Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Mirador Salto Grande Gezisi

Yazı Dizisi : Patagonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Şili Patagonyası’ndaki beşinci faaliyetimiz Mirador Salto Grande Gezisi oldu. Salto Grande İspanyolca büyük atlayış anlamına geliyor. Tabii ki bu muhteşem görüntüyü gördüğünüzde gerçekten de içinizden suya atlamak geliyor ama sonrası ne olur bilinmez tabii ki…

Şelale, Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine)’nın da ortasında Lago Nordenskjöld’ün güneybatı sahilinde yer alıyor. 

Mirador bir Portekiz, İspanyol terimi. Bize uyarlarsam seyir terası demek. Ancak bizim anlayacağımız şekilde sınırlı bir alan değil gözle görebileceğiniz ufuk seviyesinde kocaman bir alandan bahsediyorum.

Şelale ve seyir terası, XII Región de Magallanes y de la Antártica Chilena Eyaleti’nin Última Esperanza İli’nde bulunuyor. İlin merkezi ise Puerto Natales.

Mirador Salto Grande ve Salto Grande Şelalesi

Seyir terası bölgesi muhteşem bir ortama sahip ve fotosever arkadaşlarımın da inanılmaz kareler yakalayabileceği bir yer. Zaten Dünya’nın en güzel yerlerinden birindeyiz nasıl olmasın ki…Tek sorun buraya ulaşım olmaması ve bu nedenle de sizi yere kapaklamaya hazır rüzgara karşı yürümek zorunda olmanız. 

Ben de bu yazımda bölge ile ilgili deneyimlerimizi gelirseniz değerlendirmek üzere sizlere aktarmaya çalışacağım.

Şili para birimi Şili Pesosu (CLP). Burada ödeyeceğiniz her Şili Pesosu (CLP) = 0,0089 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Salto Grande ve Çevresi

Mirador Salto Grande’ye Ulaşım

Mirador Salto Grande, Puerto Natales’in 135 km kuzeyinde El Calafate’nin 288 km güneybatısında bulunuyor. Buraya Puerto Natales’ten gelirseniz 9 numaralı yolu kullanarak 2 saatte ya da El Calafate’den gelirseniz Paso Río Don Guillermo (Şili) kapısından geçerek sınır geçişi dahil 4-5 saatte ulaşabilirsiniz.

Öncelikle belirteyim biz buraya Arjantin El Calafate’den geldik. Puerto Natales ya da El Calafate’den fark etmez Mirador Cuernos’a ulaşmak için önce Cerro Castillo’ya ulaşmak gerekiyor. 

Paso Río Don Guillermo (Arjantin)

Buraya ulaşabilmek için önce Paso Río Don Guillermo (Arjantin) kapısından çıktık.

Paso Río Don Guillermo (Şili)

Daha sonra ise Paso Río Don Guillermo (Şili) kapsından Şili Patagonyası’na giriş yaptık. Buraya geliş ile ilgili araç, otobüs, sınır geçişi, ücret vb. tüm ayrıntıları detaylı olarak Şili Patagonyası Giriş – Çıkış ve Vize Rehberi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Lago Sarmiento de Gamboa

Cerro Castillo’dan itibaren ise Lago Sarmiento de Gamboa’nın doğusundan geçen 150 Numaralı Yolu kullanarak Pudeto‘ya ulaşabilirsiniz. 

Laguna Amarga

Yolu biraz uzatmayı göze alırsanız daha kuzeydeki 156 Numaralı Yolu kullanarak Laguna Amarga’da da bir mola verip gezinizi daha dolu hale getirebilirsiniz.

Las Torres del Pain

Buradan uzaktan da olsa parka ismini veren Las Torres del Paine fotoğraflarını da alabilirsiniz.

Parque Nacional Torres del Paine

Diğer taraftan kendi aracınız ile gelirseniz park aynı zamanda bir koruma alanı olduğu için benzin istasyonu veya benzin yok. Parka gelmeden önce deponuzu mutlaka tamamen doldurun. Parka girdikten sonra 50 km/s hızı aşmayın. Acil durumlar dışında aracınızın kornasını kullanmamaya çalışın. Tüm çöplerinizi de arabada toplayın. Etrafta çöp tenekesi yok ve attığınız görülürse çok ciddi ceza alırsınız.

Eğer buraya Puerto Natales’ten otobüsle gelmek isterseniz otobüs tarife ve durakları için tıklayınız.

Mirador Salto Grande Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Burası Torres Del Paine Millî Parkı (Parque Nacional Torres del Paine) bünyesinde olduğu için ücret ödemeniz gerekiyor. 

Laguna Amarga Girişi

Parkın 3 girişi var ve 01 Ekim-30 Nisan yoğun sezon olarak kabul ediliyor. Bizim de giriş yaptığımız Laguna Amarga girişi 07.00-21.00 (Düşük sezon 08.30-17.30) saatleri arasında açık. Lago Sarmiento girişi ise 08.00-20.00 (Düşük sezon 08.30-17.30) saatleri arasında açık. Ziyaretinizi planlarken kapanış saatlerini not edin.

Giriş ücret tarifesi sezona göre değişiyor. Kredi kartı ve döviz geçerliliği de öyle. 3 günlük biletler de var. Detaylı ücret tarifesi için tıklayınız.

Eğer günübirlik olarak El Calafate’den gelirseniz kişi başı 140 $ ücretin yanında ayrıca 40 $ da Torres del Paine Milli Parkı giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Bu turların bir durağı da burası. 

Lago Nordenskjöld

Yürüyüş öncesinde Lago Nordenskjöld ile ilgili de bilgi vermek istiyorum. Göl, özellikle buzul suları kaynaklı doğudan göle giren Rio Paine tarafından besleniyor. 

Lago Nordenskjöl Kuzeybatı Bölüm

Bunun dışında batısında da Cuernos Cerro Paine Grande de gördüğünüz gibi kaynaklar arasında yer alıyor.

Rio Paine

Nehir, Lago Nordenskjöld’u geçerek haritada da gördüğünüz gölün güneybatısında bulunan Salto Grande adlı şelale ile Lago Pehoe’ya dökülüyor.

Lago Nordenskjöl Orta Bölüm

Göl; harika renkleri, flora ve faunası ile ünlü. Özellikle çevresinde dolaşmak için ideal. Göl çevresinde yıllık ortalama sıcaklık 8°C iken yaz aylarında sıcaklık 10°C’den 18°C’ye kadar çıkıyor. Gölün derinliği yer yer 200 m civarında. 

Lago Nordenskjöl Batı Bölüm

Gölün güney batı ucu daha çok guanakolara ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle buralarda gezerken çok fazla otlayan guanaco görebilirsiniz.

Lago Nordenskjöld Haritası

Bizim hedefimiz ise arabayla Pudeto’ya gelip yürüyerek Mirador Salto Grande’ye ulaşmak. 

Pudeto Mirador Cuernos Yürüyüşü

-Pudeto

Pudeto, Lago Pehoe kenarında bir bölge ve aynı zamanda parkın da merkezi gibi.

Pudeto Otoparkı

Tüm araçlar buraya park ediliyor ve bölgeye gelen insanlar yapacakları faaliyete göre buradan çevreye dağılıyor.

Pudeto

Eğer batıya Lago Grey bölgesine gidecekseniz ya da Cordillera Paine Dağ Sırası dibinde kamp kuracaksanız yine buraya gelmek zorundasınız. Çünkü Lago Pehoe ve çevresi için katamaran deniz ulaşımı buradan sağlanıyor. Yine otobüs kullanacaksanız otobüsler yine bu noktaya geliyor ya da buradan kalkıyor. 

Lago Pehoe

Daha önce belirttiğim gibi eğer otellerde kalmayacaksanız ya da kamp için girişte adınızı yazdırmadıysanız yukarıda belirtiğim saatlerden önce parktan çıkmış olmanız şart. Yani buradaki her dakikanız çok önemli ve planlanmış olmalı. Bir de kaybolma ihtimaline karşı haritalara dikkat etmek konusunda herkes ciddi şekilde uyarılıyor. Bir de pumalar var tabii ki. Çok fazla insan olursa belki sorun olmasa da tek başınıza olursanız hedef olma ihtimaliniz her zaman söz konusu. 

-Mirador Salto Grande Yürüyüşü

Pudeto’da arabamızı park edip yürümeye başladık. Mesafe bu sefer çok uzun değil. Sadece 2 km.

Pudeto Rüzgar Uyarı Levhası

Karşımıza ilk olarak bu uyarı levhası çıkıyor. Sizin de gördüğünüz gibi Rüzgar 80 km/s hızını geçtiğinde bölgeye geçmenize izin verilmiyor. Şu an rüzgar hızının 70 km/s olduğunu öğreniyoruz. 

Mirador Salto Grande ve Salto Grande Şelalesi

Öylesine kuvvetli bir rüzgar var ki yaklaşık 20 dk süren bir yürüyüşün ardından buraya gelme amacımız olan Mirador Salto Grande’ye ulaşıyoruz.

Mirador Salto Grande ve Salto Grande Şelalesi

Sol tarafımızda Salto Grande Şelalesi’ne giden ve Lago Pehoe’yi besleyen Rio Paine var. Karşımızda ise  Paine Grande.

Rüzgar bazen o kadar sertleşiyor ki çok uzak mesafe olmasına rağmen göl ve nehirdeki suyu havaya kaldırıp yüzünüze çarpabiliyor. İnanamayacaksınız ama fotoğraf makinesi devamlı sırılsıklam. Gelirseniz nasıl bir önlem alırsınız bilemiyorum.

Mirador Salto Grande ve Salto Grande Şelalesi

İnanın neredeyse şu an uçacağız. Fotoğraf çekmek istiyoruz ancak bırakın fotoğraf çekmeyi ayakta bile zor duruyoruz. Rüzgarın bizi alıp nehre yuvarlaması an meselesi. Korkup nehir kenarından uzaklaşıyoruz. 

Rüzgarın bu bölgede şiddetinin çok yüksek olmasının sebebi And Dağlarının dibinde dar bir vadiye bakan konumda olmanız. Haliyle bölgedeki sert ve ani hava değişimleri vadiden size ulaşırken daha da hızlanıyor. Rüzgar ya da fırtınayı daha sert şekilde hissediyorsunuz. 

Mirador Salto Grande ve Salto Grande Şelalesi

Yerlilerin söylediğine göre bu rüzgardan sadece bu rüzgara tabi kuru otları çok seven Guanakolar etkilenmiyormuş. Bu arada Guanako lamaların bir başka çeşidi devegillerden bir hayvan.

Mirador Salto Grande ve Salto Grande Şelalesi

Şelalenin akış debisi saniyede 100  m³. Üşenmemişler bu değerin neye değer olduğunu hesaplayıp levhalara bilgi olarak koymuşlar.

Mirador Salto Grande ve Salto Grande Şelalesi

Buna göre bu değer 1000 kişinin 10 dk yıkanmasına ya da 1 lt büyüklüğünde 100.000 su şişesine eşitmiş. Bu değerler gerçekten doğru mu bilmiyorum ancak şelalenin oldukça hızlı ve güçlü aktığına şahidim.

Mirador Salto Grande ve Salto Grande Şelalesi

Etrafa gelince doğanın büyüklüğünün, saf havanın ve inanılmaz renklerin tadını çıkarabileceğiniz yerler. Rüzgar bir yana ocak ayı bölgenin en sıcak ayı ve bitki örtüsü burada yemyeşil. Çiçekler de açınca muhteşem bir doğa görüntüsü ortaya çıkmış.

Bu bölgede tek eksik yol üzerinde hiç bir yerde gizliden de olsa tuvalet olmaması. Hukümet ise bu konuda oldukça isteksiz. Bu nedenle bu işlerinizi mutlaka Pudeto’da halledin ya da etrafta çaktırmadan kaybolun. Yaklanırsanız korkunç cezası var ona göre…

Mirador Salto Grande Uymanız Gereken Kurallar

Arkadaşlar neredeyse her yerde bahsettim. Burada neredeyse sizi yere kapaklayacak şiddette inanılmaz sert ve soğuk bir rüzgar var. Saatte 125 km/saat görülebilen bir güçten bahsediyorum. Hava şartları ise aklınızın alamayacağı gibi birkaç dakika içinde değişiyor. 

Bu nedenle yaz bile olsa sakın buraya hazırlıksız gelmeyin. Mümkünse buraya su geçirmez kıyafetler ile gelin. Üstünüz her zaman kalın olsun.

Mirador Salto Grande ve Salto Grande Şelalesi

Tabii ki bu devamlı rüzgar ateşin çok hızlı yayılması ve sıçraması demek. Şili Patagonyası’nın en büyük kabusu yangın. Rüzgar o kadar şiddetli ki ateş alırsa çok kısa bir sürede inanılmaz büyük bir araziyi kaybedebilirsiniz. 

Nitekim bu durum bölgede çokça yaşanmış. Eskiden her yer ormanmış ancak izinsiz yapılan kamp ateşleri ya da tarikat ayin ateşleri (Yanlış Görmüyorsunuz) çok büyük felaketlere yol açmış. Burada İsrail’den ve Polonya’dan gelen ve doğaya inanan tarikatlar ateş yakarmış.

Tabii buralara yabancılar ve büyük yangınlar çıkarmışlar. Şili ile söz konusu ülkeler arasında bayağı bir diplomatik kriz olmuş. Olay bu ülkelerin vatandaşlarına ülkeye giriş yasağına kadar gelmiş.

2005 yılında en son kampçıların  çıkardığı yangın son olmuş. Bölge kamp ve her türlü faaliyete kısa süreli ziyaret dışında tamamen kapatılmış. 

Burası bir koruma alanı olduğu için yine kendine özgü uymanız gereken kurallar var. Öncelikle tüm ziyaretçiler bir kayıt formu doldurup imzalıyor.

Bunun dışında;

-İstisnasız ateş yakamazsınız. 

-Sigara içemezsiniz.

-Belirlenmiş bölgeler dışında kamp yapamazsınız.

-Evcil hayvan getiremezsiniz.

-Çöp atamazsınız. Tüm çöpü geldiğiniz araçta toplamak zorundasınız.

-Yerleşik yollarda kalmanızda fayda var ama ne olursa olsun tehlike ve pumalara karşı yalnız yürüyüş yapmayın.

-Dağ yollarında yürüyüş yapmayı planlıyorsanız, yürüyüşe başlamadan önce bir Park Ranger İstasyonu’na kayıt olmalısınız. Trekking yapan ziyaretçiler bir etiket alıp görünür yerlerine yapıştırmak zorunda. 

-Hayvanları, kuşları rahatsız edemez bitkileri koparamaz, kayaları yer değiştiremezsiniz.

-Yaban hayvanlarını besleyemezsiniz. 

-Balık tutamazsınız.

-Yüzemezsiniz.

-Aşırı gürültülü ve yüksek sesle müzik dinleyemezsiniz.

-Ateşli silah bulunduramaz, ava çıkamazsınız.

-Acil durumlarda ihtiyacınızı giderirseniz gömmeden bırakamazsınız. 

-Aşırı hava koşullarına hazırlıklı olun. Uygun ekipman ve kıyafetler getirin.

Mirador Salto Grande Bölgesinde Nerede Kalınır?

Bölgede kalmak için en uygun yer 3 yıldızlı Hosteria Pehoe. Otel Pehoe Gölü’nde karayla bağlantılı bir adada yer alıyor. Otelle ilgili su, sıcaklık vb. çok şikayet var ama fazla da alternatifiniz yok.

Hosteria Pehoe

2 kişi kahvaltı dahil gecelik 80 $ bir ücret isteniyor ki bu bölge için oldukça uygun diyebilirim.  

Adres: Isla Notros Torres del Paine 2617727, Şili Tel: +56612722853 Int: http://www.hosteriapehoe.cl/

Bunun dışında kamp meraklısı iseniz hem gölün karşısında Paine Grande eteklerinde hem Fransız hem İtalyan kampı var. Laga Grey de’de bir otel ve çevresinde kamp alanı bulunuyor. 

Değerlendirme

Sonuç olarak burada atılacak her adım hayran olmaya değer. Gerçekten inanılmaz güzel bir yer. Şelale ve çevresine, Rio Paine Nehri’ne ve Paine Grande’ye de hayran kaldık. 

Bölgenin yürüyüş zorluğu düşük. Ancak çok şiddetli rüzgar yürütmüyor hatta uçuruyor ya da düşürüyor. Bu nedenle yaşlılar ve engelliler için uygun bir rota kesinlikle değil. Bu bölge ile anlatacaklarım bu kadar. Patagonya ile ilgili diğer yazılarımız için Patagonya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version