) Uymanız Gereken Kurallar

Çok sert ve devamlı esen soğuk rüzgar nedeniyle yaz bile olsa sakın buraya hazırlıksız gelmeyin.  

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)

Tabii ki bu devamlı rüzgar ateşin çok hızlı yayılması ve sıçraması demek. 2005 yılında kampçıların çıkardığı yangın parka çok zarar verdiği için oldukça tedirginler. Burası bir koruma alanı olduğu için yine kendine özgü uymanız gereken kurallar var. Öncelikle tüm ziyaretçiler bir kayıt formu doldurup imzalıyor.

Bunun dışında;

-İstisnasız ateş yakamazsınız. Bu kurala uyulmaması, 2.000.000 CLP’ye kadar para cezası veya 3 yıl hapis cezasıyla cezalandırılabilir.

-Sigara içemezsiniz.

-Belirlenmiş bölgeler dışında kamp yapamazsınız.

-Evcil hayvan getiremezsiniz.

-Çöp atamazsınız. Tüm çöpü geldiğiniz araçta toplamak zorundasınız. Çöp bırakırken yakalanırsanız 200.000 CLP’e kadar para cezasına çarptırılırsınız.  

-Yerleşik yollarda kalmanızda fayda var ama ne olursa olsun tehlike ve pumalara karşı yalnız yürüyüş yapmayın. özellikle bisiklete binmek pumalarca direkt av olarak görüldüğünden kesinlikle yasak. 

-Dağ yollarında yürüyüş yapmayı planlıyorsanız, yürüyüşe başlamadan önce bir Park Ranger İstasyonu’na kayıt olmalısınız. Trekking yapan ziyaretçiler bir etiket alıp görünür yerlerine yapıştırmak zorunda. 

-Hayvanları, kuşları rahatsız edemez bitkileri koparamaz, kayaları yer değiştiremezsiniz.

-Yaban hayvanlarını besleyemezsiniz. 

-Balık tutamazsınız.

-Yüzemezsiniz.

-Aşırı gürültülü ve yüksek sesle müzik dinleyemezsiniz.

-Ateşli silah bulunduramaz, ava çıkamazsınız.

-Acil durumlarda ihtiyacınızı giderirseniz gömmeden bırakamazsınız. 

-Aşırı hava koşullarına hazırlıklı olun. Uygun ekipman ve kıyafetler getirin.

Bir Puma İle Karşılaşırsanız Yapmanız Gerekenler

Bölge pumaların yaşam bölgesi. Çok fazla insan olursa belki sorun olmasa da tek başınıza olursanız hedef olma ihtimaliniz her zaman söz konusu. Bu nedenle aşağıdakiler hep aklınızda olsun.

Daha büyük ve göz korkutucu görünmek için ellerinizi havaya kaldırıp bağırmaya başlayın, alkış yapın.

-Sakın koşmayın çünkü koşu ve hızlı hareketler takibi tetikliyor.

-Pumaya sakın arkanızı dönmeyin.

-Pumaya elinizde ne varsa atın. 

-Hayvanı sıkıştırmayın bir kaçış rotası bırakın. 

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)‘de Nerede Kalınır?

Parkın batı bölümünde kalmak için en uygun yer 4 yıldızlı Hotel Las Torres Patagonia. Ancak 2 kişi kahvaltı dahil gecelik 350-400 $ bir ücret isteniyor ki oldukça pahalı diyebilirim. Burada kalırsanız buradan çıkışlı olarak düzenlenen atlı turlara da katılabilirsiniz. (Kişi başı ücret 60-70 $). Çok pahalı derseniz bu otelin civarında daha uygun ama küçük oteller de var. 

Hosteria Pehoe

Parkın doğu bölümünde kalmak için en uygun yer 3 yıldızlı Hosteria Pehoe. Otel Pehoe Gölü’nde karayla bağlantılı bir adada yer alıyor. Otelle ilgili su, sıcaklık vb. çok şikayet var ama fazla da alternatifiniz yok. 2 kişi kahvaltı dahil gecelik 80 $ bir ücret isteniyor ki bu bölge için oldukça uygun diyebilirim.  

Bunun dışında kamp meraklısı iseniz Lago Nordenskjöld’ün hemen karşı tarafında Paine Grande eteklerinde hem Fransız hem İtalyan kampı var. Laga Grey de’de bir otel ve çevresinde de bir kamp alanı bulunuyor. 

Değerlendirme

Sonuç olarak burada atılacak her adım hayran olmaya değer. Gerçekten inanılmaz güzel bir yer. Turkuaz göller, mavi kahverengi dağlar her şeye hayran kaldık. Nereye koşturup nereden fotoğraf alacağımızı şaşırdık. En az bin fotoğraf çektiğimi düşünüyorum.

Biz yapmadık ama mutlaka Lago Grey ya da başka bir yer olabilir planlayıp kamp yapmayı deneyin. Bunu mutlaka yaşamak lazım.  

Parkın yürüyüş zorluğu düşük. Ancak çok şiddetli rüzgar yürütmüyor hatta uçuruyor ya da düşürüyor. Bu nedenle yaşlılar ve engelliler için uygun bir rota kesinlikle değil. Buna da dikkat edin lütfen.

Bahse konu park ile anlatacaklarım bu kadar. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için tıklayınız. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version