Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Egzotik Kerala Eyaleti

Yazı Dizisi : Hindistan Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Mine Candar

Güney Hindistan’da bulunan Egzotik Kerala Eyaleti, ülkenin doğal güzellikleriyle dolu bir köşesidir.

Egzotik baharat kokuları eyaleti KERALA (Coconut :hindistan cevizi) ülkesi demektir. Hindistan cevizinin ülkede en çok üretildiği eyalet burasıdır.

Kerala’nın başkenti Hindistan’ın en güney uç noktası olan Thiruvananthapuram’dır.

Yüzyıllar evvel denizden gelen yabancı devletlerin kıyasıya mücadelesine tanık olan bu tropik cennet topraklarda ilginç bir kültür karışımı ortaya çıkmıştır.

Kerala Eyaleti

Kerala’da neredeyse her ilde başka bir dil konuşulur. Kanada, Marati, Telegu, Konkani, Urdu, Dakani, Malayalam. Ana dili olan Malayalam’dır, neredeyse eyaletteki nüfusun % 97’si bu dili konuşur. Bu dil bir teneke kutuya çakıl taşı doldurup salladığınızda çıkan sese benzer, acayip tangırtılı bir konuşma tarzıdır. Bence hiç öğrenmeye kalkmayın!

Kerala Eyaleti

Kerala; İslam, Judaizm, Hıristiyanlık ve Hinduizm gibi bir sürü din ve alt din gruplarına ev sahipliği yapar. Kerala’da çok önemli bir yerel inanış vardır. Shiva ile Vhisnu’nun birleşmesinden ortaya çıkmış bir tanrı formu olan Ayappa, bu bölgede çok tanınmış bir tanrıdır.

Kerala Eyaleti

Bu eyalet Hint devletinin en büyük Hıristiyan nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Yahudi Sinagogları, Portekiz kaleleri, Hollanda ve Suriye kiliseleri Hint tapınak ve sarayları Kerala’yı sihrin ve kültürün buluştuğu diyar yapmıştır.

Kerala Eyaleti

Hindistan’daki bütün eyaletler arasında Kerala eyaleti okuma yazma oranı %90’lardadır.

Musonlar; Himalaya Dağları ve Hint okyanusundan gelen soğuk yada sıcak havanın tüm yağışını güneyin kucağına bırakır ve kutsal su ile bilge serinlik Ganj Nehrine akar akar..

Kerala Eyaleti Gezisi

Kerala Eyaleti İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

-Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi, yaşam için gerekli her şeyi veren ağaç olarak bilinir. Kerala Mutfağı’nın olmazsa olmazıdır. Ağzınıza attığınız her lokmada, damağınızda müthiş bir tat bırakır.

Hindistan cevizi ağacı oldukça uzun, boyu 20 metreyi aşan dümdüz bir palmiye türüdür ve yaklaşık 100 yıl yaşar. Kerala’nın esmer koyu tenli ihtiyar delikanlıları, bu metrelerce uzun ağaca öyle bir tırmanırlar ki siz daha aaa derken onlar ağacın zirvesinde oluverirler.

Hindistan cevizinin liflerinden yapılma ayağa geçirilen bir bağ ile zıp zıp maymun gibi, ağaçtan ağaca bile geçerler…Ağacın tepesindeki Hintli, Hindistan cevizlerini patır patır aşağıya atar, aynı işi maymunlar da yapar o yüzden ağacın altında durmanızı pek tavsiye etmem.

Kerala Eyaleti

Taze hindistan cevizi yeşil kabuklu olur, bir orakla cırt diye kesiverirler tepesini ve içine bir pipet sallanır, afiyet olsun…Suyu içilen cevizin içi, beyaz yumuşak tereyağı gibi yüksek proteinli bir besindir..

Hint kadınlarının kömür karası ışıl ışıl saçlarının güzelliği işte bu hindistan cevizi yağından gelir. Aromatik Hint baş masajı olarak bilinen ‘Campisaj’ Hindistan’da binlerce yıldır uygulanan bir yöntemdir.

Bir de ‘Toddy’miz var.. Hindistan cevizi ağacının taze çiçeği özel bir teknik ile kesilir ve kesilen yere büyük kilden yapılma bir tencere geçirilir ve içine bu köpüklü taze su damla damla biriktirilir. Bunu hemen oracıkta içersiniz , tatlı ve çok lezzetli. ya sonra ! Sonra saatlerce yeri ayağınızın altına hissedemezsiniz. Benden söylemesi..

-Hindu Mitolojisinde Kerala’nın Meydana Geliş Miti

Vishnu’nun altıncı enkarnasyonu olan Parasuram Hindistan’dan sürülmüştür. Denizlerin efendisi Varuna, kendisine izin verdi ve baltasını savurabildiği bütün yerleri ona hediye edeceğini söyledi.

Kerala Eyaleti

Parasuram’ın fırlattığı balta Kanyakumari’den Gokarna’ya kadar uçtu. Varuna’nın gücüyle buralarda deniz geriye çekildi ve işte bu cennet diyarı Kerala oluştu..

-Lungi ne yaaa

Kerala erkekleri , bizde erkeklerin hamamda giydiği peştamalın aynısını günlük kıyafet olarak giyerler bu geleneksel kıyafetin adı lungi’dir.

Lungi Giyen Erkekler

Hindistan’ın güney eyaletleri çok sıcak ve musonlarda da çok nemli bir havaya sahip olduğundan dolayı bu kıyafet onlar için oldukça konforludur.

-Ayurveda

Hindistan’ın geleneksel doğal şifa sisteminin Vedik bir ilmidir ve doğduğu yer Kerala’dır.

Ayurveda yaşam bilgisi demektir. Modern dünyanın stresli ve sağlıksız yaşam biçimine bir denge sağlamak için oldukça rahatlatıcı bir yöntemdir.

Ayruveda’ya göre masajın iki önemli işlevi vardır; hücre ve dokunun beslenmesini sağlamak, bedeni toksinlerden arındırmak.

Ayruvadik çaylar, kozmetik ürünler, alternatif tıpta kullanılan ilaçlar ve hatta içtiğiniz suya bile koyarlar. Size bir bardak pembe renkli su ikram ederlerse hiç şaşırmayın..

Kerala Eyaleti Gezilecek Yerler

Pirinç tarlaları, çay bahçeleri, baharat çiftlikleri ve yeşilin bin bir tonuna bürünmüş bu diyar, gezginlerin ve turistlerin ilgi merkezi olmaya başlamıştır.

Kerala Eyaleti

Pırıl pırıl kumsalların üzende duran Çin balık ağları adeta Kerala’nın simgesi haline gelmiştir.

Kerala’da dikkatinizi çekebilecek önemli şeyler arasında görebileceğiniz hindistan cevizi, muz, banyan, tik ve kauçuk ağaçları arasından kingfisher kuşlarının cıvıltıları eşliğinde akarsu kanallarında yapılan tekne turları ve çok hoş tropik plajları ile doğanın muhteşem şıklığıdır.

-Periyar Milli Parkı

Kerala eyaletinde görülmesi gereken en önemli yerlerden biri, vahşi hayatı koruma alanı Periyar Milli Parkıdır.

Periyar Milli Parkı

Bu milli park alanında park rehberleri eşliğinde trekking yapılabilir, bu balta girmemiş vahşi ormanlarda fil gezisi yapılabilir, jeep safari, ve hatta periyar nehrinde bamboo rafting bile yapabilirsiniz.

Periyar Milli Parkı

Tabiat güzelliği ile Munnar ve Ponmudi de mutlaka görülmelidir. Kovalam ve Varkala plajları büyüleyicidir. Akşam yemeğinde kuyu tandır kılıç balığı ile keyfinize diyecek yok.

Periyar Milli Parkı

-Sabarilama Tapınağı

Ayappa’ya adanmış olan ünlü Sabarilama Tapınağı, halen Kerala’nın vahşi ormanlarının içinde ve ulaşılması güç bir yerde bulunmaktadır.

Her yıl Aralık ve Ocak aylarında yapılan festivallere gelen hacılar bu tapınağa ziyaretler yapmaktadır. Festival zamanlarında yüzlerce basamağı yürüyerek tapınağa ancak 2 günde ulaşabilirler.

Tapınağa kadınların girmesi yasaktır. Hacılar burada alkol ve seksten uzak, tamamen vejetaryen beslenerek 41 gün kalmaktadırlar.

-Kochi-Ernakulam

Kochi limanı Hindistan’nın en büyük limanıdır, limanın her köşesinde Çin tipi balık ağları Kochi’nin sembolu haline gelmiştir. Bu ağlarda fik ağaçları ve bambu ağaçları kullanıyorlar.

Balık severler burada bol bol taze Arap Denizi balıklarını yiyebilirler. Snapper denilen ve birçok çeşidi olan (red, black, white ,yellow vs..) bu balığın tadı çok lezzetlidir ve gönül rahatlığı ile yiyebirsiniz.

-Fort Kochi

Şehrin bu bölümü turistlerin konaklamayı tercih ettiği oldukça tarihi bir yerdir. Burası sakin sokakları, iki katlı villa tipi evleri, yüzlerce restoran ve kafeleriyle tam bir tatil yeridir.

Fort Kochi’de her akşam Kathakali dansları sergilenir. Kathakali kahramanları soylu kişiler yada tanrısal varlıklar olan epik ve mitolojik bir drama ve danstır.

Bharatanatyam Dansçıları

Bu öyle bir görsel danstır ki oyunlarda sözlerin yeri yok; sözler yerine eller, ayaklar ve mimikler kullanılıyor.

Elbette bu kadar zor ve muhteşem dans olan Kathakali’nin daha küçük yaşta eğitimini almaya başlıyorlar. Her oyun öncesi büyük bir zahmetle saatlerce yüz makyajı yapılıyor.

Uygulanan bu makyaj tekniği yağlı boya tablo yapmaktan farksız. Bir oyuncunun giydiği kıyafet metrelerce uzunlukta bir kıyafetten oluşuyor ve ortaya çok etkileyici bir kostüm çıkıyor.

Dokuz temel mimik aşk, üzüntü, öfke, cesaret, korku, alay, itilmek, merak ve dinginlik …karşınızda hiç unutamayacağınız bir şaheser..

-Backwaters

Fort Kochin’de ünlü backwaters turları doğanın koynuna yapacağınız çok hoş bir turdur.

Backwaters

Vembanad Gölü’nün sakin sularında etrafınız Hindistan cevizi ağaçlarıyla çevrili, teknenin mırıltısı size eşlik eder, tertemiz doğanın ve huzurlu ortamın tadına doyum olmaz.

Su kanallarında uzun bambu ağacından yapılma bir çubukla itilen kanalların en dar yerlerine bile girersiniz.

-Aleppey

Aleppey

Doğu’nun Venedik’ine hoş geldiniz!  Aleppey birbirine bağlı yüzlerce akarsu kanalının ortasında ilginç coğrafi yapıda bir yerleşim alanıdır.

Aleppey

Bu bölgenin özelliği Houseboat (tekne-ev) hindistan cevizi liflerinden, iplerinden ve yapraklarından yapılan çok şık tekne evlerdir. Bu teknelerin içi de bir o kadar konforludur.

Banyolu, klimalı, yemek salonlu, oturma salonlu, plazma televizyonlu ve size 24 saat hizmet eden , yüzünden tebessümü eksik olmayan görevliler vardır.

Yiyecek, içecek ne isterseniz teknede bulabilirsiniz ve kaç gün isterseniz kiralayabilirsiniz hatta bu teknede yaşayasınız gelir.

MİNE CANDAR❤️

Hindistan ile ilgili diğer yazılar için burayı tıklayınız.

Exit mobile version