Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Gizemli Lago Pehoe Gezisi

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Şili Patagonyası’ndaki altıncı ve son faaliyetimiz gezginlerin daha çok çevresinde kalmayı tercih ettiği Gizemli Lago Pehoe Gezisi oldu. Gizemli diyorum çünkü Pehoe yerli Tehuelche dilinde gizemli demekmiş.

Göl, muhteşem bir ortama sahip. Buz dağlarının yüzdüğü fotosever arkadaşlarımın da inanılmaz kareler yakalayabileceği bir yer. 

Turkuaz suları, çok sayıda hayvan türü ve eşsiz bir bitki örtüsünü mükemmel bir şekilde bütünleştirmiş  Cuernos del Paine’ni görselleştirmeniz için muhteşem bir senaryo gibi…

Lago Pehoe

Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)’nın da tam ortasında yer alan göl, XII Región de Magallanes y de la Antártica Chilena Eyaleti’nin Última Esperanza İli’nde bulunuyor. İlin merkezi ise Puerto Natales.

Ben de bu yazımda bölge ile ilgili deneyimlerimizi gelirseniz değerlendirmek üzere sizlere aktarmaya çalışacağım.

Şili para birimi Şili Pesosu (CLP). Burada ödeyeceğiniz her Şili Pesosu (CLP) = 0,0089 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Lago Pehoe ve Çevresi

Lago Pehoe’ye Ulaşım

Lago Pehoe, Puerto Natales’in 102 km kuzeyinde El Calafate’nin 304 km güneybatısında bulunuyor. Buraya Puerto Natales’ten gelirseniz 290 Numaralı Yolu kullanarak 2 saatte ya da El Calafate’den gelirseniz Paso Río Don Guillermo (Şili) kapısından geçerek sınır geçişi dahil 4-5 saatte ulaşabilirsiniz.

Öncelikle belirteyim biz buraya Arjantin El Calafate’den geldik. Göle de planımız dahilinde olduğu için Laguna Amarga ve Lago Nordenskjöld üzerinden gelerek en son ziyaret noktası olarak ulaştık. Ancak siz buraya kalmaya ya da sadece burayı ziyaret etmeye gelecekseniz planınız aşağıdaki gibi olmalı.

El Calafate’den gelirseniz önce Cerro Castillo’ya ulaşmak gerekiyor. 

Paso Río Don Guillermo (Arjantin)

Buraya ulaşabilmek için önce Paso Río Don Guillermo (Arjantin) kapısından çıktık.

Paso Río Don Guillermo (Şili)

Daha sonra ise Paso Río Don Guillermo (Şili) kapsından Şili Patagonyası’na giriş yaptık. Buraya geliş ile ilgili araç, otobüs, sınır geçişi, ücret vb. tüm ayrıntıları detaylı olarak Gezginler İçin Şili Patagonyası Gidiş – Dönüş ve Vize Rehberi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. 

Lago el Toro

Cerro Castillo’dan itibaren ise parka güneyden girmek için bölgenin en büyük gölü Lago el Toro’nun etrafından sırasıyla 200, 290 ve son olarak 150 Numaralı Yolu kullanarak göle ulaşabilirsiniz. 

150 Numaralı Yol ve Lago Pehoe

Puerto Natales’ten gelmek için ise önce 290 sonra 150 Numaralı Yolu kullanmanız yeterli. Eğer buraya Puerto Natales’ten otobüsle gelmek isterseniz otobüs tarife ve durakları için tıklayınız.

Diğer taraftan kendi aracınız ile gelirseniz park aynı zamanda bir koruma alanı olduğu için benzin istasyonu veya benzin yok. Parka gelmeden önce deponuzu mutlaka tamamen doldurun. Parkın içerisindeki arazi veya yol sürüşünde 50 km/s hızı aşmayın. Acil durumlar dışında aracınızın kornasını kullanmamaya çalışın. Tüm çöplerinizi de arabada toplayın. Etrafta çöp tenekesi yok ve attığınız görülürse çok ciddi ceza alırsınız.

Lago Pehoe Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Burası Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine) bünyesinde olduğu için ücret ödemeniz gerekiyor. 

Parkın 3 girişi var ve 01 Ekim-30 Nisan yoğun sezon olarak kabul ediliyor. Bizim de giriş yaptığımız Laguna Amarga girişi 07.00-21.00 (Düşük sezon 08.30-17.30) saatleri arasında açık. Lago Sarmiento girişi ise 08.00-20.00 (Düşük sezon 08.30-17.30) saatleri arasında açık. Ancak siz direkt gelirseniz parkın güney girişi olan Rio Serrano girişini kullanacaksınız. Bu giriş ise 07.00-21.00 (Düşük sezon 08.30-17.30) saatleri arasında açık. Ziyaretinizi planlarken kapanış saatlerini not edin. Yani buradaki her dakikanız çok önemli ve planlanmış olmalı.

Giriş ücret tarifesi sezona göre değişiyor. Kredi kartı ve döviz geçerliliği de öyle. 3 günlük biletler de var. Detaylı ücret tarifesi için tıklayınız.

Eğer günübirlik olarak El Calafate’den gelirseniz kişi başı 140 $ ücretin yanında ayrıca 40 $ da Torres del Paine Milli Parkı giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Bu turların bir durağı da burası. 

Lago Pehoe

Turkuaz mavisi tablo benzeri güzel bir göl. Cuernos del Paine yani Paine Boynuzlarının fotoğrafını çekmek için çok güzel bir açıya sahip. Büyüklüğü ise 22 km2. Derinliği ise yer yer 500 m civarındaki bu değerle Patagonya’nın da en derin göllerinden biri.

Cuernos del Paine

10 km kadar bir genişliğe sahip göl harika renkleri, flora ve faunası ile ünlü. Bu etkileyici doğal göl endemik bitki örtüsüyle çevrili. Bu nedenle de özellikle çevresinde dolaşmak için ideal. 

Yıllık ortalama sıcaklık 8°C iken yaz aylarında sıcaklık 10°C’den 18°C’ye kadar çıkıyor. Ocak ayı bölgenin en sıcak ayı ve bitki örtüsü burada yemyeşil. Çiçekler de açınca muhteşem bir doğa görüntüsü ortaya çıkıyor. 

Göl çevresi ise Pudeto hariç oldukça sessiz. Bölge daha çok guanakolara ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle buralarda gezerken çok fazla otlayan guanako görebilirsiniz.

İşin kötü tarafı tabelalardan anladığım kadarıyla bölgede çok fazla puma da görülüyor. Bu da normal göl ve çevresi onların da avlandığı guanako, huemule, tavşan, armadillo, kokarca ve gri tilki gibi 25 çeşit memeliye ev sahipliği yapıyor. Bu arada özellikle bir çeşit And Geyiği diyebileceğim huemule aynı zamanda Şili’nin de milli hayvanı. 

Rio Paine

Göl, özellikle buzul suları kaynaklı Lago Nordenskjöld ve Salto Grande adlı şelale vasıtasıyla göle dökülen Rio Paine tarafından besleniyor.

Salto Grande Şelalesi

Ancak tek kaynağı bu değil Skottsberg Gölü ile olan bağlantısı da göle kaynak oluşturuyor. 

Salto Grande Şelalesi Sonrası Rio Paine Lago Pehoe Birleşme Noktası

Rio Paine Salto Chico adli şelale vasıtasıyla da Lago Pehoe’den Lago el Toro’ya dökülüyor.

Gölün kuzey doğusunda bulunan Pudeto, aynı zamanda parkın da merkezi gibi. Otobüs kullanacaksanız otobüsler yine bu noktaya geliyor ya da buradan kalkıyor. 

Eğer Salto Grande Şelalesi’ni görmek istiyorsanız yine öncelikli durağınız burası olmalı. Şelale ile ilgili yazımız için tıklayınız.

Lago Pehoe Haritası

Göl çevresinde oldukça sert bir rüzgar var. Rüzgarın bu bölgede şiddetinin çok yüksek olmasının sebebi And Dağları’nın dibinde dar bir vadiye bakan konumda olmanız. Haliyle bölgedeki sert ve ani hava değişimleri vadiden size ulaşırken daha da hızlanıyor. Rüzgar ya da fırtınayı daha sert şekilde hissediyorsunuz.

Lago Pehoe

Gölde en çok dikkatinizi çeken şiddetli rüzgar kaynaklı dalgalar olacak. Neredeyse bir deniz gibi hırçın dalgalara sahip.

Cuernos del Paine

Yürürken durup güneşin yönü nedeniyle yakınlaştıkça mümkün olmayacağı için Cuernos del Paine yani Paine Boynuzlarının fotoğrafını bu açıdan alıyorum. Yaz olmasına rağmen tepelerde kar var.

Yaklaşık 12 milyon yıllık olduğu düşünülen bu granitlerin bölgedeki dev bir magmatik hareket sırasında meydana geldiği düşünülüyor. 

Bu açıdan net görünmese de en tepede kuzey, orta ve doğu olmak üzere üç boynuz var. Boynuzların en önemli özelliği 3 farklı renge sahip olmalı. Bunun sebebi bölgedeki çok şiddetli rüzgarların dağları alt katmanlara kadar aşındırması.   

Gördüğünüz dağ sırası 150 milyon yıl önce oluşmuş. O zaman buralar denizmiş. Denizin dibinde ise volkanik bir ark  varmış. 

Yanmış Ağaçlar

Merak ettiğinizi biliyorum ağaçlar neden korku filmi gibi. Arkadaşlar Şili Patagonyası’nın en büyük kabusu yangın. Rüzgar o kadar şiddetli ki ateş alırsa çok kısa bir sürede inanılmaz büyük bir araziyi kaybedebilirsiniz. 

Nitekim bu durum bölgede çokça yaşanmış. Eskiden her yer ormanmış ancak izinsiz yapılan kamp ateşleri ya da tarikat ayin ateşleri (Yanlış Görmüyorsunuz) çok büyük felaketlere yol açmış. Burada İsrail’den ve Polonya’dan gelen ve doğaya inanan tarikatlar ateş yakarmış.

Tabii buralara yabancılar ve büyük yangınlar çıkarmışlar. Şili ile söz konusu ülkeler arasında bayağı bir diplomatik kriz olmuş. Olay bu ülkelerin vatandaşlarına ülkeye giriş yasağına kadar gelmiş. Sonuç olarak bu bölge kamp ve her türlü faaliyete kısa süreli ziyaret dışında tamamen kapatılmış. 

Tek eksik yol üzerinde hiç bir yerde gizliden de olsa tuvalet olmaması. Hukümet ise bu konuda oldukça isteksiz. Bu nedenle bu işlerinizi mutlaka Pudeto’da halledin ya da etrafta çaktırmadan kaybolun. Yakalanırsanız korkunç cezası var ona göre…

Lago Pehoe’de Ulaşım

Bölgede her gölde ulaşım yok ancak bu durum Lago Pehoe için geçerli değil. 

Pudeto

Eğer batıya Lago Grey bölgesine gidecekseniz ya da Cordillera Paine Dağ Sırası dibinde kamp kuracaksanız yine buraya gelmek zorundasınız. Çünkü Lago Pehoe ve çevresi için katamaran deniz ulaşımı buradan sağlanıyor. 

Kişi başı ücret tek yön 22 $ gidiş dönüş 36 $ civarında. Yolculuk ise 45 dakika sürüyor. Saatler için tıklayınız.

Pudeto Otoparkı

Bu ulaşımdan faydalanmak için önce Pudeto’ya gelmeniz gerekiyor. Eğer arabanız varsa Pudeto Otoparkı’na bırakmalısınız. 

Pudeto’dan Lago Pehoe

Daha önce belirttiğim gibi eğer otellerde kalmayacaksanız ya da kamp için girişte adınızı yazdırmadıysanız yukarıda belirtiğim saatlerden önce parktan çıkmış olmanız şart.

Lago Pehoe Uymanız Gereken Kurallar

Arkadaşlar neredeyse her yerde bahsettim. Burada neredeyse sizi yere kapaklayacak şiddette inanılmaz sert ve soğuk bir rüzgar var. Saatte 125 km/saat görülebilen bir güçten bahsediyorum. Hava şartları ise aklınızın alamayacağı gibi birkaç dakika içinde değişiyor. 

Lago Pehoe

Bu nedenle yaz bile olsa sakın buraya hazırlıksız gelmeyin. Mümkünse buraya su geçirmez kıyafetler ile gelin. Üstünüz her zaman kalın olsun.Tabii ki bu devamlı rüzgar ateşin çok hızlı yayılması ve sıçraması demek. 2005 yılında en son tam burada kampçıların  çıkardığı yangın parka çok zarar verdiği için oldukça tedirginler. Burası bir koruma alanı olduğu için yine kendine özgü uymanız gereken kurallar var. Öncelikle tüm ziyaretçiler bir kayıt formu doldurup imzalıyor.

Bir de kaybolma ihtimaline karşı haritalara dikkat etmek konusunda herkes ciddi şekilde uyarılıyor.

Bunun dışında;-İstisnasız ateş yakamazsınız. 

-Sigara içemezsiniz.

-Belirlenmiş bölgeler dışında kamp yapamazsınız.

-Evcil hayvan getiremezsiniz.

-Çöp atamazsınız. Tüm çöpü geldiğiniz araçta toplamak zorundasınız.

-Yerleşik yollarda kalmanızda fayda var ama ne olursa olsun tehlike ve pumalara karşı yalnız yürüyüş yapmayın.

-Dağ yollarında yürüyüş yapmayı planlıyorsanız, yürüyüşe başlamadan önce bir Park Ranger İstasyonu’na kayıt olmalısınız. Trekking yapan ziyaretçiler bir etiket alıp görünür yerlerine yapıştırmak zorunda. 

-Hayvanları, kuşları rahatsız edemez bitkileri koparamaz, kayaları yer değiştiremezsiniz.

-Yaban hayvanlarını besleyemezsiniz. 

-Balık tutamazsınız.

-Yüzemezsiniz.

-Aşırı gürültülü ve yüksek sesle müzik dinleyemezsiniz.

-Ateşli silah bulunduramaz, ava çıkamazsınız.

-Acil durumlarda ihtiyacınızı giderirseniz gömmeden bırakamazsınız. 

-Aşırı hava koşullarına hazırlıklı olun. Uygun ekipman ve kıyafetler getirin.

Bir Puma İle Karşılaşırsanız Yapmanız Gerekenler

Bir de pumalar var tabii ki. Çok fazla insan olursa belki sorun olmasa da tek başınıza olursanız hedef olma ihtimaliniz her zaman söz konusu. Karşılaşırsanız; 

Daha büyük ve göz korkutucu görünmek için ellerinizi havaya kaldırıp bağırmaya başlayın, alkış yapın.

-Sakın koşmayın çünkü koşu ve hızlı hareketler takibi tetikliyor.

-Pumaya sakın arkanızı dönmeyin.

-Pumaya elinizde ne varsa atın. 

-Hayvanı sıkıştırmayın bir kaçış rotası bırakın. 

Lago Pehoe Çevresinde Nerede Kalınır?

Bölgede kalmak için en uygun yer 3 yıldızlı Hosteria Pehoe. Otel Pehoe Gölü’nde karayla bağlantılı bir adada yer alıyor. Otelle ilgili su, sıcaklık vb. çok şikayet var ama fazla da alternatifiniz yok.

Hosteria Pehoe

2 kişi kahvaltı dahil gecelik 80 $ bir ücret isteniyor ki bu bölge için oldukça uygun diyebilirim.  

Adres: Isla Notros Torres del Paine 2617727, Şili Tel: +56612722853 Int: http://www.hosteriapehoe.cl/

Bunun dışında kamp meraklısı iseniz hem gölün karşısında Paine Grande eteklerinde hem Fransız hem İtalyan kampı var. Laga Grey de’de bir otel ve çevresinde kamp alanı bulunuyor. 

Değerlendirme

Sonuç olarak tüm parkın en güzel yerlerinden biri. Her adım hayran olmaya değer. Gerçekten inanılmaz güzel bir yer. Pehoe Gölü’ne ve turkuaz sularına, Paine Grande ve Cuernos del Paine’ne hayran kaldık. Biz yapmadık ama mutlaka Lago Grey ya da başka bir yer olabilir kamp yapmayı deneyin. 

Bölgenin yürüyüş zorluğu düşük. Ancak çok şiddetli rüzgar yürütmüyor hatta uçuruyor ya da düşürüyor. Bu nedenle yaşlılar ve engelliler için uygun bir rota kesinlikle değil. Bu bölge ile anlatacaklarım bu kadar. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için Patagonya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version