Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Korykos Kara Kalesi (Antik Kız Kalesi)

Yazı Dizisi : Mersin Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Korykos Kara Kalesi (Antik Kız Kalesi) pek bilinmese de doğuda Elaiussa- Sebaste’ye, batıda Cennet-Cehenneme kadar uzanan Korykos Antik Kenti’nin bir parçası aslında. Korykos Antik Kenti’nin 2 kalesi var. İlki Antik Kız Kalesi de denen Korykos Kara Kalesi ve hemen karşısında deniz üzerinde küçük bir adada bulunan Korykos Deniz Kalesi ya da diğer adıyla Kız Kalesi.

Genel olarak Mersin‘in de simgesi olduğu için küçük bir ada üzerinde kurulu Kız Kalesi biliniyor ama hemen karşısında bulunan bahse konu kalenin de tarih içerisindeki önemi büyük.

Korykos limanı geçmişte Kilikya bölgesinin en önemli limanı olduğu için burada bulunan liman karşılıklı 2 orta çağ kalesi ile koruma altına alınmış. 

Korykos Kara Kalesi

Ben de bilenen Kız Kalesi ile karıştırmamanız maksadıyla ayrı olarak bu kaleyi ele aldım.

Korykos Kara Kalesi Gezisi

Korykos Kara Kalesi’ne Ulaşım

Kale, Mersin-Erdemli-Silifke karayolunun 60.km’sinde Kızkalesi Mahallesinde bulunuyor. Silifke’ye olan uzaklığı 25 km, bağlı olduğu Erdemli’ye uzaklığı ise 23 km.   

Korykos Kara Kalesi’ne Giderken

Mersin-Silifke arasında sefer yapan tüm otobüslerle de kaleye ulaşmak mümkün.

Adres: Kızkalesi, 33790 Erdemli/Mersin 

Korykos Kara Kalesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Pazartesi hariç kaleleri 10:00-17:00 saatleri arasında (Kış Dönemi 08:30-17:00) ziyaret edebilirsiniz.

2 kaleye giriş ücreti 10 TL (2020). Müze kartınız var ise ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Korykos Kara Kalesi

Kalenin yapım tarihi ile ilgili net bir bilgi olmamakla birlikte hemen arkasında yer alan nekropol alanından çıkarılan bulgular buradaki ilk yerleşimin Gorges adında Kıbrıslı bir prens tarafından MÖ 4. yüzyılda başlatıldığını gösteriyor.

Korykos Kara Kalesi

M.Ö. 1. yy.da ise bağımsızlığın ve zenginliğin bir göstergesi olarak kent adına sikke bastırıldığı biliniyor. 

Korykos Kara Kalesi

Seleukhos, Mısır, Roma, Bizans, Kilikya, Sasani, Arap, Fransız, Venedik dönemlerinde limanın önemine paralel olarak koruyucu ya da savunma amaçlı olarak her zaman önemli olmuş. 

Korykos Kara Kalesi

13. yüzyılda Kilikya Ermeni Krallıkları döneminde Ceneviz ve Venedik gemilerinin de gelmesiyle bölgenin en önemli ticaret limanının koruyucu unsuru olmuş.Bizzat Ermeni ustalarca günümüzdeki haline getirilmiş. 

1448 yılında ise bu çok önemli liman kalesi ile birlikte Karamanoğlu İbrahim Bey, 1473-74 tarihlerinde ise Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiş.

Kız Kalesi’nden Korykos Kara Kalesi

Bugün ise iç içe iki sıra surdan oluşan kale hala ayakta Ermeni işçiliği ise gözlemlenebiliyor. Ancak eskiden kaleyi çevreleyen hendekler ortadan kaybolmuş.

İç kale içerisinde bulunan 3 kilise, sarnıçlar, su kemerleri, kaya mezarları, lahitler ve taş döşemeli yollar ise kısmen de olsa izlenebiliyor.

Korykos Joy Beach

Kalenin hemen ön tarafında talep edenler için otopark imkanı da olan bir beach var. Hava çok sıcak olduğu için her 2 kaleyi gezdikten sonra burayı denize girmek için kullanabilirsiniz.

Korykos Joy Beach

Özellikle tüm bölgeyi gezip ciddi şekilde sıcaktan bunaldıktan sonra denize koşarak girmek gerçekten çok iyi oluyor. Kişi başı 25 TL ücret alıyorlar.

Korykos Joy Beach

Abartısız 50 metreden fazla boyu geçmeyen sığ bir suya sahip. Yüzmeyi iyi bilmeyen burada rahatlıkla yüzme öğrenebilir. Ücretin içerisine otopark, şezlong, şemsiye, duş, lavabo dahil. Güler yüzlü çalışanları, her konuda yardımcı olmaya hazır bekliyor. Gayet ilgililer. Yakındaki halk plajı çok kalabalık iken burası ücretli olduğu için gayet sakin.

Korykos Kara Kalesi’nde Ne Yenir?

Tabii ki denize girdikten sonra insanın karnı acıkıyor. Kale’nin görevli personeli bu konuda kendilerinin de yemek yedikleri Kızkalesi Akdeniz Restoran’ı tavsiye etti. 

Kızkalesi Akdeniz Restoran

Bu restoran hakkındaki detaylı bilgileri Mersin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Benim kale ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Erdemli ve Mersin ile ilgili diğer yazılarımız için Mersin Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version